KOJE SU PREDNOSTI SUHOG, A KOJE SVJEŽEG KVASCA?
Koje su prednosti suhog, a koje svježeg kvasca?
Miris makovnjače, orahnjače i drugih slastica od dizanog tijesta
postaje sastavni dio domaće, tople atmosfere. Sve te slastice dijeli jedna
ključna komponenta: dobro pripremljeno dizano tijesto. Pitanje koje mnoge koji
se uhvate ukoštac s dizanim tijestom muči jest – što je bolji izbor, suhi ili svježi kvasac?
Zašto mnogi biraju
svježi kvasac?
Svježi
kvasac standard je u pripremi klasičnih kolača. On ima nešto blažu, prirodniju aromu i
daje tijestu onaj tipični “domaći” miris koji nas podsjeća na kuhinje naših
baka.
Također, svježi kvasac
razvija fermentaciju nešto sporije i nježnije, što rezultira dubljom aromom
tijesta.
Gdje suhi kvasac
briljira?
Suhi
kvasac, s druge strane, idealna je opcija za sve koji cijene praktičnost.
Ima dug vijek trajanja,
lako se čuva u smočnici i uvijek ga možete imati pri ruci –
što ga čini savršenim za spontano pečenje. Za razliku od svježeg, nije ga
potrebno odmah trošiti nakon kupnje i ne treba ga držati hladnjaku.
Suhi
kvasac dolazi u dvije varijante: obični i instant. Obični se aktivira u toploj
tekućini, slično kao i svježi, dok instant
možete umiješati direktno u brašno (iako je i njega bolje
prethodno malo “probuditi”).
Koliko kvasca staviti?
Važno
je znati i da količine suhog, odnosno svježeg kvasca koji ćete koristiti nisu
iste za kilogram brašna.
Što
se tiče onog svježeg, jedna kocka od 42 grama prosjek je za kilogram brašna,
dok su kod suhog to dvije vrećice od 14 grama.
Koji je onda
"bolji"?
Ako
želite onu autentičnu teksturu i okus blagdanskih klasika, a pritom imate
vremena i volje posvetiti se procesu – svježi kvasac je gotovo uvijek bolji izbor za pincu, orahnjaču i
makovnjaču. Pogotovo ako vam je važno da kolač bude
mekan, prozračan i pun bogatog mirisa dizanog tijesta.
Ako
ste više u “brzo, ali fino” fazi ili jednostavno nemate svježi kvasac pri ruci,
suhi kvasac će dobro poslužiti, osobito uz male prilagodbe – dulje dizanje, toplije okruženje i malo
više pažnje kod miješenja.
Savjet za kraj: više
od kvasca – važna je pažnja
Bez
obzira koji kvasac koristite, najvažniji faktor za uspjeh je vrijeme. Dizana tijesta vole
toplinu, strpljenje i nježnu ruku. Nemojte ih požurivati, a ako vam se čini da
“se ne dižu” – dajte im još koju minutu, strpljenje je uvijek ključ.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar