BAKLAVA - SLATKA UTJEHA




BAKLAVA - SLATKA UTJEHA

 

 

 

Porijeklo baklava nije točno definirano jer se slično tanki tijesto natopljeno šećernim sirupom ili zaslađenim mlijekom pojavljivalo na području nekadašnje Perzije i Mongolije, ali današnji oblik dobila je u Turskoj. 

 

 

 

 

BAKLAVA

 

 

Sastojci:

 

• 1 kg gotovih kora za savijače 

• 900 g mljevenih oraha 

• 100 g krupno sjeckanih oraha 

• 150 g šećera 

• 250 g maslaca

• 100 ml ulja 

 

 

 

Za preljev:

 

• 1 kg šećera 

• voda

• limun 

 

 

 

 

Priprema:

 

 

Pripremite preljev tako da pomiješajte šećer s vodom, a voda neka bude dva prsta iznad šećera.

 

Kuhajte 20 minuta na jakoj vatri može i manje jer preljev ne smije biti previše gust.

 

Konzistencija bi trebala biti između sirupa i vode.

 

U skuhani preljev dodajte narezani limun.

 

Ostavite da odstoji jer se mora dobro ohladiti prije nego što prelijete baklavu. 

 

Kore izrežite na veličinu lima u kojem će se peći baklava. 

 

Maslac otopite na laganoj vatri pazeći da ne promijeni boju i umiješajte ga u ulje.

 

U lim prvo stavite trkore koje ste premazali toplom smjesom maslaca i ulja, zatim na prve tri kore stavite sve nasjeckane orahe. 

 

Odozgo stavite dvije kore pa premažite mješavinom maslaca i ulja i pospite mljevenim orasima koje ste pomiješali sa 150 g šećera.

 

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore.

 

Na kraju poklopite baklavu s tri kore tako što ćete svaku premazati maslacem osim zadnje.

 

Prije rezanja baklavu pritisnite dlanovima i sve poravnajte. 

 

Baklavu izrežite u obliku romba. 

 

Stavite u pećnicu prvo 10 minuta na 190 stupnjeva dok ne dobije svijetlo smeđu, a potom na 150 stupnjeva 45 minuta. 

 

Ako mislite da će biti jako tamno prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći. 

 

Provjerite je li baklava pečena tako što ćete vilicom razmaknuti baklavu i vidjeti je li dno pečeno.

 

Vruću baklavu prelijte hladnim preljevom i pritisnite drugim limom da se kore izravnaju, ali ne smije se pritiskati dulje od deset minuta. 

 

Baklava je najbolja kada odstoji dan - dva na hladnom mjestu.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?