Postovi

Prikazuju se postovi od kolovoza 31, 2025

KAKO DAVATI SAVJETE NA PRAVI I POGREŠAN NAČIN?

Slika
Kako davati savjete na pravi i pogrešan način? Koliko puta ti se dogodilo da ti prijatelj ili kolega ispriča svoj problem, a ti već nakon dvije rečenice znaš što bi mu rekao? Naša prirodna reakcija je dati savjet. Želimo pomoći, olakšati, pokazati da smo uz osobu. No, postavlja se pitanje: trebamo li uopće davati savjete prijateljima i kolegama – i ako da, kako to učiniti na način koji pomaže, a ne odmaže? Jer ljudi ne dolaze uvijek po rješenje. Češće dolaze po jasnoću, podršku i osjećaj da ih netko zaista čuje. Zašto davanje savjeta često ne funkcionira Mnogi od nas dobro znaju koliko neugodno može biti kad dobijemo  „ dobronamjeran“ savjet koji nismo tražili. Iza tih riječi često se skriva poruka:  „Ti ne znaš dovoljno, ja znam bolje.“  Nesvjesno, takav savjet stavlja drugu osobu u podređeni položaj i polako ruši njezino povjerenje u vlastite sposobnosti. Umjesto zahvalnosti, javlja se otpor – jer čak i savjet dan u najboljoj namjeri drugoj os...

KAKO ZAUSTAVITI NEGATIVNE MISLI?

Slika
Kako zaustaviti negativne misli? Negativne misli često dolaze same od sebe i to baš onda kad ih najmanje trebate. Znaju vam pokvariti dan, uništiti raspoloženje i ukrasti fokus. Dobra vijest? Možete naučiti kako ih držati pod kontrolom i dati si malo više mira u glavi. Pravilo "bez prigovaranja" Probajte izazov od sedam dana bez žaljenja. Svaki put kad se ulovite da se žalite, vraćate se na prvi dan. Zvuči teško, ali zapravo vam pokaže koliko energije trošite na stvari koje ne možete promijeniti i koliko je oslobađajuće kad ih pustite. Zaustavite "što ako" propitkivanja Umjesto da se konstantno brinete o tome što može poći po krivu, probajte okrenuti priču i razmišljati o najboljem mogućem scenariju. Mozak nam često sam po sebi smišlja crne scenarije, ali jednako tako može zamišljati i dobre. Kad to vježbate, stvarno se počnete osjećati optimističnije. Pravilo 10 sekundi Kad vam dođe neka negativna misao, dajte joj samo 10 sekundi. Ako vam u tih par tren...

KAKO PREPOZNATI JE LI VAM KOSA ZDRAVA?

Slika
Kako prepoznati je li vam kosa zdrava? Kada je kosa zdrava, onda će i izgledati najbolje moguće. Oni koji se o njoj dobro brinu i paze što joj rade, na dobrom su tragu. No, čak i uz svu potrebnu njegu i pažnju, kosu nekada treba skratiti da bi izgledala lijepo i zdravo. Lako češljate kosu Kada vam je kosa   odjednom sve više spetljana i teže se češlja nego inače, to je znak da nije u najboljem stanju. Nečiji je tip kose takav da ju je teže počešljati, ali i kod takvih ljudi se može primijetiti kada se stanje pogorša i bude ju još teže počešljati. Vrhovi su vam zdravi i nemate na njima vidljivo listanje dlačica Kada pogledate svoje vrhove, kako vam izgledaju?   Vidite li da se listaju ili su dlake kose zdrave i glatke? Kosa koja se lista se ne smatra zdravom i nažalost nema pomoći za ovaj problem osim šišanja. Ulja za kosu mogu pomoći smanjiti vidljivost ispucanih vrhova, ali ih neće magično popraviti. Dok su god vrhovi ispucani, kosa neće izgledati lijepo i zd...

JUHA OD PEČENIH RAJČICA 🍅

Slika
Juha od pečenih rajčica  Puna je dubokih, bogatih okusa koji podsjećaju na domaće nedjeljne ručkove i ono starinsko kuhanje "na lagano". Topla, zasitna i mirisna – idealna je za dane kada vam treba tanjur utjehe, ali nemate volje za komplikacije. A najbolji dio? Pećnica odradi većinu posla, a vi "poberete" sve pohvale. 2 kg zrelih rajčica 1 glavica luka 6 režnja češnjaka 1 mrkva 1 paprika žličica šećera origano peršin sol papar maslinovo ulje Priprema : U posudu za pečenje stavite rajčice i ostalo povrće (osim peršina). Posolite, dodajte šećer, origano i maslinovo ulje.   Povrće stavite peći na 200 stupnjeva na otprilike 45 minuta.   Pečeno povrće usitnite štapnim mikserom, zajedno sa sokom koje je je pustilo i svježim peršinom. Juhi dodajte otprilike 1,5 dcl vode i stavite kuhati do vrenja. Kada juha prokuha, ugasite vatru, dodajte malo maslinovog ulja i uživajte u okusima ljeta! Pripremila: Ivana Matas 

KAKO PRESTATI JESTI IZ DOSADE?

Slika
Kako prestati jesti iz dosade? Loša je navika posezati za hranom iz dosade, a nekada nismo ni svjesni da ju imamo jer nam već postane normalno to raditi. Kasnije se pitamo odakle su nam došli svi ti dodatni kilogrami! Pronađite hobi koji možete raditi bilo kad Ako vam je često dosadno, trebaju vam aktivnosti s kojima se možete baviti u slobodno vrijeme. Pronađite hobije koji će vam biti uvijek dostupni i za kojima ćete moći posegnuti kada nemate ništa za raditi. To može biti nešto jednostavno poput rješavanja križaljki ili nešto malo više ekstra poput slikanja. Ispunite vrijeme aktivnostima! Zapitajte se svaki put jeste li stvarno gladni ili vam je samo dosadno – i sjetite se kako želite izgledati Prije nego što uzmete hranu, zapitajte se jeste li stvarno gladni ili vam je samo dosadno. Ako niste gladni, sjetite se tijela iz snova koje želite imati i kilograma kojih se želite riješiti – to će vas odvući od frižidera.   Ako ste stvarno gladni, uzmi si nešto zdravo z...

LOSOS NA TOSKANSKI

Slika
Losos na toskanski  Losos na toskanski   napravljen prema ovom jednostavnom receptu jednako je prikladan za svečani ručak i za brzu večeru usred radnog tjedna. Raskošan kremasti umak od vrhnja, sušenih rajčica, češnjaka i parmezana osvježen je mladim špinatom i aromatičnim bosiljkom, a sve okuse fino zaokružuju bijelo vino i maslac. Losos na toskanski  Sastojci: 6 komada svježeg lososa, svaki od 110 g 90 g svježeg mladog špinata 360 ml vrhnja za kuhanje 100 g sušenih rajčica iz ulja 50 g ribanog parmezana 5 češnjeva češnjaka, nasjeckanih 60 ml bijelog vina 2 žlice ulja od sušenih rajčica 15 g maslaca 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog sol, po ukusu papar, po ukusu Priprema : U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte i maslac i ulje od sušenih rajčica. U tavu stavite komade lososa, s kožom prema gore (ako je ne skidate). Pržite nekoliko minuta, zatim pažljivo okrenite svaki komad i pržite još nekoliko minuta. Izvadite losos i ostavite ga sa strane. U ta...

MIRISNI KOLAČ OD MRKVE 🥕

Slika
Mirisni kolač od mrkve Kolač od mrkve posljednjih godina doživljava pravi povratak na naše stolove. Iako se često misli da je povrće rezervirano isključivo za glavna jela, mrkva u slasticama donosi posebnu sočnost, laganu slatkoću i teksturu koja osvaja na prvi zalogaj. U kombinaciji s orašastim plodovima i aromom cimeta, ovaj kolač postaje prava poslastica, a ujedno i zdravija alternativa klasičnim desertima. Mirisni kolač od mrkve  Sastojci: 250 g naribane mrkve - 200 g brašna - 150 g šećera 100 ml ulja - 3 jaja - 1 prašak za pecivo - 1 žličica cimeta - prstohvat soli - šaka oraha ili badema (po želji) Priprema: U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta, zatim dodajte ulje i dobro sjedinite. Umiješajte naribanu mrkvu te postupno dodajte suhe sastojke. Po želji ubacite sjeckane orahe ili bademe. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodn...

BRZA FOCACCIA S MASLINAMA I RUŽMARINOM

Slika
Brza focaccia s maslinama i ružmarinom  Kruh ne mora biti pun ugljikohidrata. Ova focaccia ima sve što volite kod njezine klasične izvedbe, ali ne izaziva grižnju savjesti. Hrskava izvana, mekana iznutra i bogata aromama Mediterana - češnjaka, maslina i svježeg ružmarina, ova verzija savršeno se uklapa u keto prehranu   zahvaljujući pametnoj kombinaciji bademovog brašna, zobenih vlakana i puno sira. Brza focaccia s maslinama i ružmarinom  Sastojci: 150 g bademovog brašna 2 žlice zobenih vlakana u prahu 285 g ribane mozzarelle 85 g krem sira 2 jaja, umućena 2 čajne žličice praška za pecivo 1 čajna žličica češnjaka u prahu 1 žlica svježeg ružmarina, podijeljeno 14 maslina, otkoštenih 1/2 čajne žličice soli 1/4 čajne žličice mljevenog papra ulje, za lim maslinovo ulje, za posluživanje, po želji Priprema : Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nauljite lim za pečenje. Stavite mozzarellu i krem sir u mikrovalnu pećnicu na 1 minutu. Promiješajte i zagrij...

5 ODLUKA KOJE JE LAKŠE DONIJETI POČETKOM RUJNA

Slika
5 odluka koje je lakše donijeti početkom rujna  Kada razmišljamo o donošenju odluka i postavljanju ciljeva, većina nas instinktivno pomisli na siječanj. Nova godina donosi simboliku svježeg početka i praznu stranicu kalendara. Međutim, sve je više razloga da upravo kraj kolovoza i prijelaz u rujan doživimo kao novu priliku za introspektivne odluke i životne promjene. Uvođenje novih navika Rujan je sinonim za početak nastavne godine. Mnogi od nas baš zato taj mjesec osjećaju kao početak jer vučemo uspomene, ali i navike, još iz vremena kada smo i sami sjedili u školskim klupama. Zato je sada idealan trenutak da uvedete nove radne navike, planirate tečajeve ili unaprijedite profesionalne vještine. Primjerice, mnogi se odlučuju na upis   tečaja stranog jezika ili stručnih usavršavanja upravo sada, jer se prirodno uklapaju u ritam nove sezone, a brojne obrazovne ustanove upravo to sada i nude. Strukturiranje svakodnevice Dok siječanj često dolazi s pritiskom i ner...

KOLAČ OD ŠLJIVA, LJEŠNJAKA I ČOKOLADE 🍫

Slika
Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade  Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade   spaja bogate okuse kasnog ljeta –  u raskošan, sočan biskvit koji se topi u ustima. Idealan je uz čaj ili  kuglicu sladoleda. Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade  Sastojci: 175 g maslaca, plus za podmazivanje 500 g šljiva 175 g muscovado šećera 175 g brašna 3 čajne žličice praška za pecivo prstohvat soli 175 g mljevenih lješnjaka 3 jaja 50 g tamne čokolade (70 posto kakaa), nasjeckane 2 žlice lješnjaka 2 žlice pekmeza od šljiva Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno okruglog kalupa za torte promjera 20 cm obložite papirom i namažite maslacem. Prepolovite 4 šljive i maknite im koštice i ostavite sa strane za kasnije, a zatim i ostalima uklonite koštice i grubo ih narežite. Stavite šećer, maslac, brašno, mljevene lješnjake, jaja, sol i prašak za pecivo u veliku zdjelu i miksajte električnim ručnim mikserom 1-2 minute dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Žlicom umij...

KAKO BITI SIGURNI DA VAŠOJ BILJCI TREBA VIŠE MJESTA I VEĆA POSUDA?

Slika
Kako biti sigurni da vašoj biljci treba više mjesta i veća posuda? Kada je lonac pretijesan, biljka može početi pokazivati znakove stresa, jer korijenje nema dovoljno prostora za apsorpciju vode i hranjivih tvari .  Često se događa da vlasnici biljaka ne primijete odmah problem: biljka može izgledati zdravo na površini, dok se ispod tla odvija borba za prostor.  Korijenje izrasta iz drenažnih rupa Ako korijenje počinje izlaziti iz rupa na dnu posude ili se zamotava oko površine zemlje, to je jasan znak da biljci nedostaje prostora. Pretijesna posuda ograničava rast korijena i sprječava pravilnu apsorpciju vode i hranjivih tvari. Spor ili zaustavljen rast Kada biljka prestane rasti ili raste vrlo sporo unatoč pravilnoj njezi, to može značiti da je posuda premalena. Biljka bez dovoljno mjesta za širenje korijena ne može se optimalno razvijati. Oštećeni ili žuti listovi Premali prostor za korijenje često rezultira stresom biljke, što se vidi kroz žute, ...

PITICE SA SIROM

Slika
Pitice sa sirom  Postoje oni mirisi iz kuhinje koji nas odmah prebace u djetinjstvo, a jedan od njih je zasigurno – miris tek pečenih pitica sa sirom koje su u nekim dijelovima Hrvatske poznate kao – burekčići. Pitice sa sirom  Sastojci: 1 paket gotovih kora za pite i savijača za nadjev: 500 g krem sira 3 srednja jaja 150 g maslaca (otopljenog) 1 i pol kiselo vrhnje prstohvat soli 1 paketić praška za pecivo za premaz: 1 jaje druga polovica kiselog vrhnja malo soli Priprema: Pomiješajte sve sastojke za nadjev, pa na kraju dodajte i rastopljeni, malo prohlađeni maslac. Uzmite tri kore – svaku premažite tankim slojem nadjeva, zatim zarolajte. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore (za jednu roladu trebaju vam tri kore). Svaku roladu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na dva sata – ovaj trik pomoći će da burekčići zadrže savršeni oblik. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a pleh obložite papirom za pečenje. Rolade izrežite na jednake komadiće, pos...

EXERCISE SNACKING - NAČIN TRENIRANJA ZA ONE KOJI NEMAJU VREMENA

Slika
Exercise snacking - način treniranja za one koji nemaju vremena  Ako razmišljate kako biste trebali početi vježbati, niste jedini. Također, ako ste od onih koji nikako da stvarno i počnu, možda je problem u tome što ste svjesni da će vam to oduzeti izvjesno vrijeme. Nisu svi spremni na to i nisu svačije okolnosti iste. Netko zaista nema vremena za provođenje po sat vremena u teretani nekoliko puta tjedno. Tu dolazimo do jednog od najnovijih fitness trendova. U pitanju je  exercise snacking . Dokazano djeluje Exercise snacking  bio je i tema nekoliko istraživanja. Jedno je pokazalo kako 20 sekundi brzog pedaliranja na sobnom biciklu poboljšava rezultate aerobnog vježbanja za 9% kod inače neaktivnih ljudi. Druga studija, pak, proučavala je dvije grupe ljudi. U prvoj grupi su hodali tri puta dnevno po 10 minuta, a u drugoj jednom po 30 minuta. Rezultati su bili isti. Exercise snacking  – kako krenuti? Jednostavno je. Ako imate pet minuta slobo...

BRZI CHEESECAKE S CIMETOM

Slika
Brzi cheesecake s cimetom  Postoji nešto posebno u desertima koji uspiju spojiti ono najbolje iz dva svijeta, slatko zadovoljstvo i osjećaj da ste učinili nešto dobro za svoje tijelo. Upravo takav je ovaj mini cheesecake s cimetom, pripremljen u svega nekoliko minuta i bez potrebe za paljenjem pećnice. Lagana tekstura, nježna kremoznost i miris cimeta koji ispunjava kuhinju stvaraju pravi mali ritual u kojem možete uživati nakon posla, poslije treninga ili kad jednostavno poželite nešto brzo i ukusno. Brzi cheesecake s cimetom  Sastojci: 250 g (1 šalica) kvarka ili gustog jogurta 10 g (1 žlica) pudinga u prahu ili škroba 1 jaje po želji: zaslađivač po ukusu Posip:  smeđi šećer pomiješan s cimetom Priprema: Sve sastojke pomiješajte u zdjeli. Stavite u mikrovalnu na 5 minuta na 450 W. Sredina će ostati lagano želatinasta. Ostavite da se ohladi i uživajte! Ako koristite pećnicu, pecite na 175 °C oko 25 minuta Pripremila : Ivana Matas 

5 NAČINA KAKO PROVESTI KVALITETNO VRIJEME S BLISKIM LJUDIMA

Slika
5 načina kako provesti kvalitetno vrijeme s bliskim ljudima  S obzirom na užurbani ritam svakodnevice, vrijeme koje provedemo opuštajući se i družeći se, s nama dragim osobama, dragocjeno je. Jesu li to zajedničke večere, odlasci na izlete, u kino, na putovanja, ponekad samo obične večere uz grickalice, društvene igre i neki filmski klasik – svejedno je. Važno je da odvajamo vrijeme za sebe, druženja i stvaranje zajedničkih trenutaka. Self-care ponekad znači biti bez plana, ponekad znači jednostavnost i da ništa ne moramo. Tematska večera kod kuće Danas vam se ne izlazi u restoran i voljeli biste pokazati svoje kulinarsko umijeće cijeloj ekipi? Pripremite tematsku večeru kod kuće. Kod ovakvih druženja super je to što mogu sudjelovati svi, a svi znamo da najbolje priče nastaju u kuhinji kad se degustira fino narezani pršut ili sir s nogu. Ovo može biti idealna prilika da baš sada upotrijebite začine koje ste kupili na posljednjem putovanju u Italiju ili da otvorite ono f...

HRSKAVI KRUMPIRIĆI S ČEŠNJAKOM, MASLACEM I PARMEZANOM

Slika
Hrskavi krumpirići s češnjakom, maslacem i parmezanom  Postoji nešto posebno u kombinaciji krumpira, češnjaka i sira. Jednostavni su sastojci koji zajedno stvaraju neodoljive okuse, teksture i mirise kojima se teško može odoljeti. Iako smo svi navikli na klasične pečene krumpire, ovaj recept ide korak dalje. Sitni krumpirići najprije se kratko prokuhaju u vodi s dodatkom sode bikarbone i temeljca, što im daje savršenu teksturu i nježnu slanost iznutra. Nakon toga dolazimo do najvažnijeg koraka, oblažu se maslacem, začinima i naribanim parmezanom, pa se peku dok izvana ne postanu zlatno hrskavi, a iznutra mekani i sočni. Hrskavi krumpirići s češnjakom, maslacem i parmezanom  Sastojci: 680 g malih krumpira 1 žlica sode bikarbone 1 žlica pilećeg temeljca u prahu (ili kocka) 2 žlice maslaca 2 žlice ulja 1,5 žličica češnjaka u prahu 1/2 žličice sušenog peršina 1/2 žličice talijanske mješavine začina 1/4 žličice soli i papra 150 g naribanog parmezana Priprema : Krum...

5 PRIJEDLOGA ZA EKO - FRIENDLY IZLAZAK

Slika
5 prijedloga za eko - friendly izlazak  Od recikliranja, biranja organske hrane lokalnih proizvođača, upcyclinga, smanjenja plastike, pa i samog educiranja oko svega. Sitnice su te koje čine promjenu, a one se očituju i u našim najjednostavnijim djelima. Primjerice promislite o izlasku koji ima  zero-waste  učinak na planet, tj na koji način vaš običan izlazak može biti eko-friendly. Imamo nekoliko prijedloga. Eko-friendly izlazak Izlasci su onaj slatki bijeg iz svakodnevice. Odlazak na kavu, večeru, koncert ili ples do jutra. No, iza svake večeri u gradu često ostaje trag – jednokratne čaše, plastične slamke, brda salveta i gomila sitnog otpada koji završava na smetlištima. Dobra vijest? Ne moramo birati između zabave i planeta. Eko izlasci su itekako mogući. Održiv pristup Sve je više mjesta koja nude održiviji pristup: Od ponude craft piva lokalnih proizvođača, vina iz ekološkog uzgoja, do koktela posluženih bez plastike. Mnogi barovi koriste metalne ili ba...

JESENSKA HRANA ZA MRŠAVLJENJE

Slika
Jesenska hrana za mršavljenje  Dolaskom hladnijeg godišnjeg doba i nižih temperatura, naše tijelo ima potrebu za drugačijom hranom. Iako su proljeće i ljeto sezona koja nudi razne vrste finog i zdravog voća i povrća, jesen također nudi ukusne namirnice. Mnogi jesenski plodovi i namirnice koje se u našem podneblju jedu u ovo godišnje doba pomažu u mršavljenju, a mi vam predlažemo njih 10. Jabuke Kraljica voća, jabuka je poznata kao najzdravije voće koje možemo jesti. Niskokalorična je namirnica, bogata vitaminima i mineralima, vlaknima koje nas drže sitima, a pomaže u snižavanju kolesterola i održavanju normalne razine šećera u krvi. Sadrže nisku koncentraciju natrija, a to sprječava zadržavanje viška vode u tijelu, što često dovodi do nakupljanja kilograma. Bundeva Osim što se koristi se za ukrašavanje kuća i okućnica, ovaj karakterističan ukras za Noć vještica, ukusna je prehrambena namirnica. Bundeva je izvor antioksidansa beta karotena, bogata je ...

UMAK OD JOGURTA I METVICE - SAVRŠENO OSVJEŽENJE ZA SVAKO JELO

Slika
Umak od jogurta i metvice - savršeno osvježenje za svako jelo  Ako tražite brz, lagan i aromatičan dodatak jelima, ovaj umak od jogurta i metvice savršen je odgovor. Kremast je, hladan, pun okusa i svježine i divno svestran. Umak od jogurta i metvice  Sastojci: 250 g punomasnog grčkog jogurta 10 g (oko pola velike šalice) svježih listova mente, nasjeckanih na sitno 2-3 žlice soka od limuna, svježe iscijeđenog 2 češnja češnjaka, nasjeckana na jako sitno ili protisnuta ½ čajne žličice košer soli, plus još po ukusu ¼ čajne žličice crnog papra Priprema : Stavite jogurt, mentu, sok od limuna, češnjak, sol i crni papar u malu zdjelu za miješanje i miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kušajte i po želji prilagodite količinu začina. Upotrijebite odmah ili pohranite umak u staklenku s hermetičkim poklopcem i držite u hladnjaku do 5 dana. Prije posluživanja dobro promiješajte. Pripremila : Ivana Matas 

DOMAĆI KISELI KRASTAVCI IZ HLADNJAKA

Slika
Domaći kiseli krastavci iz hladnjaka  Ako tražite brzu, jednostavnu i nevjerojatno ukusnu verziju domaćih kiselih krastavaca – ali bez kuhanja i konzerviranja – na pravom ste mjestu! Domaći kiseli krastavci iz hladnjaka  Sastojci: 5 manjih svježih krastavaca, tanko narezanih 1 veliki luk, prepolovljen i tanko narezan 1 žlica soli 2 žlice šećera 1 šalica leda u kockicama 350 ml bijelog octa 2 čajne žličice začinskog sjemena celera 1 čajna žličica sjemenki komorača, po želji 6 grančica kopra, ili više, po želji Priprema : Stavite krastavce i luk u veliku zdjelu. Pospite solju i šećerom. Dobro promiješajte, prekrijte kockicama leda i stavite u hladnjak na 2 sata. Pomiješajte ocat i sjemenke celera. Ocijedite krastavce i luk i sačuvajte 1 šalicu vode. Krastavce, luk i kopar složite dvije staklenke od litre. Dodajte većinu sačuvane vodu sa soli i šećerom u staklenke. Pritisnite drvenom žlicom da mjehurići zraka izađu, a zatim ulijte ostatak vode. Poklopite i s...

HRANA KOJU TREBAMO IZBJEGAVATI ZA VRIJEME MENSTRUACIJE

Slika
Hrana koju trebamo izbjegavati za vrijeme menstruacije  Menstruacija će samom svojom pojavom učiniti da se osjećamo lošije – naduto, bolno, prištavo, s manje samopouzdanja…pa zašto ju onda dodatno pogoršavati s ovim jelima i namirnicama? Slane stvari poput čipsa ili pomfrita Ukoliko ste netko tko pogotovo tijekom menstruacije ima problema s nadutošću, a jedete puno slane hrane, mogao bi to biti jedan od glavnih izvora vaših problema. Konzumiranje puno soli dovodi do zadržavanja vode, što onda rezultirati nadutošću. Slatko Iako biste najradije pojeli pola čokolade, zaustavite se nakon par kockica. U redu je pojesti krišku torte, red čokolade ili što god slatko vi voljeli, problem je kada ovakvih namirnica pojedete previše. One će učiniti da vam energija naglo skoči, ali i onda da isto tako naglo padne. Što će na kraju rezultirati time da se osjećate lošije, da vam se raspoloženje naglo promijeni i lakše ćete se naljutiti ili biti iživcirani. Jako ljut...

BRZI KOLAČ OD JABUKA I JOGURTA

Slika
Brzi kolač od jabuka i jogurta  Nekad su nam potrebni deserti koji ne zahtijevaju sate u kuhinji, a ipak donose onu domaću toplinu i miris svježe pečenog. Upravo takav je ovaj jednostavni kolač s jabukama – bez kompliciranih koraka, s namirnicama koje već imate kod kuće i s okusom koji podsjeća na bakin stol. Brzi kolač od jabuka i jogurta  Sastojci: 3 jabuke žlica limunovog soka 340 g glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo prstohvat soli pola žličice cimeta 250 g omekšalog maslaca 220 g šećera 1 žličica ekstrakta vanilije 5 jaja 180 g jogurta Priprema : Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup obložite papirom za pečenje i premažite maslacem. Jabuke ogulite, narežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miješanje. Umiješajte smjesu od brašna i jogurt dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju lagano umiješajt...

10 RAZLOGA ZAŠTO NOKTI PUCAJU

Slika
10 razloga zašto nokti pucaju Jeste li ikada primijetili da vam se nokti listaju ili pucaju baš kad vam trebaju izgledati savršeno? Sigurno ste pomislili da je problem u zdravlju, no vrlo često pravi krivac krije se u navikama koje ponavljamo svaki dan. Prečesto perete ruke vrućom vodom Zvuči nevino, zar ne? Ali svaki put kad ruke zaronite u vruću vodu, skidate s noktiju prirodna ulja koja ih štite. Bez te zaštite nokti se isušuju, postaju mekani i na kraju jednostavno puknu. Pretjerujete s lakom i acetonom Znamo, lijep je osjećaj imati nalakirane nokte, ali ako ih stalno lakirate i skidate lak acetonom, nokti doslovno nemaju vremena disati. Aceton ih isušuje i stanjuje, pa svaki sloj laka postaje još jedan čavao u lijes čvrstih noktiju. Ne nosite rukavice kad čistite Svi ponekad samo na brzinu prebrišemo kuhinju bez rukavica, ali ti deterdženti nisu prijatelji noktiju. Kemikalije ih nagrizaju, a nakon par takvih čišćenja nokti postaju krhki i počinju se listati. Predugo ih...

BRZI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Slika
Brzi kolač sa šljivama  Sezona šljiva u punom je jeku. Iskoristite je i napravite ovaj ukusan, jednostavan i brz kolač s dodatkom ovog obožavanog voća u kojem se citrusne note spajaju s neodoljivom slatkoćom vanilije.   Brzi kolač sa šljivama  Sastojci: 4 jaja 15 dag šećera (kristal) 30 dag brašna 2 male žlice praška za pecivo 10 dag maslaca 10 velikih žlica mlijeka sok od 1 limuna 1 mala žlica ekstrakta vanilije ( ili 1 mahuna vanilije) 30 dag šljiva Priprema: Umiješajte prašak za pecivo u brašno i stavite na stranu. Maslac otopite na laganoj vatri. Šljive operite, raspolovite (ili raščetvorite, ovisno o želji) i obavezno odstranite koštice. Cijela jaja miksajte sa šećerom sve dok smjesa ne postane svijetložuta i ne udvostruči se. U nju polako dodajte maslac (mora biti mlak, nikako vruć), a zatim sok od limuna i mlijeko. Nakon toga dodajte vaniliju. Ako ćete umjesto ekstrakta koristiti mahunu, razrežite je na pola i sastružite nožem iz nje sjemenke koje potom...

ZAŠTO JE MRKVA DOBRA? 🥕

Slika
Zašto je mrkva dobra? Mrkva je jedan od najčešćih gostiju na našim tanjurima – u juhama, salatama, varivima ili jednostavno svježa, kao hrskava grickalica. No, iza njezine narančaste boje krije se pravo bogatstvo hranjivih tvari i zdravstvenih dobrobiti. Vitamin A za dobar vid Mrkva je poznata kao 'prijatelj očiju'. Obiluje beta-karotenom, pigmentom koji tijelo pretvara u vitamin A. Taj vitamin ključan je za zdravlje vida, osobito noćnog, te pomaže u prevenciji degenerativnih bolesti oka poput mrene ili makularne degeneracije. Saveznik imuniteta Osim vitamina A, mrkva sadrži i vitamine C, K i B6, kao i kalij. Zajedno jačaju imunitet, podupiru zdravlje kostiju i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Čuvar srca i probave Vlakna iz mrkve povoljno djeluju na probavu, dok antioksidansi smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila. Redovita konzumacija povezuje se i s nižim razinama 'lošeg' kolesterola. Prirodna ljepota iz korijena Mrkva nije korisna samo iznutr...