Postovi

Prikazuju se postovi od lipnja 8, 2025

BRZI PILEĆI CURRY

Slika
Brzi pileći curry     Kad vam treba obrok za 20 minuta, upotrijebiti možete i curry prah. On je zvijezda i ovog pilećeg curryja koji ima manje od 10 sastojaka, a može se složiti za 20 minuta.       Brzi pileći curry   Sastojci:   900 g otkoštenih pilećih prsa 250 g kiselog vrhnja 200 g smrznutog praška 2 čajne žličice curry praha 1 luk 1 žuta paprika biljno ulje po želji sol i papar         Priprema:     1.       Zagrijte malo ulja u tavi, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk i papriku. Pirjajte oko 5 minuta dok povrće na omekša. 2.      Dodajte 1 čajnu žličicu curry praha, dobro promiješajte i nastavite pirjati povrće oko dvije minute. Uklonite povrće iz tave. 3.      U tavu dodajte nasjeckana pileća prsa i preostalu žličicu curry praha. Kuhajte piletinu oko dvije minute sa svak...

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU CRNOG I BIJELOG PAPRA?

Slika
Koja je razlika između crnog i bijelog papra?     Gotovo svaki recept zahtijeva crni papar, dok bijeli često ostane netaknut u ormariću s začinima. On je popularan u francuskoj i švedskoj kuhinji, te u azijskim jelima poput kineskih i vijetnamskih.       Što je bijeli papar? Bijeli papar, poput crnog, dolazi iz bobica biljke papra. Njegov blagi, suptilno zemljani okus rezultat je posebnog procesa sazrijevanja i berbe. Bobice se beru kada su potpuno (ili gotovo potpuno) zrele, nakon čega se namakaju u vodi kako bi fermentirale i omekšale. Zatim se uklanja vanjska opna, otkrivajući glatke bijele zrna papra. Upravo ta obrada rezultira blažim okusom bijelog papra u usporedbi s crnim.       Što je crni papar? Crni papar ima snažan, robustan okus koji pojačava arome ostalih sastojaka u jelu. Za razliku od bijelog, crni papar se bere dok su bobice još zelene, prije nego što potpuno sazru. Nakon toga se suše na sunc...

KOLAČ OD PALENTE, NARANČE I BADEMA

Slika
Kolač od palente, naranče i badema     Od palente koja je u prošlosti bila vrlo dostupna i svestrana, a naše bake i prabake su je kuhale na vodi ili mlijeku, mogu se pripremiti i kolači.       Kolač od palente, naranče i badema   Sastojci:   ·        120 g kukuruzne krupice ·        220 g omekšalog maslaca ·        3 jaja ·        125 g šećera u prahu + 90 g za sirup ·        200 g mljevenih badema ·        1 ½ žličica praška za pecivo ·        1 žlica korice naranče ·        100 ml soka naranče     Priprema:   Pomiješajte Pomiješajte bademe, kukuruznu krupicu i prašak za pecivo.     Izmiksajte Izradite maslac sa šećerom te...

12 načina uz koje ćete uspješno poboljšati stabilnost i ravnotežu

Slika
12 načina uz koje ćete uspješno poboljšati stabilnost i ravnotežu     Postoje jednostavne vježbe s kojima možete u kraće vrijeme poboljšati ravnotežu, ključno je raditi nešto od toga svaki dan, kako bi se tijelo što prije revitaliziralo.       Tai Chi Studije pokazuju da tai chi, nježna vježba poznata i kao "meditacija u pokretu", može pomoći starijim osobama i onima s problemima ravnoteže da smanje rizik od padova. Iskusni instruktor može vas naučiti sporim, preciznim pokretima koji ne samo da poboljšavaju stabilnost, već i pozitivno utječu na opće zdravlje i raspoloženje.       Stajanje na jednoj nozi Počnite tako da se držite za naslon stolca ili neku čvrstu potporu. Podignite jednu nogu do razine listova i zadržite je 10 sekundi. Ponovite 10-15 puta, a zatim zamijenite noge. S vremenom, kako vaša ravnoteža postaje bolja, pokušajte izvesti ovu vježbu bez pridržavanja.         ...

HRSKAVI KROKETI S MOZZARELLOM

Slika
Hrskavi kroketi s mozzarellom     Arancini  su hrskave okruglice zlatne boje nalikuju na naranču, što je i razlog za sam naziv ovog talijanskog klasika. Recepti za pripemu su brojni, ali osnova im je da se ovi zalogaji pripremaju od riže, često od ostataka ruiže skuhane za ručak. Riža je baza za oblikovanje kuglica koje se pune mljevenim mesom, komadićima tune, umakom od rajčica, graškom, ali i mozzarellom, gljivama, patlidžanima...       Hrskavi kroketi s mozzarellom     Sastojci:   ·        300 g kuhane riže ·        150 grama krušnih mrvica ·        2 jaja ·        50 g naribanog parmezana ·        malo svježeg peršina ·        sol i papar ·        100 g mozzarelle ·   ...

BEAUTY GREŠKE KOJE SVAKA ŽENA IZNAD 40 MORA IZBJEGAVATI

Slika
Beauty greške koje svaka žena iznad 40 mora izbjegavati     Retinol i razni drugi sastojci, ali i tip šminke - sve to utječe na izgled naše kože koja može djelovati i još starije.       NEPRAVILNO ČIŠĆENJE KOŽE  Temelj svakog dobrog skincarea je pravilno čišćenje. Isprobajte dvostruko čišćenje – prvo koristite čistač na bazi ulja za uklanjanje šminke i nečistoća, a zatim vodeni čistač za temeljito čišćenje pora.       PRETJERIVANJE S AKTIVNIM SASTOJCIMA  Premda je skincare danas uzbudljiviji nego ikad, pretjerivanje s aktivnim sastojcima može iritirati kožu. Uvedite jedan po jedan – primjerice hijaluronsku kiselinu ili novi retinol – i pričekajte tjedan dana kako biste provjerili reakciju kože.       STRAH OD RETINOIDA  Retinoidi su nezaobilazni za zdravu kožu, unatoč reputaciji da izazivaju perutanje. Odaberite nježniji retinal za sjajne rezultate bez iritacija. ...