PANDORO





Pandoro 



Pandoro i panettone dva su najpoznatija talijanska božićna kolača, no itekako se razlijuju, od podrijetla do okusa. Oba se kolača poslužuju tijekom božićnih blagdana i dio su talijanske gastronomske tradicije koju talijanske obitelji prenose generacijama. Panettone, visoki dizani slatki kruh koji ima okus poput kolača simbol je Italije i Božića. Od renesansnih početaka pa sve do 20. stoljeća, tu je poslasticu u obliku kupole bilo teško pronaći izvan Milana, u kojem je nastao, a danas ga voli cijeli svijet.





Pandoro 


Sastojci:

Prvi korak - biga (predtijesto):

  • 60 g brašna za kruh
  • 1/4 žličice suhog kvasca (1 g)
  • 45 ml vode (sobne temperature)

Drugi korak:

  • 120 g brašna za kruh
  • 50 g šećera
  • 1/2 žličice suhog kvasca (2 g)
  • 2 velika jaja (sobne temperature)

Treći korak:

  • 240 g brašna za kruh
  • 100 g šećera
  • 45 ml vode (sobne temperature)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja (sobne temperature)
  • 170 g omekšalog maslaca
  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 žličica soli (6 g)



Priprema:

  1. U maloj posudi pripremite bigu: pomiješajte brašno za kruh, kvasac i vodu vilicom dok se sastojci ne spoje. Ne mora biti glatko. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji najmanje 1 sat.
  2. Premjestite bigu u zdjelu samostojećeg miksera s kukom za tijesto. Dodajte brašno, šećer, suhi kvasac i lagano istučena jaja. Miješajte na laganoj brzini oko 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i ne omota se oko kuke. Sastružite stranice zdjele, oblikujte tijesto u sredini, pokrijte i ostavite da raste 2 sata na sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči. Zatim stavite u hladnjak na najmanje 12 sati. Izvadite maslac iz hladnjaka, narežite ga na kockice i ostavite da omekša. Tijesto iz hladnjaka neka odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi.
  3. U pripremljeno tijesto dodajte brašno, šećer i vodu. Miješajte na laganoj brzini dok se voda ne upije. Lagano istucite jaja i dodajte ih tijekom miješanja. Dodajte sol i vaniliju te miješajte još 1 minutu. Isključite mikser i ostavite tijesto da odmori 5 minuta. Ponovno miješajte 10 minuta pa opet odmorite 5 minuta. Maslac dodajte postupno – komad po komad, tek kad se prethodni potpuno umiješa. Miješajte još 10 minuta i zatim ostavite da odmori 5 minuta.
  4. Namastite kalup za pandoro od 1 kg i pospite brašnom. Istresite tijesto na čistu radnu površinu (bez brašna). Mokrim ili lagano nauljenim rukama preklapajte tijesto nekoliko puta. Ostavite ga 5 minuta, zatim još nekoliko puta preklopite. Premjestite tijesto u pripremljeni kalup. Pokrijte folijom i pustite da raste 4–6 sati, dok ne dosegne rub kalupa. Najbolje ga je ostaviti u ugašenoj pećnici s upaljenim svjetlom.
  5. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pecite pandoro u donjem dijelu pećnice 20 minuta. Ako vrh brzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom. Nastavite peći dok unutarnja temperatura ne dosegne 92 °C. Ukupno pečenje traje 40–50 minuta. Izvadite pandoro iz pećnice i ostavite da se hladi 30 minuta, zatim ga prebacite na rešetku. Prije posluživanja obilno pospite šećerom u prahu.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

SCHWARZWALD KEKSI

BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐