KRUH KOJI SE NE MIJESI
Kruh koji se ne mijesi
Jeste li čuli za kruh koji se
ne mijesi? Ovakav kruh sve je popularniji na društvenim mrežama. Priprema je
malo duža, ali je vrlo jednostavna, a rezultat je mekani kruh sa iznimno
hrskavom koricom.
Kruh koji se ne smijesi
Sastojci:
- 500 g glatkog pšeničnog brašna
- 375 ml mlake vode
- 1 g suhog kvasca (otprilike ¼ čajne žličice)
- 10 g soli
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte brašno, sol i suhi kvasac.
Zatim dodajte mlaku vodu i miješajte dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
Nije potrebno klasično mijesiti – možete to jednostavno napraviti žlicom
ili kuhačom.
- Tijesto možete ostaviti da odmori 30 minuta, pokriveno
kuhinjskom krpom ili poklopcem. Ovaj korak nije obavezan, ali pomaže
boljoj hidraciji brašna.
- Tijekom sljedeća 2 sata obradite tijesto metodom
stretch & fold tri do četiri puta, u razmacima od otprilike 30 minuta.
Svaki put vlažnim rukama podignite jedan rub tijesta prema gore i
preklopite ga preko ostatka. Postupak ponovite s četiri strane, kao da
oblikujete omotnicu.
- Nakon posljednjeg preklapanja, pokrijte posudu i
ostavite tijesto da fermentira na sobnoj temperaturi 4 do 6 sati, odnosno
dok se ne udvostruči volumen.
- Zatim tijesto pažljivo prebacite na pobrašnjenu radnu
površinu, pazeći da sačuvate što više zraka. Oblikujte ga u kuglu ili
drugi željeni oblik.
- Oblikovano tijesto stavite manju posudu obloženu
papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još 45 do 60 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 230–240°C, zajedno s posudom od
lijevanog željeza. Kada je sve spremno, pažljivo prebacite tijesto u vruću
posudu, zarežite ga po površini i poklopite. Pecite 30 minuta pokriveno,
zatim uklonite poklopac i pecite još 15–20 minuta, dok korica ne postane
zlatno-smeđa.
- Na kraju, izvadite pečeni kruh iz posude i ostavite ga
da se hladi najmanje jedan sat na rešetki prije rezanja.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar