Postovi

Prikazuju se postovi od kolovoza 17, 2025

HRSKAVE LOPTICE OD RIBE S UMAKOM OD FETA SIRA I LIMUNA 🍋

Slika
Hrskave loptice od ribe s umakom od feta sira i limuna  Pronašli smo recept za prave riblje zalogajčiće koji donose morski dašak na vaš stol. Samo očistite ribu, ispanirajte kuglice i u samo nekoliko koraka imate ukusan i hrskav zalogajčić koji će obožavat cijela vaša obitelj. Hrskave loptice od ribe s umakom od feta sira i limuna  Sastojci: 500 g ribljeg filea 1 jaje 40 g krušnih mrvica 1 šalica pire krumpira 4 mlada luka 2 žlice nasjeckanog peršina 1 žličica senfa 1 žumanjak 40 g brašna Umak od feta sira i limuna :  200 g feta sira 4 žlice grčkog jogurta 1 limun 1 režanj češnjaka vezica vlasca metvica maslinovo ulje Priprema: Riblje očišćene file ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete pastu. Prebacite u zdjelu i pomiješajte s krumpirom, lukom, peršinom, senfom i žumanjkom. Začinite po želji. Žlicom oblikuj te kuglice, svaku riblju kuglicu uvaljajte u brašno, pa razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Zagrijte ulje u loncu na srednje j...

PALAČINKE OD TIKVICA S PILETINOM

Slika
Palačinke od tikvica s piletinom  Tko može odoljeti palačinkama? Omiljeni desert uz namaz od čokolade, punjenje od sira ili možda pekmez malo tko će odbiti. Možda je sada vrijeme da među svoje omiljene recepte dodate i slane palačinke s tikvicama i piletinom. Lako se pripremaju i jako su ukusne. Dobar tek! Palačinke od tikvica s piletinom  Sastojci: 2 srednje tikvice 3 jajeta oko 180 g brašna, po potrebi dodajte još malo 200 ml jogurta Sol, papar, češnjak, paprika, začinsko bilje po ukusu  200 g pilećeg filea  krem sir Priprema: Tikvice operite i izribajte na krupno, posolite i ostavite 10 minuta da puste višak vode pa ih dobro ocijedite. U većoj zdjeli umutite jaja, dodajte jogurt i brašno pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu. Dodajte začine: sol, papar, češnjak, papriku i začinsko bilje. Umiješajte tikvice u smjesu i po potrebi dodajte još brašna da smjesa ne bude previše tekuća.  Pecite palačinke na dobro zagrijanoj tavi s malo ulja, o...

ICE PLUNGE FACIAL - JAPANSKA METODA RASHLAĐIVANJA

Slika
Ice plunge facial - japanska metoda rashlađivanja  Ovaj brzinski tretman osvježava lice, zateže kožu i pruža osjećaj potpune budnosti, a sve što vam treba već imate kod kuće vodu, led i pet minuta vremena za sebe. Jednostavno rješenje je ono najbolje  Ova japanska metoda ljepote osvaja svijet jer podsjeća na ono što često zaboravljamo da su jednostavna rješenja često ona najbolja. Ice plunge facial vraća fokus na osnovno kontakt s tijelom, prisutnost i snagu prirode. Savršen je za jutarnje rituale jer ne samo da će vas ovaj tretman razbuditi već će vam kožu ostaviti svježom, sjajnom i spremnom za sve što dan donosi. Kako tretman napraviti kod kuće  Očistite lice od šminke, kreme ili SPF - a, koža mora biti čista. Posudu s vodom napunite ledom. Zaronite lice na 10 - 30 sekundi, a zatim se odmorite nekoliko sekundi i ponovite to još 3 - 5 minuta. Nakon tretmana nježno posušite lice tapkanjem i napravite kratku masažu ručnikom. Završite hidratacijom poput seruma ...

SUŠENE RAJČICE U MASLINOVOM ULJU

Slika
Sušene rajčice u maslinovom ulju  Napravite domaće sušene rajčice koje je jednostavno napraviti u pećnici, a po vlastitoj želji možete dodavati začine, kao što su češnjak, ružmarin i sl. Sušene rajčice možete jesti samostalno ili ih dodavati kao dodatak jelima zbog punijeg okusa.  Sušene rajčice u maslinovom ulju  Sastojci:  500 g rajčice maslinovo ulje češnjak sol Priprema : Pećnicu zagrijte na 100 supnjeva s ventilatorom. Rajčice dobro operite, narežite na tanke kolutiće, pa posložite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Malo posolite pa ih stavite u pećnicu i sušite oko 2-2 i pol sata. Povremeno provjerite rajččice i pazite da ne zagore. Ako želite samo sušene rajčice, ostavite ih da se ohlade bez ulja. Spremite ih u staklenku ili vrećicu na zatvaranje iz koje istisnite zrak. Ako ih želite dodatno začiniti i čuvati u ulju, u staklenku dodajte maslinovo ulje i sitno nasjeckajte češnjak, čuvajte u hladnjaku. Po želji možete dod...

PAUZA OD TRENINGA

Slika
Pauza od treninga  Kratka pauza od vježbanja, ako nije duža od dva tjedna može biti blagotvorna za zdravlje zbog regeneriranja tijela. Pauza od treninga ne znači pauzu od brige za tijelo  Ljeti se lako opustimo i u moru, ali i na tanjuru. Zato ne preskačite kvalitetne obroke i zapamtite da tijelo u pauzi od vježbanja treba laganu, ali hranjivu prehranu više povrća, voća, proteina i dovoljno vode. I da možete u more i nakon jela samo izbjegavajte prejedanje. Plivanje je zapravo i najbolja ljetna aktivnost jer ne traži dvoranu niti sprave, a nježno održava formu. Povratak u formu  Ako se s godišnjeg odmora vratite s nekoliko kilograma viška i bez daha na stepenicama nema panike. Bitno je postupno vratiti ritam i postaviti realna očekivanja. Počnite s laganim vježbama, povećavajte intenzitet postepeno i fokusirajte se na kontinuitet, a ne na savršenstvo. Zaključak  Ljeto je idealno vrijeme za reset i fizički i mentalni. Kratka pauza od vježbanja neće vas izb...

LJETNA TJESTENINA S JAGODAMA 🍓

Slika
Ljetna tjestenina s jagodama  Ovo je vrlo jednostavan recept, ali cijelim generacijama Poljaka, tanjur obične tjestenine preliven svježim umakom od jagoda vraća nostalgične uspomene. Ljetna tjestenina s jagodama  Sastojci: 1 šalica suhe tjestenine (140-160 g) 450 g svježih jagoda 3-4 žlice blagog meda; može se zamijeniti šećerom u prahu ili javorovim sirupom 6 žlica kiselog vrhnja (80 ml), može se zamijeniti gustim jogurtom ¼ žličice ekstrakta vanilije; po želji svježi listovi mente 1 žlica listića badema Priprema : Napunite posudu vodom, pokrijte poklopcem i zakuhajte. Dodajte prstohvat soli. Umiješajte tjesteninu i kuhajte otkriveno, prema uputama na pakiranju. Dok čekate, pripremite umak. Da biste provjerili je li tjestenina kuhana, probajte komad prije kraja kuhanja. Trebala bi biti mekana, ali i dalje čvrsta, kuhana 'al dente'. Ocijedite tjesteninu u cjedilu. Jagode temeljito isperite hladnom, tekućom vodom. Osušite papirnatim ručnikom. Ogulite ih, prerežite i...

JAPANSKA ROLADA S BOROVNICAMA

Slika
Japanska rolada s borovnicama  Borovnice su mnogima omiljeno šumsko voće, a kako je trenutno njihova sezona, pravo je vrijeme da ih konzumirate. Možete ih jesti svježe, smrznute, sa šlagom ili u roladi. Ukusna ljetna rolada s mochi tijestom oduševit će vas i one kojima je poslužite.  Japanska rolada s borovnicama  Sastojci: Za mochi tijesto: 320 g rižinog brašna 70 g šećera  360 ml mlijeka 80 ml vode 40 ml biljnog ulja  prstohvat soli  opcionalno: nekoliko kapi prehrambene boje  Krema: 200 g maslaca (omekšalog) 50 g šećera u prahu 350 g krem sira Za borovnice: 200 g borovnica (svježe ili smrznute) 30 g šećera  80 ml vode  10 g kukuruznog škroba 50 ml vode Priprema : Mochi tijesto: U posudi pomiješajte rižino brašno, šećer i sol. Dodajte vodu, ulje i prehrambenu boju pa dobro izmiješajte da nema grudica. Smjesu prebacite u posudu pogodnu za kuhanje na pari. Kuhajte na pari 20-25 minuta i povremeno promiješajte. Tijesto će postati l...

TURŠIJA OD TIKVICA

Slika
Turšija od tikvica  Cijelo ljeto uživali smo u raznim jelima s tikvicama, a sada ih možete ukiseliti i uživati u njima cijelu jesen i zimu. Turšija od tikvica  Sastojci: 2 kg tikvica 2 glavice luka 50 g soli 700 ml octa za kiseljenje 40 g šećera 2 žličice sjemenki piskavice 1 žličica kurkume Priprema: Tikvice operite, osušite i narežite na tanke kolutove koje po potrebi možete prepoloviti. Isto učinite i s lukom. U plastičnoj posudi pomiješajte tikvice i luk, posolite i sve podlijte hladnom vodom. Ostaviti da odstoji oko 2 sata, zatim ocijedite i operite tikvice i luk. U velikom loncu zakuhajte ocat, šećer i kurkumu. Smjesu prelijte preko tikvica i luka i ostavite da odstoji 2 sata. Smjesu zatim ulijte u veći lonac i stavite na vatru. Kad sadržaj prokuha, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha još 5 minuta. Pripremljenu smjesu (povrće i tekućinu) prebacite u staklenke za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst mjesta, a zatim zatvorite staklenke....

HRSKAVI SENDVIČI S KOZICAMA

Slika
Hrskavi sendviči s kozicama  Za ljubitelje kozica i škampa predlažemo ukusne zalogaje koji se lako pripremaju a koje se može poslužiti kao predjelo ali i kao glavno jelo ugodnih ljetnih druženja oko stola. Hrskavi sendvič s kozicama  Sastojci: 450 g očišćenih repića kozica ili škampa, prerezane po dužini 4 mlada luka najseckana na sitne komadiće 3 žlice kapara 1 žličica ljuskica paprike malo soli ½ šalice aioli umaka ili domaće majoneze 4 kriške kruha maslinovo ulje svježi peršin, sitno nasjeckan 2 limuna, narezana na četvrtine Priprema: Pomiješajte kozice, luk, kapare, papričicu, sol i umak. Sve dobro prožmite. Na svaku krišku kruha nanesite 2 žlice umaka. Kozice i mješavinu posložite po cijeloj površini kruha, dobro pritisnite kako bi se svi sastojci povezali s kruhom. Ostavite do pola sata kako bi se pripremljene kriške kruha prožele sa svim sastojcima. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Zagrijte tavu uz dodatak malo maslinovog ulja te pecite svaku kr...

RIBLJI UŠTIPCI OD OSLIĆA

Slika
Riblji uštipci od oslića  Volite li male riblje zalogaje, one koji će biti savršeni uvod u gurmansko druženje oko stola, kao odlična ideja nameću se komadići ribe prženi u ukusnom hrskavom omotaču. Naš je odabir oslić čiji se okus odlično spaja s prežnim tijestom pa su ti riblji uštipci odličan odabir za velike i male. Riblji uštipci od oslića  Sastojci: 500 g oslića 2 dl mlijeka 2 jajeta češnjak u prahu mediteranske trave ulje sol Priprema: Filete narežite na sitnije komade i začinite mješavinom začina. Razmutite u zdjeli mlijeko, jaja, brašno, sol i malo češnjaka u prahu te umiješajte ujednačeno tijesto koje je gušće od onog za palačinke. Umačite u tijesto komade ribe te ih pržite s jedne i druge strane dok ne porumene pa ih vadite šupljikavom žlicom na papirnati ubrus. Poslužite uz svježu salatu. Pripremila: Ivana Matas 

5 PONAŠANJA DA IMATE DOMINANTNU OSOBNOST

Slika
5 ponašanja da imate dominantnu osobnost  Ljudi koji znaju tko su, govore izravno i ne traže vanjsku potvrdu, drugima mogu djelovati zastrašujuće, posebno onima koji još uvijek ovise o tuđem odobravanju. Ne podnosite površne razgovore Budimo iskreni - većina malih razgovora je dosadna. Ostaju na površini i ostavljaju vam osjećaj praznine. Ako ste osoba koja bi radije razgovarala o vrijednostima, snovima, izazovima i osobnom rastu, nego o vremenu ili najnovijem TikTok trendu - niste jedini ili čudni. No, ta dubina može uplašiti ljude. Zašto? Jer površni razgovori su sigurni, predvidljivi i ne traže ranjivost. Vi, s druge strane, donosite prisutnost. Slušate cijelim svojim bićem. Postavljate pitanja koja traže da se čovjek zaustavi i razmisli, jer govorite tako da druge nježno potičete da budu iskreniji prema sebi. Postavljate granice - i držite ih se Snažne osobe ne pričaju samo o granicama,   one ih žive .  Znate svoje granice i niste se bo...

DOMAĆI KREKERI S RUŽMARINOM

Slika
Domaći krekeri s ružmarinom  Za izradu ovih hrskavih grickalica trebat će vam samo sedam namirnica i pola sata vašeg vremena. Ružmarin možete zamijeniti svježim začinskim biljem po izboru, a morsku sol sjemenkama maka, sezama ili komorača. Domaći krekeri s ružmarinom  Sastojci: 180 g glatkog brašna 1 žličica soli 1 žličica šećera 50 g naribanog parmezana 3 žlice maslinovog ulja 120 ml hladne vode 1 žlica svježe sjeckanog ružmarina krupna sol Priprema : Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Dodajte brašno, sol, šećer i naribani parmezan u zdjelu i promiješajte. Dodajte maslinovo ulje i vodu. Miješajte vilicom dok se smjesa ne sjedini, otprilike pet minuta. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite još pet minuta. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još brašna pa podijelite na pola. Razvaljajte svaku polovicu na debljinu od pola centimetra. Površinu tijesta lagano premažite vodom, pospite krupnom soli i izbodite cijelu površinu...

SORBET OD ANANASA 🍍

Slika
Sorbet od ananasa  Možete nabaviti svježi ananas, narezati na kocke i zamrznuti ili jednostavno kupite već zaleđeni koji odmah možete ubaciti u procesor hrane. Dok smrznuti ananas stvara kremastu slatku bazu, kokosovo mlijeko dodaje bogatstvo okusa, a kokosova voda slatkoću i dovoljno tekućine za miješanje. Sorbet od ananasa  Sastojci: 300 g smrznutog ananasa 60 ml kokosovog mlijeka iz konzerve 100 ml kokosove vode Priprema: Stavite navedene sastojke u multipraktik i miksajte dok se ananas ne razlomi na manje komade. Nastavite pulsirati i po potrebi ostružite Nakon što bude vidljivo vrlo malo komadića ananasa, ostavite multipraktik uključen još najmanje jednu minutu kako bi dobili najkremastiju konzistenciju. Prebacite u manje čaše, po želji dekorirajte s listićima mente i odmah poslužite. Pripremila: Ivana Matas 

PEČENI KUKURUZ S ROŠTILJA SA ZAČINSKIM BILJEM

Slika
Pečeni kukuruz s roštilja sa začinskim biljem  Kukuruz je ukusan kuhan i pečen, na grillu je jednostavan i ukusan prilog svakom ljetnom roštilju, a ovom pečenom kukuruzu, s dodatkom začinskog maslaca, nećete moći odoljeti. Pečeni kukuruz s roštilja sa začinskim biljem  Sastojci: 2 klipa kukuruza 2 žlice maslaca 1 šaka svježeg začinskog bilja (bosiljka, peršina, majčine dušice ili korijandera) 2 češnja češnjaka sol papar 20 g mrvljenog kozjeg sira Priprema : Klipove kukuruza očistite i svaki prerežite na pola, začinsko bilje sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite. U manjoj posudi pomiješajte maslac, začinsko bilje, češnjak, sol i papar. Smjesu dobro utrljajte po cijeloj površini kukuruza pa svaki zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite na roštilj na 30 minuta, okrećući na polovici vremena. Izvadite iz folije i stavite na pladanj. Po želji po pečenom kukuruzu možete posipati mrvljeni kozji sir ili parmezan. Servirajte odmah i uživajte! Pripremila: Ivana Matas...

JAPANSKE SLANE PALAČINKE OKONOMIYAKI

Slika
Japanske slane palačinke okonomiyaki  Japanske palačinke manje su od klasičnih i deblje, ali su još deblje od američkih palačinki i   pjenaste poput soufflea, a volite li slanu verziju palačinski, svidjet će vam se japanske palačinke, poznate kao okonomiyaki. Japanske slane palačinke okonomiyaki  Sastojci: ⅛ glavice ribanog kupusa ili dvije šake sitno narezanog kupusa 1 tanko narezan bijeli dio mladog luka (zeleni dio ostavite za ukras) 1 jaje ½ čajne žličice soja umaka (oko 2,5 ml) 60 g brašna 120 ml vode ulje za prženje Za posluživanje, prema vašem izboru: BBQ umak Kewpie majoneza (japanska majoneza, može se zamijeniti običnom majonezom po želji) Sriracha (ljuti umak; može se zamijeniti bilo kojim ljutim umakom) Slatki soja umak (kecap manis) (možete ga napraviti kombinacijom soja umaka i malo smeđeg šećera ili meda) Katsuobushi zeleni dio mladog luka, sitno narezan hrskavi luk (prženi komadići luka, često dostupni u trgovinama ili se mogu pripremiti ko...

SKUŠE SA SENFOM

Slika
Skuše sa senfom  Skuša spada među najzdravije ribe na svijetu jer sadrži veliki postotak omega-3 masnih kiselina, a jednostavna je za pripremu. Skuše sa senfom  Sastojci: 4 skuše 5 žličica senfa 100 ml bijelog vina sok od jednog limuna 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana začini po ukusu ulje Priprema : Ribu očistite, operite i osušite papirnatim ubrusom. Po želji možete uvaljati u oštro ili kukuruzno brašno. Senf, ulje, bijelo vino, limunov sok i nasjeckani češnjak pomiješajte žlicom. Lim za pečenje namažite uljem i posložite ribe. Napunite pripremljenom smjesom, a ako imate viška smjese, slobodno premažite ribu. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata. Nakon toga stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, a pred kraj pečenja skinite aluminijsku foliju i pustite da se zapeče. Pripremila: Ivana Matas 

LEDENI PUDING OD MANGA

Slika
Ledeni puding od manga  Ako ste ljubitelj egzotičnog voća i hladnih slastica u čaši, imamo recept za vaš idući desert. M ubacite u blender sa sladoledom i vrhnjem za šlag i u samo 5 minuta dobit ćete ukusni ljetni desert od manga koji ćete obožavati. Ledeni puding od manga  Sastojci: 1 mango 6 kuglica sladoled od vanilije 2 žlice vrhnje za šlag Priprema : Ogulite i narežite veliki zreli mango, 2 kriške stavite sa strane i narežite na komadiće njih ćete staviti na vrh prilikom serviranja.  Umutite mango u pire u blenderu. Dodajte 6 kuglica sladoleda od vanilije i 2 žlice vrhnja za šlag te ponovno izblendajte. Žlicom stavite u zdjelicu i na svaku dodajte komadiće manga koje ste prije pripremili.  Pripremila: Ivana Matas 

PAPRIKE PUNJENE VRHNJEM I ŠUNKOM

Slika
Paprike punjene vrhnjem i šunkom  Nemate li vremena za kuhanje klasičnih punjenih paprika, pripremite ih punjene vrhnjem i šunkom i zapečene u pećnici. Jelo je gotovo za pola sata. Paprike punjene vrhnjem i šunkom  Sastojci: 2 paprike babure 2 dcl kiselog vrhnja 100 g šunke po izboru malo soli i papra Priprema : Paprike operite i prepolovite. Šunku ili šunku narežite na sitne kockice i pomiješajte s kiselim vrhnjem pa tom smjesom punite paprike. Punjene paprike pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Pripremila: Ivana Matas 

PITA BEZ KORA S PILETINOM I TIKVICAMA

Slika
Pita bez kora s piletinom i tikvicama  Ljetni i vrući dani posebni su za uživanje u laganoj prehrani koja uključuje puno povrća, voća i malo pripreme. Sad je i sezona tikvica bez kojih ne možemo zamisliti vruće ljetne dane. Ako i vi obožavate tikvice, a više ne znate kako ih pripremiti, mi vam preporučujemo jednostavnu pitu od tikvica i piletine bez ko. Priprema se jednostavno, sve se sjedini u jednoj posudi i peče. Sočna je, mekana i puna ukusa, idealna za ručak, večeru ili ponijeti na posao.  Pita bez kora s piletinom i tikvicama  Sastojci: 400 g tikvica  400 g mljevene piletine  1 glavica crvenog luka  200 g rajčica  4 jajeta  100 g grčkog jogurta  150 g sira  Sol i papar po želji  Sjeckani peršin. Priprema : Naribajte tikvice, posolite ih i ostavite 10 minuta da puste vodu pa ih dobro ocijedite.  U tavi poprižite sitno sjeckani crveni luk, dodajte mljevenu piletinu i kratko pržite dok ne pobijeli. Dodajte s...

AMERIČKA NEMOGUĆA KOKOS - PITA

Slika
Američka nemoguća kokos - pita  Najpoznatija američka pita je pita od jabuka s poznatom rešetkom od tijesta, a ovaj put donosimo vam zanimljiv recept za takozvanu Impossible pitu. U našem slobodnom prijevodu "nemoguća pita", jedna je od najjednostavnijih slastica koje ćete ikad napraviti. U slast! Američka nemoguća kokos - pita Sastojci: 4 jaja 3/4 šalice šećera 4 žlice maslaca 1/2 šalice brašna 2 šalice mlijeka 1 šalica naribanog kokosa 1 žličica ekstrakta vanilije 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića Priprema : Jaja, šećer, maslac i vaniliju izmiksajte. Dodajte muškatni oraščić, brašno i mlijeko pa još izmiksajte. Pjenjačom umiješajte kokos. Namastite tepsiju ili obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 55 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotova pa izvadite da se ohladi. Režite tek kada se potpuno ohladi. Pripremila: Ivana Matas 

NE PODCJENJUJTE MOĆ TIŠINE

Slika
Ne podcjenjujte moć tišine  Samo 10 minuta jutarnje meditacije radi čuda vašem umu i tijelu. Isprobajte. Emocionalna otpornost čak i u teškim danima  Ljudi koji redovito meditiraju brže se oporavljaju od svakodnevnih frustracija i emocionalnih padova. Nisu imuni na stres samo ih on ne nosi kao list na vjetru. Razvijaju neku vrstu unutarnjeg prostora primijete stres, ali ne poistovjećuju se s njim.  Sposobnost da zastanete prije nego što reagirate  Ljudi koji meditiraju češće biraju kako će reagirati - odgovaraju umjesto da automatski reagiraju. To mijenja odnose, odluke i vlastito poštovanje. Povećana koncentracija i mentalna jasnoća  10 minuta meditacije postiže učinak kao da sve kartice nakratko zatvorite. Istraživanja pokazuju da meditacija poboljšava koncentraciju i radno pamćenje. Mnogi koji meditiraju kažu da im dan protekne s više mentalne bistrine. Iako možda ni ne shvaćaju da je to zbog tih kratkih jutarnjih trenutaka tišine. Jača jutarnja r...

GAZPACHO OD LUBENICE

Slika
Gazpacho od lubenice  Volite lubenice a volite i gazpacho, onda je ova hladna juha od lubenice baš za vas. Ovaj gazpacho brz je i jednostavan način uživanja u svježem voću i povrću te je savršena hladna juha za ručak ili večeru, ideja za predjelo ili čak dodatak doručku. Okus sočne, blago slatke lubenice savršeno je izbalansiran sa svježim povrćem, malo octa i maslinovog ulja. U receptu smo koristili rajčicu, krastavce, papričice, češnjak… ali možete koristiti i neko drugo povrće po svojoj želji. Gazpacho od lubenice  Sastojci:  4 šalice narezane lubenice bez sjemenki 1 žlica korice limete 2 žlice svježeg soka od limete 1 do 2 češnja češnjaka, nasjeckana 1 šalica zrele rajčice narezane na kockice 1 šalica krastavca bez sjemenki narezanog na kockice, po želji oguljenog 1/2 šalice narančaste ili žute paprike narezane na kockice 3 žlice mljevenog crvenog luka 1 žlica balzamičnog ili vinskog octa 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1...

RIBA U LIMUNOVOM MASLACU

Slika
Riba u limunovom maslacu  Za pripremu ribe treba ne treba puno vremena, a vrlo je zdrava i trebali biste je jesti barem tri puta dnevno. Francuzi pripremaju ribu u limunovom maslacu, tj. takozvanom umaku "lemon sole" ,  a za recept vam ne treba vam puno namirnica. Riba u limunovom maslacu  Sastojci: filet ribe po želji 3 žlice brašna 50 g maslaca pola limuna sol, papar maslinovo ulje šparoge kapari peršin po želji Priprema : Riblji file posolite i popaprite, pa uvaljajte u brašno. U tavi zagrijte ulje i otopite maslac i pržite ribu sa šparogama, filet pržite nekoliko minuta s jedne pa s druge strane. Pred kraj prelijte s malo limunovog soka. U tavi još malo prepržite maslac s limunovim sokom i prelijte preko ribe. Pripremila: Ivana Matas 

TOST OD BURRATE, PRŠUTA I BRESKVE

Slika
Tost od burrate, pršuta i breskve  Ovaj recept spaja svježinu voća s bogatom, punom teksturom sira, stvarajući idealnu kombinaciju okusa koja je istovremeno lagana i raskošna. Bilo da tražite doručak, brz međuobrok ili sofisticiranu predjelo za goste, tost od burrate i breskve osvaja svojim spojem okusa i tekstura. Tost od burrate, pršuta i breskve  Sastojci: 2 komada sourdough kruha 1 breskva 1 burrata 3 kriške pršuta med, maslinovo ulje po želji: svježi bosiljak ili menta Priprema : Narežite breskvu na šnite, prelijte s malo maslinovog ulja i pospite malo soli te stavite u pećnicu na 15-20 min. Narežite dvije kriške kruha i na njih stavite svježu burratu pa pršut. Na vrh stavite pečene breskve, svježi bosiljak ili mentu i dodajte malo maslinovog ulja Pripremila : Ivana Matas 

KREMASTI RIŽOTO S LIGNJAMA

Slika
Kremasti rižoto s lignjama  Iako su hrskave pržene lignje najčešći način pripremanja ovih morskih plodova u našim krajevima, mnogi će se složiti da su ponekad ukusnije, a i zdravije lignje pripremljene na žaru ili pak na bijelo ili crveno s tjesteninom ili u rižotu. Dobar tek! Kremasti rižoto s lignjama  Sastojci: 400 g lignji 1 šalica riže 1 luk 2 češnja češnjaka 1 rajčica 1 dl bijelog vina maslac maslinovo ulje sol, papar peršin parmezan Priprema : Popržite Lignje narežite na kolutove i popržite 3 do 4 minute u tavi na malo ulja i soli. Pirjajte luk Izvadite lignje i na istom ulju pirjajte luk ne duže od 5 minuta, a na kraju ćete dodajte i 2 češnja nasjeckanog češnjaka. Dodajte rižu Zatim dodate 1 punu šalicu riže i sve zajedno pirjate minutu. Kuhajte Zatim umiješate nasjeckanu rajčicu, nakon još minute sve zalijete s 1 dcl bijelog vina i miješate dok vino ne ispari, zatim dodajte toplu vodu ili temeljac i vratite pržene lignje. Miješajte dok sva tekućina ne...

SALATA OD HOBOTNICE NA GRČKI NAČIN

Slika
Salata od hobotnice na grčki način  Tople i hladne ljetne kombinacije su zdrave i ukusne, ali i zanimljive zbog boja i načina serviranja. Ukoliko volite hobotnicu, hranjivu i ukusnu namirnicu preporučamo pripremu ukusnih salata za čiju pripremu postoje brojni recepti. Od onih jednostavnih u kojima se meso hobotnice začini s malo ulja i octa te maslina i kapara, do onih koji uključuju i dodatak luka, krumpira, rajčica. Salata od hobotnice na grčki način  Sastojci: Srednje velika hobotnica 1 luk 1 češanj češnjaka 10 otkoštenih maslina 1 svježi krastavac nekoliko svježih mesnatih rajčica par komada suhih rajčica manji komad feta sira vinski ocat maslinovo ulje svježi ružmarin svježa majčina dušica Priprema: Kuhanu hobotnicu očistite, ogulite i narežite na komadiće. Povrće narežite, češnjak protisnite ili narežite na tanke listiće. Još mlaku, kuhanu hobotnicu pomiješajte s povrćem kako bi se sve povezalo. Začinite po ukusu. Izmrvite feta sir, pospite po salati i dodajt...

SALATA S LUBENICOM, KRASTAVCIMA, AVOKADOM I KOZICAMA

Slika
Salata s lubenicom, krastavcima, avokadom i kozicama  Ova je salata jedan od primjera kako sočna lubenica zaslužuje važno mjesto na ljetnim obiteljskim jelovnicima. Salata s lubenicom, krastavcima, avokadom i kozicama  Sastojci: 150 g rižinih rezanaca 1 čili papričica, sitno nasjeckana 3 limete, iscijedite sok + 1 limeta, narezati na kriške 1 žlica smeđeg šećera 1 žlica ribljeg ili soja umaka šaka listova mente, nasjeckani ½ svježeg krastavca, narezan na komadiće 1 avokado, očišćen, narezan na kriške 200 g očišćenih kuhanih kozica ½ manje lubenice, narezti na komadiće veličine zalogaja malo slanih kikirikija, nasjeckanih Priprema: Rižine rezance stavite u posudu s poklopcem te ih prelijte s zavrelom vodom. Ostavite ih da omekšaju 8 do 10 minuta ili već prema naputku na pakiranju. U međuvremenu pripremite preljev od čilija, soka limete, šećera i soja (ili ribljeg) umaka. Sve dobro promiješajte, kušajte te po potrebi dodajte sastojke koji će istaknuti okus koji priže...

7 RAZLOGA ZAŠTO JESTI ŠLJIVE

Slika
7 razloga zašto jesti šljive  Riječ je   supervoću koje je prepuno vitamina, minerala   i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je   najbolje jesti sirove ,  no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela. Šljiva je kraljica dobre probave Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima koja potiču rad probave i čišćenje organizma te liječe zatvor. Šljiva regulira krvni tlak U 100 grama svježe šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalija. Taj mineral igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka. Šljiva poboljšava rad srca Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija šljiva blagonaklono djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sustava. Šljiva jača imunitet Ovo je voće prepuno vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela te snaži imunitet pojedinaca. Šljiva je dobra za kožu U slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet ko...

VOĆNI MOUSSE

Slika
Voćni mousse  Mousse je jednostavan mekani desert koji teksturom podsjeća na pjenicu. Za pripremu vam je potrebno samo 15 minuta, a neće vam trebati niti pećnica, zato što sve samo ubacite u blender i izmiksate. Voćni mousse  Sastojci: 400 ml breskve kompot (sok+breskve) 1 žlica želatine + 3 žlice hladne vode 60 ml vruće vode 250 ml vrhnja za šlag 2 žlice šećera u prahu pola žličice ekstrakta vanilije 400 g breskvi iz kompota Priprema : U blender ubacite kompot od breksve i dobro izblendajte. Pomiješajte želatinu i vodu u zdjelici, miješajte 5 minuta. Dodajte vruće vode i miješjte s pjenjačom dok se želatina skroz ne otopi. Pustite da se ohladi, dodajte želatinu u blendane breskve. Vrhnje za šlag ulite u posebnu zdjelu dodajte, šećer u prahu i ekstrakt vanilije, te miksajte dok se ne napravi šlag krema. 1/4 šlaga ubacite u smjesu od breskva i sa pjenjačom dobro pomiješajte, nakon toga preostali šlag ubacite u smjesu i sa silikonskom lopaticom nježno umiješajte...

PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE - ŠTO DIJETE TREBA ZNATI PRIJE POLASKA U ŠKOLU?

Slika
Prvi razred osnovne škole - što dijete treba znati prije polaska u školu? Svake godine sve je veći broj djece odgođene za prvi razred, sve je više teškoća u razvoju, a školski program djeci postaje sve zahtjevniji. Neki roditelji znaju reći da njihovo dijete već zna čitati pri upisu u školu, a neki kažu da im djeca još ne znaju prepoznati nijedno slovo. Što je onda ispravno? Što djeca zapravo trebaju znati prije polaska u školu? Odgovor na ova pitanja saznajte u ovome članku. Što su predvještine čitanja i pisanja? Predvještinama čitanja i pisanja nazivamo sve one vještine koje dijete mora razviti da bi kasnije uopće moglo čitati i pisati. Ima ih mnogo, a sve bi trebale biti razvijene do polaska u školu. Prije četvrte godine  djecu treba što više izlagati interaktivnom čitanju slikovnica, učenju pjesmica, brojalica i slično. Na taj način dijete jača jezično znanje koje će mu biti neophodno za kasnije akademske vještine. U ovoj dobi dijete treba naučiti, primjerice, prebr...

BIJELO MESO S BOSILJKOM I LIMUNOM U BIJELOM VINU

Slika
Bijelo meso s bosiljkom i limunom u bijelom vinu  Bijelo meso često se nalazi na jelovniku naših obitelji. Međutim, ako ste probali razne marinade, možda vam je već dosadilo pripremati piletinu na uvijek isti način. Isprobajte nešto novo. Bijelo meso s bosiljkom i limunom u bijelom vinu  Sastojci: 4 do 6 komada filea pilećeg bijelog mesa ulje za prženje  120 g brašna  1/2 čajne žličice začinskog bilja  1/2 čajne žličice češnjaka u prahu  1 luk, vrlo sitno nasjeckan  2 češnja češnjaka sitno nasjeckana  2 žlice maslaca 1 žlica maslinovog ulja  120 ml bijelo vina  160 ml pilećeg temeljca  sok cijelog limuna  nekoliko listova svježeg bosiljka  sol po želji  papar po želji  Priprema : Kako biste pripremili bijelo meso na ovaj način, prvo dodajte ulje u veliku tavu i ostavite da se zagrije na srednje jakoj vatri. U međuvremenu začinite brašno s malo bijelog luka i začinskog bilja, solju i paprom, ...

KAKO ODGODITI PROBLEME U PAMĆENJU?

Slika
Kako odgoditi probleme u pamćenju? Iako strarenje donosi prirodne promjene u   mozgu, određene aktivnosti i životne navike mogu   pomoći u očuvanju ,  pa čak i u očuvanju mentalnih sposobnosti .  Razumijevanje neuroplastičnosti i uključivanje navika koje potiču mozak u svakodnevni život može   podržati mentalnu agilnost i zdravlje mozga. Što je neuroplastičnost? Neuroplastičnost je sposobnost mozga da se mijenja i prilagođava tijekom života, mijenjajući svoju strukturu, funkcije i neuronske puteve. Kognitivno zdravlje – koje uključuje   sposobnost razmišljanja, učenja i pamćenja –  ovisi o zdravom i prilagodljivom mozgu. Aktivnim angažmanom i ponašanjem koje pozitivno utječe na neuroplastičnost možete   ojačati mentalne sposobnosti i smanjiti rizik od njihova opadanja s godinama. Ključni čimbenici za očuvanje mentalnih sposobnosti: Zdrava prehrana –  Preporučuje se mediteranska prehrana koja uključuje voće, povrć...

TALIJANSKA SALATA S PILETINOM, TIKVICAMA I MASLINAMA

Slika
Talijanska salata s piletinom, tikvicama i maslinama  Salata od piletine, tikvica i domaćeg pesta brzo je i jednostavno jelo za ručak preko tjedna. Talijanska salata s piletinom, tikvicama i maslinama  Sastojci: tikvica crveni luk češanj češnjaka 6 žlica maslinovog ulja sol papar 300 g pilećih filea 500 g tjestenine 100 g zelenih maslina 200 g feta sira 50 g bosiljka žlica octa balsamico žličica meda Priprema : Zagrijte pećnicu na 200 °C, tikvice operite, odstranite krajeve, prepolovite po dužini i narežite na ploške. Luk prepolovite, ogulite i narežite na kolutiće. Spljoštite češnjak s ljuskom. Sve pomiješajte sa 1 žlicom maslinovog ulja, soli i papra na plehu obloženom papirom za pečenje i pecite u pećnici cca 20 minuta. Piletinu začinite, zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite piletinu dok ne porumenu, pa je stavite u pećnicu s povrćem i zajedno pecite oko 10 minuta. U loncu zakuhajte vode, tjesteninu kuhajte u kipućoj slanoj vodi cca 9 minuta dok ne posta...

PROSTIRKA U RUKE I U PRIRODU

Slika
Prostirka u ruke i u prirodu  Kad zrak zamiriše na sol i borove pravo je vrijeme da se skinu zidovi između nas i prirode, a prostirka za jogu prostre se negdje pod vedrim nebom. Joga na otvorenom  Za jogu na otvorenom dovoljne su prostirka, udobna odjeća i volja. Joga na otvorenom podsjetnik je da istinsko blagostanje često dolazi upravo iz jednostavnosti. Iz onih  trenutaka kada stanemo, udahnemo i dozvolimo sebi da budemo prisutni. Ponesite prostirku i poklonite si pola sata pod nebom i tijelo i um bit će vam zahvalni. Prednosti joge na otvorenom  Jutarnje istezanje uz šum mora, udisaji ispunjeni svježim zrakom i lagani vjetar koji nježno dodiruje kožu. Sve su to elementi koji jogu na otvorenom čine osobitim iskustvom, mentalno osvježavajućim jednako koliko i fizički izazovnim.  I znanstveno je potvrđeno da boravak na otvorenom smanjuje razinu kortizola hormona stresa dok joga sama po sebi pomaže u regulaciji disanja, poboljšanju fleksibilnosti, ra...

CURD OD LIMUNA 🍋

Slika
Curd od limuna  Poslužit će kao namaz za kruh, ali i nadjev za pite, punjenje za muffine ili kekse. Imajte na umu i da je odličan par svježim jagodama. Isprobajte! Curd od limuna  Sastojci: 3 jaja (L) 100 g šećera 1 žličica limunove korice 120 ml limunovog soka 6 žlica maslaca 1/2 žličice ekstrakta vanilije prstohvat soli Priprema : Pomiješajte jaja, šećer, limunovu koricu i malo soli. Mutite pjenjačom sve dok smjesa ne postane svjetlija i mjehuričasta. Dodajte sok limuna i dobro promiješajte. Stavite na laganu vatru, dodajte kockice maslaca pa energično miješajte dok se maslac ne otopi. Curd će se nakon otprilike pet minuta kuhanja zgusnuti. Kad primijetite male mjehuriće, maknite ga s vatre. Procijedite curd kroz sito, umiješajte ekstrakt vanilije pa prelijte u steriliziranu staklenku. Kad se temperatura curda spusti na sobnu, poklopite staklenku i stavite ga u hladnjak. Pripremila : Ivana Matas 

ZAŠTO PSI PONEKAD LIŽU VLASNIKOVE RUKE?

Slika
Zašto psi ponekad ližu vlasnikove ruke? Psi su naši vjerni prijatelji koji komuniciraju s nama na razne načine – lajanjem, repom, pogledom, ali i - lizanjem. Iako to često izgleda kao simpatičan znak privrženosti, postoji više razloga zbog kojih vaš pas nekad poželi polizati vašu ruku. Znak privrženosti i ljubavi Jedan od najčešćih razloga zašto vam pas liže ruku vrlo je jednostavan – voli vas. Lizanjem izražava privrženost na sličan način kao što majke pse ližu svoje štence kako bi ih umirile i njegovale. Za vašeg psa vi ste dio njegovog "čopora", a ovakvo ponašanje može biti njegov način pokazivanja bliskosti i naklonosti. Način istraživanja svijeta Psi doživljavaju svijet kroz osjetila, a osim njuha,   jezik im pomaže u prikupljanju informacija o okolini. Kada vas pas liže, on vas doslovno "istražuje" – vaš miris i okus daju mu informacije o vašem raspoloženju, prehrani, čak i zdravstvenom stanju. Traženje pažnje ili nagrade Lizanje može biti i način ...

KUGLICE OD KOKOSA I MARELICA

Slika
Kuglice od kokosa i marelica  Marelice su ukusno voće koje volimo u raznim varijantama. Kako bismo dobro iskoristili sezonu marelica, pripremili smo recept za ukusne okruglice od marelica, kokosa i bijele čokolade koje su gotove za tren oka, a rezultat je ukusni ljetni desert koji će oduševiti odrasle i klince. Kuglice od kokosa i marelica  Sastojci: 500 ml vrhnja za šlag 400 g bijele čokolade 300 g kokosa Nekoliko žlica pekmeza od marelica Priprema : Bijelu čokoladu sitno nasjeckajte ili naribajte. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici pa prelijte preko bijele čokolade. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. U smjesu od vrhnja i čokolade dodajte kokos i nekoliko žlica pekmeza od marelice. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak dok se smjesa ne bude dovoljno stegnula da možete oblikovati kuglice. Kuglice oblikujte pomoću čajne žličice kako bi svaka bila jednake veličine. Na kraju svaku kuglicu uvaljajte u kokos. Pri...

DJECA I MAČKE - MOŽE LI MAČJA DLAKA BITI OPASNA ZA BEBE I TRUDNICE?

Slika
Djeca i mačke - može li mačja dlaka biti opasna za bebe i trudnice? Prisustvo kućnih ljubimaca u dječjim životima potiče drugačiji način odgoja i shvaćanja svijeta, razvoja veće svjesnosti, ali i empatije i ljubavi. Mačke mogu biti vrlo umiljate, osobito one male koje dijete može shvatiti kao "igračku", no često čitamo i pričamo o štetnom utjecaju mačjih dlaka na dijete, kao i razvoj ljubomore i potencijalne napade. Je li stvarno dobra ideja da djeca i mačke borave u istom prostoru? Zašto da? Mačke djecu mogu naučiti strpljenju. Kako? Za dresiranje mačaka potrebno je mnogo vremena, truda i posvećenosti. Osim toga, mačke znaju jako favorizirati određena mjesta u kući kao i, primjerice, igračke što potiče dijete na svjesnost o dijeljenju. Mačke mogu biti vjerni prijatelji koji se znaju vrlo zaštitnički ponašati, a čak se znaju i uspješno braniti protiv neprijatelja. Maženje s mačkama može djelovati relaksirajuće. Često se navodi da prisustvo mačke u okolini djeteta ...