Postovi

Prikazuju se postovi od kolovoza 24, 2025

KVINOJA - SASTOJAK ZA BRŽE MRŠAVLJENJE

Slika
Kvinoja - sastojak za brže mršavljenje  Ako tražite način da smršavite bez gladovanja i brojanja kalorija možda je rješenje jednostavnije nego što mislite i nalazi se u vašoj kuhinji. Riječ je o kvinoji, pseudožitarici koja ne samo da je bogata proteinima i vlaknima, nego i pomaže u održavanju sitosti i stabilizaciji šećera u krvi. Zašto je kvinoja toliko posebna? Kvinoja je jedan od rijetkih biljnih izvora kompletnih proteina što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Osim toga bogata je željezom, magnezijem, vlaknima i vitaminima, a prirodno je bez glutena. Idealna je za sve koji žele izgubiti kilograme, ali i dalje se osjećati siti i puni energije. U kombinaciji s povrćem, zdravim mastima i proteinima iz drugih izvora kvinoja čini savršenu bazu za obrok koji možete pripremiti unaprijed i ponijeti sa sobom. Salata sa kvinojom i drugim žitaricama  Osim kvinoje u salatu možete staviti: Krastavac - za svježinu i hidrataciju  Peršin i menta - za ...

GUACAMOLE S PEČENOM I DIMLJENOM PAPRIKOM

Slika
Guacamole s pečenom i dimljenom paprikom  Punog okusa, lagano dimljen – odličan uz meso s roštilja. Isprobajte! Guacamole s pečenom i dimljenom paprikom  Sastojci: 2 avokada 1 pečena crvena paprika (oguljena i narezana) 1 žlica maslinovog ulja 1⁄2 žličice dimljene mljevene paprike 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili zgnječen) Sok pola limete Sol po ukusu Priprema: Zgnječite avokado, dodajte pečenu papriku, češnjak, dimljenu papriku i limetin sok. Umiješajte maslinovo ulje i začinite po ukusu. Po želji, možete sve kratko izmiksati u blenderu za glađu teksturu. Pripremila: Ivana Matas 

TROPSKI GUACAMOLE S ANANASOM I MANGOM🍍

Slika
Tropski guacamole s ananasom i mangom  Slatko-slana egzotična kombinacija – savršen uz ribu ili kao dip uz koktele. Uživajte! Tropski guacamole s ananasom i mangom  Sastojci: 2 avokada 1⁄2 zrelog manga (narezano na kockice) 1⁄2 šalice svježeg ananasa (na kockice) 1 mladi luk, sitno nasjeckan Sok 1⁄2 limete Malo čilija (po želji) Svježa menta ili korijander (po želji) Prstohvat soli Priprema: Avokado zgnječite, zatim lagano umiješajte mango, ananas, luk i začine. Ne miksajte previše – komadići voća trebaju ostati cijeli radi kontrasta u teksturi. Pripremila: Ivana Matas 

KLASIČNI MEKSIČKI GUACAMOLE

Slika
Klasični meksički guacamole  Obožavatelji ukusnih dipova sigurno će se složiti kako je uvijek dobro vrijeme za guacamole, tradicionalni meksički umak na bazi avokada, poznat po svojoj kremastoj teksturi i svježem, bogatom okusu.  Klasični meksički guacamole  Sastojci: 2 zrela avokada 1 limeta (sok) 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan 1 rajčica, narezana na kockice 1 svježi čili (ili jalapeño), sitno nasjeckan Svježi korijander (šaka), nasjeckan Sol i papar po ukusu Priprema: Zgnječite avokado vilicom do željene teksture. Umiješajte sve ostale sastojke i začinite po ukusu. Poslužite odmah uz čips ili tostirane tortilje. Pripremila: Ivana Matas 

KAKO U JESEN UĆI KAO NOVA OSOBA?

Slika
Kako u jesen ući kao nova osoba? Jesen je idealna prilika za novi početak! Bilo da počinjete novu školsku godinu, novu akademsku godinu ili samo želite u novo godišnje doba ući promijenjeni i drugačiji – evo kako to postići. Postavite si nove ciljeve Razmislite o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima. Što želite ostvariti u sljedećih mjesec dana, a što u sljedećih pola godine ili godinu? Kada imate nekoliko ciljeva u vidu, onda je sljedeći korak da krenete raditi prema njihovom ostvarivanju. Napravite promjenu u fizičkom izgledu Nekada nam je lakše nastaviti raditi na sebi i mijenjati se kada vidimo neki konkretan primjer te promjene. Tu vam može pomoći transformacija fizičkog izgleda. To može biti bilo što – od drugačijih okvira naočala, nove boje kose do novog stila odijevanja. Kada ste si u ogledalu drugačiji, to će vas motivirati da nastavite u tom smjeru. Napravite čišćenje svog okruženja, od ormara do mobitela Da biste imali novi početak, napravite veliko čišćenje svega...

JAPANSKA MANIKURA - SAVRŠENA ZA SLABE NOKTE

Slika
Japanska manikura - savršena za slabe nokte  Sve što je prirodno, to je u modi. Od minimalističkog i  no-makeup-makeupa  do prirodnog oblikovanja obrva, ovaj trend se sada seli i na nokte. Godinama već ne viđamo predugačke i nokte jarkih boja. U salonima ljepote najtraženije boje su nude, roskaste i mliječne boje. Već smo popisali koji će lakovi za nokte biti hit u jesenskoj sezoni, a kada pričamo u tehnikama u manikuri, japanska manikura dominira trendovima. Ovaj način uređivanja noktiju fokusira se na održavanje i obnavljanje njihovog zdravlja i prirodnog izgleda. Što je japanska manikura? Japanska manikura nije samo još jedan trend – ova metoda postoji već godinama. Sada je samo dobila zasluženi  spotlight.  Porijeklom iz Japana, ova manikura je profesionalni, ritualistički tretman kojem je cilj poboljšanje zdravlja vaših prirodnih noktiju. Umjesto dodavanja dodatne dužine noktima,  nail arta  ili boje, japanska ...

JESEN JE VRIJEME ZA NOVE ODLUKE I HOBIJE

Slika
Jesen je vrijeme za nove odluke i hobije Nadam se da ćete razmišljati o tome kako biti što nježniji prema sebi. Što ste mirniji, staloženiji, opušteniji i ne oštro nastrojeni prema sebi, to će vam ova prilagodba na realnost proći bolje. Dobar način za to je da donesete neke nove odluke. Donesite dobre odluke za sebe Ono što možete dobro učiniti za sebe je donijeti odluke koje bi vam u ovoj zadnjoj četvrtini godini mogle popraviti kvalitetu života. Je li to novi hobi, način opuštanja, dodatno usavršavanje ili samo pisanje dnevnika – često s malo možemo učiniti puno. Ovo su samo neki od primjera koji vam mogu popraviti kvalitetu života. Kreativno pisanje Ako volite izražavati misli kroz pisanje, radionice kreativnog pisanja su savršen izbor. Ove jeseni mnoge knjižnice i kulturni centri organiziraju tečajeve koji pomažu polaznicima razviti vlastiti stil pisanja, istražiti različite žanrove i možda čak započeti rad na vlastitoj knjizi ili zbirci priča. Ovo je prilika da kroz pi...

KEKSI SA SVJEŽIM SIROM

Slika
Keksi sa svježim sirom  Kao da su svi tek sada otkrili koliko je svježi kravlji sir zdrav, pun kalcija i odličan izvor proteina, vitamina i minerala. Kao takav, odlično se uklapa u mnoga slana i slatka jela. U moru recepata ističu se tost, palačinke, flatbread, pa čak i zdjele svježeg sira, kao nas poznate kao “sir i vrhnje”, a popularno zvane cottage cheese bowls. No, danas ćemo pričati o keksićima! Viralni keksi sa svježim sirom i komadićima čokolade   postat će vam omiljeni snack! Keksi sa svježim sirom  Sastojci: 1 šalica (cup) svježeg kravljeg sira 1 šalica (100 g) bademovog brašna 1 žličica ekstrakta vanilije 1/2 šalice (50 g) proteinskog praha od vanilije 1/2 šalice komadića čokolade 2 žlice otopljenog kokosovog ulja 4 žlice javorovog sirupa Priprema : Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje. U blenderu pomiješajte svježi sir, vaniliju i javorov sirup. U zdjeli pomiješajte bademovo brašno i proteinski prah od vanilij...

5 ZASTARJELIH NAVIKA KOD PRANJA RUBLJA KOJE ODMAH TREBATE PRESTATI RADITI

Slika
5 zastarjelih navika kod pranja rublja koje odmah trebate prestati raditi    Pranje rublja prošlo je dug put od dana kada su se haljine tukle o kamen ili kuhale u velikom loncu iznad vatre. Iako današnji strojevi i deterdženti znatno olakšavaju posao, mnogi i dalje zadržavaju stare navike koje mogu ostaviti odjeću sivkastom, zgužvanom, neugodnog mirisa ili hrapavog osjećaja na koži. Stoga, donosimo vam pet navika kojih se vrijedi odreći kako bi vaša odjeća izgledala bolje i trajala dulje. Navika 1: „Što više deterdženta, to čišće rublje“ Ako jedna čepić deterdženta pere dobro, dvije će prati još bolje? Ne baš. Pretjerivanje s deterdžentom može naštetiti i odjeći i perilici. Previše sredstva ostavlja sapunasti sloj u tkanini koji zadržava prljavštinu, bakterije i minerale iz tvrde vode. Rezultat: rublje ne izgleda dobro, djeluje kruto i neugodno miriše. Osim toga, višak deterdženta taloži se u bubnju stroja, potiče razvoj plijesni i stvaranje lošeg mirisa. Umjesto t...

VLAŽNOST U DOMU - KLJUČ ZDRAVOG I UDOBNOG PROSTORA

Slika
Vlažnost u domu - ključ zdravog i udobnog prostora  Razina vlage u domu često se zanemaruje, iako ima ogroman utjecaj na naše zdravlje, udobnost i stanje samog prostora. Ako je previsoka, zrak postaje zagušljiv, nastaje kondenzacija, a ubrzo i plijesan. Ako je preniska, zrak isušuje kožu, oči i sluznicu, a dugoročno može oštetiti namještaj i osjetljive predmete poput glazbenih instrumenata. Stručnjaci upozoravaju da idealna vlažnost u zatvorenom prostoru treba biti između 30 i 50 posto, ovisno o godišnjem dobu i osobnim potrebama. Zašto je važno pratiti vlažnost? Pravilna razina vlažnosti zraka nije samo stvar ugode, već ključna za zdravlje i očuvanje doma: Zdravlje:  Prevelika vlažnost pogoduje razvoju grinja i bakterija koje mogu izazvati ili pogoršati respiratorne tegobe, alergije i astmu. S druge strane, presuh zrak isušuje kožu, iritira oči, sluznicu nosa i grla te može uzrokovati ili pogoršati probleme poput ekcema. Stanje doma:  Vlažan zrak uzrokuje kon...

KAKO VRATITI FOKUS MISLI KOJE VAM BJEŽE?

Slika
Kako vratiti fokus misli koje vam bježe? Moderni životni ritam, stalne notifikacije i navika da uvijek tražimo “sljedeći podražaj” skratili su našu pozornost do te mjere da je i sama ideja dubokog fokusa postala luksuz. No, dobra vijest je da se koncentracija može trenirati – baš kao i mišići. Donosimo nekoliko jednostavnih, ali i znanstveno utemeljenih trikova koji vam mogu pomoći već danas. Aktivne pauze, a ne pasivno skrolanje Umjesto da tijekom pauze otvorite Instagram, probajte nešto što uključuje tijelo ili kreativnost – kratka šetnja, istezanje, priprema zdravog obroka ili zapisivanje ideja u bilježnicu. Tako mozak dobiva pravi odmor, a ne još jedan ekran. Metoda 5-5-5-30 za restart uma Treneri za osobni razvoj preporučuju tehniku koja traje samo 15 minuta: 5 minuta planiranja, 5 minuta sređivanja radnog prostora, 5 minuta svjesnog disanja, zatim 30 minuta fokusiranog rada. Jednostavan ritual koji mozgu daje jasnu strukturu i signal da je vrijeme za koncentraciju. Zd...

8 NAČINA KAKO RAZGOVARATI S LJUDIMA KOJI VAS NE PODNOSE

Slika
8 načina kako razgovarati s ljudima koji vas ne podnose  Svi znamo onaj osjećaj kad uđemo u prostoriju i odmah osjetimo napetost. Osmjeh je tu, ali nije iskren. Pogled preko ramena, ignoriranje ili hladan ton, sve jasno govori da niste dobrodošli. Prestanite tražiti njihovo odobravanje Što se više trudite da vas netko voli, to više ulazite u začarani krug nezadovoljstva. Kad pustite potrebu da se svima svidite, vraćate sebi slobodu i dostojanstvo. Održavajte neutralan odnos Ne morate glumiti prijateljstvo niti se braniti. Dovoljno je razgovarati uljudno, kratko i korektno. Time pokazujete poštovanje sebi, ali i jasno dajete do znanja da nećete sudjelovati u njihovim igrama. Udahnite prije nego što odgovorite Kada vas preplavi ljutnja ili tuga, lako je reagirati naglo. No samo nekoliko sekundi tišine daje vam snagu da odgovorite smireno i promišljeno, bez riječi koje biste kasnije požalili. Prihvatite da ne možete promijeniti njihovo mišljenje Ljudi vas vole ili ne vole ...

PAVLOVA SA ŠLJIVAMA DESERT KOJI LJUBI LJETO ALI POZDRAVLJA I JESEN

Slika
Pavlova sa šljivama - desert koji ljubi ljeto, ali pozdravlja i jesen Lagana struktura i voćna svježina ove torte čine je idealnim desertom za sve prigode; od nedjeljnog ručka do spontanog okupljanja na terasi s prijateljima. I iako na prvi pogled izgleda sofisticirano, Pavlova je zapravo jednostavan desert koji traži samo malo pažnje, dobru pećnicu i volju za stvaranjem nečeg čarobnog. Pavlova sa šljivama  Sastojci: Za koru: 4 bjelanjka (sobne temperature) prstohvat soli 200 g šećera 1 žličica jabučnog octa (ili limunovog soka) 1 žličica škrobnog brašna (gustina) pola žličice ekstrakta vanilije (po želji) Za šlag: 250 ml slatkog vrhnja 1 žlica šećera u prahu nekoliko kapi vanilije Za šljive: 6-8 zrelih šljiva 2 žlice meda ili smeđeg šećera sok pola naranče prstohvat cimeta listići mente za ukras (po želji) Priprema: Zagrijte pećnicu na 120°C (bez ventilatora). Obložite pleh papirom za pečenje i nacrtajte krug (otprilike 20 cm u promjeru) kao vodič za oblik. U potpuno s...

NEOČEKIVANE NAVIKE ZBOG KOJIH SE BUDIMO NENASPAVANI

Slika
Neočekivane navike zbog kojih se budimo nenaspavani  Dok pazimo na prehranu, vježbanje ili njegu kože, često zaboravljamo da kvaliteta sna oblikuje našu energiju, koncentraciju i raspoloženje tijekom cijelog dana. Ono što mnoge zbunjuje jest situacija u kojoj legnu na vrijeme, odspavaju osam sati, a ujutro se probude umorni i bezvoljni. Ostavljanje nereda u spavaćoj sobi Na prvi pogled možda bezazleno, ali psiholozi ističu da nered djeluje poput vizualnog stresa .  Pretrpane police, stolice s odjećom ili neuredan krevet stvaraju osjećaj kaosa u prostoru u kojem bi se tijelo trebalo potpuno opustiti. Čak i kad spavamo,   naš mozak “registrira” okruženje i zbog toga ne ulazi lako u duboke faze sna. Previše hladna ili topla stopala Regulacija tjelesne temperature ključna je za kvalitetan san. Ako su stopala ledena, mozak zaprima signal da tijelo još nije spremno za odmor. S druge strane, pretjerano topla posteljina ili zagušena soba jednako re...

BRZA PITA S MESOM I KRUMPIROM

Slika
Brza pita s mesom i krumpirom  Brzopotezni recepti uvijek su nam najdraži, posebno kada dođu topli dani, pa ne želimo previše vremena provesti u kuhinji. Ako ste u situaciji da želite pripremiti zasitno i konkretno jelo za obitelj i prijatelje, a ne želite potrošiti previše vremena i novca – inspirirajte se receptom koji donosimo u nastavku. Brza pita s mesom i krumpirom  Sastojci: 400 g mljevenog mesa po izboru 500 g gotovih kora za pite i savijače 2 glavice luka 3 srednje velika krumpira 100 ml ulja za premazivanje kora sol, mješavina začina, papar Preljev: 4 jaja 200 ml jogurta 200 ml mineralne vode sol Priprema : Sitno nasjeckajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso, dobro promiješajte, začinite i dinstajte dok ne ispari tekućina. Dodajte naribani krumpir pa pričekajte da tekućina ponovno ispari. Pripremite preljev – sve sastojke pomiješajte u homogenu smjesu. Složite pitu. Kako biste dobili sočnu, visoku pitu poput ove, koristite ...

ŠTO JE FERALATIONSHIP?

Slika
Što je feralationship? Kad kažemo prijateljstvo, većina ljudi pomisli na stabilnost, razumijevanje, rame za plakanje i mirnu sigurnost, ali postoje i ona druga prijateljstva. Ona koja nisu uredna, nisu uvijek jednostavna, a opet ih ne bismo mijenjali ni za što. To je feralationship – odnosi koji ne funkcioniraju po pravilima, već po instinktu, ritmu i iskri trenutka. Nije lako, ali… U feralationshipu stvari se ne odvijaju uvijek glatko. To je onaj prijatelj kojem napišeš poruku: „mrzim te“ jer te iznervirao, a već pola sata kasnije šaljete jedno drugome memeove i dogovarate izlazak. To su rasprave koje grme, ali traju kratko, jer nakon što izbacite sve što vas muči, vraćate se smijehu i onom osjećaju „samo ti mene kužiš“. Divlje prijateljstvo Ovakva prijateljstva ponekad će nas ogrebati, ponekad ćemo se udaljiti udaljiti, ali uvijek ćemo se toj osobi vratiti i obrnuto. U njima nema puno filtera, nema pretvaranja i glumljenja. Ako ti je dan grozan, to ćeš reći. Ako ...

LIKER OD SVJEŽIH SMOKAVA

Slika
Liker od svježih smokava  Ako volite domaće delicije i uživanje u voćnim okusima, imamo recept koji će vas osvojiti – domaći liker od smokve. Sladak i aromatičan, ovaj liker savršen je i za poslužiti uz desert, ali i kao mali dar prijateljima i obitelji. Liker od svježih smokava  500 g svježih smokava 200 g šećera 500 ml vode 500 ml domaće rakije 1 štapić cimeta ili malo vanilije (po želji) Priprema : Operite smokve i narežite ih na četvrtine. U loncu zagrijte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte smokve i začine, pa kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup. Ohladite smjesu do mlakog stanja i dobro procijedite. Dodajte rakiju, sipajte u boce i pričekajte tri do pet dana prije konzumacije. Pripremila : Ivana Matas 

RAVNOTEŽA - TEMELJ SIGURNOSTI I KVALITETE ŽIVOTA U STARIJOJ DOBI

Slika
Ravnoteža - temelj sigurnosti i kvalitete života u starijoj dobi  Ravnoteža je ključni aspekt svakodnevnog funkcioniranja koji postaje sve važniji kako starimo. Gubitak ravnoteže kod starijih ljudi može dovesti do povećanog rizika od padova, ozljeda pa čak i invalidnosti. Prema statistikama padovi su jedan od najčešćih uzroka ozbiljnih ozljeda među starijim osobama uključujući prijelome kostiju, prijelome kuka i udarce u glavu. Međutim, ravnoteža se može poboljšati vježbama što omogućava starijim osobama da zadrže svoju neovisnost i poboljšaju kvalitetu života. Zašto je ravnoteža važna? Gubitak ravnoteže uzrokuje nesigurnost u kretanju, povećava rizik od pada i smanjuje sposobnost osobe da obavlja svakodnevne aktivnosti. S godinama ravnoteža može biti ugrožena zbog različitih čimbenika uključujući slabljenje mišića, smanjenje fleksibilnosti, smanjenje gustoće kostiju, probleme s vidom, probleme sa zglobovima ili neurološke bolesti poput Parkinsonove bolesti. Znanstveno ...

RUCKING - NOVI TREND U VJEŽBANJU KOJI OBIČNO HODANJE PODIŽE NA NOVU RAZINU

Slika
Rucking - novi trend u vježbanju koji obično hodanje podiže na novu razinu  Pretpostavljamo da ste već negdje čuli riječ " rucking ". Možda vam zvuči kao komplicirana vježba, no istina je potpuno suprotna. Radi se o običnom hodanju, samo s dodatkom. Umjesto da šetate praznih ruku, na leđa stavite ruksak u koji ubacite određenu težinu i krenete u šetnju. Ideja je potekla iz vojne prakse jer vojnici često moraju trenirati i kretati se s teškom opremom na leđima. Danas se to pretvorilo u trend koji sve više ljudi isprobava, osobito oni kojima je klasična šetnja postala monotona. Zašto vrijedi probati? Prednost  ruckinga  jest što spaja dvije stvari u jednoj vježbi, kardio kroz hodanje i trening snage kroz teret na leđima. Na taj način jačaju se mišići, osobito leđa i noge, a istovremeno srce i pluća rade više nego kod obične šetnje. Mnogi primjećuju i da im se popravlja držanje jer težina ruksaka tjera tijelo da bude uspravno što dobro dođe svima koji puno vremen...

ŠTO VAM TREBA ZA ŽIVOT U STUDDENTSKOM DOMU?

Slika
Što vam treba za život u studentskom domu? Selidba u studentski dom jedan je od onih trenutaka koje nikad nećete zaboraviti. Prvi put izlazite iz sigurnosti svog doma, dobivate cimera ili cimericu, menza postaje vaša nova kuhinja, a soba od nekoliko kvadrata je vaš novi životni prostor. Kuhalo Kuhalo je u domu pravi spas. Nije uvijek lako stići u menzu, a još teže je preživjeti sate učenja s praznim želucem. Brze juhe i tjestenina iz vrećice postaju najčešći obrok, a kuhalo će vam tad doslovno sačuvati živce.  Jastučić za stolac Domovi i udobni stolci? To ne ide jedno s drugim. Drvene stolice na kojima trebate sjediti satima dok učite brzo postanu neprijatelj broj jedan. Zato je jastučić prava mala investicija u vaša leđa.  Posudice za hranu Ako planirate živjeti od menze, pripremite se na gužve. Laurel kaže da je najbolja taktika uzeti ručak i spremiti nešto za večeru u posudicu, tako izbjegavate još jedno čekanje u redu, koje zna biti i veće nego u vrijeme ručka....

KOLAČ OD GRIZA S LJETNIM VOĆEM

Slika
Kolač od griza s ljetnim voćem  Ako tražite desert koji spaja klasiku i sezonske sastojke, a pritom ne traži sate u kuhinji, šarena torta od griza sa šarenim ljetnim voćem izbor je s kojim ne možete pogriješiti. U nastavku doznajte kako je pripremiti. Kolač od griza s ljetnim voćem  Sastojci: 3 jaja 450 g brašna 300 g maslaca sobne temperature 250 g šećera prstohvat soli 700 ml mlijeka 350 g vrhnja za šlag paketić vanilin šećera 120 g griza 200 g jagoda 400 g grožđa 150 g malina 150 g borovnica 2 paketića prozirnog preljeva za torte 200 ml bistrog soka od jabuke Priprema: Pećnicu zagrijte na 200°C. Jajima odvojite žumanjke i bjelanjke. Od brašna, maslaca, 150 g šećera, žumanjaka, soli i pet žlica hladne vode zamijesite tijesto. Razvaljajte ga na limu obloženom papirom za pečenje, lagano podignite rub i puta izbodite vilicom. Pecite 15 minuta na donjoj rešetki. Za to vrijeme istucite bjelanjke s malo soli pa umiješajte 50 g šećera. U loncu zakuhajte mlijeko, vrhnje,...

MARMELADA OD SMOKAVA

Slika
Marmelada od smokava  Svatko voli mirise i okuse svojeg djetinjstva. Kome kupovna marmelada ili ajvar nisu dovoljno ukusni, taj će zimnicu napraviti sam. Nekad nije bilo kupovnih marmelada i džemova, kao ni ajvara ili ukiseljenog povrća. Ili su pak  bili preskupi. Ljeti bi se na selu iskorištavale namirnice iz vlastita vrta a u gradu jeftino kupovale krajem sezone, te bi se sušile, kiselile, kuhale i ukuhavale i tako bi se osiguravao izvor raznovrsne hrane cijele jeseni i zime. Kako se danas doista sve može kupiti cijele godine, izrada pravih zimnica kakve neki od nas još možda pamte prorijedila se. Marmelada od smokava  Sastojci: 1 kg smokava 2 kriške limuna sok od pola limuna korica jedne naranče, sitno naribana 250 g šećera za marmeladu (s pektinom) po želji aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu) Priprema: Smokve narezati po želji i oguliti ako je kora debela. Staviti u lonac, dodati ostale sastojke i kuhati na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sve d...

5 NAVIKA KOJE VAM CRPE ENERGIJU

Slika
5 navika koje vam crpe energiju  Iako je svaki dan drugačiji i nema pravila kako će proteći, ipak je nešto u našim rukama – a riječ je o svakodnevnim navikama i ritualima. Mnoge od dnevnih navika, iako dio svakodnevice, nesvjesne su i rade se automatski, bez mnogo razmišljanja. S obzirom na to da se dnevno donosi stotine odluka, bilo bi nemoguće o svakoj razmišljati i stoga prelaze u podsvijest i postaju dio nas. Kada se ustajemo, što prvo radimo ujutro, koje aplikacije upotrebljavamo, odakle naručujemo hranu i bezbroj ostalih manjih i većih navika. Previše vremena uz ekrane Velika je razlika raditi i biti na laptopu ili beskonačno  scrollanje  jer time mozak biva bombardiran mnoštvom nepovezanih informacija i na kraju je osjećaj umora neizostavan. Umjesto stalnog provjeravanja telefona u potrazi za obavijestima te pregledavanja tuđih društvenih mreža, ograničite vrijeme provedeno  online . Instalirajte aplikaciju koja mjeri i analizira provedeno vrijeme ...

KNEDLE SA ŠLJIVAMA BEZ JAJA I KRUMPIRA

Slika
Knedle sa šljivama bez jaja i krumpira  Iako svi volimo jesti klasične knedle, kuhanje krumpira i priprema krumpirova tijesta mnogima zadaje muke. Zato će brzi recept za koji vam ne treba krumpir, ali ni jaja riješiti vaš problem i skratiti vrijeme pripreme. Prije pripreme odaberite šalicu koja će vam biti mjerna jedinica za brašno i vodu, a zapremnina šalice ovisi o vašim potrebama. Knedle sa šljivama bez jaja i krumpira  Sastojci: 2 šalice vode 2 šalice glatkog brašna 1 velika žlica maslaca malo soli svježe šljive (ili po želji tvrđi pekmez) dodatno brašno za miješenje Priprema : Zakuhajte posoljenu vodu te u nju dodajte brašno. Miješajte dok se brašno i voda povežu u glatku smjesu. Miješajte brzo i žustro s čvrstom kuhačom ili pjenjačom kako biste razradili potencijalne grudice. Maknite s vatre, dodajte maslac i opet dobro promiješajte pa pustite da se malo ohladi, tek toliko da ga možete normalno obrađivati rukama. Na radnu površinu posipajte malo brašna te na ...

BISKVITNI KOLAČ S GROŽĐEM

Slika
Biskvitni kolač s grožđem  Sigurno ste već probali mnogo kolača sa šljivama i breskvama, ispekli neki s kruškama i smokvama, ali jeste li probali kolač s grožđem? Biskvitni kolač s grožđem  Sastojci: 4 velika jaja 200 grama maslaca 200 grama šećera u prahu 250 grama glatkog brašna 1 čajna žličica praška za pecivo 400 grama crvenog grožđa malo maslaca i brašna za protvan Priprema : Grožđe operite i odvojite bobice od peteljke. Protvan po želji premažite maslacem i pobrašnite ga. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Maslac sobne temperature i šećer mutite mikserom ili pjenjačom otprilike dvije do tri minute, dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim unutra ubacujte jedno po jedno jaje te nakon svakog dobro umutite smjesu. Ubacite brašno u koje ste prije toga umiješali prašak za pecivo i sjedinite smjesu. Polovicu grožđa ubacite u smjesu i promiješajte špatulom ili kuhačom. Rasporedite smjesu po protvanu, a ostatak grožđa posipajte po vrhu. Protvan ubacite u pećnic...

ZAŠTO JE RUJAN NOVI SIJEČANJ?

Slika
Zašto je rujan novi siječanj? Pojavila su nam se pitanja: što promijeniti u svojoj svakodnevnici, kako biti produktivniji te kako pomaknuti svoje granice? Prije svega, zapitali smo se zašto je uopće rujan postao sinonim za početak nove godine i novih odluka? Rujan je mjesec novih početaka Za povezanost rujna i početka nečeg novog možemo reći da dolazi od malih nogu. Usađen nam je  back to school  stav uz koji smo naučili da je početak nove školske godine ujedno i početak novih izazova. Znali smo da svakom novom školskom godinom stječemo nova znanja i postajemo mentalno bogatiji i odrasliji. Baš zato i danas, kada su školski dani iza nas, imamo potrebu postaviti si nove izazove. Vrijeme je za realnost Poznato je da većina nas odluke o promjenama donosi s 1. siječnjem, ali često te odluke vrlo brzo padnu u zaborav pa se vratimo starim navikama. Zimi smo najčešće u manjku energije, a siječanj je poznat kao najdepresivniji mjesec u godini. Stoga ne čudi da te odluke pr...

KOZICE NA AZIJSKI NAČIN U UMAKU OD MEDA I ČEŠNJAKA

Slika
Kozice na azijski način u umaku od meda i češnjaka  Ne morate biti profesionalni kuhar da biste pripremili ove ukusne kozice na tavi. Ovo jelo idealno je za užurbane dane, ali i posebne prilike kada želite goste iznenaditi autentičnim orijentalnim dodirom u dnevnoj kuhinji. Kozice na azijski način u umaku od meda i češnjaka  Sastojci: 2 žlice maslaca 2 žličice sezamovog ulja 2 režnja ribanog ili sitno nasjeckanog češnjaka žličica ribanog svježeg đumbira 1/4 šalice meda 2 žlice soja s umaka žlica rižinog octa prstohvat soli i papra 450 g velikih kozica (očišćenih i bez crijeva) Priprema: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac i sezamovo ulje. Dodajte češnjak i đumbir pa kuhajte uz stalno miješanje dok ne zamirišu, otprilike 30 sekundi. Dodajte med, soja sos i rižin ocat. Kratko kuhajte dok se umak ne zgusne i počne pjeniti. Dodajte sol i papar. Prelijte umak u zdjelu, ali nemojte brisati tavu. Poredajte kozice u tavu u jednom sloju. Pecite na srednje j...