LJETNA TJESTENINA S JAGODAMA 🍓
Ljetna tjestenina s jagodama
Ovo je vrlo jednostavan recept, ali cijelim generacijama Poljaka, tanjur obične tjestenine preliven svježim umakom od jagoda vraća nostalgične uspomene.
Ljetna tjestenina s jagodama
Sastojci:
- 1 šalica suhe tjestenine (140-160 g)
- 450 g svježih jagoda
- 3-4 žlice blagog meda; može se zamijeniti šećerom u prahu ili javorovim sirupom
- 6 žlica kiselog vrhnja (80 ml), može se zamijeniti gustim jogurtom
- ¼ žličice ekstrakta vanilije; po želji
- svježi listovi mente
- 1 žlica listića badema
Priprema :
- Napunite posudu vodom, pokrijte poklopcem i zakuhajte. Dodajte prstohvat soli. Umiješajte tjesteninu i kuhajte otkriveno, prema uputama na pakiranju. Dok čekate, pripremite umak.
- Da biste provjerili je li tjestenina kuhana, probajte komad prije kraja kuhanja. Trebala bi biti mekana, ali i dalje čvrsta, kuhana 'al dente'. Ocijedite tjesteninu u cjedilu.
- Jagode temeljito isperite hladnom, tekućom vodom. Osušite papirnatim ručnikom. Ogulite ih, prerežite ih na pola i uklonite zelene vrhove. Ostavite nekoliko jagoda sa strane za ukras.
- Prepolovljene jagode prebacite u zdjelu. Dodajte med, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. Zgnječite vilicom.
Za raznoliku teksturu, zgnječite samo grubo - ostavljajući neke komadiće nerazgnječene.
Za glatki umak, dobro zgnječite ili izmiksajte u blenderu/multipraktiku. - Tjesteninu podijelite na dva tanjura. Prelijte umakom preko tjestenine. Ukrasite svježim kriškama jagoda, listovima mente i listićima badema. Poslužite odmah ili ostavite da se ohladi i poslužite hladno.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar