BAKLAVA - SLATKA UTJEHA
BAKLAVA - SLATKA UTJEHA
Porijeklo baklava nije točno definirano jer
se slično tanki tijesto natopljeno šećernim sirupom ili zaslađenim mlijekom
pojavljivalo na području nekadašnje Perzije i Mongolije, ali današnji oblik
dobila je u Turskoj.
BAKLAVA
Sastojci:
• 1 kg gotovih kora za savijače
• 900 g mljevenih oraha
• 100 g krupno sjeckanih oraha
• 150 g šećera
• 250 g maslaca
• 100 ml ulja
Za preljev:
• 1 kg šećera
• voda
• limun
Priprema:
Pripremite preljev tako da pomiješajte
šećer s vodom, a voda neka bude dva prsta iznad šećera.
Kuhajte 20 minuta na jakoj vatri može i
manje jer preljev ne smije biti previše gust.
Konzistencija bi trebala biti između sirupa
i vode.
U skuhani preljev dodajte narezani limun.
Ostavite da odstoji jer se mora dobro
ohladiti prije nego što prelijete baklavu.
Kore izrežite na veličinu lima u kojem će
se peći baklava.
Maslac otopite na laganoj vatri pazeći da
ne promijeni boju i umiješajte ga u ulje.
U lim prvo stavite trkore koje ste
premazali toplom smjesom maslaca i ulja, zatim na prve tri kore stavite sve
nasjeckane orahe.
Odozgo stavite dvije kore pa premažite
mješavinom maslaca i ulja i pospite mljevenim orasima koje ste pomiješali sa
150 g šećera.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve
kore.
Na kraju poklopite baklavu s tri kore tako
što ćete svaku premazati maslacem osim zadnje.
Prije rezanja baklavu pritisnite dlanovima
i sve poravnajte.
Baklavu izrežite u obliku romba.
Stavite u pećnicu prvo 10 minuta na 190
stupnjeva dok ne dobije svijetlo smeđu, a potom na 150 stupnjeva 45
minuta.
Ako mislite da će biti jako tamno prekrijte
aluminijskom folijom i nastavite peći.
Provjerite je li baklava pečena tako što
ćete vilicom razmaknuti baklavu i vidjeti je li dno pečeno.
Vruću baklavu prelijte hladnim preljevom i
pritisnite drugim limom da se kore izravnaju, ali ne smije se pritiskati dulje
od deset minuta.
Baklava je najbolja kada odstoji dan - dva
na hladnom mjestu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar