Postovi

Prikazuju se postovi od veljače 16, 2025

BIBIMBAP I KIMCHI

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/glavni-chef-korejske-ambasade-otkriva-zbog-cega-voli-zivot-u-hrvatskoj-i-zasto-korejanci-obozavaju-sarmu-15482721 BIBIMBAP  Sastojci: • 100 g riže kratkog zrna  • 100 g govedine • 1/3 mrkve • 1/4 korabe  • 30 g tikvica •1/3 vezice špinata  • 2 shiitake gljive • 1 list algi  • 1 jaje • 2 žlice gochujanga korejske crvene paprike u pasti  • 2 žlice sezamovog ulja  • 1 žlica sojinog umaka  • 1 žlica šećera  • 1 žličica gochugarua korejske crvene paprike u prahu  • 1 žličica octa  • sol po potrebi Priprema: Temeljito isperite rižu 2 do 3 puta i namočite je u vodi 30 minuta.  Tanko narežite govedinu i marinirajte je žlicom sezamovog ulja, sojinim umakom i šećerom.  Tanko narežite mrkvu, tikvicu, korabu i shiitake gljive. Pospite dva prstohvata soli po narezanoj korabi i ostavite da odstoji oko 10 minuta.  Kad omekša dodajte žličicu gochugarua, octa i šećera. ...

TIKKA MASALA I CAULIFLOWER BITES

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/ovo-je-slikar-murala-tattoo-majstor-dj-i-fotograf-koji-je-kulinarstvo-pretvorio-u-umjetnost-15481776 TIKKA MASALA  Sastojci: • 350 g ljubičastog luka  • 40 g đumbira  • 25 g češnjaka • 950 g cijelih rajčica  • 0,4 dl suncokretova ulja  • 65 g koncentrata rajčice  • 20 g šećera  • 20 g soli  • 30 g Madras curry začina  • 1 l kokosovog mlijeka  • 0,5 l sojinog mlijeka  • 150 ml vode • 20 dag riže • povrće za gril brokula  • tikvica  • listovi celera  Priprema: Na vruće ulje stavite nasjeckani ljubičasti luk, đumbir i češnjak te curry začin. Promiješajte i pržite na laganoj vatri 10 minuta.  Dodajte rajčice, koncentrat rajčice, šećer i sol te sve izblendajte.  Vratite u lonac i umiješajte kokosovo mlijeko i vodu do željene gustoće.  Kad zakuha smanjiite vatru i kuhajte još 10 minuta.  U drugoj posudi skuhajte rižu.  Brokulu i tikvi...

WOODFORD STRAWBERRY SOUR I HOISIN SHRIMP TACOS

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/savrseni-recepti-za-vruce-ljetne-dane-kokteli-i-tacosi-na-dubrovacki-nacin-15485373 HOISIN SHRIMP TACOS  Sastojci: • hoisin fermentirani umak od soje • svježe blanširane rajčice • sjeckana ljutika • peršin  • sok od limete  • maslinovo ulje  • ocat od crnog vina  • repovi kozice  • panko krušne mrvice  • krema od avokada  • sriracha majoneza  • ikra pastrve  Priprema: Pomiješajte blanširane rajčice bez sjemenki i vode, sjeckanu ljutiku, peršin začinjen sokom od limete, maslinovo ulje i ocat od crnog vina.  Stavite panirani rep kozice i dresing od avokada i sriracha majoneze.  Na kraju dodajte ikru pastrve.  WOODFORD STRAWBERRY SOUR Sastojci: • bourbon  • svježe jagode • amaretto  • disaronno  • svježi sok od limuna  • krema od jagoda i jaja Priprema: Sastojke promiješajte u shakeru i dodajte sok od limuna kako bi se razbila sl...

MARINA FERNANDEZ - "SIN I JA IGRAMO SE I RASTEMO ZAJEDNO"

Slika
https://story.hr/Celebrity/a306652/marina-fernandez-zvijezda-sjena-proslosti-o-najvecoj-ljubavi.html SJENE PROŠLOSTI  Ova serija govori o unutarnjim borbama, želji za moći, ljubomori, zavisti svemu onomu što sve više muči današnjeg čovjeka.  IZGLED GLUMICE I GLAZBENICE  Čovjek mora biti dosljedan sebi i uvijek mora biti svoj. Voli dobro izgledati i biti zadovoljna onime što nosi, ali to ne znači puno šminke ili svakodnevni posjet frizeru. Najvažnije je da je čovjek zadovoljan sobom, da je autentičan i tada najbolje izgleda. Gluma i glazba iziskuju puno emocija. Trudi se uvijek biti dosljedna sebi jer tada se najbolje osjeća i to se onda vidi. OSMIJEH Oduševljavaju je male stvari. Mogu je oduševiti i dobre cipele, a jako voli i parfeme jer je podsjete na nekoga tko joj je drag. DANAŠNJI SVIJET Izazova je uvijek bilo, a misli da je danas najveći problem nedostatak vremena. Živimo prebrzo i svatko od nas treba vremena za sebe kako bi sve funkcioniralo. OLGA Ima d...

LJEPOTA DOLAZI IZNUTRA - IVA ŠARIĆ

Slika
https://story.hr/life-and-style/beauty/a308724/koju-kozmetiku-koristi-iva-saric.html SVAKODNEVNA NJEGA LICA Jutarnja i večernja njega počinje prilično slično. Umijanje ledenom vodom, a zatim lice temeljito očisti mlijekom za čišćenje. Nakon toga nanosi kremu na područje oko očiju, pa serum i hidratantnu kremu.  ADUT ZA NJEŽNU KOŽU TIJELA Voda. Dan počinje i završava čašom vode s limunom. Jednom tjednom piling cijelog tijela te ulje za tijelo. BEAUTY TRETMAN Hydra Facial u kombinaciji s dodatnim kisikom i LED lampom jer hrani i hidratizira kožu te joj odmah daje sjaj i ljepotu.  MALA BEAUTY TAJNA Hidratizacija vodom, zelenim čajem cijeđenim sokovima od voća i povrća. Ljepota dolazi iznutra pa posebnu pažnju posvećuje onomu što unosi u sebe. BEAUTY RADNJE PRIJE SPAVANJA Večernja njega počinje isto kao i jutarnja, ali njoj se posveti malo više jer ima više vremena.

KAKAV OTAC, TAKAV SIN - FILIP I PERO JURIČIĆ

Slika
https://story.hr/Celebrity/a303696/kakav-je-odnos-glumaca-filipa-juricica-i-pere-juricica.html FILIP  GLUMAČKI POZIV Htio je biti kuhar, pilot, pomorac, otvoriti birtiju. Gluma je bila ispravan potez. ODRASTANJE Volio je druženje iza pozornice s glumcima jer oni su uvijek bili poput djece. Volio je ljetovanja provoditi na Braču sa sestrom i roditeljima. Klica onoga što će postati jednog dana vjerojatno je začeta u ranom djetinjstvu u kazalištu.  VRBANI  1984.doselio se na Vrbane. Vrbani su tada bili pravi multinacionalni kvart. Glavni izlazak bio je uzeti loptu pa pokazivati što znaš kada dođu cure. Poslije se odselio u centar, pa Savski gaj i sada Jarun. MAMA I TATA Otac je idealan za malu djecu. Mama je bolja za odrastanje i pubertet.  JAN I LAV Jan je više za sebe i manje govori. Lav je otkačen i simpatičan koji stalno priča i sa svima se hoće družiti. MANA I VRLINA OCA Mana je pretjerani strah, a vrlina je strpljivost, smirenost i ravnoteža u životu....

"VJERUJEM U LJUBAV" - JELENA PERČIN

Slika
https://story.hr/Celebrity/a304647/jelena-percin-progovorila-o-djeci-i-otkrila-sto-su-kceri-naslijedile-od-nje.html Glumica i ponosna majka troje djece Jelena Perčin govori o majčinstvu, novim poslovnim izazovima i dugom toplom ljetu. SVAKODNEVICA U RODNOM KRAJU Sve se odvija na plaži, osim u vrijeme ručka i poslijepodnevnog odmora. Sve troje djece obožavaju sunce, more j kupanje. Uživaju u svim ljetnim radostima uz nezaobilazne šetnje rivom i sladoled. SJENE PROŠLOSTI  Bit će burno i uzbudljivo. Likovi su kompleksni, veliki je gušt graditi ulogu kad je dobro napisana. Događanja i obrata u seriji neće nedostajati.  MARTA Marta je oštra na jeziku, iznimno inteligentna i šarmantna, a najveće oružje joj je manipulacija čak i njoj najbližim osobama. Marta je dobro napisana uloga. Kompleksna je, brza, inteligentna, ponekad nemillosrdna, beskrajno uporna, potpuno koncentrirana na svoje ciljeve. JASMIN MEKIĆ - ŠIMUN Marta je žena forme. Jako joj je važna slika kojom se pr...

INGRID BERGMAN - ŽENA KOJA JE IZDRŽALA SVE

Slika
https://story.hr/Celebrity/a304006/ingrid-bergman-je-na-svoj-rodjendan-s-prijateljima-popila-casu-sampanjca-otisla-u-sobu-i-umrla.html Glumica Ingrid Bergman rođena je 29.kolovoza 1915.u Stockholmu, a imra je na svoj rođendan 1982.u Londonu kada je popila čašu šampanjca, povukla se u sobu i preminula u snu.  Malo je riječi kojima bi se mogao opisati neprikosnoveni talent ove velike glumice dobitnice triju Oscara za koju je redatelj Alfred Hitchoock svojedobno izjavio da je najveća zvijezda Amerike. Bila je majka četvero djece i supruga trojice muškaraca i visoka 1,78 cm. DJETINJSTVO I GLUMA Bila je treće dijete svojih roditelja majke Freide i oca Justusa i imala je više sreće od prvih dvoje koji su umrli, prvo tijekom porođaja, a drugo nakon nekoliko tjedana života. Gluma je za nju bila svijet kojim je poput djevojčice razdragano koračala kako ne bi razmišljala o problemima koji su je tištili.  Kolege i cijeli svijet divili su se horoskopskoj Djevici, njezinu šarmu...

CRYO LIFTING - BRZ I EFIKASAN TRETMAN POMLAĐIVANJA

Slika
https://amazonke.com/cryo-lifting-brz-i-efikasan-tretman-pomladivanja/ CRYO LIFTING  - BRZ I EFIKASAN TRETMAN POMLAĐIVANJA Cryo lifting sve je popularniji način 'smrzavanja' kako bi se postigao što ljepši izgled kože lica i tijela. CRYO LIFTING  Sačuvati mladolik i lijep izgled mnogima je imperativ, a u postizanju tog cilja danas pomaže niz inovativnih kozmetičkih tretmana. Jedan od popularnijih je Cryo lifting koji je postao sinonim za brz i efikasan način pomlađivanja kože bez potrebe za invazivnim zahvatima.  Tretman je jednostavan i bezbolan, a primjenjuju se ekstremno niske temperature kako bi se poboljšali izgled i tekstura kože. Niske temperature potiču niz pozitivnih reakcija uključujući poboljšanje cirkulacije, stimulaciju proizvodnje kolagena i redukciju upalnih procesa. Već u ranim tridesetima pojavljuju se vidljivi znakovi starenja kože, a ulaskom u četrdesete taj se proces ubrzava. Promjene postaju još vidljivije i ne zahvaćaju samo površinu nego ...

AMBROZIJA I MUKE PO ALERGIJAMA

Slika
https://amazonke.com/ambrozija-i-muke-po-alergijama/ AMBROZIJA I MUKE PO ALERGIJAMA Sve se više ljudi suočava s problemima koje donosi alergija, a trenutačno im je glavni uzrok ambrozija koja je u punom cvatu. AMBROZIJA Kiša je kažu slamka spasa za sve one koji imaju problema s alergijom na ambroziju. No kiša je rijetka ovih dana pa su začepljen nos, kašalj, bolovi u sinusima, svrbež, osip, grčevi u trbuhu i proljev svakodnevica alergičara. Sve su to vrlo neugodni simptomi alergija koje izaziva pelud osobito ambrozija koja je trenutačno u jeku cvatnje i mnogima stvara zdravstvene probleme.  U ovom kontekstu liječnici najviše upozoravaju na alergijski rinitis, jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku obiteljske medicine.  ZAŠTO JE AMBROZIJA TAKO PROBLEMATIČNA? Ambrozija je prilično agresivna biljka, brzo se širi, a raste na livadama, osobito na neobrađenom zemljištu i u vrtovima ako se ne čiste. Vrijeme cvatnje joj je od srpnja do rujna, a vrhunac tog procesa je...

SIRUP OD KUPINA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Namirnice/amp/a4719/recept-za-domaci-sirup-od-kupine.html SIRUP OD KUPINA Za pripremu sirupa od kupina trebat će vam svega 15 minuta, a može se koristiti na mnogo načina. Odličan je u slasticamai koktelima, a može se i razrijediti i piti kao sok.  Sastojci: • 350 g kupina • 190 g šećera • 200 ml vode • sok od 1 limuna  Priprema: Očistite i operite kupine. U loncu pomiješajte šećer, vodu i kupine. Zagrijte na srednjoj vatri dok ne zakipi uz povremeno miješanje. Kad omekšaju zgnječite omekšane bobice vilicom.  Kuhajte 6 do 8 minuta dok se bobice potpuno ne raspadnu i sirup ne postane svjetloljubičast. Maknite s vatre i procijedite kroz gusto cjedilo, a sjemenke bacite. Umiješajte svježi limunov sok kako biste naglasili okus.  Ostavite da se ohladi pa odmah upotrijebite ili čuvajte u steriliziranoj staklenoj boci. 

PEČENI MLADI KRUMPIR S PESTOM OD KELJA

Slika
https://aboutmen.hr/peceni-mladi-krumpir-s-pestom-od-kelja/ PEČENI MLADI KRUMPIR S PESTOM OD KELJA Sastojci: • 1,2 kg mladog krumpira • ulje za pečenje  • sol Pesto od kelja i bučinih sjemenki  • 300 g kelja • 2 češnja češnjaka  • 130 g bučinih sjemenki  • 1 šaka nasjeckanih listova korijandra  • 1 - 2 zelenih čili papričica  • 180 ml maslinova ulja  • 2 žlice limunova soka  • sol i papar  Priprema: Mladi krumpir dobro operite i neguljen narežite na komade. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva.  Krumpir koji ste raširili na lim u jednom sloju i prelili uljem pecite oko 45 minuta.  Preokrenite krumpir nakon pola sata pečenja. Dok se krumpiri peku pripremite pesto.  Kelj, češnjak, bučine sjemenke, korijandar i očišćeni čili stavite u blender. Dok blendate pomalo ulijevajte maslinovo ulje.  Na kraju ulijte limunov sok, isprobajte i začinite.  Pečene krumpire posolite i poslužite uz zdjelu zelene salate i pesto....

KRUH S PESTOM

Slika
https://aboutmen.hr/kruh-s-pestom/ KRUH S PESTOM  Sastojci: • 330 g glatkog brašna  • 100 ml mlakog mlijeka  • 75 g maslaca • 1 jaje • 1 žličica soli  • 5 g suhog kvasca  • 1 žličica brašna + 1 žličica šećera + 50 ml mlakog mlijeka za dizanje kvasca  Za nadjev: • 100 ml pesta  • 150 g mozzarelle  • maslinovo ulje  Priprema: Kvasac pomiješajte s brašnom, šećerom i mlijekom pa ostavite da odstoji deset minuta.  Jaja izmutite s maslacem, dodajte mlijeko i umiješajte kvasac. Zatim dodajte brašno i sol pa zamijesite glatko tijesto.  Pustite da se diže barem sat vremena.  Razvaljate tijesto u pravokutnik, namažite ga pestom, dodajte tanko narezanu mozzarellu, pokapajte s malo maslinova ulja, razrežite i ispletite u pletenicu.  Ostavite da se diže u kalupu za kruh još 15 do 20 minuta pa pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.  Poslužite toplo.

TJESTENINA S PESTOM OD GRAŠKA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a939/Tjestenina-s-pestom-od-graska-gotova-za-15-minuta.html TJESTENINA S PESTOM OD GRAŠKA Sastojci: • 300 g tjestenine • 200 g graška • 1 mali češanj češnjaka  • listići mente • 60 g pinjola  • 60 g parmezana • 4 žlice maslinova ulja  • sol i papar  Priprema: Grašak kuhajte otprilke tri minute u kipućoj vodi pa ga procijedite.  Češnjak, listiće mente, sol i papar zgnječite u mužaru.  Dodajte pinjole i grašak pa sve zgnječite do teksture koja vam odgovara.  Umiješajte naribani parmezan i nekoliko žlica maslinova ulja.  Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.  Procijedite je, ali ostavite pola šalice vode u kojoj se kuhala. Pomiješajte tjesteninu s pestom i malo vode od kuhanja.  Dobro promiješajte, premjestite na tanjure pa prelijte s još malo maslinova ulja. 

"PRIVATNO SAM DOBRICA" DAJANA ČULJAK

Slika
https://story.hr/Celebrity/a306858/tko-je-zapravo-dajana-culjak-zlica-paola-iz-sjena-proslosti.html Dobitnica nagrade hrvatskoga glumišta Dajana Čuljak u seriji "Sjene prošlosti" glumi Paolu koja voli tračeve, spletke, manipulacije i da je sve pod njezinom kontrolom.  PAULA  Privatno je dobrica i to znaju svi njezini prijatelji i neprijatelji, a o liku koji igra neka odluče gledatelji. Nekada su Paulini razlozi djelovanja opravdani, ali to je najbolje što zna u određenom trenutku jer ima osjećaj da je stjerana u kut.  KAZALIŠTE VS. SERIJA U kazalištu su drugačije kretnje, drugačije je impostiran glas, mora biti jako glasan da se čuje do zadnjeg reda. U seriji za tim nema potrebe jer imate mikrofon, partner je blizu i puno je intimnije.  Što se tiče samog lika vrlo je slično kazalištu jer se stvara svake večeri, na svakoj izvedbi i za drugu publiku. Serija to traži svaki dan pa je jako slično. LIK Oči su ogledalo duše i tu smo najživlji pa kada vidimo tu p...

ŠTRUDLA SA SMOKVAMA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a1562/Recept-za-strudlu-od-smokava.html ŠTRUDLA OD SMOKAVA  Sastojci: • 1 staklenka džema od smokava  • 600 - 700 g brašna • 2 jaja • 1 vrećica suhog kvasca  • 1 žličica voćnog šećera  • 1 šalica toplog mlijeka  • mlaka voda po potrebi Priprema: Kvasac razmutite u malo mlake vode s nekoliko žlica brašna i ostavite na toplom.  Pomiješajte s ostatkom brašna, voćnim šećerom, mlijekom, jednim cijelim jajetom i jednim bjelanjkom.  Postupno dodajte mlaku vodu pa umijesite mekano tijesto.  Stavite tijesto s posudom u vrećicu, omotajte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže.  Dignuto tijesto premijestite i ostavite da se još jednom digne. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u veliki krug i obilato premažite džemom od smokava. Zamotajte u roladu i stavite u lim obložen papirom za pečenje. Pustite da se digne i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Štrudle premažite...

BRUSCHETTE SA SIROM I SMOKVAMA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a556/Bruschette-sa-sirom-i-smokvama-recept.html BRUSCHETTE SA SIROM I SMOKVAMA Sastojci: • 6 ljubičastih smokava  • 2 žlice balzamičnog octa  • 2 žlice maslinova ulja  • 170 g sira burrata ili cameberta  • 6 kriški kruha  • sol i papar Priprema: Nauljite gril tavu pa je dobro zagrijte i popecite polovice smokava okrenute kožicama prema dolje. Brzo izmiješajte ocat s maslinovim uljem.  Na svaku krišku kruha koju ste unaprijed lagano tostirali ili prepekli stavite komad  sira, pečene polovice smokava te nakapajte mješavinom octa i ulja. Posolite i popaprite i poslužite toplo.

ZAPEČENE SMOKVE S KOZJIM SIROM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/amp/a609/Zapacene-smokve-s-kozjim-sirom-recept.html ZAPEČENE SMOKVE S KOZJIM SIROM Sastojci: • smokve • mekani kozji sir • med • papar Priprema: Vrh smokve odrežite, a plod zarežite u obliku križa. Smokve napunite kozjim sirom i prelijte medom.  Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta.  Pečene smokve izvadite, popaprite i poslužite.

DŽEM OD SMOKAVA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a1484/Recept-za-egzotican-dzem-od-smokava.html DŽEM OD SMOKAVA Sastojci: • 1 kg zrelih smokava • 200 - 250 g šećera • 2 vanilin šećera  • 1 limun • 1 žlica ruma • orasi i bademi • pola žličice mljevenog cimeta  Priprema: Smokve operite i očistite od peteljki, ne morate ih guliti.  Iscijedite limun i pomiješajte sa šećerom pa time prelijte smokve. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena.  Stavite na štednjak na srednje jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje.  Nakon 45 minuta dodajte vanilin šećer i limunovu koricu, rum, cimet te nasjeckane orahe i bademe. Pustite da se džem dobro skuha, ali morate stalno miješati da ne zagori.  Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke. Zatvorite i pustite da se ohladi.

HLADNI TUŠ KLJUČ JE IMUNITETA

Slika
https://aboutmen.hr/hladni-tus-kljuc-je-imuniteta/ HLADNI TUŠ KLJUČ JE IMUNITETA  Premda se čini kao šok za organizam riječ je o ritualu koji vam može pomoći u stvaranju ravnoteže između uma i tijela. WIM HOFOVA TEHNIKA Posljednjih godina sve više ljudi otkriva čari hladne vode i njezino blagotvorno djelovanje na tijelo i um. Bez obzira na to jeste li avanturist koji voli izazove ili samo tražite način kako malo promijeniti navike tuširanje hladnom vodom može postati vaš novi omiljeni ritual. Uz popularizaciju metoda poput Wim Hitove tehnike disanja i hladnih tuševa sve više ljudi prepoznaje dobrobiti hladnog tuširanja. U društvu koje traži prirodnim načinima poboljšanja zdravlja i mentalne otpornosti ono se nameće kao jednostavna, ali učinkovita praksa. ZDRAVSTVENE KORISTI  Iako se može činiti neugodno kupanje u hladnoj vodi donosi brojne zdravstvene koristi. Kada se izložite hladnoj vodi tijelo automatski pokušava zadržati toplinu što potiče cirkulaciju. Krv brže...

ŠTRUDLA OD ŠLJIVA U PIVU

Slika
https://strudlafest.com/recept/strudla-od-sljiva-u-pivu/ ŠTRUDLA OD ŠLJIVA U PIVU Sastojci: • 1 kg šljiva • 8 žlica šećera kokosova cvijeta  • 50 g krupnih zobenih pahuljica  • 1 dl piva • 200 g oraha • 50 g maslaca • domaće tijesto za štrudlu  Priprema: Šljive operite i očistite od koštica pa ih narežite na četvrtine.  Orahe grubo usitnite nožem. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pripremite veliki lim za pečenje.  U dublju tavu ili lonac stavite šljive, dodajte 6 žlica šećera pa sve zalijte pivom. Pustite da se reducira i poveže na srednje jakoj vatri.  Nemojte puno miješati da se šljive ne raspadnu.  U drugu plitku tavu stavite maslac da se rastopi.  Dodajte orahe da se malo zapeku na laganoj vatri, zatim zobene pahuljice i 2 žlice šećera. Pomiješajte i ugasite vatru. Zobene pahuljice i orahe umiješajte u šljive. Lim za pečenje namažite uljem. Po dvije kore za štrudlu namažite uljem, stavite po dužini smjesu pa pažljivo zarolajte i...

ŠTRUDLA S OZALJSKOG DVORA

Slika
https://www.zgportal.com/recepti/strudla-s-ozaljskog-dvora-recept-inspiriran-kuhinjom-i-starim-receptima-plemicke-obitelji-zrinski-koja-se-pripremala-u-starom-gradu-ozlju-u-17-stoljecu/ ŠTRUDLA S OZALJSKOG DVORA Sastojci: Za tijesto: • 480 g brašna  • 100 ml ulja • 20 g soli • 300 ml vode Za nadjev: • 1,5 kg buče, a može i tikvica  • 0,10 kg đumbira  • 0,5 kg vrganja ili šampinjona  • 0,5 kg špeka  • 0,3 kg luka  • 0,2 kg svinjske masti  • sol po ukusu  Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati 30 minuta.  Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem pa ostavite 2 - 3 minute kako bi ga tijesto upilo.  Na masti popržite luk dok se ne zazlati, dodajte špek i gljive pa dinstajte 20 minuta.  Smjesu ohladite. Naribajte buču, posolite i ostavite 1minuta da pusti vodu. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje.  Na razvučeno tijesto na polovicu stavi...

ŠTRUDLA JAŠKOVSKOG BARUNA

Slika
https://strudlafest.com/recept/strudla-jaskovskog-baruna/ ŠTRUDLA JAŠKOVSKOG BARUNA Sastojci: Za tijesto: • 480 g brašna • 300 ml ulja  • 20 g soli • 300 ml vode Za nadjev: • 1,4 kg jabuka • 200 g mljevenih oraha  • 100 g grožđica  • 240 g šećera  • 120 g vanilin šećera  • 10 g cimeta • 100 g krušnih mrvica  Za umak: • mlijeko • puding od vanilije • šećer  Za dekoraciju: • mljeveni orasi  • menta  • rum po želji  Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati 30 minuta.  Nakon 30 minuta razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem pa ostavite 2 - 3 minute kako bi ga tijesto upilo. Za to vrijeme pripremite nadjev. Jabuke ogulite i naribajte pa u posudu dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Izmiješajte sve sastojke. Prstima razvucite tijesto što je više moguće.  Na razvučeno tijesto na polovicu stavite krušne mrvice.  Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnite da se ocijedi sok. ...

ŠTRUDLA OD PORILUKA, MESA I PIVA

Slika
https://strudlafest.com/recept/strudla-od-poriluka-mesa-i-piva/ ŠTRUDLA OD PORILUKA, MESA I PIVA  Sastojci: • 500 g mljevene junetine • 2 poriluka • 1 dl piva • 300 g gljiva  • 50 g maslaca • sol i papar  • 1 žličica slatke dimljene paprike  • domaće tijesto za štrudlu  Priprema: Pećnicu upalite na 200 stupnjeva i pripremite veliki lim za pečenje. Poriluk očistite, operite pa narežite na tanke kolutove.  Gljive očistite i narežite na trakice. Na ugrijanu tavu stavite maslac pa dodajte poriluk i lagano ga dinstajte uz povremeno miješanje.  Kada poriluk omekša dodajte meso, promiješajte pa sve zalijte pivom.  Dodajte začine, promiješajte još jednom i pustite da tekućina ishlapi tj.da se pivo reducira.  Provjerite okus i začinite još ako je potrebno.  Ostavite da se malo ohladi. Lim za pečenje namažite uljem. Po dvije kore za štrudlu namažite uljem, stavite po dužini smjesu pa pažljivo zarolajte i prebacite u lim za pečenje. Tak...

ŠTRUDLA S JANJETINOM

Slika
https://strudlafest.com/recept/strudla-s-janjetinom/ ŠTRUDLA S JANJETINOM Sastojci: Za tijesto: • 480 g brašna • 300 ml ulja • 20 g soli • 300 ml vode Za nadjev: • 1,80 kg mljevene janjetine  • sol i papar  • 2 glavice luka  • ulje • peršin po želji Priprema: U tavi na ulju pržite iscjekani luk dok se ne zazlati. Na luk dodajte meso pa pirjajte 45 minuta do sat vremena.  Po potrebi dodajte vode. Dok se meso pirja od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati 30 minuta.  Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem pa ostavite 2 - 3 minute kako bi tijesto upilo ulje. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Do polovice razvučenog tijesta stavite nadjev, a drugom polovicom zarolajte štrudlu.  Zarolanu štrudlu premažite uljem. Štrudlu stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem ili na njega stavili papir za pečenje.  Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta. 

MAKEDONSKI LJUTI AJVAR

Slika
https://amazonke.com/ajvar-rujanski-specijalitet/ MAKEDONSKI LJUTI AJVAR  Sastojci: • 10 kg crvenih paprika  • 2 kg patlidžana  • 4 - 5 ljutih papričica ovisno o tome koliko ljut ajvar želite  • 1,5 ulja • 1 glavica češnjaka po želji  • 200 ml octa • 100 g šećera  • 100 g soli  Priprema: Paprike za ajvar pecite na roštilju, u pećnici ili na štednjaku.  Nakon pečenja stavite ih u veliku zdjelu i poklopite kako biste ih lakše ogulili.  Kad se ohlade ogulite ih i izvadite sjemenke.  Na isti način ispecite patlidžane, ogulite ih i očistite od sjemenki.  Ljutim papričicama očistite sjemenke pa ih sitno nasjeckajte.  Paprike, patlidžane i feferone sameljite u stroju za mljevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno.  Ostavite sitne komade zbog bolje teksture.  Zagrijte ulje u velikom loncu.  Dodajte mljevenu smjesu i pržite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Dodajte sol, šećer i oc...

PAŠTICADA S NJOKIMA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a2234/Recept-za-pasticadu.html PAŠTICADA S NJOKIMA Sastojci: • 1 kg junećeg buta • 4 mrkve • 2 glavice crnog luka  • 1/4 korijena celera • 100 g slanine • 4 češnja češnjaka  • 300 ml crnog vina • 5 - 6 suhih šljiva  • prstohvat peršina • 3 - 4 lista lovora  • svinjska mast Priprema: Meso dobro očistite od masnoće, ali ostavite u komadu. Zatim ga zarežite na nekoliko mjesta, a u te proreze stavite očišćene cijele češnjeve češnjaka.  Meso stavite u zdjelu pa dodajte krupno nasjeckani luk, mrkvu, celer i slaninu. Ulijte crno vino i vodu tako da prekrijete cijeli komad mesa. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se marinira preko noći.  Zatim izvadite meso iz posude, a marinadu sačuvajte za poslije. U dubljoj posudi rastopite mast i popržite meso.  Izvadite meso iz tave pa dodajte povrće iz marinade i pržite dok ne omekša. Zatim vratite junetinu i prelijte marinadom pa zalijte vrućom vodom.  ...

PITA OD TIKVICA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a5239/kako-pripremiti-jednostavnu-pitu-od-tikvica.html PITA OD TIKVICA Sastojci: • 2 jaja • 1 žlica škroba • 2 žlice integralnog pšeničnog brašna  • 1 - 2 žlice maslinova ulja  • 2 tikvice srednje veličine narezane na trakice  • šaka sitno nasjeckanog kopra • 2 - 3 mlada luka, sitno nasjeckana  • 30 - 40 naribanog sira  • začini po ukusu  Priprema: Tikvice narežite na trakice, posolite, ostavite da malo odstoje i ocijedite.  Zatim sve sastojke dobro promiješajte i stavite u posudu za pečenje.  Pecite na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta.  Kada je skoro pečeno pospite pitu sirom. Izvadite iz pećnice, narežite i uživajte.

KOLAČ OD JOGURTA I ŠLJIVA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a5257/najjednostavniji-jogurt-kolac-sa-sljivama.html KOLAČ OD JOGURTA I ŠLJIVA Sastojci: • 3 jaja • 100 g šećera  • 8 g vanilin šećera  • 100 ml ulja  • 100 ml jogurta • 220 g brašna  • 12 g praška za pecivo  • 100 g šljiva Priprema: Jaja miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu.  Zatim dodajte ulje i jogurt. Brašno i prašak za pecivo prosijte pa dodajte u smjesu s jajima.  Miješajte drvenom žlicom dok ne nestanu grudice.  Prelijte u namašćeni kalup za tortu ili pitu promjera do 28 cm pa složite oprane i narezane šljive.  Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva pola sata. Pričekajte da se kolač ohladi pa ga prije posluživanja pospite šećerom u prahu  

SLADOLED OD ŠLJIVA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a5169/recept-za-domaci-sladoled-od-sljiva.html SLADOLED OD ŠLJIVA Sastojci: • 450 g zrelih šljiva bez koštica  • 250 ml slatkog vrhnja  • 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka • 1 žlica limunova soka  Priprema: Pomiješajte sve sastojke pa miksajte dok smjesa ne postane glatka.  Smjesu stavite u lonac i kuhajte 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne promijeni boju i malo se zgusne.  Nastavite često miješati.  Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Slatko vrhnje tucite dok ne postane čvrsto. U to dodajte kuhane šljive, kondenzirano mlijeko i limunov sok.  Dobro promiješajte kuhačom. Sladoled prebacite u posudu od litru i pol pa ga prekrijte prozirnom folijom.  Folija bi trebala dodirivati površinu sladoleda  Ostavite u zamrzivaču najmanje četiri sata.  Izvadite sladoled 10 minuta prije posluživanja.

CRUMBLE SA ŠLJIVAMA

Slika
https://aboutmen.hr/crumble-sa-sljivama/ CRUMBLE SA ŠLJIVAMA Sastojci: Za nadjev: • 1 kg zrelih šljiva bez koštica  • 50 g šećera  • 2 zvjezdasta anisa • 1 naranča Za posip: • 200 g zobenih pahuljica  • 2 žlice meda • 2 žličice meda • 1/2 žličice cimeta  • prstohvat soli Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Pomiješajte sve sastojke za posip pa ga rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje.  Pecite 20 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.  Barem jednom promiješajte ili protresite kako ne bi izgorio. Za to vrijeme u dubokoj tavi pomiješajte polovice šljiva, šećer, anis te narančin sok i koricu. Kuhajte 10 minuta dok šljive ne omekšaju.  Podijeliti šljive u posudice, pospite pripremljenim posipom i poslužite dok je toplo.  U slast!

CHEESECAKE S PEKMEZOM OD ŠLJIVA

Slika
https://amazonke.com/cheesecake-s-pekmezom-od-sljiva/ CHEESECAKE S PEKMEZOM OD ŠLJIVA Sastojci: • 75 g maslaca • 250 g mljevenog keksa • 650 g pekmeza od šljiva  • 250 g krem sira • 1/2 šalice šećera  • 1 čašica slatkog vrhnja  • 4,5 žličice želatine u prahu  • 50 ml vode • šljive za ukrašavanje Priprema: U zdjeli pomiješajte mljeveni keks i otopite maslac.  Dobivenu smjesu utisnite u dno kalupa za tortu koji ste obložili papirom za pečenje.  Potom stavite u hladnjak. Miksajte krem sir, šećer i pekmez od šljiva. Želatinu pomiješajte s toplom vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.  U kremu dodajte šlag i dobro sve izmiksajte. Želatinu otopite na pari, dodajte u kremu pa miksajte. Kremu prelijte preko biskvita i poravnajte pa ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata. Kolač prije posluživanja možete ukrasiti svježim šljivsma.

IZ LJETA U ZIMU I NATRAG

Slika
https://amazonke.com/iz-ljeta-u-zimu-i-natrag/ IZ LJETA U ZIMU I NATRAG Nagla hladnoća i nepripremljenost tijela na prijelaz u novi stupanj rada mnoge su natjerali na prisilni odmor. Kako biste izbjegli prehlade i viroze odnosno od njih se brzo oporavili vrijedi ponoviti nekoliko osnovnih savjeta koji će uvijek dobri doći. HRANA I TEKUĆINA  Ako ste postali žrtva prehlade pravilna prehrana može vam pomoći da se brzo vratite u formu te spriječiti nastanak neželjenih posljedica. Prva i glavna preporuka u borbi protiv virusnih prehlada glasi konzumiranje što više tekućine. Hranu treba konzumirati u manjoj količini nego obično da oslabljeni organizam ne bi trošio više energije na probavu. Jedite manje, ali češće. Jela trebaju biti lako probavljiva i lagana kao što su pileća ili povrtna juha. Termička obrada jela uključuje samo pripremu na pari ili kuhanje jer tako pripremljene namirnice ne opterećuju probavu.  JEDITE VIŠE BJELANČEVINA Kad i volite od gripe ili neke viro...

UDOBNA JESENSKA ATMOSFERA U DOMU

Slika
https://amazonke.com/udobna-jesenska-atmosfera-u-domu/ UDOBNA JESENSKA ATMOSFERA U DOMU Početak hladnih dana zahtjeva malu reorganizaciju ormara i općenito prostora za pohranu te temeljitije čišćenje. Svakako uključite i malo stilsko osvježenje koje neće zahtijevati puno izdataka i vremena. JESEN U EKSTERIJERU  Kako bi opuštanje na balkonu, terasi ili u dvorištu bio maksimalno prilagođen aktualnoj sezoni potrebno je učiniti male preinake. Prije svega to se odnosi na drvene detalje ili one od pletenine, dekice i mekane jastuke koji će nas utopliti dok boravimo na otvorenom.  POSTELJINA U ZEMLJANIM TONOVIMA  Zemljani tonovi posljednje su dvije sezone veliki hit u interijerima. Nakon vladavine skandinavske bijele, sive i crne moderni interijeri sada vole zemljanu paletu koja nas povezuje s prirodom, opušta te donosi ugodu i toplinu. JESENSKI STATEMENT KOMAD Koža kako brušena tako i sjajna također je jedan od zaštitnih znakova industrijskog stila, a pritom se pona...

AJNGEMAHTEC S LEBER KNEDLAMA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/a2604/recept-za-domaci-ajngemahtec-s-jetrenim-okruglicama.html AJNGEMAHTEC S LEBER KNEDLAMA Sastojci: • 100 g pilećih prsa • 2 para pilećih krila • 4 mrkve • 2 peršina • komadić korabice i celera  • vezica peršinova lišća  • manja glavica cvjetače • glavica luka  • 100 g graška • žlica koncentrata rajčice po želji  Za leber knedle: • 100 g pilećih jetrica  • 2 žemlje ili starog kruha • luk • peršinov list  • prstohvat mažurana  • jaje • 30 - 40 g krušnih mrvica  • malo ulja ili masti Priprema: Na malo ulja pirjajte nasjeckani luk pa dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i korijen peršina.  Nakon nekoliko minuta dodajte celer, korabu i grašak. Dodajte 1,5 l vode i posolite. Dodajte pileća krila i prsa.  Kada juha zakuha, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte sat i pol. Cvjetaču izrezanu na manje komade zasebno skuhajte u slanoj vodi. Nakon sat i pol kuhanja izvadite meso, izrežite ga na manje k...

VARIVO OD LEĆE

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/a5097/recept-za-varivo-od-lece.html VARIVO OD LEĆE Sastojci: • 0,5 kg leće  • 2 mrkve • 2 krumpira • glavica luka • 2 češnja češnjaka  • maslinovo ulje  • 2 dl pasirane rajčice  • sol i papar  Priprema: Kuhajte leću nekoliko minuta nakon što voda zakipi, a zatim bacite tu vodu. Na malo maslinova ulja stavite nasjeckani luk. Kad porumeni dodajte naribanu mrkvu. Nakon nekoliko minuta dodajte kuhanu leću i prelijte vodom tako da bude prekrivena. Pustite da kuha desetak minuta pa dodajte krumpir narezan na kockice, sitno nasjeckani češnjak i pasiranu rajčicu te začine. Kuhajte dok leća i krumpir ne omekšaju. 

VARIVO OD KELJA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/amp/a4456/tradicionalni-bakin-recept-za-varivo-od-kelja.html VARIVO OD KELJA Sastojci: • 1,5 - 2 kg kelja • ulje • 1 glavica luka  • 1 žlica brašna • 2 - 3 češnja češnjaka  • 1 žlica dimljene paprike  • povrtni temeljac  • sol i papar  • krumpir  Priprema: Kelj očistite, operite, narežite na komade i stavite u posudu.  Ulijte vodu, pustite da zakipi i kuhajte koju minutu. Polijte vodom i ostavite kelj u cjedilu da se ocijedi.  U većem loncu popržite na ulju, umiješajte brašno, dodajte češnjak, papriku i ocijeđeni kelj. Sve pržite još minutu dvije. Zalijte kelj temeljcem, posolite i popaprite i ostavite da se kuha na laganoj vatri.  Pola sata prije posluživanja dodajte krumpir narezan na kockice.  Poslužite uz kobasice i meso.

VARIVO OD SLATKOG ZELJA S MESOM

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a1714/Recept-za-zelje-s-mesom.html VARIVO OD SLATKOG ZELJA S MESOM Sastojci: • 1 glavica kupusa • 500 g junetine ili svinjetine • 1 luk • 2 mrkve • 200 ml pasirane rajčice  • 2 češnja češnjaka  • mljevena crvena paprika  • sol i papar  • peršin Priprema: Ma malo masti ili ulja popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće.  Dodajte meso izrezano na kockice.  Sve zajedno propirjajte pa dodajte pasiranu rajčicu i narezani kupus. Začinite pa kuhajte u poklopljenoj posudi 30 do 45 minuta, ako kuhate meso sa zeljem sve zajedno kuhajte sat do sat i pol vremena ovisno o vrsti mesa. Na kraju dodajte nasjeckani češnjak.  Poslužite posuto sitno nasjeckanim peršinom.