Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 23, 2025

SLANA PITA OD BUNDEVE S GOTOVIM KORAMA

Slika
Slana pita od bundeve s gotovim korama  Kad zahadi, bundeva postaje kraljica tanjura, i bojom i okusom, ali i dobrobitima koje ima za zdravlje. Bundeva pruža slast kremastim juhama, odličan je prilog mesu, a nezaobilazna je i u kolačima. No mnogi je najviše vole upravo u slatkim i slanim pitama.    Slana pita od bundeve s gotovim korama  Sastojci: 500 g tikve Gotove kore za pitu 150 g svježeg sira 2 – 3 jušne žlice kiselog vrhnja 2 jaja 3 jušne žlice otopljenog maslaca crni papar sol 2 – 3 jušne žlice griza. Priprema: Tikvu grubo naribajte, a potom je ostavite 10 minuta da pusti vodu. Potom, pomiješajte jaja, vrhnje, sol, papar i sir s tikvom, a ako je smjesa rijetka dodajte krušne mrvice koje će upiti tekućinu. Punite kore nadjevom i zarolajte u obliku pužića te položite u okruglu posudu za pečenje. Gornju koru premažite još uljem ili maslacem. Pecite na 200 °C oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju. Prije posluživanja po želji prelijte po piti još malo...

MEKANA I FINA PECIVA

Slika
Mekana i fina peciva  Svježe pečena peciva sjajan su dodatak svakome jelu, a mogu se pripremiti u relativno kratkom roku od svega dva sastojka: grčkog jogurta i samodizajućeg brašna. Mekana i fina peciva  Sastojci: 240 g grčkog jogurta 120 g samodizajućeg brašna Priprema: U zdjelu od miksera stavite grčki jogurt i brašno i miksajte na srednjoj brzini s nastavkom za tijesto dok se sastojci ne povežu. Dobivenu smjesu prebacite na pobrašnjenu podlogu i ručno mijesite par minuta dok se ne formira glatka kugla tijesta. Dobivenu kuglu tijesta podijelite na šest jednakih dijelova, a svaki komad tijesta oblikujte u kuglicu. Kuglice tijesta položite u namašćenu posudu od lijevanog željeza ili na lim obložen s papirom za pečenje. Stavite peciva u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju i ne ispeku se do kraja. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek! Pripremila: Ivana Matas 

AROMATIČNI FETA SIR SA SLANUTKOM IZ PEĆNICE

Slika
Aromatični feta sir sa slanutkom iz pećnice  Postoje jela koja izgledaju skromno na papiru, a onda vas potpuno osvoje prvim zalogajem. Pečena feta sa slanutkom upravo je takav recept: jednostavan, brz i neočekivano profinjen. Topli, kremasti sir obogaćen je češnjakom i uljem uz dodatak hrskavog tosta. Aromatični feta sir sa slanutkom iz pećnice  Sastojci: konzerva slanutka (oko 400 g) 200-250 g kocka feta sira 3 žlice maslinova ulja sitno nasjeckan režanj češnjaka žličica sušenog origana 1/2 žličice chili pahuljica (po želji) Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. U manjoj posudi za pečenje pomiješajte slanutak, maslinovo ulje, češnjak, origano, ljutu papriku te malo soli i papra. Dobro izmiješajte da se sve obloži. U sredinu položite komad fete i lagano ga utisnite među slanutak. Prelijte ga još s malo ulja. Pecite 20-25 minuta, dok sir ne omekša i dobije zlatnu boju, a slanutak lagano ne postane hrskav. Po vrhu pospite svježim peršinom i poslužite toplo uz tostira...

KADA TREBA MIJENJATI ANTI - AGE KREME?

Slika
Kada treba mijenjati anti - age kremu? Nabavili ste superskupe anti-age kreme ili serume, bili ste zadovoljni rezultatima, ali odjednom više ništa nije kao prije. Lice više nema onu svježinu, vratili su se stari problemi, osjećate čak i nelagodu u koži. Je li vaša njega prestala djelovati? Je li vrijeme za novi proizvod ili vašoj koži više ne pomažu nikakve beauty rutine? Treba li zapravo iskočiti iz te rutine i iznenaditi lice? Jesam li možda prestar(a) da bi kreme uopće bile učinkovite? Više je razloga zašto vam se čini zašto vaša njega više ne djeluje, ili vam se barem samo tako čini. Osluškujte svoju kožu Ustrajna njega pruža najbolje rezultate ali istina je da se i unatoč ustrajnoj svakodnevnoj anti-age njezi razina kolagena nakon nekog vremena ujednačuje, a čak se  može i smanjiti, kažu dermatolozi. Normalno je da ovisno o našem zdravstvenom stanju, prehrani i godišnjim dobima naša koža ima faze kada izgleda bolje i kada izgleda lošije. Zima je za većinu najkritič...

FRITULE S KVASCEM

Slika
Fritule s kvascem  Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste i rade ih redovito, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo uz predblagdansko i adventsko razdoblje. Postoji mnogo varijanti recepata za fritule i svatko se kune da ima onaj provjereni koji nikad ne razočara. Jedan takav donosimo vam i mi. Fritule s kvascem  Sastojci: 500 g brašna za dizano tijesto 100 g šećera 2 jaja srednje veličine pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog 2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije) 170 ml mlijeka 2 male žlice rakije 2 male žlice ruma prstohvat soli korica od nešpricanog limuna ili naranče ulje ili druga masnoća za prženje šećer za ukras Priprema: Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suhim, slastičari i pekari savjetuju da i suhi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate brašnu jer će rezultat uvijek biti bolji. Odvojite nekoliko velikih žlica mlijeka od količine u r...

KAKO SMANJITI RAČUN ZA GRIJANJE?

Slika
Kako smanjiti račun za grijanje? Sezona grijanja u brojnim je domaćinstvima već započela jer su temperature ovih dana značajno niže u odnosu na prethodni tjedan. Kada dani postanu sve hladniji, a termometri počnu pokazivati niske zimske temperature, troškovi grijanja   samo su jedna od muka na koju moramo misliti pri raspodjeli kućnog budžeta. Mnogi se hvataju za glavu od same pomisli na pristizanje računa za grijanje koji će itekako opteretiti kućni budžet, a ako ste jedni od njih, donosimo vam savjete pomoću kojih ćete moći nešto mirnije spavati, a ne smrzavati se ove sezone. Kako pravilno prozračiti prostoriju? Svi znamo da je poželjno prostorije redovno prozračiti, ali nemojte to činiti duže od 10 minuta jer ćete na taj način sačuvati toplinu akumuliranu u zidovima i namještaju. Nakon provjetravanja prostor bi trebao biti topao baš kao i prije njega, a u isto vrijeme unijet ćete malo svježeg zraka. Da biste spriječili stvaranje plijesni, prozračivanje...

ŠVEDSKE PALAČINKE OD KRUMPIRA 🥔

Slika
Švedske palačinke od krumpira  Za švedske palačinke ne trebate se preseliti u kuhinju, ali uračunajte nešto vremena koje će vam otići na ribanje krumpira, kao i samo pečenje... Švedske palačinke od krumpira  Sastojci: 475 ml mlijeka 90 g brašna 1 jaje 800 g krumpira 2 žličice soli 6 kriški slanine džem od brusnice ili višnje maslac Priprema: U posudi umutite mlijeko i brašno. Zatim dodajte jaje i sol. Krumpir naribajte i umiješajte u smjesu. Ostavite da odstoji 30 minuta. U tavi zagrijte puno maslaca pa zagrabite smjese kao za deblje, američke palačinke. Pržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na rubovima, oko 4 minute po strani. Dok se palačinke peku, u drugoj tavi ispržite slaninu tako da bude hrskava. Tople krumpirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja. Pripremila: Ivana Matas 

TIRAMISU CHEESECAKE S OREO KEKSIMA

Slika
Tiramisu cheesecake s oreo keksima  Ovaj desert oduševit će sve generacije. Ne morate ga stavljati u pećnicu, ali svakako ga dobro rashladite u hladnjaku prije posluživanja i rezanja. Tiramisu cheesecake s oreo keksima  Sastojci: Za podlogu 80 g rastopljenog maslaca 30-ak Oreo keksa Za kremu: 700 g krem sira sa sobne temperature 250 ml jake crne kave 250 g mascaponea 150 ml vrhnja za šlag 100 g bijelog šećera 10-ak piškota 3 žlice šećera u prahu 1 čajna žličica ekstrakta vanilije kakao za posipanje Priprema: U dobrom blenderu ili sjeckalici pretvorite Oreo kekse u prah i pomiješajte ih s rastopljenim maslacem. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za pečenje i stavite u hladnjak. U sjeckalicu ubacite krem sir, bijeli šećer i ekstrakt vanilije – miješajte dok se sastojci ne povežu, a krema ne postane glatka. Premažite kremu preko podloge i vratite u hladnjak. Napravite jaku crnu kavu i u nju kratko umočite piškote – piškoti bi trebali upiti kavu, ali nemojte dopustiti da...

GOGOŠI - RUMUNJSKE KRAFNE

Slika
Gogoši - rumunjske krafne Gogoši su rumunjske krafne koje su prilično slične "našima", ponekad jesu malo "niže" ili spljoštenije, ali i princip i okus su isti. Ipak za razliku od kod nas svake sezone sve raskošnijeg punjenja, Rumunji (iako ni kod njih oni s pekmezom ili čokoladom nisu nimalo neobični), gogoše poslužuju -  i prazne.  Gogoši  Sastojci: 550 g glatkog brašna 50 g šećera u prahu 10 g suhog kvasca 1 čajna žličica soli 50 g maslaca 275 ml mlijeka 3 žumanjka 1 čajna žličica paste od vanilije šećer u prahu, za posipanje ulje za prženje Priprema: Stavite brašno, šećer, kvasac i sol u zdjelu za miješanje. Pomiješajte maslac, mlijeko, žumanjke i vaniliju, a zatim smjesu dodajte suhim sastojcima. Pomiješajte u ljepljivo tijesto. Istresite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite oko 8-10 minuta dok ne postane glatko. Tijesto stavite u veliku zdjelu. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu jedan sat dok se ne udvostruči. Tijesto ponovno premijesite i is...

DOMAĆI TERANINO

Slika
Domaći teranino  Ako postoji liker koji miriše na kvalitetna druženja i sve one večeri koje se pretvaraju u uspomene – to je teranino. Ovaj aromatični liker savršena je kombinacija vina i začina, a priprema je jednostavnija nego što mislite. Uz malo strpljenja i prave sastojke, možete napraviti onaj pravi, gusti i mirisni teranino kakav se služi u konobama. Domaći teranino  Sastojci: 1 L terana (ili drugog kvalitetnog crnog vina) 300–350 g šećera 1 naranča, narezana na kolutove 1 limun, također u kolutovima 1 štapić cimeta 5–6 klinčića 1 vanilin šećer 1 dcl rakije ili ruma Priprema: Narežite opranu naranču i limun na tanke kolutove. Nemoj uklanjati koru – upravo ona daje aromu. U veliku staklenku (najbolje sa širokim grlom) ubacite sve: voće, šećer, vanilin šećer, cimet, klinčiće i vino. Dobro promiješajte ili protresite. Dodajte rakiju – ona stabilizira liker i zaokružuje okus. Bez brige, ne osjeti se previše. Ako želite aromu ruma, dodajte rum umjesto rakije. Spr...

ZIMSKE ALERGIJE - SIMPTOMI, OKIDAČI I KAKO DI POMOĆI

Slika
Zimske alergije - simptomi, okidači i kako si pomoći  Kad većina ljudi pomisli na sezonu alergija, zamišljaju proljetne oblake peludi ili ljetne trave. No za mnoge zima donosi alergijske okidače koji najhladnije mjesece mogu učiniti jednako neugodnima kao i proljetno kihanje. Ako primjećujete začepljen nos, svrbež ili iritaciju čim zahladi, možda se suočavate sa zimskim alergijama. Zašto se alergije pogoršavaju zimi Za razliku od proljeća i ljeta, kada vanjski pelud prevladava, zimske alergije obično potječu iz zatvorenih prostora. Hladno vrijeme nas tjera da više boravimo u kući, što znači veću izloženost: Grinjama  – Mikroskopska bića koja uspijevaju u posteljini, tapeciranom namještaju i tepisima. Sporama plijesni  – Često prisutne u vlažnim podrumima, kupaonicama ili oko ventilacijskih otvora. Dlaka i perut  kućnih ljubimaca –  Sitne čestice koje mačke i psi ispuštaju u zrak. Kad je dom dobro zatvoren kako bi zadržao toplinu, ovi se alergeni naku...

PUDING KEKSIĆI

Slika
Puding keksići  Puding keksići uvijek ispadaju prhki i nježnog okusa vanilije. Sigurni smo da ćete obožavati ovaj recept, a može poslužiti i kao super zabava za najmlađe. Puding keksići  Sastojci: 250 g brašna 100 g praška za puding od vanilije 100 g šećera u prahu prstohvat soli 250 g maslaca nekoliko žlica mlijeka Priprema:  Pomiješajte brašno, puding, šećer i sol. Dodajte maslac narezan na tanke listiće pa rukama razmrvite tijesto, trebate dobiti nešto nalik krušnim mrvicama. Potom dodajte žlicu po žlicu mlijeka, onoliko koliko vam je dovoljno da se tijesto može oblikovati u kuglu. Ostavite tijesto pola sata u hladnjaku pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrezujte u željene oblike. Pecite na 180 stupnjeva 10-ak minuta. savjeti Prašak za puding od vanilije možete zamijeniti bilo kojim drugim okusom. Ako ste stavili previše mlijeka u tijesto slobodno dodajte još malo brašna. Keksići bi nakon vađenja iz pećnice trebali biti još mekani, hlađenjem će se...

KAKO POMOĆI DEPRESIVNOM PRIJATELJU?

Slika
Kako pomoći depresivnom prijatelju? Teško je biti u situaciji gdje vam prijatelj ima depresiju, a vi ne znate kako mu pomoći. Iako nema pravog odgovora za svaku situaciju, postoje pitanja koja biste mu trebali postaviti i pokazati mu da ste uz njega. Kakav ti je apetit? Većina vašeg serotonina, hormona zbog kojeg se osjećate sretno, se nalazi u crijevima pa prvo možete provjeriti je li problem počeo kao probavni. Nezdrava hrana može negativno utjecati i na mentalno zdravlja, a ne samo fizičko. Jesi li bio na pregledu nedavno? Depresija može biti plod raznih fizičkih zdravstvenih problema. Odlazak na sistematski pregled može potencijalno ukazati na razlog zbog kojeg vam se prijatelj tako osjeća. Što se događa u tvom životu u posljednje vrijeme? Moguće je da je depresija izazvana nečim što im se dogodilo u životu. Ako prolaze kroz teško razdoblje to ih može uvelike obeshrabriti. Što misliš da je razlog zbog kojeg se sad osjećaš loše? Možda vam se prijatelj još uvijek podsvjes...

ŠTO SE MIJENJA NAKON 35. I KAKO PODRŽATI TIJELO NA PRIRODAN NAČIN?

Slika
Što se mijenja nakon 35. i kako podržati tijelo na prirodan način? Nakon 35. godine, naše tijelo nenametljivo, ali vrlo jasno počinje slati signale da je vrijeme za drugačiji ritam života. Metabolizam usporava, oporavak traje duže, a stres ostavlja dublji trag nego prije deset godina. Iza svega stoji – hormonima dirigirana pozornica. Melatonin – hormon sna i regeneracije Melatonin  prirodno pada nakon 35., što znači da se teže uspavamo, san je plići, a buđenja češća. A san je glavni saveznik dugovječnosti: tijekom duboke faze sna mozak čisti toksine, hormoni se stabiliziraju, a tijelo se obnavlja. Kako ga prirodno podržati: izbjegavati ekrane 2 sata prije spavanja koristiti prigućeno, toplo svjetlo navečer večernja rutina bez stimulacije (čitanje, topli tuš, slow stretching) konzumirati hranu bogatu prirodnim melatoninom: trešnje, orasi, rajčica jutarnje sunce na licu barem 10 minuta za resetiranje cirkadijalnog ritma Slowliving bonus:  stvorite „večernju ceremonij...

PICADILLO - JEDNOSTAVNO JELO IZ JEDNE TAVE

Slika
Picadillo - jednostavno jelo iz jedne tave  Picadillo je klasično jelo španjolskog podrijetla koje se proširilo diljem Latinske Amerike, Kariba i Filipina. Naziv dolazi od španjolske riječi "picar", što znači "usitniti", a odnosi se na način pripreme – "usitnjeno" je najčešće mljeveno meso i  kuha se s raznovrsnim povrćem u aromatičnom umaku od rajčice. Picadillo  Sastojci: 1 srednji žuti luk 4 češnja češnjaka 225 g krumpira 2 žlice ulja 450 g nemasne mljevene junetine ili svinjetine (ili kombinacija) 1 ½ čajne žličice soli, podijeljeno 1 žlica koncentrata rajčice 1 konzerva (400 g) nasjeckanih rajčica ili pelata 120 ml vode 1 čajna žličica mljevene paprike 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra, plus još po potrebi umak od soje, po želji 140 g smrznutog graška i mrkve 100 g grožđica (ili maslina) kuhana riža, za posluživanje Priprema: Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Zagrijte 2 žlice ulja u veliko...

8 TRIKOVA KAKO DA VAM NOVE ČIZME NE STVARAJU ŽULJEVE

Slika
8 trikova   kako da vam nove čizme ne stvaraju žuljeve  Nove čizme često izgledaju savršeno na prvi pogled, ali kada ih počnemo nositi, zna se dogoditi da nisu tako udobne kao što smo očekivali. Tvrdi materijali, trenje i neugodni pritisak mogu brzo pokvariti ugodu hodanja. Kako bismo izbjegli žuljeve i nelagodu, dobro je znati nekoliko jednostavnih trikova koji mogu pomoći da se čizme brže prilagode stopalu i postanu udobne već od prvih koraka. Trikovi koje morate isprobati 1. Primijenite flastere ili jastučiće Ako ste osjetljivi na trenje, zaštita kože prije nošenja čizama može puno pomoći. Flasteri ili mekani jastučići stvaraju dodatni sloj između kože i obuće, osobito na peti ili bočnim stranama stopala. Na taj način smanjuju pritisak i sprečavaju nastanak bolnih žuljeva. 2. Sprej za rastezanje obuće Sprejevi za omekšavanje materijala olakšavaju prilagodbu čizama. Dovoljno je lagano poprskati unutrašnjost, osobito na tvrđim dijelovima, i kratko prošetati. Mater...

MATCHA I BIJELA ČOKOLADA MOUSSE 🍫

Slika
Matcha i bijela čokolada mousse  Ovaj mousse ne samo da je ukusan i zdrav, već će vas zasititi i napuniti energijom na potpuno novi način. Matcha i bijela čokolada mousse  Sastojci: 400 g silken tofua 160 g bijele čokolade (po želji veganske) pola žličice ekstrakta vanilije 3-4 žlice agavinog sirupa 2-3 žličice  matcha praha 2 žličice kokosovog ulja Priprema: Bijela čokolada i kokosovo ulje prvo se lagano tope na pari, dok ne dobijete glatku, homogenu masu. U međuvremenu pripremite blender – ovo je ključ za savršenu teksturu moussa. Kada se čokolada otopi, prebacite je u blender zajedno sa svim preostalim sastojcima – tofuom, vanilijom, javorovim sirupom i  matchom. Blendajte na najvišoj brzini najmanje jednu minutu, dok ne dobijete savršeno kremast i lagan mousse. Gotovu smjesu prebacite u posudu po izboru i ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sljedećeg jutra, vaš  matcha  mousse je spreman za uživanje, bilo kao doručak, desert ili čak ...

TORTA MATILDA 🍰

Slika
Torta Matilda  Torta Matilda postala je pravi slatki hit sezone, a nije teško shvatiti zašto. Zahvaljujući   viralnim videima na društvenim mrežama, nostalgičnoj povezanosti s kultnim filmom Matilda i dekadentnoj kombinaciji čokoladnog biskvita i kreme, ova torta osvaja i oči i nepce. Ljudi diljem svijeta dijele svoje verzije torte, izazivaju prijatelje da je naprave i oduševljavaju se bogatstvom okusa u svakom zalogaju. Torta Matilda  Sastojci: 75 g šećera 90 g brašna 20 g kakaa 3 g praška za pecivo 2 g sode bikarbone 2 g soli 55 ml ulja 1 jaje 80 ml mlijeka 1 žličica octa 80 ml vrele kave Krema: 230 g čokolade za kuhanje 250 ml vrhnja za šlag 20 g maslaca prstohvat soli 250 g mascarpone sira 15 g kakaa 60 g šećera u prahu 1 žlica ruma 1 žličica ekstrakta od vanilije Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite kalup za tortu promjera 16 ili 18 cm maslacem, a zatim pospite brašnom. Dno obložite okruglim papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, k...

GULAŠ OD JUNETINE I JEČMA

Slika
Gulaš od junetine i ječma  Slatkoću cidera uravnotežit će svježe brusnice i nešto čili praha, a okusni profil dodatno produbiti ružmarin, timijan – i štapić cimeta. Gulaš od junetine i ječma  Sastojci: 750 ml mesnog temeljca 500 g junećeg vrata ili lopatice 200 g ječma 125 ml jabučnog cidera 80 g svježih brusnica 3 mrkve 2 žlice glatkog brašna 2-3 češnja češnjaka 1 manji luk 1 štapić cimeta 1-2 grančice ružmarina 1-2 grančice timijana 1 čajna žličica čilija u prahu sol i papar po želji biljno ulje po želji Priprema: Meso narežite na veće kocke, pospite ga brašnom, posolite i popaprite po želji. U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na srednje jakoj vatri zapecite meso sa svih strana – za to će vam biti potrebno pet do 10 minuta. Izvadite meso sa strane. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk, oko pet minuta. Dodajte i češnjak i pirjajte ga oko pola minute. Podlijte sve zajedno jabučnim ciderom i sastružite zapečene dijelove s lonca. Kuhajte oko tri minut...

JUHA OD LEĆE I PARMEZANA

Slika
Juha od leće i parmezana  Topla, mirisna i kremasta, ova   juha od leće i parmezana idealna je za sive i hladne dane. Leća ovdje igra glavnu ulogu – brzo se kuha, lako preuzima druge okuse i čini juhu zasitnom.  Juha od leće i parmezana  Sastojci: 60 ml maslinova ulja, plus za posluživanje 2 žuta luka, nasjeckana 2 mrkve, nasjeckane 2 stabljike celera listaša, nasjeckanog 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog 3 čajne žličice soli, podijeljeno 4 žlice koncentrata rajčice 1 suhi lovorov list 380 g smeđe ili zelene leće (namočene preko noći) 2 l povrtnog temeljca 120 g naribanog parmezana, plus kora, plus za posluživanje nasjeckani listovi peršina, za posluživanje papar Priprema: Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikom loncu s debelim dnom. Dodajte luk, mrkvu, celer, češnjak i jednu žličicu soli te kuhajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast i ne počne zagarati, 10 do 12 minuta. Napravite prostora između povrća da vidite dno lonca i dod...

SVINJSKI FILE U UMAKU OD PIVA I LUKA 🍺

Slika
Svinjski file u umaku od piva i luka  Ako volite rustikalna jela koja spajaju jednostavne sastojke u duboke, bogate okuse, ovi pirjani svinjski odresci s pivom i lukom mogli bi vam postati omiljeni. Svinjski file u umaku od piva i luka  Sastojci: 4 odreska svinjskog filea, debljine 2,5 cm sol, po ukusu papar, po ukusu 2 žlice brašna 2 žlice maslaca 1 žlica ulja 2-3 luka, tanko narezana 10 suhih smokava (tanko narezanih) ili 2 žlice smeđeg šećera 1 čajna žličica suhog ili svježeg timijana 250 ml svijetlog ale piva (tripel ili saison) ½ žlice kukuruznog škroba + 1 žlica hladne vode, pomiješane zajedno u kašu 1 čajna žličica jabučnog octa ili dijon senfa Za salamuru: 1 l vode 100 g smeđeg šećera 2 čajne žličice soli led Priprema: Pripremite salamuru tako da vodu zakuhate i umiješate šećer i sol. Maknite s vatre i u tekućinu dodajte oko 2 šalice leda. Stavite meso u salamuru i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili preko noći. Osušite odreske i obilno ih za...

ZAPEČENA TJESTENINA S KOBASICAMA

Slika
Zapečena tjestenina s kobasicama  Vjerujemo da će mnogi već danas poželjeti za objed pripremiti ovo sočno, ukusno, zasitno i jednostavno jelo. Zapečena tjestenina s kobasicama  Sastojci: 500 g tjestenine penne (cijeli paket) 2 para kobasica 20 dag sira 200 g pasirane rajčice (pasata) 100 ml ulja 2 češnjaka začini: sol, vegeta, papar, čili i vlasac Priprema: Narezane kobasice pecite na ulju sa svih strana. Dodajte nasjeckani češnjak, zalijte rajčicom i posolite. Kuhajte do željene gustoće. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi (po želji dodajte i malo vegete). Ocijedite tjesteninu i izmiješajte s umakom od rajčice i kobasicama. Dodaje začine. Sve to premjestite u posudu za pečenje. Prije pečenja dodajte naribani sir. Jelo zapecite u pećnici na 190 stupnjeva. Dovoljno je peći desetak minuta, da se lijepo zapeče. Pripremila: Ivana Matas 

KOLAČ S KREMOM I PRHKIM KORAMA

Slika
Kolač s kremom i prhkim korama  Kombinacija prhkih kora i hladne kreme uvijek je dobitna, a u nastavku vam donosimo recept za takozvani Gabriela kolač koji se sprema brzo i lako, a okus je fantastičan. Kolač s kremom i prhkim korama  Sastojci: za kore: 5 bjelanjaka 250 g šećera 100 g mljevenih oraha 1 žlica krušnih mrvica za kremu: 5 žumanjaka 150 g šećera 3 žlice brašna 250 ml mlijeka 250 g maslaca ekstrakt vanilije Priprema: Pripremite kore. Napravite snijeh od bjelanjaka postepeno dodajući šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Dodajte orahe i krušne mrvice pa sve dobro promiješajte špatulom. Smjesu rasporedite preko klasičnog velikog pleha koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. U međuvremenu pripremite kremu. Miksajte žumanjke i šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim dodajte vaniliju, mlijeko i brašno pa sve dobro promiješajte. Smjesu stavite na vatru pa kuhajte sedam do 10 minuta uz neprestano miješanje. Kremu ohla...

KAKO UVIJEK KUPITI SAVRŠENE TRAPERICE?👖

Slika
Kako uvijek kupiti savršene traperice? Neke traperice mogu izgledati odlično! No, taj se dojam može promijeniti kada ih idemo isprobati. Sigurno vam se ovakva situacija dogodila već puno puta. Nekada ih čak i kupimo, a onda doma shvatimo da to ipak nije to. Kada ih primite u ruku, između stražnjeg i prednjeg dijela treba biti razlika u visini Kada držite hlače u ruci, prednji dio mora biti niže od stražnjeg. Ne bi smjelo biti ravno jer će tada hlače čudno stajati. Dakle, gornji rub traperica na stražnjici trebao bi biti viši od gornjeg ruba trbuha, jer tada vaša stražnjica ima više mjesta u hlačama. Na stražnjoj strani šavovi trebaju biti u blago slovu V Na stražnjoj strani kada šavovi idu u blago slovo V to pokazuje da će te traperice stajati laskavo. Traperice na međunožju trebaju imati dva prsta prostora Ispod patentnog zatvarača trebaju vam stati dva prsta, toliko prostora treba biti naprijed u području međunožja. U suprotnom će vam traperice biti pre...

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE

Slika
Fritulinka - hibrid fritule i palačinke  Što je Fritulinka?   Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom. Fritulinka  Fritulinka – Marelica Potrebno za 1 fritulinku: Palačinka – 1 kom Smjesa za fritule – 100 g Džem od marelice – 60 g Karamela/mandarina umak – 30 g Ulje za prženje – 1 L Palačinka Sastojci: Jaja – 2 kom Glatko brašno – 200 g Mlijeko (sobna temperatura) – 200 mL Mineralna voda – 200 mL Ulje – 1 žlica Rastopljeni maslac – 1 žlica Sol – prstohvat Postupak: Sve sastojke izmiksati mikserom do glatke smjese. Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku. Smjesa za fritule Sastojci: Jogurt – 4 dL Jaja – 2 kom Vanilin šećer – 2 paketića Sol – malo Šećer – 2 žličice Glatko brašno – 300 g Prašak za pecivo – 1 paketić Rum – 1 žlica Postupak: Sve sastojke dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa. Karamela/mandarina umak Sastojci: Šećer – 160 g Glukozni sirup – 100 g Vr...

KAKO PREPOZNATI NASILJE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU I ŠTO UČINITI?

Slika
Kako prepoznati nasilje u svakodnevnom životu i što učiniti? Nasilje nad ženama definira se kao bilo koji čin ili prijetnja činom koja je usmjerena prema ženama zbog njihove rodne pripadnosti i koja može izazvati fizičku, emocionalnu ili psihološku patnju. Žene su zbog društvenih i kulturnih nejednakosti češće izložene riziku od zlostavljanja. Ovo uključuje diskriminaciju na radnom mjestu, neravnopravne plaće, očekivanja vezana za brigu o obitelji te ograničenu slobodu u donošenju osobnih ili reproduktivnih odluka. Oblici nasilja Nasilje se može manifestirati na različite načine. Fizičko nasilje obuhvaća udarce, guranje ili druge oblike direktnog nasilja prema tijelu. Psihološko nasilje uključuje kontrolu, izolaciju, omalovažavanje ili prijetnje, a često se kombinira s drugim oblicima nasilja i prolazi "ispod radara". Seksualno nasilje uključuje sve neželjene oblike spolnog ponašanja, a ekonomsko nasilje može ograničavati financijsku neovis...

JUHA OD RAJČICE I TORTELLINA 🍅

Slika
Juha od rajčice i tortellina  Juha od rajčice je odlično predjelo koju obožavaju sve generacije, a pogotovo u zimsko vrijeme. Ako želite povećati kalorijsku vrijednost te juhe, dodajte nešto tortellina punjenih sirom. Juha od rajčice i tortellina  Sastojci: 1 l povrtnog temeljca 1 konzerva sjeckane rajčice od 400 g 250 g kupovnih svježih tortellina od sira 60 g svježih listića špinata 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina 1-2 češnja češnjaka biljno ulje po želji sol i papar po želji naribani parmezana po želji za posluživanje Priprema: U loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani češnjak – pirajte ga oko pola minute i pazite da vam ne izgori. Podlijte češnjak s temeljcem i dodajte nasjeckanu rajčicu iz konzerve. Poklopite lonac i pustite da juha zavrije. Kada juha zavrije dodajte tortelline i kuhajte prema uputama na pakiranju. Začinite sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina. Pred kraj kuhanja dodajte svježi špinat i pusti...

PERECI U ČOKOLADI I KIKIRIKI MASLACU 🥜 🍫

Slika
Pereci u čokoladi i kikiriki maslacu  Ako tražite brz i jednostavan način da pripremite impresivan slatko-slani desert, ili jednostavnu grickalicu za gledanje filmova, imamo idealno rješenje. Kombinacija bogate čokolade, kremastog kikiriki maslaca i hrskavih slanih pereca stvara savršen kontrast okusa. Recept za perece u čokoladi i kikiriki maslacu ne zahtijeva pečenje niti posebnu opremu, dovoljno je otopiti čokoladu, složiti sastojke i ohladiti. Pereci u čokoladi i kikiriki maslacu  Sastojci: 200 g čokolade (tamne ili mliječne) 3-4 žlice kikiriki maslaca (kremasti) 40-60 g mini pereca + malo dodatnih zdrobljenih malo krupne soli (po želji) Priprema: Otopite čokoladu, na papiru za pečenje je razmažite u pravokutnik debljine oko 0.5 cm. Na još toplu čokoladu nakapajte nekoliko malih “mrlja” kikiriki maslaca Čačkalicom ili nožem povucite linije da napravite mramorni uzorak. Dodajte perece po površini čokolade. Po želji po vrhu pospite još 2-3 žlice zdroblj...

POŠIRANE KRUŠKE S KREMOM OD MASCARPONEA, ORAŠASTIM POSIPOM I BIJELE ČOKOLADE 🍫 🍐

Slika
Poširane kruške s kremom od mascarponea, orašastim posipom i bijele čokolade  Poširane kruške oduvijek su bile desert koji spaja jednostavnost i profinjenost. Ovaj klasik vraća se u modernoj, nježnijoj verziji koja stavlja naglasak na aromu samog voća, a ne na previše dodataka. U nastavku donosimo recept za brzinski desert kojem je teško odoljeti. Poširane kruške s kremom od mascarponea, orašastim posipom i bijele čokolade  Sastojci: Za poširane kruške: 6-8 čvrstih krušaka (jedna po osobi) 700 ml vode 200 g šećera žličica ekstrakta vanilije po želji: cimet, kardamom, menta, timijan, vino i/ili rum Krema od mascarponea: 200 g mascarponea 200 g vrhnja za šlag 5 žlica šećera Posip: 100 g bijele čokolade 70-100 g oraha, badema ili pistacija prstohvat soli 2 žlice šećera malo maslinova ulja (opcionalno) Priprema: Ogulite kruške. U veću posudu ulijte vodu i dodajte šećer pa zagrijte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi. Umiješajte vaniliju, začine i alkohol po želji. Sma...

KOLAČ OD VANILIJE

Slika
Kolač od vanilije  Ovaj kolač od vanilije radi se od sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici poput brašna, šećera, mlijeka, jaja i maslaca. Kolač od vanilije  Sastojci: Za biskvit: 200 g bijelog šećera 180 g glatkog brašna 125 ml punomasnog mlijeka 115 g omekšanog maslaca 2 velika jaja 2 čajne žličice ekstrakta vanilije 1,5 čajna žličica praška za pecivo Za glazuru: 240 g šećera u prahu 100 ml vrhnja za šlag 2 čajne žličice ekstrakta vanilije Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup iznutra i stavite ga sa strane. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac sa sobne temperature i šećer te ga miksajte električnim mikserom tri do četiri minute sve dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja u šećer i nastavite miksati. Ubacite u smjesu i ekstrakt vanilije. Suhe sastojke pomiješajte s vlažnima, dodajte mlijeko i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prebacit...

KOLAČ OD KOKOSA I LIMUNA 🍋

Slika
Kolač od kokosa i limuna  Ako volite deserte koji su jednostavni, a opet puni okusa, ovaj kokos-limun loaf kolač mogao bi postati vaš novi favorit. Spoj svježine limuna i nježne slatkoće kokosa daje mu predivnu aromu i mekanu, gotovo sočnu teksturu koja traje danima. Kolač od kokosa i limuna  Sastojci: 1 1/2 šalice glatkog brašna 1/2 šalice kokosa 2 žličice praška za pecivo 1/2 žličice soli 1/2 šalice maslaca (neslanog) 3/4 šalice šećera 3 jaja sobne temperature Sok 1/2 limuna Naribana korica 1/2 limuna 1 šalica grčkog jogurta Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 °C. Namastite i obložite papirom za pečenje kalup za kruh veličine 23 × 13 cm. U srednje velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, naribani kokos, koricu limuna, prašak za pecivo i sol. Ostavite sa strane. U zdjeli električnog miksera miksajte maslac na velikoj brzini oko 30 sekundi. Dodajte šećer i miksajte još 2–3 minute, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja jedno po jed...

KAKO RESETIRATI ŽIVOT U JEDNOM DANU?

Slika
Kako resetirati život u jednom danu? Možda na nama nema gumb za reset kao na elektroničkim uređajima, ali svejedno se i vi možete resetirati kroz 24 sata. Osjećat ćete se kao nova osoba i to je početak. Dat će vam snage, motivacije i želje da nastavite u novom svjetlu. Pospremite svoj životni prostor Prostor u kojem boravimo jako puno utječe na nas i zato pomaže kada napravimo veliko čišćenje i pospremanje. Prostor će vam izgledati totalno drugačije, a to pomaže i da se vi osjećate drugačije. Osmislite svoju realnu jutarnju rutinu i odradite ju Kako bi mogla izgledati vaša jutarnja rutina?   Neka ona bude realna, ali i neka sadržava nešto što vam je drago i što vas veseli. Ovako ćete izgraditi svoju novu svakodnevicu. Osmislite i svoju večernju rutinu koju možete svaki dan odraditi te ju i napravite Isto je i s večernjom rutinom. Kada ju osmislite, krenite odmah taj dan s njom. Budite kreativni na koji god način želite Uzeti vrijeme u danu za kreativnost je it...