Postovi

Prikazuju se postovi od listopada 12, 2025

SLANA PITA S GLJIVAMA I SIROM 🍄

Slika
Slana pita s gljivama i sirom  Slane pite od finog tijesta s bogatim nadjevom na bazi povrća i mesa popularno su jelo u Velikoj Britaniji, a pogotovo tijekom jeseni i zime. Ovaj tip jela provjereno će vas zasititi i utopliti u hladan dan. Slana pita s gljivama i sirom  Sastojci: Sastojci za nadjev: 400 g miješanih gljiva 330 ml svijetlog piva 300 g ljutike 250 ml vruće vode 180 kuhanih i oguljenih kestena 5 grama sušenih gljiva 3 žlica kukuruznog škroba 2 žlice koncentrata rajčice 2 lovorova lista 2-3 češnja češnjaka 1 povrtna kocka 1 žlica smeđeg šećera 1 čajna žličica sušenog timijana biljno ulje sol i papar Sastojci za tijesto: 300 g glatkog brašna 100 ml suncokretovog ulja 5-6 žlica hladne vode 1 žlica biljne zamjene za mlijeko 1 čajna žličica sitne morske soli Priprema: Stavite sušene gljive u manju posudu i prelijte ih s 250 mililitara vruće vode. Pokrijte posudu i stavite je sa strane da se gljive hidriraju. U većoj tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa na nje...

ZAŠTO JE SPORIJI ŽIVOT PREDUVJET ZA AUTENTIČNOST?

Slika
Zašto je sporiji život preduvjet za autentičnost? U nekom trenutku, netko nam je podvalio jednu veliku laž: da je rutina nešto loše, nešto što nas sputava i što treba izbjegavati pod svaku cijenu. U istoj rečenici proglasili smo dosadu neprijateljem i uvjerili se da moramo stalno tražiti nove užitke, nove podražaje i nove nalete euforije. Međutim, rutina sama po sebi nije dosadna. Ona je okvir koji održava ritam i dopušta predah. Dosadna postaje tek kad se pretvori u kolotečinu i u beskrajno ponavljanje radnji koje nas ne vesele i koje ne vode nikuda. Tu leži ključna razlika koju često zanemarujemo. Rutina kao okvir za autentičnost Rutina smiruje. Ona utišava stalne alarme ubrzanog života i vraća osjećaj predvidljivosti. Naš mozak obožava predvidljivost jer tako štedi energiju. Ako zna da nakon doručka slijedi pola sata čitanja ili pisanja, autentičan glas ima priliku prodrijeti kroz buku. Bez rutine, naš dan oblikuju vanjski podražaji: obavijesti, poruke, događaji. Tad...

KREMASTI RIŽOTO S GRAŠKOM I PARMEZANOM

Slika
Kremasti rižoto s graškom i parmezanom  Rizi-bizi nove generacije i punijeg okusa i zato zaslužuje biti na našem jelovniku kao samostalno jelo, a ne samo kao prilog. Oduševit će vas i iznenaditi okusom, kao i djecu jer vole kremasto i slatkasto od graška, a uz to je idealan obrok za svakog sportaša rekreativca jer je pun vlakana i proteina. Kremasti rižoto s graškom i parmezanom  Sastojci: 1 šalica   graška 1 šalica riže  arborio 1 manji luk 2 žlice maslinovog ulja manja kockica maslaca parmezan ili ribani tvrdi sir pileći ili povrtni temeljac (može i kocka za juhu) Priprema: Sitno nasjeckani luk zastaklite na malo maslinovog ulja, a zatim dodajte rižu kako bi se tostirala te polijte temeljcem. Dodajte grašak i postupno dodajte malo po malo vrućeg temeljca i kuhajte 20-ak minuta dok riža ne omekša. Prije kraja ubacite žlicu ili kockicu maslaca i šaku parmezana te sve dobro promiješajte u kremasti, svilenkasti rižoto. Ukrasite list...

MIRIS MOŠUSA U DOMU - TIHA ELEGANCIJA KOJA GRIJE PROSTOR

Slika
Miris mošusa u domu - tiha elegancija koja grije prostor Kada razmišljamo o mirisima koji mogu preobraziti prostor i stvoriti osjećaj smirenosti, bijeli mošus uvijek se izdvaja. To je onaj miris koji ne dominira, nego nježno grli prostor – topao, mekan i profinjen, poput svježe oprane posteljine ili jutra nakon kiše. Miris koji čini dom mirnijim mjestom U svijetu interijera, mošus je postao sinonim za eleganciju i ravnotežu. Kada se koristi u difuzorima, širi se polako i nenametljivo, stvarajući atmosferu mekoće i tihe harmonije. To je miris koji “ne miriše previše”, ali ga osjetite svaki put kad udahnete dublje. Savršeno pristaje svakom prostoru — od dnevnog boravka do spavaće sobe, gdje unosi osjećaj mirnoće, topline i sigurnosti. Kombinacije koje bude osjećaje Bijeli mošus često se kombinira s notama pamuka, bijelog čaja, jantara ili vanilije, stvarajući mirisnu pozadinu koja budi osjetila, ali ne zasićuje prostor. U difuzoru, ta kombinacija stvar...

BRZI WRAP SA ŠPINATOM I SIROM

Slika
Brzi wrap sa špinatom i sirom Topli, mekani  wrap  pun povrća i proteina –   gotov za 10 minuta. Malo drugačiji, zeleniji tostirani sendvič, ali jednako ukusan i puno bogatiji nutrijentima od onog klasičnog. Brzi wrap sa špinatom i sirom Sastojci: 1 paketić   špinat ricotta (može i krem sir za djecu koja ga vole) češnjak u prahu tortilje malo naribanog sira za zapeći (gauda, edamer, mozzarella) Priprema : Na malo maslinovog ulja otopi i prodinstaj špinat, posoli i popapri te dodaj češnjak u prahu. Dodaj ricottu i promiješaj. Smjesu stavi u tortilju, pospi sirom i preklopi. Na tavi kratko tostiraj da se sir otopi i tortilja postane hrskava. Pripremila: Ivana Matas 

STRIJE - KAKO NASTAJU I KAKO IH SE RIJEŠITI?

Slika
Strije - kako nastaju i kako ih se riješiti? Iako ne postoji čarobni lijek koji će izbrisati vaše strije, ovo su neki od esencijalni savjeta kojih biste se trebali pridržavati želite li, s vremenom, poboljšali izgled strija i prevenirati nastanak novih. Kako ublažiti strije Hidratacija Kada je u pitanju njega strija, jednako kao i prevencija nastanka neželjenih linija, vlaženje i hidracija kože su krucijalni koraci koji bi trebali postati vaša svakodnevna njegujuća rutina. Kakao maslac : Ovaj bogati maslac prepun je antioksidansa i masnih kiselina koji pomažu održati kožu hidratiziranom i elastičnom, potencijalno smanjujući pojavu strija. Shea maslac : Slično kakao maslacu, shea maslac je još jedan izvrstan hidratizirajući sastojak koji može poboljšati elastičnost kože i smanjiti vidljivost strija. Kokosovo ulje : Djevičansko kokosovo ulje popularan je izbor za strije zbog svojih hidratantnih i protuupalnih svojstava. Također može pomoći u sprječavanju budućih strija pobolj...

PILETINA U UMAKU OD LIMUNA I PAPRA 🍋

Slika
Piletina u umaku od limuna i papra  Ova kremasta piletina u umaku dokaz je da zamamni okusi ne zahtijevaju puno vremena ni komplicirane sastojke. Piletina u bogatom svilenkastom umaku s limunom i paprom savršeno balansira između kremastog i osvježavajućeg, a gotova je za   samo 20 minuta. Piletina u umaku od limuna i papra  Sastojci: Za piletinu 500 g fileta pilećih prsa (ili otkoštenog zabatka bez kože) ½ čajne žličice soli 1 čajna žličica mljevenog crnog papra 1 čajna žličica slatke paprike 35 g glatkog brašna 1 žlica maslinovog ulja 1 žlica maslaca Za umak 60 ml vode 1 žlica maslaca 1 žlica svježe nasjeckanog češnjaka 125 ml pilećeg temeljca 300 ml slatkog vrhnja 1 čajna žličica dijon senfa sok i korica od 1 limuna 1 čajna žličica mljevenog crnog papra, plus dodatno za posluživanje 50 g svježe naribanog parmezana Za posluživanje kriške limuna 1 žlica svježe nasjeckanog peršina, po želji papar u zrnu Priprema: Začinite piletinu solju, pap...

5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI AKO UZIMATE TEKUĆI KOLAGEN

Slika
5 stvari koje trebate znati ako uzimate tekući kolagen  U posljednjih nekoliko godina tekući kolagen postao je pravi beauty favorit među ženama. Mnoge su ga uvrstile u svoju svakodnevnu rutinu, zaklinjući se u njegovu moć da iznutra pomladi kožu, ojača kosu i nokte te pruži onaj zdravi, svježi sjaj. Najbolje vrijeme uzimanja Iako često čujemo da je tekući kolagen dobro uzimati ujutro na tašte kako bi se iskoristila maksimalna apsorpcija, to nije pravilo čvrsto utvrđeno. Neki stručnjaci kažu da jutro može pomoći kod problema s probavom, ali općenito se preporučuje uzimati ga u ono vrijeme u kojem vam je najlakše da budete dosljedni. Dužina uzimanja / ciklusi Većina studija na kolagenskim dodacima provodi se kroz 8 do 12 tjedana, nakon čega se postižu vidljivi efekti poput poboljšanja elastičnosti ili smanjenja bora. Ako prestanete uzimati kolagen, učinci se mogu postupno smanjivati. Doziranje Ne postoji univerzalna preporuka za tekući kolagen, ali studije na općim kolage...

PIKANTNA LEĆA S MRKVOM

Slika
Pikantna leća s mrkvom  Leća je nevjerojatno svestrana namirnica i idealna baza za zasitna, ukusna jela na žlicu koja ne zahtijevaju puno novca ni vremena. Pikantna leća s mrkvom za koju vam donosimo recept upravo je takvo jelo – jednostavno i hranjivo, bogatog, zaokruženog okusa. Pikantna leća s mrkvom  Sastojci: 1 žuti luk 4 češnja češnjaka 1 čajna žličica svježe naribanog đumbira 4 mrkve 2 žlice maslinovog ulja 1 čajna žličica mljevenog kima 1/2 čajne žličice cimeta 1/2 čajne žličice papra ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike 200 g smeđe leće, nekuhane 3 žlice koncentrata rajčice 40 g grožđica ili nasjeckanih suhih marelica 750 ml povrtnog temeljca 1 žlica nasjeckanog peršina sol, po ukusu Priprema: Narežite luk, nasjeckajte češnjak, naribajte đumbir, a mrkvu ogulite i narežite na kockice. U duboku tavu ubacite luk, češnjak, đumbir i maslinovo ulje. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša i ne postane proziran, oko pet minuta. U tavu ...

SAVJETI ZA ŠMINKANJE ZA KOJE NIKADA NISTE ČULI

Slika
Savjeti za šminkanje za koje nikada niste čuli Svatko se šminka na svoj način i ima neke svoje trikove koje redovito koristi. Hoće li vam neki savjet za šminkanje biti dobar ovisi o puno faktora. Nekada će osobe s različitim tipovima kože koristiti drugačije trikove, a što će raditi najbolje za vas ovisi i o tome kakav oblik lica imate. Niti jedan savjet nije primjenjiv na baš sve! Zato treba isprobati što više savjeta da vidimo na samima sebi koji će biti najbolji baš za nas. Kada stavlja tekući puder, doda u njega malo pudera u prahu Pomiješati malo pudera u prahu u tekući puder prije stavljanja na lice možda zvuči besmisleno, ali moglo bi   pomoći onima koji imaju masnu kožu ili u situacijama kada vam šminka treba što dulje izdržati   na licu. Prije kremastog rumenila, stavi rumenilo u kamenu Iako se inače radi obratno i prvo stavljamo kremaste proizvode pa tek onda praškaste, Laura savjetuje da ovaj proces okrenete. Ovo će biti super trik za one kojima lice "po...

TURSKA JAJA S JOGURTOM, CHILLI ULJEM I HRSKAVIM KRUHOM

Slika
Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom Kombinacija kremastog jogurta, savršeno poširanih jaja i aromatičnog maslaca začinjenog Aleppo paprikom jednostavna je za pripremu. Ovaj doručak ne mora biti rezerviran samo za vikende, i u svakodnevnim jutarnjim ritualima, kada imate vremena, može pretvoriti običan obrok u posebno iskustvo za vas i ukućane. Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom  Sastojci: Namaz od jogurta: 1 šalica grčkog jogurta, sobne temperature 1 češanj češnjaka ½ žličice svježe mljevenog crnog papra ¼ žličice soli Prstohvat kajenskog papra 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra Chilli maslac: 55 g maslaca 1 žlica Aleppo čili pahuljica (manje ljute od klasičnih) ½ žličice dimljene paprike Začinsko ulje (opcionalno) 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina/bosiljka/korijandera 2 žlice maslinovog ulja Prstohvat soli Poširana jaja: 4 velika jaja Prstohvat soli 1 žlica octa (za poširanje) Priprema: U srednju zdjelu stavite jo...

ZAŠTO JE DOBRA DURUM PŠENICA I PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD OBIČNE?

Slika
Zašto je dobra durum pšenica i po čemu se razlikuje od obične? Postoji više vrsta pšenice, a jedna od njih je i durum pšenica. Durum pšenica ima više proteina i glutena od obične. Uz to, sadrži i druge važne nutrijente. Može se koristiti za izradu raznih namirnica, kao što je tjestenina, a koristi se i za izradu keksa. Što je durum pšenica? Durum pšenica se nalazi u brojnoj hrani, a posebna je po svojim svojstvima i nutrijentima koji se ne nalaze u drugim vrstama pšenica u toj količini. Durum pšenica se tako koristi za izradu kus kusa, bulgura, tjestenine, ali i keksi i kolača. Ova vrsta pšenice dolazi u cjelovitom ili prerađenom obliku. Uzgaja se u regijama kao što su Bliski istok, Južna Europa, Sjeverna Afrika i Sjeverna Amerika. Od durum pšenice se radi semulina. Zašto je dobra durum pšenica? Durum pšenica sadrži veliku količinu vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su važni u prehrani. U 100 grama durum pšenice nalazi se 13,7 grama proteina, a sadrži i 34 miligra...

PALAČINKE S KESTEN PIREOM

Slika
Palačinke s kesten pireom  Jeste li ikad probali palačinke s kesten pireom? Ili biste radije preskočili tu kombinaciju? Za neke je to prava jesenska poslastica, savršena mješavina kremastog, slatkog i orašastog okusa, dok drugima zvuči kao kulinarski eksperiment koji bi radije zaobišli. Palačinke s kesten pireom  Sastojci (za 6–8 palačinki): 6-8 tankih palačinki 200 g kesten pirea (kupovni ili domaći) 1–2 žlice mlijeka (po potrebi za omekšavanje pirea) 100 ml vrhnja za šlag 2 žlice nasjeckanih oraha Šećer u prahu za posipanje Po želji: malo ruma ili vanilije, tamna čokolada Priprema: Pripremi palačinke po svom omiljenom receptu i ostavi ih da se malo ohlade. Kesten pire omekšaj s malo mlijeka (i po želji aromom ruma ili vanilije). Treba biti maziv, ali ne tekuć. Namaži palačinke kesten pireom i zarolaj ih ili presavij na četvrtine. Na svaku dodaj žlicu šlaga, pospi nasjeckanim orasima i šećerom u prahu. Po želji na vrh palačinke dodaj malo otopljene tamne čokolade!...

JABUČNI OCAT - TAJNA ZDRAVE PROBAVE

Slika
Jabučni ocat - tajna zdrave probave Jabučni ocat često se pojavljuje na internetu kao “čarobni eliksir” koji navodno pomaže kod probave, mršavljenja, čišće kože i boljeg metabolizma. Ideja je jednostavna: ujutro, na prazan želudac, popiti malo prirodnog mutnog jabučnog octa razrijeđenog u vodi. Ali koliko je to učinkovit i znanstveno potkrijepljen pristup? Od čega nastaje jabučni ocat? Jabučni ocat dobiva se fermentacijom jabučnog vina ili soka. Tijekom procesa nastaju bakterije i kiseline koje pretvaraju šećere u ocat. U njemu se nalazi niz minerala (poput kalija, magnezija, kalcija) te tragovi vitamina, enzima i spojeva iz jabuka. No, važno je reći – količine tih sastojaka u octu su relativno male, pa ocat ne može postati zamjena za raznoliku i bogatu prehranu. Što kažu istraživanja? Iako se često tvrdi da jabučni ocat potiče probavu,   znanstveni dokazi nisu jednoznačn i.  Dio studija ukazuje na to da octena kiselina (jedan od sastojaka octa) može pomoći u smanj...

DOMAĆI GUMENI BOMBONI

Slika
Domaći gumeni bomboni  Domaći gumeni bomboni nisu samo zabavni za pripremu, već i zdrava alternativa klasičnim kupovnim varijantama koju će djeca obožavati. Najljepše od svega? Možete ih napraviti od prirodnih sokova, čajeva ili čak pirea od voća, a teksturu prilagoditi vlastitom ukusu, mekšu ili čvršću. U svega pola sata pripremit ćete bombone koji su puni okusa i bez trunke umjetnih sastojaka. Domaći gumeni bomboni  Sastojci: 250 ml soka po izboru (naranča, aronija, višnja, jabuka…) 2–3 žlice goveđe želatine (ili agar-agar za vegansku verziju, prema uputama na pakiranju) 1 žlica meda ili javorovog sirupa (možete dodati više ili manje, ovisno o željenoj slatkoći) Priprema: 1. korak :  U pola količine soka umiješajte 2–3 ravne žlice želatine. Ostavite nekoliko minuta da nabubri, to je ključno da bomboni kasnije imaju dobru teksturu.  Savjet:  Ako želite mekše bombone koji se lakše ...

5 ZNAČAJKI FIZIČKOG IZGLEDA KOJE ŽENE PRVO PRIMIJETE NA MUŠKARCU

Slika
5 značajki fizičkog izgleda koje žene prvo primijete na muškarcu  Kažu da ljubav na prvi pogled ne postoji, ali itekako postoji privlačnost koja se dogodi u sekundi. I dok osobnost i karakter presuđuju na duge staze, znanstvena istraživanja, ali i iskustva žena, pokazuju da postoje određene fizičke značajke koje odmah privuku pogled i ostave prvi dojam. 1. Oči Oči su često prvo što se zamijeti jer odaju karakter i emocije. Pogled može biti topao, zavodljiv ili samouvjeren, a upravo to najčešće ostavlja snažan prvi dojam. Nije ni čudo da mnoge žene kažu kako su se "izgubile" u nečijem pogledu. 2. Osmijeh Iskren osmijeh otkriva pristupačnost i pozitivan stav. Muškarac koji se ne boji nasmijati ostavlja dojam vedre i samopouzdane osobe. Osim toga, osmijeh lako stvara osjećaj bliskosti i topline. 3. Visina Iako visina sama po sebi nije presudna, mnoge žene priznaju da im visoki muškarci odmah upadnu u oči. Radi se više o dojmu zaštite i snage koji visina simbolički no...

MOUSSE OD KESTENA I ČOKOLADE

Slika
Mousse od kestena i čokolade  Ovaj mousse od kestena i čokolade upravo je takav. Bogat, s toplim aromama kestena i ruma i neodoljivom bazom od čokolade… s tek malo šlaga i ukrasa izgledat će kao iz časopisa. Mousse od kestena i čokolade  Sastojci: 285 ml vrhnja za šlag, istučenog + 145 ml vrhnja za šlag, istučenog, za posluživanje 200 g tamne čokolade, otopljene 250 g kesten-pirea 2 žlice tamnog ruma kuhani ili kandirani kesteni ili komadići čokolade, za ukras, po želji Priprema: Istucite vrhnje u šlag. Otopite čokoladu i umiješajte je u kesten pire. Dodajte rum, promiješajte i pomiješajte sve sa šlagom. Žlicom rasporedite u 6 čaša. Istucite preostalo vrhnje za šlag i dodajte ga po malo na vrh moussea u svakoj čaši. Ohladite u hladnjaku dok se ne stisne, barem pola sata. Ukrasite po želji i poslužite. Pripremila: Ivana Matas 

KAKO PODIGNUTI SVOJU INTELIGENCIJU?

Slika
Kako podignuti svoju inteligenciju? Da biste podignuli svoju inteligenciju,   morate aktivirati mozak i natjerati ga da radi i to uz pomoć različitih aktivnosti. Ima nekoliko njih koje se smatraju dobrima za naš mozak i koje su se po nekoliko različitih istraživanja pokazale kao aktivnosti koje imaju stvarni utjecaj na nas. Natjerat će vas da maksimalno koristite mozak, a bitno je da u njima budete redoviti. Neke će vas čak natjerati da stvorite nove, bolje, navike od kojih možete imati višestruke koristi. Igrajte igre koje zahtijevaju koncentraciju Slaganje puzzli, rješavanje križaljki, rješavanje sudokua, kartaške igre …  to su sve aktivnosti koje će vas natjerati na koncentraciju, na razmišljanje, traženje logike. Pronađite svaki dan neku novu temu koju ćete istražiti Što god to bilo!   Može biti neka teorija zavjere koja vas zanima, neki politički problem, film/serija, odgovor na neko pitanje koje vas muči… Probudite svoju znatiželjnu stranu i is...

SOČNI KOLAČ OD BUNDEVE S KREMOM OD SIRA I ORAHA

Slika
Sočni kolač od bundeve s kremom od sira i oraha  Hladni jesenski dani postaju zaista čarobni uz mirisne slastice i šalicu toplog napitka. Ako vam nedostaje ideja čime se počastiti uz dobar film ili društvo, imamo ideju koja ne zahtijeva puno vremena ni truda. Riječ je o sočnom kolaču od bundeve s neodoljivom kremom na bazi sira i sjeckanih oraha. Sočni kolač od bundeve s kremom od sira i oraha  Sastojci: Za kolač: 115 g maslaca sobne temperature 200 g svijetlog smeđeg šećera 100 g biljnog ulja 2 jaja sobne temperature 200 g pirea od bundeve 200 g glatkog brašna žličica praška za pecivo 2 žličice mješavine začina za pitu od bundeve 2 žličice cimeta ¼ žličice muškatnog oraščića ¼ žličice đumbira u prahu (opcionalno) prstohvat pimenta (opcionalno) Za kremu: 450 g krem sira sobne temperature 115 g maslaca sobne temperature 400 g šećera u prahu 150 g grubo sjeckanih pekan oraha Priprema: Pećnicu zagrijte na 175°C. Kalup promjera 23 cm obložite papirom za pečenje i ostav...

7 SVAKODNEVNIH NAVIKA ZBOG KOJIH SU VAM ZAČEPLJENE PORE I STVARAJU SE PRIŠTIĆI

Slika
7 svakodnevnih navika zbog kojih su vam začepljene pore i stvaraju se prištići  Problemi s kožom se javljaju iz najrazličitijih razloga, a nekada su krivac za prištiće neke sitnice koje niti ne uzmemo u obzir jer mislimo da je u pitanju neki veći problem. Jedan od razloga zašto vam se redovito pojavljuju prištići može biti i zato što su vam začepljene pore na licu i sami si to radite nekim lošim navikama. Oni koji imaju proširene pore, trebaju paziti da ne rade ovih   7 svakodnevnih pogrešaka jer će one dodatno začepiti pore i utjecati na pojavu nepravilnosti na koži. Koristite teški, uljni, čistač za lice ili druge teške uljne proizvode za lice Ovakvi će proizvodi dodatno začepiti pore.   Za one koji imaju izraženije pore, preporučuje se čišćenje lica u dva koraka – s dva proizvoda. Birajte proizvode koji nisu bazirani na ulju – ili neka oni budu ponekad dio rutine, no ne više puta dnevno. Pogotovo će problem napraviti ako šminku...

NJOKI OD HOKAIDO TIKVE

Slika
Njoki od hokaido tikve  Hokaido tikvu možete iskoristiti za slatka i za slana jela. Puna je vitamina, minerala, vlakana pa ju zbog toga u Japanu nazivaju kraljicom tikvi, otkud i potiče ova zdrava jesenska namirnica. Bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija koji je zaslužan za pravilan rad srca, a u kombinaciji s fosforom koristan je za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima pa je lako probavljiva te djeluje kao čistač crijeva. Prava je riznica vitamina E koji ima izrazito antioksidativno svojstvo pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti. Njoki od hokaido tikve  Sastojci: 1 hokaido tikva oko 200-300 g oštrog brašna 1 jaje 100 g maslaca sol muškatni oraščić maslinovo ulje Priprema: 1. Hokaido tikvu prerežite na pola te žlicom izdubite unutrašnjost i izvadite koščice. Koru ne morate guliti. Narežite ju na kriške i posložite ju na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Tikvu polijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i stavite peći u ...

RIM - VJEČNI GRAD LJEPOTE I POVIJESTI

Slika
Rim - vječni grad ljepote i povijesti  Rim, vječni grad, mjesto je na kojem prošlost ne stoji iza staklenih vitrina muzeja, nego živi u svakodnevici. Povijest, arhitektura, umjetnost, mirisi i okusi stvaraju iskustvo koje je istovremeno intenzivno i nenametljivo. Posjet Rimu nije samo putovanje u glavni grad Italije — to je putovanje kroz vrijeme, kroz carstvo, vjeru, gastronomiju i duh Mediterana. Što vidjeti u Rimu?   Grad se najbolje upoznaje pješice. Iako su sve znamenitosti dobro povezane javnim prijevozom, Rim je poput velikog otvorenog muzeja, a šetnja mu je najprirodniji način razgledavanja. Prva stanica za mnoge je impresivni Kolosej, simbol moći antičkog carstva i jedno od najposjećenijih mjesta u Europi. U neposrednoj blizini nalaze se Rimski forum i Palatin, ostaci srca drevnog grada gdje su se krojile sudbine carstva. Nedaleko odavde, gotovo neprimjetno upleten u tkivo suvremenog grada, stoji Panteon u Rimu, čudesna građevina s gotovo savršenom ku...

ČOKOLADNI KOLAČ S VIŠNJAMA 🍫

Slika
Čokoladni kolač s višnjama  Ako volite spoj bogate čokolade i osvježavajućih višanja, ovaj kolač će vas jednostavno oduševiti. Mekani biskvit s višnjama, nježna čokoladna krema i savršeno sjajna glazura čine desert kojem je teško odoljeti. Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda kao da ste upravo posjetili omiljenu slastičarnicu. Čokoladni kolač s višnjama  Sastojci: za biksvit: 3 jaja 5 žlica šećera 1 vanilin šećer 2 žlice ulja 6 žlica brašna 1 žlica kakaa 1/2 praška za pecivo 200 g ocijeđenih višanja za preljev: 100 ml soka od višanja 1 žlica šećera za kremu: 350 ml slatkog vrhnja 100 g čokolade za kuhanje za glazuru: 100 g čokolade za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja Priprema: Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte ulje i kratko promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve dodajte u smjesu s jajima. Miješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Kalup obložite papirom za pečenje, uli...

KAKO OČISTITI KISTOVE ZA ŠMINKANJE?

Slika
Kako očistiti kistove za šminkanje? Čišćenje kistova , spužvica i ostalih aplikatora za šminku često je zanemaren korak u beauty rutini. U idealnom slučaju, ove biste alate trebali čistiti svakih nekoliko tjedana, pogotovo ako ih redovito koristite. Ostaci  šminke , masnoće s kože i prljavština brzo se nakupljaju na vlaknima, a zatim se opet prenose na vaše lice Kako oprati kistove za šminku? Iako se pronalazak vremena za čišćenje može činiti kao izazov, pogotovo kada su vam alati potrebni odmah ili ste u žurbi, uz nekoliko jednostavnih trikova ovaj zadatak postaje brz i lak. Postoji mnogo načina za čišćenje kistova. Možete kupiti specijalizirana  sredstva za čišćenje  koja možete pronaći u trgovinama, ali jednako učinkovita može biti i kombinacija običnog deterdženta za suđe i maslinovog ulja. Silikonska podloga za čišćenje kistova može vam pomoći da nježno, ali temeljito istrljate vlakna, no nije nužna. Mala zdjelica poslužit će jednako dobro. Postupak ...

QUADROBICS - INOVATIVAN TRENING KOJI MIJENJA SVE

Slika
Quadrobics - inovativan trening koji mijenja sve Quadrobics je prilagodljiv različitim razinama fizičke spreme, pa je pogodan i za početnike i napredne vježbače. Glavne karakteristike quadrobicsa  Koordinacija  Korištenje svih četiriju udova zahtijeva visoku koordinaciju što dovodi do boljeg povezivanja tijela i mozga. Kardio i snaga  Vježbe u quadrobicsu često imaju visok intenzitet što pomaže u poboljšanju kardiovaskularne izdržljivosti dok istovremeno razvijaju snagu svih mišićnih skupina. Balans i stabilnost  Zbog angažiranja cijelog tijela quadrobics poboljšava ravnotežu i stabilnost jer udovi surađuju kako bi podržali tijelo stabilnim. Fleksibilnost  Vježbe mogu biti vrlo dinamične što omogućava povećanje fleksibilnosti i pokretljivosti u različitim dijelovima tijela. Prednosti quadrobicsa  Poboljšanje koordinacije  Vježbanje sa svim udovima u isto vrijeme zahtijeva snažnu koordinaciju što može poboljšati vašu sposobnost kretanja u sv...

KINESKO HODANJE - ČUDESNA TEHNIKA KOJA BRIŠE KILOGRAME

Slika
Kinesko hodanje - čudesna tehnika koja briše kilograme  Podignite ruke i hodajte - kinesko hodanje učvršćuje trbuh, ubrzava probavu i sagorijeva masnoće. Kinesko hodanje  Poznato je da su kardio vježbe najdjelotvornije za mršavljenje i sagorijevanje masnoća, no postoje i brojne   kineske vježbe koje to omogućuju bez prevelikog napora - poput popularne kineske gimnastike poznate kao „topljenje masnoća“, koja se temelji na laganim pokretima, ali daje iznimne rezultate. Jedna od tih vježbi je i   tzv. kinesko hodanje, tijekom kojeg noge gotovo ne podižete s poda, a osjećaj je kao da se masnoće doslovno tope, otečenost nestaje, a probava se poboljšava. Tijekom izvođenja vježbe puls se ubrzava, ulazite u zonu sagorijevanja masnoća i aktivno učvršćujete trbuh, posebice sagorijevanjem visceralne masti. Osim toga, vježba pospješuje probavu zahvaljujući podizanju ruku iznad glave. Također pozitivno djeluje na držanje, što pomaže u zatezanju dekoltea, vra...