CREME BRULEE S JABUKAMA





Creme brulee s jabukama 



Slastica koja u prijevodu znači ‘zagorjela krema’ prvi put se spominje u 17. stoljeća, kao nezaslađena krema s karameliziranim pokrovom pod nazivom ‘Trinity Burnt Cream’ – izum studenta s koledža Trinity u Cambridgeu, u Engleskoj. Creme Catalana spominje se u 18. stoljeću, no ne kuha se u vodenoj kupelji već se poslužuje samo hladna s vrućim vrhom.




Creme brulee s jabukama 


Sastojci:

  • 4 jabuke, oguljene i narezane na šnite
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/2 žličica cimeta u prahu
  • 1/2 žličica limunove korice, fino naribane
  • 1/8 žličica muškatnog oraščića
  • 4 žumanjka
  • 1/2 šalica bijelog šećera u prahu
  • 2 šalice slatkog vrhnja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice smeđeg šećera, prosijanog (za karameliziranu koricu)



Priprema:

U loncu ili tavi za umake pomiješajte jabuke narezane na ploške, šećer, cimet, muškatni oraščić i limunovu koricu te kuhajte na srednjoj vatri uz redovito miješanje oko 10 minuta. Mješavinu odnosno začinjene jabuke rasporedite u šest keramičkih posudica i pustite neka se ohladi.

U zdjeli istucite žumanjke i šećer. U tavi u kojoj ste kuhali jabuke zagrij te slatko vrhnje i dovedite ga tik do vrenja, pri tom miješajući kako bi u njega pokupili sve zaostale komadiće jabuke i začina.

Konstantno miješajući pjenjačom postepeno u vrhnje dodajte mješavinu od jaja i šećera i nastavite sve dok se ne zgusne, oko 20 minuta. Nemojte dopustiti da zakipi.

Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. Kremu rasporedite na ohlađenu mješavinu od jabuka i pustite neka se ohladi.

Kada je ohlađen po njemu posipajte smeđi šećer i karamelizirajte ga kuhinjskim plamenikom ili posudice stavite u pećnicu  u vodenoj hladnoj kupelji na 250 stupnjeva Celzijusa dok se šećer otopi i karamelizira. Ohladite i poslužite! U slast!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

LINZER PITA

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔