Postovi

Prikazuju se postovi od rujna 14, 2025

PILETINA U UMAKU OD GLJIVA, SIRA I VINA 🍄

Slika
Piletina u umaku od gljiva, sira i vina  Ono što ovu piletinu u umaku od vrhnja i vina čini neodoljivom nije samo savršena kombinacija okusa nego i način na koji se sve kuha u jednoj tavi. Manje posuđa, više vremena za uživanje. Piletina u umaku od gljiva, sira i vina  Sastojci: 450 g fileta pilećih prsa sol papar 40 g glatkog brašna 1 čajna žličica češnjaka u prahu 1 čajna žličica luka u prahu 1/2 čajne žličice paprike u prahu 1 prstohvat kajenskog papra 90 g pršuta 40-50 g maslaca 150 g šampinjona, narezanih 2 ljutike, nasjeckane 2 žlice svježih listova timijana (2 čajne žličice sušenih) 1 žlica svježe nasjeckane kadulje (1 čajna žličica sušene) 250 ml suhog bijelog vina 250 ml pilećeg temeljca 120-150 ml slatkog vrhnja, prema potrebi 50 g ribanog Gruyèrea Priprema : Začinite piletinu solju i paprom. U plitku zdjelu stavite brašno, češnjak u prahu, luk u prahu, papriku i kajenski papar. Uvaljajte piletinu u tu mješavinu da je obloži sa svih strana. Rasp...

LAZANJE S BUNDEVOM I TRI VRSTE SIRA

Slika
Lazanje s bundevom i tri vrste sira  Topla, kremasta i mirisna, ova netipična verzija lazanja donosi okuse jeseni na vaš stol. Iako samo recept nazvali lazanje s bundevom, ona zapravo ne dominira, već se lijepo stapa s okusima sireva i začina. Lazanje s bundevom i tri vrste sira  Sastojci: 115 g maslaca 1 luk, nasjeckan 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 1 čajna žličica jabučnog octa 1 čajna žličica sušene kadulje 425 g pirea od bundeve 1 žlica meda 1 čajna žličica naribanog svježeg muškatnog oraščića sol mljeveni crni papar 1 veliko jaje, umućeno 425 g ricotte 350 g naribane gaude ili provolonea 350 g naribane mozzarelle ulje, za namastiti lim 450 g tijesta za lazanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte luk i češnjak i pržite, povremeno miješajući, dok ne zamirišu i ne omekšaju, oko 7 minuta. Dodajte ocat i kuhajte, miješajući, dok uglavnom ne ispari, oko 4 minute. Umiješajte kadulju. Dod...

ČOKOLADNA TORTA OD TRI SLOJA 🍰 🍫

Slika
Čokoladna torta od tri sloja  Raskošna čokoladna torta slast duguje slojevima sočnog biskvita, baršunastog  moussea  koji se topi u ustima i glazure glatke poput zrcala. Svaki zalogaj je mekan, kremast i jednostavno fantastičan. Ova torta nije za svaki dan jer iako ne traži komplicirane sastojke, potrebno je nešto strpljenja dok se sve ne stegne - stoga je pravilno tempiranje važno za lijep izgled Čokoladna torta od tri sloja  Sastojci: 100 g smeđeg šećera 50 g šećera 125 ml mlaćenice 1 žličica instant kave u granulama 60 ml neutralnog biljnog ulja 1 veliko jaje 1 žličica ekstrakta vanilije 130 g brašna 30 g kakaa 1 žličica praška za pecivo ¼ žličice soli Mousse: 625 ml slatkog vrhnja za šlag 200 g tamne čokolade (oko 50 % udjela kakaa) 57 g maslaca 2 žlice šećera u prahu (oko 25 g) Glazura: 125 ml vode 2 žličice želatine u prahu 125 ml slatkog vrhnja za šlag 150 g šećera 55 g kakaa Priprema : Namastite i obložite kalup papirom za pečenje (promjer 20 cm)....

TJESTENINA S PRŠUTOM, RICOTTOM I SMOKVAMA

Slika
Tjestenina s pršutom, ricottom i smokvama  Smokve u kulinarstvu obično povezujemo s desertima ili slatko-slanim predjelima, no u ovom receptu dobivaju sasvim novu ulogu – kao zvijezda tjestenine. Iako možda nisu najčešći sastojak u ovakvim kombinacijama, njihova prirodna slatkoća savršeno se spaja sa slanoćom pršuta i kremastošću ricotte. Tjestenina s pršutom, ricottom i smokvama  Sastojci: 300 g pršuta 4 ljutike 2 režnja češnjaka 4 žlice maslinovog ulja 10 smokava svježi listovi bosiljka 250 ml bijelog vina 500 g špageta 400 g ricotte sol i papar 50 g ribanog parmezana Priprema: Pršut narežite na trakice i popržite u velikoj tavi s neprianjajućim dnom dok ne postane hrskav. Izvadite ga i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckanu ljutiku, protisnuti češnjak i nekoliko listića bosiljka. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne postane staklast. Ubacite smokve narezane na kriške i pojačajte vatru. Pržite ih 1–2 minute. Vratite prš...

PAPIN KOLAČ S MALINAMA

Slika
Papin kolač s malinama  Ako tražite kolač koji je istovremeno lagan, kremast i osvježavajući, Papin kolač je idealan izbor. Spoj petit keksa, mekanog sloja griza, bogate kreme od pudinga i sočnih malina stvara desert koji osvaja i oči i nepce. Papin kolač s malinama  Sastojci: petit keksi (dovoljno da prekrije kalup) 300 g malina za kremu od griza: 4 bjelanjka 1 l mlijeka 5 žlica šećera 8 žlica griza za kremu s pudingom: 4 žutanjka 5 žlica šećera 1 l mlijeka 2 pudinga od vanilije dodatno: 0,5 l slatkog vrhnja Priprema: Na dno pleha ravnomjerno rasporedite petit kekse. Nemojte ih prethodno namakati. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U loncu zagrijte 1 l mlijeka sa šećerom i dodajte griz. Kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne postane gusta i kremasta. U još vrući griz lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Vrući sloj griza izlijte preko petit keksa i ravnomjerno rasporedite. Dok je sloj još topao, utisnite maline i ostavite da se potpuno ohladi. Žutanjke, še...

DŽIN TONIK S BRUSNICAMA

Slika
Džin tonik s brusnicama  Uz samo nekoliko sastojaka, svaki gutljaj ovog koktela donosi dašak jeseni u čašu. Idealno za opuštanje nakon dugog dana ili druženje s prijateljicama. Džin tonik s brusnicama  Sastojci: sok od brusnice sok od jabuke svježe ili sušene brusnice malo ružmarina ružičasti džin tonik Grančica timijana za dekoraciju Priprema : U kalup za led stavite brusnice (svježe ili sušene), po želji i komadić jabuke te malo ružmarina. Prelijte vodom i napraviti ledene kockice. U visoku čašu stavite kocku leda. Prelijte džinom, pa dodajte tonik. Lagano promiješajte. Za kraj, dodajte grančicu timijana. Pripremila : Ivana Matas 

NAVIKE KOJE TREBATE USVOJITI ODMAH NAKON TRENINGA

Slika
Navike koje trebate usvojiti odmah nakon treninga  Način na koji se hranite, krećete tijekom dana, kvaliteta spavanja i pića koja pijete – ukratko, vaš cjelokupan životni stil utječe na zdravlje, izgled tijela i kako se osjećate. Odličan način kako se osjećati i izgledati bolje jest vježbanje. I to ono pravilno i redovito. To ne mora nužno značiti da odmah trebate požuriti s upisom u teretanu, no svakako je korisno odabrati sportsku aktivnost koju ćete uvrstiti u svoj raspored. Presvlačenje i pranje Može biti itekako primamljivo sjesti na piće s prijateljima iz teretane nakon sto je trening gotov ili poželjeti opustiti se nakon kućnog vježbanja. No to nije dobra ideja jer je odjeća natopljena znojem koji može začepiti pore i pogodovati razvoju gljivica. Otuširajte se mlakom vodom, operite sapunom ili gelom za tuširanje te zamijenite odjeću za suhu, pamučnu ili neku od drugih prirodnih materijala te tek tada nastavite sa svojim planovima. Hlađenje i istezanje Jedan ...

PETIT BEURRE TORTA 🍰

Slika
Petit Beurre torta  Estetski privlačan i elegantan, ovaj kolač često nestane s tanjura brže nego što je pripremljen, a njegova kombinacija mekanih i hrskavih tekstura oduševljava i odrasle i djecu. Svaki sloj nosi dašak nostalgije, podsjećajući na omiljene okuse iz djetinjstva, dok moderna prezentacija pretvara klasični desert u pravu zvijezdu stola. Petit Beurre torta  Sastojci: Za kremu: 4 velika žumanjka 100 g kristalnog šećera 30 g gustina 400 ml mlijeka 30 g maslaca 1½ žličica ekstrakta vanilije Prstohvat soli Za šlag-kremu: 200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja 20 g šećera u prahu ½ žličice ekstrakta vanilije Za biskvitne slojeve: 27 Petit Beurre keksa (ili po potrebi, ovisno o veličini posude) 110 ml mlijeka za umakanje keksa Za ganache: 115 ml vrhnja za šlag 85 g mliječne čokolade Priprema : Krema: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sačuvajte za neki drugi recept. U lonac dodajte žumanjke i šećer. Umutite ih dok se dobro ne povežu. Dodajte gustin...

KAKO NA PRIRODAN NAČIN PRIPREMITI TIJELO ZA ZIMU?

Slika
Kako na prirodan način pripremiti tijelo za zimu? Jesen nam donosi novu energiju, ali i veći rizik od umora i sezonskih prehlada. Umjesto da čekamo da nas iscrpljenost iznenadi, upravo je sada najbolje vrijeme da tijelu damo ono što mu treba za ravnotežu i snagu. Uz nekoliko malih promjena u prehrani, svakodnevnim ritualima i boravku u prirodi, naš imunološki sustav može postati naš najjači saveznik. Snaga sezonske prehrane Naš imunološki sustav voli jednostavnost, svježe namirnice i prirodnu raznolikost.Jesen je pravo vrijeme za obnovu zdravlja jer obiluje voćem i povrćem koje prirodno podupire našu otpornost. Buča, kelj, batat, cikla, jabuke i šljive prepune su vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu tijelu da se nosi s promjenama vremena i sezonskim virusima. Citrusi, paprika, kivi i kiseli kupus obiluju vitaminom C zbog čega su najbolji su saveznici u borbi protiv infekcija jer potiču stvaranje bijelih krvnih stanica i jačaju otpornost. Redovita konzumac...

ČOKOLADNI BROWNIES KOLAČI S ROGAČEM 🍫

Slika
Čokoladni brownies kolači s rogačem Ukoliko se pitate u čemu je posebnost okusa rogača, odgovor je jednostavan – u prirodnoj slatkoći i sličnosti okusu čokolade. Nabavite brašno od rogača i okušajte se u pripravljanju dizanih kolača poput makovnjače i orahnjače, palačinki, ukusnog kolača od rogača, jabuka i naranči te nezaobilaznih medenjaka.  Čokoladni brownies kolači s rogačem   Sastojci : 250 g maslaca sobne temperature 200 g tamne čokolade (od 70 posto kakaa) 65 g brašna 1 žlica praška za pecivo 200 g smeđeg šećera 5 žlica brašna rogača 1 žličica praha bourbon vanilije ili 1 mahuna vanilije prstohvat soli 4 jaja Priprema: U posudi pomiješajte suhe sastojke, a na pari otopite čokoladu i maslac. Pomiješajte mokre i suhe sastojke te miješajući dodajte jaja. Smjesu stavite u kalup i pecite 20 minuta na 170 stupnjeva. Po želji u smjesu dodajte nasjeckane orašaste plodove ili suho voće. Pripremila: Ivana Matas 

ĆUFTE S RIŽOM IZ PEĆNICE

Slika
Ćufte s rižom iz pećnice  Mljeveno meso spada u jeftine i praktične namirnice pa je često na jelovniku, posebno tijekom radnog tjedna. Ćufte u umaku od rajčice mnogima su omiljeno jelo, a možda niste znali da se mogu pripremiti i u pećnici. Dodajte rižu i sir i dobit ćete odličan ručak koji će se svidjeti cijeloj obitelji. Ćufte s rižom iz pećnice  Sastojci: 500 g mljevenog miješanog mesa (juneće i svinjsko) 1 kriška starog kruha malo mlijeka sol, papar 2 češnja češnjaka 1 jaje 2 glavice luka malo mljevene crvene paprike 3 šalice riže 1 dl soka od rajčice 100 g sira Priprema : Mljeveno meso zamijesiti s kriškom kruha namočenom u mlijeko, dodati sol, papar, sitno sjeckani češnjak i jaje. Napravite okruglice i ispecite ih na tavi. U loncu posebno popržiti luk narezan (da omekša, ali ne žuti). Dodajte malo mljevene paprike, malo papra i tri šalice riže. Izlijte ga u tepsiju, stavite ćufte i prelijte sokom od rajčice i vodom da prekrije. Staviti u pećnicu na 200 stupnj...

VRŠNJAČKO NASILJE - ZAŠTO DJECA DANAS OD NASILNIKA NE MOGU POBJEĆI?

Slika
Vršnjačko nasilje - zašto djeca danas od nasilnika ne mogu pobjeći? Vršnjačko nasilje nije nova pojava, no današnja djeca i mladi suočavaju se s izazovima koje prijašnje generacije nisu poznavale. Ako smo nekada vjerovali da „nasilnik ostaje iza školskih vrata“, danas to nažalost više ne vrijedi. Zbog mobitela, poruka, grupa i društvenih mreža, nasilje ulazi u dječju sobu, blagovaonicu, pa čak i u krevet prije spavanja. Djeca svog nasilnika viđaju svaki dan u školi, a navečer ga ponovno „nose“ sa sobom – u mobitelu. To stvara osjećaj da nema bijega i da su u bezizlaznoj situaciji jer su nasilniku stalno dostupni. Što je vršnjačko nasilje online? Roditelji i djeca često misle da je online ismijavanje ili ružna poruka samo „šala“. Međutim, vrijeđanje, širenje laži, dijeljenje fotografija bez pristanka ili ponižavanje preko interneta jednako je ozbiljno kao i ono nasilje koje se događa uživo. Riječi ponekad bole više od udarca, a mogu ostaviti dugotrajnije posljedice....

ŠTO MAČKE MISLE KAD IH OSTAVIMO SAME DOMA?

Slika
Što mačke misle kad ih ostavimo same doma? Sigurno ste se barem jednom zapitali što vaša mačka misli kad izađete iz kuće. Osjeća li se ostavljeno, zbunjeno ili joj je potpuno svejedno? Odgovor je: ovisi o karakteru svake mace. Ali jedno je sigurno – mačke su puno pametnije nego što mislimo i itekako znaju povezati naše navike sa svojim svijetom. Rutina je sve Mačke su bića rutine. Ako svakodnevno odlazite na posao u isto vrijeme i vraćate se kući u isto doba dana, one to prepoznaju. Za njih je to jednostavno - one misle da vi tada odlazite u lov, baš kao što to radi svaka mama mačka kad ostavlja svoje mačiće da bi im donijela hranu. Mace imaju vlastiti unutarnji osjećaj za vrijeme. Prepoznaju signale poput promjene svjetlosti, mirisa ili naših jutarnjih rituala. Kad se ta rutina poremeti – primjerice kad vas nema dugo ili se vratite kasnije nego inače – mačke postaju zbunjene i mogu osjetiti tjeskobu. Provjeravaju jesti li donijeli plijen Koliko puta ste primijetili da ...

INFLUENCERI ILI INSTITUCIJE - TKO POBJEĐUJE KADA JE U PITANJU POVJERENJE?

Slika
Influenceri ili institucije - tko pobjeđuje kada je u pitanju povjerenje? Jeste li ikad kupili kremu jer ju je preporučila blogerica koju nikad niste upoznali, ali vam se čini “kao da je znate“ jer ju pratite godinama? Ili ste ignorirali službenu objavu banke, ali ste zato kliknuli na story lokalnog influencera koji vam je u 30 sekundi objasnio sve što vas zanima? Ako jeste — niste jedini. A ako niste — velika je vjerojatnost da vaši kupci jesu. Više vjerujemo influencerima nego institucijama? Da. I to nije nužno loše za vaš biznis. Zvuči nevjerojatno, ali brojna istraživanja (i globalna i domaća) potvrđuju: ljudi sve više vjeruju stvarnim ljudima, a sve manje “službenim glasovima“. Institucije (državne, financijske, zdravstvene…), pa čak i veliki brendovi, gube kredibilitet jer ih se percipira kao hladne, nepristupačne i često – netransparentne. Influenceri, s druge strane? Oni su “naši”, oni govore “istinu“. Pokazuju nam svoje obroke, izljeve panike, nered u dnevnom b...

KAKO PODRŽATI DIJETE TIJEKOM ŠKOLSKE GODINE?

Slika
Kako podržati dijete tijekom školske godine? https://www.ampproject.org/docs/reference/components/amp-auto-ads Dijete upija stavove iz okoline, posebno svojih roditelja, tako da je prvi korak sagledati kako mi kao odrasli i roditelji pristupamo toj temi. Kako mi s djecom komuniciramo o ocjenama, na što stavljamo fokus. Kako reagiramo kad je postignuće slabije od očekivanog, koliko guramo dijete da sve bude maksimalno dobro. Da bismo mogli djetetu pomoći oko te teme, roditelj prvo unutar sebe mora stvoriti osjećaj sigurnosti i povjerenja u svoje dijete. Kako roditelji mogu potaknuti djetetovu samostalnost u učenju i izvršavanju obaveza? Jedna od najčešćih grešaka roditelja je da očekuju da će dijete promijeniti svoje ponašanje i postati samostalnije samo zato što to netko traži od njih. Važno je biti svjestan da dijete koje nije samostalno u učenju i izvršavanju obaveza. To neće postati preko noći. Samostalnost je vještina koja uključuje korištenje različitih znanja, ali i e...

ZAŠTO OGLADNIMO UBRZO NAKON DORUČKA?

Slika
Zašto ogladnimo ubrzo nakon doručka? Mnogi vjeruju da je doručak najvažniji obrok u danu jer daje energiju i pokreće metabolizam. Ipak, često se dogodi da osjetimo glad već sat ili dva nakon što smo jeli, čak i kada obrok nije bio malen. To može biti zbunjujuće, a uzrok nije uvijek isti niti jednostavan. Razumijevanje zašto se to događa može nam pomoći da odaberemo doručak koji će nas dulje držati sitima i osigurati stabilnu energiju tijekom dana. Izbor namirnica Najčešći razlog brze gladi nakon doručka jest izbor namirnica. Obroci bogati rafiniranim ugljikohidratima – poput bijelog kruha, kroasana, slatkih žitarica ili peciva – brzo podižu razinu šećera u krvi. Organizam tada izlučuje više inzulina, a ubrzo nakon toga glukoza naglo pada. Tijelo taj pad doživljava kao signal gladi. Hrana bogata proteinima, vlaknima i zdravim mastima probavlja se sporije i dulje održava osjećaj sitosti. Uloga hormona Na glad i sitost snažno utječu hormoni. Grelin, hormon gladi, raste kada se...

ZAŠTO PRVIH 30 MINUTA DANA MOBITEL NE SMIJE U RUKE?

Slika
Zašto prvih 30 minuta dana mobitel ne smije u ruke? Što ako bismo barem prvih 30 minuta dana proveli   bez ekrana? Donošenje jedne ovakve odluke sa sobom može donijeti brojne koristi - i za tijelo i za um. Dio pozitivnih stvari koje će se dogoditi ako ne uzmete mobitel u ruke čim otvorite oči donosimo u nastavku. Mirnije buđenje i početak dana Bez ekrana mozak se polako budi, a ne iznenada bombardiran notifikacijama, e-mailovima i društvenim mrežama. Buđenje bez mobitela u ruci je mirnije i manje stresno. Na ovaj način dan ćete započeti s osjećajem kontrole i prisutnosti, a ne u stresu i žurbi. Bolja koncentracija tijekom dana Jutarnje "skrolanje" često razbudi mozak pogrešnim tempom – preskače s teme na temu, što otežava fokus. Ako vrijeme nakon buđenja provedete bez ovakvih podražaja, mozak se lakše usmjerava na prioritete. Vrijeme koje inače provedete na mobitelu zamijenite meditacijom, šetnjom, uživanjem u doručku. Zdraviji odnos prema tehnologiji Uvođenjem ov...

POPEČCI OD BROKULE I SIRA

Slika
Popečci od brokule i sira  Povrtni popečci od brokule i sira sjajan su prilog uz ručak i večeru. Jednostavni su za napraviti – ne iziskuju puno truda, niti sastojaka, a imaju fantastičan okus. Popečci od brokule i sira  Sastojci: 450 g brokule 100 g naribanog cheddar sira 50 g naribanog parmezana 20 g bademovog brašna 1 jaje 1 čajna žličica češnjaka u prahu 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina sol i papar po želji biljno ulje po želji Priprema : Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje namastite i/ili prekrijte papirom za pečenje. Skuhajte brokulu na pari, u posoljenoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici te je narežite na sitne komade. Pomiješajte je s naribanim sirom, jajetom, začinima i brašnom. Posolite i popaprite po želji. Od dobivene smjese oblikujte popečke i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Stavite peći popečke u prethodno zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Potom pažljivo preok...

KAKO NAUČITI MEDITIRATI?

Slika
Kako naučiti meditirati? Najvažnije što trebate ponijeti sa sobom u svoju meditacijsku praksu su: malo strpljenja, ljubaznost prema sebi i udobno mjesto za sjedenje. Kada meditiramo, unosimo duboke i dugoročne dobrobiti u svoj život. Dobra vijest? Nije vam potrebna posebna oprema ni skupi članstva. Meditacija je jednostavnija (i istovremeno teža) nego što većina misli. U nastavku pročitajte osnovne korake – pronađite mirno mjesto, postavite štopericu i pokušajte. Sjednite Pronađite mirno mjesto koje vam djeluje opuštajuće i ugodno. Postavite vremensko ograničenje Ako tek počinjete, korisno je započeti s kraćim vremenom – na primjer 5 ili 10 minuta. Obratite pažnju na svoje tijelo Možete sjediti na stolcu s nogama na podu, u laganoj prekriženoj poziciji, na koljenima – sve je u redu. Bitno je da vam položaj bude stabilan i dovoljno udoban da u njemu ostanete neko vrijeme. Osjetite svoj dah Pratite disanje  dok zrak ulazi i izlazi iz vašeg tijela.  Primijetite kada v...

5 NAČINA KAKO ISKORISTITI KORU OD BANANE 🍌

Slika
5 načina kako iskoristiti koru od banane  Ponekad ono što na prvi pogled izgleda kao otpad zapravo može imati drugu, vrlo korisnu svrhu. Umjesto da ostatke hrane automatski bacimo u smeće, možemo ih iskoristiti na kreativne i praktične načine, od njege tijela i kućanstva do gnojiva za biljke ili čak novih kulinarskih recepata. Kore banane često idu ravno u smeće, ali mogu biti korisnije nego što mislite. Postoji niz iznenađujućih načina da ponovno upotrijebite žute kore umjesto da ih bacite. Njega kože Mnogi se ljudi kunu u kore banane kao dio svoje rutine. Neki tvrde da trljanje unutrašnjosti kore na licu može pomoći u hidrataciji kože i smanjenju bora, dok drugi kažu da kora banane može ublažiti psorijazu i smanjiti natečenost ispod očiju. Neki čak koriste koru banane kao prirodni lijek za ublažavanje ožiljaka od akni ili uklanjanje bradavica, tako da komadić kore ostave na tom mjestu preko noći. Iako su ove metode vrlo popularne na internetu, portal Healthline navodi...

KAKO PRAVILNO ČISTITI CIPELE, JAKNE I TORBE OD BRUŠENE KOŽE?

Slika
Kako pravilno čistiti cipele, jakne i torbe od brušene kože? Brušena koža trenutno je omiljen materijal u modnom svijetu. Baš zbog svoje   mekane teksture i luksuznog izgleda nema tko ne voli  suede  modne izbore – bilo da je riječ o tenisicama jaknama ili pak velikim  shopper  torbama. Međutim, zbog svoje delikatnosti, brušena koža zahtijeva posebnu pažnju i njegu kako bi zadržala svoj prvobitni izgled. Mnogi ljudi izbjegavaju čišćenje komada od brušene kože iz straha od oštećenja. U ovom vodiču pružit ćemo vam detaljne savjete i trikove za čišćenje i održavanje vaših omiljenih komada od brušene kože, uključujući tenisice, jakne, torbe i druge dodatke. Opći savjeti za održavanje brušene kože Izbjegavajte vlagu : Brušena koža je osjetljiva na vodu i vlagu, što može uzrokovati mrlje i oštećenja. Preporučuje se nošenje obuće i odjeće od brušene kože u suhim vremenskim uvjetima kako biste izbjegli ...

KOLAČ S KUPINAMA

Slika
Kolač s kupinama  Recept za ovaj sočni kolač s kupinama osvojio nas je već na prvi pogled jer je toliko jednostavan da teško može biti jednostavniji - jedan je od onih "izmiksaj i izlij" kolača, pa će vam za pripremu trebati manje od 10 minuta. Kolač s kupinama  Sastojci za osam osoba: 200 g glatkog brašna  1 žličica praška za pecivo  150 g šećera  3 jaja  100 ml mlijeka  100 ml biljnog ulja  1 žličica ekstrakta vanilije  200 g kupina  Prstohvat soli  1 žličica šećera u prahu  Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje promjera 20*30 cm obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj zdjeli miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Potom ulijte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte. U smjesu s jajima postupno dodajte mješavinu suhih sastojaka te stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte smje...

GRILANE SMOKVE S GRČKIM JOGURTOM I PISTACIJAMA

Slika
Grilane smokve s grčkim jogurtom i pistacijama  Smokve su mnogima omiljena ljetna poslastica, a u kombinaciji s medom, cimetom i grčkim jogurtom mogu poslužiti kao fini doručak ili osvježavajući desert. Priprema je zaista jednostavna i oduzet će ti maksimalno 10-ak minuta, Grilane smokve s grčkim jogurtom i pistacijama  Sastojci za dvije osobe: 300 ml grčkog jogurta  4 smokve  1 žlica meda  1 žlica maslaca  30 g neslanih pistacija  1/2 žličice cimeta  Nekoliko listića svježe mente  Priprema: Smokve operite i popola prerežite. Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri pa na njega stavite smokve okrenute prerezanom stranom prema dolje. Pecite ih 2 - 3 minute dok ne omekšaju i karameliziraju se. Potom ih prelijte s pola žlice meda i pospite cimetom. U čaše ili zdjelice rasporedite grčki jogurt. Na vrh jogurta posložite grilane smokve pa ih pospite nasjeckanim pistacijama i preostalim medom. Ukrasite listićima svježe mente i o...

SVINJSKI MEDALJONI U PRŠUTU S UMAKOM OD GLJIVA 🍄

Slika
Svinjski medaljoni u pršutu s umakom od gljiva  Svinjski medaljoni u umaku od gljiva jednostavno je jelo koje se brzo priprema. Iskoristite vrganje ili lisičarke, ali ako nemate njih pri ruci poslužit će i šampinjoni. Poslužite uz njoke, zelene rezance ili pire krumpir. Svinjski medaljoni u pršutu s umakom od gljiva  Sastojci za dvije osobe: Za medaljone: 400 g svinjskog filea  6 tankih feta pršuta  15 ml maslinova ulja  1/2 žličice soli  1/4 žličice papra  1 žličica suhog timijana  10 g maslaca  Za umak od gljiva: 200 g šampinjona  1 češanj češnjaka  15 g maslaca  100 ml vrhnja za kuhanje  50 ml bijelog vina  1 prstohvat soli i papra  Za prilog: 100 g cherry rajčica  Peršin za dekoraciju  Priprema: Svinjski file narežite na medaljone debljine oko 4 cm. Svaki medaljon omotajte fetom pršuta pa učvrstite kuhinjskim koncem ili čačkalicom. Začinite solju, paprom i timijanom. Zagrijte roštilj i p...

ROLICE OD TIKVICA PUNJENE RICOTTOM I SUŠENIM RAJČICAMA U PRŠUTU

Slika
Rolice od tikvica punjene ricottom i sušenim rajčicama u pršutu  Malo tko ne voli tikvice, a na prvu je jasno i zašto. Ovo povrće ima malo kalorija, ali je puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori, pa je nemojte guliti s mladih plodova. Rolice od tikvica punjene ricottom i sušenim rajčicama u pršutu  Sastojci za četiri osobe: 400 g tikvica  200 g ricotta sira  50 g sušenih rajčica  1 češanj češnjaka  15 ml maslinova ulja  1/2 žličice soli  1/4 žličice papra  1 žličica timijana  12 tankih feta pršuta  1 žlica meda Priprema: Tikvice narežite na tanke trake. Lagano ih posolite i ostavite 5 minuta kako bi otpustile višak vode, a potom ih posušite papirnatim ručnikom. U zdjeli pomiješajte ricottu, nasitno nasjeckane sušene ra...

PILETINA U PRŠUTU S GRILANIM POVRĆEM

Slika
Piletina u pršutu s grilanim povrćem Imamo recept savršen za one trenutke vam se jede nešto poznato ali malo drukčije i nešto posebno fino ali brzo. Pileća prsa omotana pršutom i lijepo začinjena bit će jednako uspješna večera na kraju napornog radnog dana i nedjeljni ručak kojim želite impresionirati obitelj ili prijatelje. Piletina u pršutu s grilanim povrćem  Sastojci za dvije osobe: 2 pileća filea  4 tanke fete pršuta  100 g krem sira  1/2 žličice suhog origana  1/2 žličice soli  1/4 žličice papra  15 ml maslinova ulja  Za prilog: 1 tikvica srednje veličine  100 g cherry rajčica  15 ml maslinova ulja  1/2 žličice soli  1/4 žličice papra  Bosiljak za dekoraciju  Priprema: Pileće filee lagano zarežite po sredini kako biste napravili džepić za nadjev. Krem sir pomiješajte s origanom, soli i paprom te njime napunite piletinu. Svaki file posebno omotajte fetama pršuta i učvrstite čačkalicom ako bu...

GRILANA PILEĆA PRSA SA SALATOM OD BULGURA

Slika
Grilana pileća prsa sa salatom od bulgura  Bulgur je cjelovito zrno pšenice koje je izlomljeno i djelomično kuhano. Najčešće se koristi kao sastojak salate. Možete ga koristiti i umjesto riže ili drugih cjelovitih žitarica. Ovaj recept kombinira ukusnu i sočnu piletinu sa bulgurom kako bi rezultirao osvježavajućom salatom. Grilana pileća prsa sa salatom od bulgura  Sastojci za dvije osobe: Za piletinu: 2 pileća filea  2 žlice maslinova ulja  1/2 soka od limuna  1 češanj češnjaka  1/2 žličice mljevene paprike  1/2 žličice suhog origana  Sol i papar  Za salatu: 120 g bulgura  250 ml vode  100 g cherry rajčica crvenih i žutih  1 manja vezica peršina  1 žlica maslinova ulja  1/2 soka od limuna  Sol i papar  Priprema: U posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, mljevenu papriku, origano, sol i papar. Time premažite pileća prsa i ostavite da se mariniraju 20 minuta. Za to vrijeme priprem...

7 TEMA KOJE POKAZUJU VAŠU ZRELOST

Slika
7 tema koje pokazuju vašu zrelost Zrelost se može pokazati na različite načine, a jedan od njih je i način na koji razgovaramo s drugima i teme o kojima možemo pričati. Oni koji su stvarno zreli neće imati problema s pričanjem o nekim temama koje su malo teže .  Ove teme će neki izbjegavati i to pokazuje da ta osoba nije zrela toliko koliko govori da je. Neke teme nisu lagodne i mnogima će biti teške, ali svejedno ih oni koji se smatraju zrelima neće izbjegavati kada su potrebne. Znate zastupati svoje stavove kada se s nekim ne slažete bez da dižete glas ili gubite živce Znati smireno pričati s osobama koje imaju drugačije stavove od vaših je znak zrelosti. Zastupati svoje stavove bez da gubite živce ili krenete podizati glas je nešto što se čini jednostavno, ali kada dođe taj trenutak, teško je suzdržati se. Oni koji će i tada smisleno i smireno pričati su itekako zreli. Možete pričati o svojim osjećajima Pričanje o svojim osjećajima često nije najugodnija te...