CREME BRULEE S JABUKAMA
- 4 jabuke, oguljene i narezane na šnite
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/2 žličica cimeta u prahu
- 1/2 žličica limunove korice, fino naribane
- 1/8 žličica muškatnog oraščića
- 4 žumanjka
- 1/2 šalica bijelog šećera u prahu
- 2 šalice slatkog vrhnja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice smeđeg šećera, prosijanog (za karameliziranu koricu)
U loncu ili tavi za umake pomiješajte jabuke narezane na ploške, šećer, cimet, muškatni oraščić i limunovu koricu te kuhajte na srednjoj vatri uz redovito miješanje oko 10 minuta. Mješavinu odnosno začinjene jabuke rasporedite u šest keramičkih posudica i pustite neka se ohladi.
U zdjeli istucite žumanjke i šećer. U tavi u kojoj ste kuhali jabuke zagrij te slatko vrhnje i dovedite ga tik do vrenja, pri tom miješajući kako bi u njega pokupili sve zaostale komadiće jabuke i začina.
Konstantno miješajući pjenjačom postepeno u vrhnje dodajte mješavinu od jaja i šećera i nastavite sve dok se ne zgusne, oko 20 minuta. Nemojte dopustiti da zakipi.
Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. Kremu rasporedite na ohlađenu mješavinu od jabuka i pustite neka se ohladi.
Kada je ohlađen po njemu posipajte smeđi šećer i karamelizirajte ga kuhinjskim plamenikom ili posudice stavite u pećnicu u vodenoj hladnoj kupelji na 250 stupnjeva Celzijusa dok se šećer otopi i karamelizira. Ohladite i poslužite! U slast!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar