OKUSI IZ DUBOKIH TANJURA


https://amazonke.com/okusi-iz-dubokih-tanjura/



Juhe i variva čest su obrok tijekom cijele godine, ali posebno im se veselimo u prohladnim danima kada se duboki tanjuri i veliki lonci vraćaju u modu. Raznoliko povrće po želji uz dodatak mesa i žitarica postaje neizostavan sezonski obrok, a jela na žlicu zbog hranjive su vrijednosti jednako vrijedna kao i uobičajena glavna jela. Na pitanje što je ključno za dobar okus juhe i variva odgovaram- bogatstvo namirnica i kuhanje na laganoj vatri kako bi okus bio baš onaj o kojem sanjarimo dok počinjemo pripremati jelo. Korjenasto povrće, bundeve, kukuruz, mahunarke, zimsko zelenilo poput blitve i mladog špinata te gljive riznica su okusa, a vi odlučite želite li poslužiti varivo, gustu ili krem juhu koju ćete oplemeniti omiljenim začinima. 

Laganim kuhanjem juha i variva postiže se prirodna gustoća, a posluženi obrok postaje prava raskoš dodate li mu kockice prženog kruha, žlicu kiselog vrhnja ili pržene sjemenke buče i suncokreta. Mnogo je načina pripreme hranjivih juha i variva, a osim osnovnih tehnika predlažem da uključite maštu i spojite najbolje od tradicionalnih recepata i svojih želja. Ima li bolje dobrodošlice za stolom od ukusne, tople okrepe...


Gusta juha od krumpira, ječma i leće 

1 luk
1 mrkva
1 stabljika celera 
3 češnja češnjaka 
1 žlica maslinova ulja 
1/3 šalice ječma 
1/2 šalice crvene ili sitne smeđe leće
2 srednje velika krumpira 
1,5 l povrtnog temeljca
1 žličica mljevenog kima 
1/2 žlice mljevene paprike 
1/2 žličice mljevene kurkume 
sol i papar 

Povrće očistite i narežite. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, pa pirjajte luk, mrkvu i celer. Kad omekšaju nakon otprilike pet minuta dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu. 

Dok se povrće kuha u drugom loncu do vrenja zagrijte temeljac. Pirjano povrće pospite začinima dodajte krumpir, ječam i leću, promiješajte, pa ulijte temeljac. 

Ponovno pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko pola sata tj.dok krumpir ne omekša, a ječam i leća se skuhaju. Posolite i popaprite po želji.





Juha od mladog špinata 

1 kg mladog špinata 
1 luk
4 češnja češnjaka 
sol i papar 
1 l povrtnog temeljca 
200 ml kiselog vrhnja 
2 žlice maslaca 


Špinat operite, protresite i narežite. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Zagrijte maslac, pa lagano propirjajte luk i češnjak te špinat tako da povene. Ulijte temeljac i vrhnje, kratko zagrijte i zatim miksajte štapnim mikserom. Po potrebi dodatno posolite i popaprite. Poslužite uz dodatak prženih komadića slanine, malo feta sira ili kuglice od kruha. Za one željne novih kombinacija dodajte pečene gambere.





Juha od pečenog batata 


4 batata 
2 žlice maslinova ulja 
2 žlice maslaca 
1 glavica luka 
2 štapića celera 
3 češnja češnjaka 
1 žlicica sušenog origana 
3/4 žličice mljevenog đumbira 
1/2 žličice mljevenog kumina 
1/2 žličice soli 
1/2 žličice papra 
700 ml pilećeg ili povrtnog temeljca 
400 ml kokosova mlijeka iz konzerve 

Krumpir operite i prerežite na pola, pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Maslinovim uljem prelijte batat i stavite ga u pećnicu na pola sata. 

U međuvremenu luk ogulite i nasjeckajte na kockice kao i celer, a češnjak protisnite. 

Stavite maslac u tavu i pričekajte da se otopi, a zatim dodajte luk i celer. Pržite miješajući pet minuta, pa dodajte i češnjak. Dodajte preostale začine i kuhajte još nekoliko minuta. Umiješajte temeljac i kokosovo mlijeko, pa ostavite na laganoj vatri dok krumpir ne bude pečen.

Krumpir izvadite iz pećnice pričekajte da se ohladi, a zatim ga ogulite i dobro zgnječite. 

Dodajte pire u tekući dio i sve dobro pomiješajte, a zatim kratko izblendajte ili izradite štapnim mikserom. Probajte i začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite toplo uz prepečeni kruh i hrskavu slaninu. 





Krepki minestrone s tortelinima 

40 g maslaca 
1 žlica maslinova ulja 
3 mrkve narezane na trake 
1 korijen peršina narezanna trake
1/4 korijena celera narezanog na trake 
1/2 korabice narezane na trake 
1 stabljika celera narezana na ploške 
10 cm poriluka narezanog na trake 
1 mladi luk narezan na ploške 
šaka cvjetova brokule 
100 g graška 
1,5 l vode ili povrtnog temeljca 
sol i papar 
nasjeckani peršin za ukrašavanje 

U loncu zagrijte maslac i ulje, pa popržite luk i sve povrće osim graška. Ulijte mlaku vodu ili temeljac te posolite. Kuhajte 10-ak minuta dodajte grašak, a kad voda zakuha dodajte i torteline. Kuhajte oko 5 minuta ili dok torteline ne isplivaju na površinu. Juhu začinite s malo maslinova ulja te ukrasite začinskim biljem. 





Gulaš juha poslužena u kruhu

700 g govedine plećka ili vrat 
5 glavica luka 
2 žlice ulja
2 mrkve narezane na štapiće 
400 g korijena celera narezanog na kockice 
2 žlice koncentrata rajčice 
2 žlice mljevene crvene paprike 
3 češnja češnjaka 
2 žlice naribane limunove korice 
1/2 žličice krupno mljevenog kumina 
1/2 žličice osušenog mažurana 
1 lovorov list 
sol i papar 
1,5 l mesnog temeljca 
prstohvat čili papričice 
400 g krumpira 


Narežite govedinu na kocke veličine 1 cm. Očistite luk i narežite ga na kockice. Zagrijte ulje u loncu i na njemu pržite kockice mesa na laganoj vatri oko 5 minuta sa svih strana. Dodajte luk i povrće pa popržite. Umiješajte koncentrat rajčice i mljevenu papriku. Ogulite češnjak, sitno ga narežite pomiješajte s limunovom koricom, kuminom, mažuranom, lovorovim listom i soli te dodajte meso. Zalijte juhom, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 60-ak minuta dok meso ne postane mekano. Ogulite, operite i na kockice narežite krumpir. Dodajte ga u juhu, pa kuhajte još 30 minuta. Posolite i popaprite po želji te pustite da polagano kuha još 5 minuta. Poslužite u posudici od kruha.


Posudice od kruha

1 kg brašna
500 ml vode
20 g soli
20 g kvasca 

Umijesite brašno s mlakom vodom pa ostavite da odstoji. Potom ga oblikujte u pet kuglica. Ponovno ostavite da odstoji i povrća volumen. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 minuta. Potom smanjite temepraturu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 15 minuta. Kad su kruščići gotovi odrežite im vrh i izdubite ih. Poslužite juhu u kruhu.





Krem juha od mrkve 

750 g mrkve 
1 glavica luka 
3 žlice maslinova ulja 
1 žličica korijandra u prahu 
1/2 žličice đumbira u prahu 
1/2 žličice čilija 
1 l povrtne juhe 
sol i papar 
vlasac 


Očistite mrkvu pa je narežite na ploške. Oljuštite i sitno narežite luk. Zagrijte ulje u loncu, dodajte mrkvu i luk te pirjajte oko 5 minuta. Potom dodajte začine, posolite, popaprite i ulijte temeljac. 

Kuhajte 15-ak minuta. Maknite juhu sa štednjaka pa sve izmiksajte. Raspodijelite po zdjelicama i ukrasite nasjeckanim vlascem te po želji s malo crvene paprike.




Pašta fažol 

500 g graha 
1 luk
2 mrkve 
komad celera 
5 češnjeva češnjaka 
2 lista lovora 
maslinovo ulje 
grančica svježeg ružmarina ili kadulja
 350 g sitne tjestenine 
2 žlice pelata 
sol 
svježe mljeveni papar 

Grah namočite preko noći. Prije kuhanja isperite ga i stavite kuhati s češnjakom, lukom, korjenastim povrćem i ružmarinom.

Poklopljeno kuhajte dok ne zavrije smanjite vatru te ovisno o sorti graha kuhajte 45 do 90 minuta. U ekspres loncu kuhajte oko 25 minuta. Odvojite povrće, ocijedite grah, ali sačuvajte vodu od kuhanja. Polovicu graha miksajte u blenderu uz dodatak 4 šalice vode od kuhanja. Izmiksano vratite u lonac s vodom od kuhanja te dodajte drugu polovicu kuhanog graha. Kuhajte tjesteninu, ali vrijeme kuhanja skratite za 3 minute. Ocijedite pa dodajte u grah. Promiješajte, prokuhajte i začinite po želji. 





Juha od rajčice sa slanutkom 


2 žlice integralnog brašna 
3 žlice suncokretova ulja 
2 dl pasirane rajčice 
1,2 l povrtnog temeljca 
200 g kuhanog slanutka 
2 prstohvata svježeg ili suhog timijana 
sol po želji 

Juha od rajčice omiljeni je odabir svih generacija, a može se pripremiti na brojne načine. Rajčica srce ove juhe plod je koji obiluje vitaminima i mineralima te blagotvorno djeluje na rad organizma. Na ulju lagano popržite brašno, dodajte pasiranu rajčicu i topli temeljac. Kad juha prokuha dodajte već skuhani slanutak. Kuhajte desetak minuta, posolite i začinite timijanom. Ostavite da kratko odstoji kako bi se okusi proželi. Poslužite uz topao komad kruha.








Primjedbe