LJETNA TJESTENINA S JAGODAMA 🍓






Ljetna tjestenina s jagodama 




Ovo je vrlo jednostavan recept, ali cijelim generacijama Poljaka, tanjur obične tjestenine preliven svježim umakom od jagoda vraća nostalgične uspomene.




Ljetna tjestenina s jagodama 


Sastojci:

  • 1 šalica suhe tjestenine (140-160 g)
  • 450 g svježih jagoda
  • 3-4 žlice blagog meda; može se zamijeniti šećerom u prahu ili javorovim sirupom
  • 6 žlica kiselog vrhnja (80 ml), može se zamijeniti gustim jogurtom
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije; po želji
  • svježi listovi mente
  • 1 žlica listića badema



Priprema :

  1. Napunite posudu vodom, pokrijte poklopcem i zakuhajte. Dodajte prstohvat soli. Umiješajte tjesteninu i kuhajte otkriveno, prema uputama na pakiranju. Dok čekate, pripremite umak.
  2. Da biste provjerili je li tjestenina kuhana, probajte komad prije kraja kuhanja. Trebala bi biti mekana, ali i dalje čvrsta, kuhana 'al dente'. Ocijedite tjesteninu u cjedilu.
  3. Jagode temeljito isperite hladnom, tekućom vodom. Osušite papirnatim ručnikom. Ogulite ih, prerežite ih na pola i uklonite zelene vrhove. Ostavite nekoliko jagoda sa strane za ukras.
  4. Prepolovljene jagode prebacite u zdjelu. Dodajte med, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. Zgnječite vilicom. 
    Za raznoliku teksturu, zgnječite samo grubo - ostavljajući neke komadiće nerazgnječene.
    Za glatki umak, dobro zgnječite ili izmiksajte u blenderu/multipraktiku.
  5. Tjesteninu podijelite na dva tanjura. Prelijte umakom preko tjestenine. Ukrasite svježim kriškama jagoda, listovima mente i listićima badema. Poslužite odmah ili ostavite da se ohladi i poslužite hladno.



Pripremila : Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE