Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 9, 2025

INSPIRACIJE ZA NAJLJEPŠI BOŽIĆNI VIJENAC

Slika
Inspiracije za najljepši božićni vijenac  Božićni vijenac postao je simbol dobrodošlice, topline i zajedništva svakog doma. U duhu  slow living  filozofije, stvaranje vijenca ne mora biti užurbana obaveza, neka bude ritual. Odvojite malo vremena, sastavite materijale koje volite, pustite omiljenu glazbu i potrudite se da vaš vijenac bude odraz vašeg doma, sezone i raspoloženja. Vijenac s crvenim bobicama i borovim grančicama Vječni favorit koji nikada ne izlazi iz mode. Kombinacija mirisnog zimzelenog granja i jarkih crvenih bobica unosi toplinu i energiju u prostor. Ovakav vijenac najčešće se povezuje s tradicionalnim blagdanima, a lako ga možete oplemeniti detaljima poput mašne od jute, malih zvončića ili sušenih kriški naranče. Minimalistički vijenac od eukaliptusa i zelenila Svjež, sofisticiran i savršen za moderni interijer. Ako volite jednostavnost i svježinu, ovo je vaš izbor. Eukaliptus unosi profinjenost i moderan izgled, a njegova siva zelena boja dj...

MIRISNI KEKSIĆI OD BADEMA

Slika
Mirisni keksići od badema  U vremenu kada nas svakodnevne obaveze vuku na sve strane, malo tko može odoljeti jednostavnom užitku svježe pečenih keksića. Miris badema, hrskava tekstura i blaga slatkoća vraćaju nas u djetinjstvo, a dobra vijest je da se ovi keksići pripremaju brzo i bez puno komplikacija. Mirisni keksići od badema  Sastojci: 200 g mljevenih badema - 100 g glatkog brašna - 80 g šećera u prahu - 1 vanilin šećer - 100 g maslaca (sobne temperature) - 1 jaje prstohvat soli - bademi u listićima (za ukrašavanje) Priprema: U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i sol. Dodajte maslac i jaje pa rukama ili mikserom zamijesite glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Od tijesta oblikujte male kuglice, lagano ih spljoštite i složite na lim obložen papirom za pečenje. Po želji pospite listićima badema. Pecite 12–15 minuta, dok rubovi laga...

ŠTO NAM TIJELO POKUŠAVA REĆI KAD ENERGIJA PADNE?

Slika
Što nam tijelo pokušava reći kad energija padne? Kad dani postanu kraći, a nebo sivo, mnoge žene osjete promjenu – ne samo u raspoloženju, nego i u tijelu. Umor, sporiji metabolizam, veća potreba za hranom i snom, a ponekad i neobjašnjiva razdražljivost. Dok često krivimo manjak sunca ili užurban ritam, iza tog osjećaja iscrpljenosti često stoje – hormoni. Zima traži usporavanje, ne odustajanje U hladnijem dijelu godine naš živčani sustav prirodno teži regeneraciji. Žene to osjećaju snažnije jer njihov hormonalni sustav – osobito estrogen, progesteron i kortizol – izravno reagira na stres i manjak odmora. Ako nastavimo gurati jednak tempo, često uđemo u stanje tzv.  funkcionalnog umora : još uvijek radimo, ali bez radosti, bez fokusa i uz kroničan osjećaj težine u tijelu. Upravo sada, kad sve u prirodi miruje, naš bi organizam trebao usporiti – jesti toplije obroke, spavati duže, kretati se mekše, disati dublje. To nije slabost, nego mudrost cikličnosti. Manjak prirodne...

GUSTA JUHA S TORTELLINIMA, KOBASICOM I ŠPINATOM

Slika
Gusta juha s tortellinima, kobasicom i špinatom  Kad se temperature spuste, nema ničeg boljeg od tanjura guste, mirisne juhe koja grije iznutra. Ova verzija s tortelinima, kobasicom i špinatom upravo je takva – bogata, kremasta i dovoljno konkretna da posluži kao cijeli obrok, a ne samo kao predjelo. Gusta juha s tortellinima, kobasicom i špinatom  Sastojci: 450 g tortellina sa sirom žlica maslinovog ulja (po potrebi još) 450 g kobasice bez ovitka 2 veće glavice luka 2 veće mrkve sol i papar 5 režnjeva češnjaka žličica sjemenki komorača (po želji) 170 g koncentrata rajčice 120 ml suhog bijelog vina 60 g glatkog brašna 2 l pilećeg ili povrtnog temeljca 240 ml mlijeka 115 g krem sira sobne temperature 280 g svježeg špinata parmezan za posluživanje Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Ubacite kobasicu i pirjajte je razbijajući je kuhačom na sitne komade. Kad porumeni, izvadite je na tanjur i stavite sa strane. Ako je u loncu ostalo previše masnoće, višak...

ŠTO SE DOGAĐA AKO ČESTO SPAVAMO ŠEST SATI ILI MANJE?

Slika
Što se događa ako često spavamo šest sati ili manje? Tjedan prođe u žurbi, rastrgani smo između obaveza, poruka, rokova i svih onih "sitnica" koje odjednom postanu hitne. I dok mi jurimo, san je ono što najčešće žrtvujemo, uvjereni da će se sve izdržati uz još jednu kavu ili kratku pauzu. Umor koji se ne da sakriti Kad se stalno budimo prerano ili liježemo prekasno, tijelo jednostavno ne stigne napuniti baterije. To se prvo vidi se na energiji dan je nekako teži, sve traži malo više truda, a čak i uobičajeni zadaci djeluju napornije. Zamagljena koncentracija i "kratak fitilj" Kada dugo spavamo premalo, mozak radi kao da ste mu oduzeli pola jutarnje rutine. Teže se fokusiramo, dan nam odjednom postane kaotičniji, a strpljenje manje nego inače. U takvim trenucima i male stvari mogu djelovati ogromno. Dovoljno sna čini nas stabilnijima, mirnijima i bržima u donošenju odluka, baš onako kako želimo funkcionirati tijekom napornog radnog tjedna. Povećan apetit ...

KAKAO KOCKE BEZ JAJA, MLIJEKA I MASLACA

Slika
Kakao kocke bez jaja, mlijeka i maslaca  Nemate u hladnjaku ni jaja, ni mlijeko, ni maslac, a željeli biste napraviti neki brz i sočan kolač? Sada to i možete uz ovaj jednostavan recept za koji nećete uprljati puno posuđa - osim protvana za pečenje ništa drugo vam ne treba. Kakao kocke bez jaja, mlijeka i maslaca  Sastojci: 1 i pol šalica oštrog brašna 3 velike žlice kakaa (nezaslađenog) 1 šalica šećera 1 žličica sode bikarbone pola žličice soli 1 žličica alkoholnog octa 1 žličica ekstrakta vanilije 5 žlica biljnog ulja 1 šalica vode Priprema: Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite četvrtasti protvan od 20 centimetara i u njemu smiješajte prvih pet suhih sastojaka. U smjesi napravite tri udubine, dvije male i jednu veću. U jednu malu udubinu ulijte alkoholni ocat, u drugu malu udubinu ekstrakt vanilije i u treću, najveću, biljno ulje. Sve zalijte vodom i pomiješajte u jednoličnu smjesu. Pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 35 minuta. Piknite čačkalicom za...

ŠTO ZNAČI BITI MENTALNO JAK U SVIJETU KOJI STALNO TRAŽI VIŠE?

Slika
Što znači biti mentalno jak u svijetu koji stalno traži više? Mentalna snaga je izraz koji danas često čujemo i koristimo, ali rijetko kada se zapitamo razumijemo li ga zaista. Od nas se traži “izdržljivost pod svaku cijenu”, a mentalna čvrstoća često se krivo izjednačava s potiskivanjem emocija, šutnjom i neosjetljivošću. Dosljednost umjesto perfekcionizma Ono što svi mi možemo naučiti od Gen Z ekipe jer da je perfekcionizam precijenjen, a hitnost je zapravo vrlo rijetko stvarno toliko hitna da joj trebamo dozvoliti da nam uzrokuje stres. Nove generacije muškaraca (i žena) shvaćaju da prava mentalna snaga leži u dosljednosti, a ne u savršenstvu. I odbijaju da im posao diktira život i raspoloženje. Poanta mentalne snage je da možemo nastaviti dalje čak i kada podbacimo i motivacija nije najjača, ali bez samokažnjavanja. Mentalno snažni muškarci više se ne forsiraju do granica iscrpljenosti već znaju rasporediti prioritete i ritam rada. I znaju kada moraju stat...

NAJBRŽI ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA I JAJA

Slika
Najbrži čokoladni kolač bez brašna i jaja  Ako tražiš jednostavan kolač koji se priprema u jednoj posudi, ne sadrži brašno ni jaja, a ipak se lijepo reže i ne mrvi se – ovo je recept za tebe. Zobene pahuljice savršeno upijaju vlagu, daju prirodnu strukturu i potpuno se stapaju u smjesu tijekom pečenja. Najbrži čokoladni kolač bez brašna i jaja  Sastojci: 200 g tamne čokolade 100 g maslaca ili kokosova ulja – 200 ml mlijeka (može biljno) – 120 g šećera ili drugog zaslađivača 70 g kakaa u prahu – 50–60 g sitnih zobenih pahuljica (ili krupnih, ali kratko usitnjenih) – prstohvat soli 1 žličica ekstrakta vanilije – 1/2 žličice praška za pecivo Priprema: 1. Otopi čokoladu i maslac na laganoj vatri, uz miješanje. 2. Dodaj mlijeko, šećer, sol i vaniliju te dobro sjedini. 3. Makni s vatre i umiješaj kakao u prahu i prašak za pecivo. 4. Dodaj zobene pahuljice i dobro promiješaj kako bi upile dio smjese. 5. Izlij sve u kalup obložen papirom za pečenje. 6. Pecite 18–22 minute ...

KORISTIMO LI BODY MIST ZA TIJELO CIJELO VRIJEME NA POGREŠAN NAČIN?

Slika
Koristimo li body mist za tijelo cijelo vrijeme na pogrešan način? U svijetu ljepote, trendovi se neprestano mijenjaju, a često nas iznenade novim načinima njege i stila. U posljednje vrijeme, fokus je stavljen na različite inovacije, kao što su flasteri za ožiljke koji obećavaju da će smanjiti vidljivost bora, ili ljubičastu manikuru koja unosi dozu svježine u svakodnevnu beauty rutinu. Ove i slične tehnike naglašavaju da je njegovanje sebe u različitim aspektima ključno, ali ponekad možemo zanemariti jedan važan dio naše svakodnevne njege – parfem ili body mist. Novi način na koji nanosimo  body mist Mnogi od nas se oslanjaju na klasično nanošenje parfema na uobičajena mjesta poput vrata ili iza ušiju. Međutim, postoje trikovi koji mogu znatno unaprijediti iskustvo mirisanja i ostaviti snažniji utisak. Na primjer, na Instagramu je Rachel Shea podijelila zanimljivu tehniku koja je oduševila njene pratitelje. Ona tvrdi da nikada nije d...

ŠTO KADA ŽELITE POČETI ČITATI KNJIGE, A NE ZNATE ODAKLE POČETI?

Slika
Što kada želite početi čitati knjige, a ne znate odakle početi? Stajati pred policom prepunom knjiga i osjećati kao da ne znate odakle početi situacija je koja pogađa mnoge od nas u trenutku kada želimo vratiti čitanju mjesto u svakodnevici ili pak tek početi aktivno čitati. Prihvatite trenutak zbunjenosti Osjećaj da ne znate odakle početi je prirodan. Današnji književni pejzaž prepun je žanrova, stilova i ideja. Umjesto da se upuštate u mentalitet "sve ili ništa", pokušajte promijeniti perspektivu. Gledajte zbunjenost kao znak mogućnosti, a ne ograničenja. Ona otvara prostor za introspektivno istraživanje i spontanost. Slijedite svoje raspoloženje i životnu fazu Kaže se da vas svaka knjiga nađe u pravom trenutku. I uistinu, knjige su ogledala naših trenutačnih potreba. Ako tražite bijeg od stresa , lagani roman, humoristička proza ili poezija koja nježno dirne srce mogu biti idealni. Ako ste u potrazi za motivacijom i smjernicama , knjige o osobnom rastu, filozof...

MIRISNI GRČKI GULAŠ OD SVINJETINE

Slika
Mirisni grčki gulaš od svinjetine  Gulaš od svinjetine s limunom grčki   je specijalitet kojem mediteranski štih daju origano i maslinovo ulje. Koristite li svježi origano ,  dodajte ga na kraju kuhanja, a suhi se dodaje ranije - desetak minuta prije kraja kako bi se razvile fine arome. Za pripremu možete koristiti pristupačnije komade mesa, kao što je vratina .  Gulaš poslužite s pireom od krumpira, širokim rezancima ili kriškama domaćeg kruha i omiljenom salatom. Mirisni grčki gulaš od svinjetine  Sastojci: 1 kg svinjetine (vratina) 30 g glatkog brašna 3 žlice ulja 2 glavice luka 1 češanj češnjaka 2 mrkve 2 žlice maslinova ulja 200 ml bijelog vina sok od 2 limuna 500 ml temeljca 2 žlice senfa 1 žlica svježeg origana Priprema: Zagrijte lonac na jakoj vatri i dodajte ulje. Narežite svinjetinu na komade od 2-3 cm, posolite, popaprite i uvaljajte u brašno. Promiješajte da meso bude potpuno prekriveno. Dodajte svinjetinu u lonac i dobro j...

SLANI PUŽ OD SIRA I ŠPEKA

Slika
Slani puž od sira i špeka  Slani zalogajčići od lisnatog tijesta odlična su ideja kada nam se jede nešto fino za doručak, gablec ili međuobrok. Ako vam se ne da do pekare, ne brinite. Ukusne zalogaje možete napraviti i kod kuće u relativno kratkom vremenu. Slani puž od sira i špeka  Sastojci: 1 paket kupovnog lisnatog tijesta 225 g krem sira 100 g naribanog cheddara 6-8 kriški špeka začinsko bilje po želji biljno ulje za podmazivanje Priprema: Nasjeckajte špek na manje komade i prepecite ih na tavi. Pecite ih otprilike 5 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Krem sir izmiksajte sa začinskim biljem po želji. Premažite ga preko razvučenog kupovnog lisnatog tijesta. U sirni namaz dodajte prepečene komadiće špeka, a preko svega pospite naribani sir cheedar. Pažljivo zamotajte lisnato tijesto tako da dobijete debelu kobasicu. Oštrim je nožem narežite na kriške debljine oko jednog centimetra. Položite kriške u obliku pužića na lim za pečenje koji ste prethodno n...

7 MOĆNIH LJEKOVITIH BILJAKA KOJE POMAŽU U JAČANJU IMUNITETA

Slika
6 moćnih ljekovitih biljaka koje pomažu u jačanju imuniteta  U sezoni prehlada i viroza, priroda nam nudi brojne saveznike za jačanje imuniteta. Donosimo 6 biljaka čija su ljekovita svojstva poznata stoljećima, a mnoge od njih imaju i dokazano antivirusno djelovanje. Astragalus Ova drevna kineska biljka poznata je po svojoj sposobnosti da jača imunološki sustav i povećava energiju u stanicama. Bogata je polisaharidima koji potiču imunitet, a sadrži i snažna antivirusna svojstva. Često se koristi u prevenciji i liječenju prehlada, hepatitisa C i drugih virusnih infekcija, osobito u kombinaciji s drugim biljkama. Taheebo (Lapacho) Stoljećima cijenjen u Južnoj Americi, taheebo se koristi zbog svoje iznimno snažne kore koja sadrži spojeve lapachol i beta-lapachol – poznate po antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Pomaže jačanju imunološkog sustava i štiti organizam od respiratornih infekcija, bakterija i parazita. Šumski lišaj Poznat po antibakterijskim svojstvima i b...

JAJA SA SEZAMOM I MOZZARELLOM

Slika
Jaja sa sezamom i mozzarellom  Jaja su omiljen doručak većini ljudi jer su brza, hranjiva i zasittna, a mogu se pripremiti na nebrojeno mnogo načina. Kuhana, pečena, poširana, u omletu ili kajgani, izvrsna su u svim oblicima, a osim toga, važan su sastojak u brojnim slanim i slatkim delicijama. Jaja sa sezamom i mozzarellom  Sastojci: 3 žlice bijelog sezama 3 žlice crnog sezama 60 g ribane mozzarelle 1 žlica maslaca 2 jaja Sol, papar Priprema: Tostirajte sezam u tavi bez ulja 4-5 minuta, stalno miješajući. Pomaknite tostirani sezam prema rubovima tave tako da oblikujete prsten. Posipajte ribanu mozzarellu preko sezama i pustite da se rastopi. Stavite maslac u sredinu, pustite da se rastopi i dodajte jaja. Dodajte sol i papar po vrhu i poklopite tavu na 1 minutu. Neposredno prije nego što jaja postignu željenu konzistenciju, preklopite rubove kao na videu. Poslužite uz komad svježeg ili tostiranog kruha. Pripremila: Ivana Matas 

KAKO PREPOZNATI JE LI VAS UHVATILA SEZONSKA DEPRESIJA?

Slika
Kako prepoznati je li vas uhvatila sezonska depresija? Zimski mjeseci mogu biti poprilično depresivno razdoblje. Dani traju sve kraće pa to utječe i na naše raspoloženje, a i dolazak božićnog razdoblja zna u nekima pobuditi negativne emocije. Morate se više nego ikada potruditi da budete fokusirani na ono što radite Jedan od najčešćih simptoma sezonske depresije je da vam počne padati koncentracija i da vam je sve teže fokusirati se na dnevne obaveze i zadatke. Možda vam treba duže da obavite stvari koje inače odradite u tren oka ili se morate danima nagovarati da neku obavezu uopće maknete sa svoje liste zadataka. Nemate volje za stvarima koje inače volite raditi Svi imamo neke aktivnosti ili hobije koji nas vesele i u kojima uživamo. Kada vam ni oni više   ne donose toliku sreću kao inače i sve se manje njima bavite, to je još jedan znak koji bi mogao ukazivati na sezonsku depresiju. Jedete i spavate lošije nego inače Bilo koji oblik depresije će utjeca...

DAN DAN REZANCI

Slika
Dan dan rezanci  Dan dan rezanci su tradicionalno kinesko jelo iz provincije Sichuan – ono obuhvaća dobro začinjene rezance poslužene s mljevenim mesom i povrćem te uz dodatak pikantne juhe. Dan dan rezanci  Sastojci: 600 ml pilećeg temeljca 250 g kineskih rezanaca od jaja 250 g mljevene piletine 200 g gljiva po želji 80 ml ulja od sezama 80 ml vode 60 ml hoisen umaka 45 g svježih listića špinata 45 g maslaca od kikirikija 5-6 češnja češnjaka 2 mlada luka 2 žlice rižinog octa 1-2 žlice mljevenih suhih čili pahuljica 1 ljutika 1 žlica meda biljno ulje po želji sol i papar po želji Priprema: U tavi zagrijte ulje od sezama na srednje jakoj vatri i dodajte očišćeni češnjak narezan na tanke kriške i čili pahuljice pa pirjajte sve zajedno oko tri do četiri minute dok češnjak ne zamiriše, ali ne i zagori. Uklonite sve zajedno s vatre i pažljivo prelijte u posudu. Stavite sa strane. U zasebnoj zdjelici pomiješajte umak od soje, hoisin umak, med, rižin ocat, maslac od kikir...

BANG BANG UMAK - NAJBOLJE OD ISTOKA I ZAPADA

Slika
Bang bang umak - najbolje od istoka i zapada  Kremast, slatkast i pikantan osobine su popularnog umaka koji je prešao granice od Kine do SAD-a, a danas diljem svijeta služi za umakanje piletine, škampa i kozica, daje sočnost tortiljama i pecivima. Svoj naziv, bang bang umak (ili bum bum kako bismo ga nazvali u našim krajevima) duguje originalnom kineskom receptu za ovo jelo: najprije se piletina dobro izlupa batom kako bi se stanjila, a zatim se prži i poslužuje s umakom na bazi sezamove paste, čilija, octa i češnjaka. Bang bang umak  Sastojci: 8 žlica (120 g) majoneze 2 žlice slatkog thai chili umaka 1 žlica Sriracha umaka 1 žličica rižinog octa Priprema: U maloj zdjelici pomiješajte majonezu, slatki čili umak, Srirachu i rižin ocat dok ne dobijete glatku smjesu. Pripremila: Ivana Matas 

ZIMSKA PALOMA - CITRUSNA ALKOHOLNA ELEGANCIJA

Slika
Zimska Paloma - citrusna alkoholna elegancija  Zima i kokteli često se ne spajaju u istoj rečenici, ali zimska Paloma dokazuje da i najhladniji mjeseci mogu imati svoj svjež, vibrantan potpis u čaši. Klasična meksička  Paloma  poznata je po svojoj okusnoj lakoći:  tequila , grejp, limeta i soda stvaraju piće koje miriše na sunce i odmor. No, zimska verzija donosi dublji, topliji karakter, uz bogatstvo začina i sezonskih nota koje nas griju dok vani pada snijeg. Ili se barem samo gradovi ‘utapaju’ u maglama. Zimska Paloma  Sastojci (za 1 koktel): 50 ml bijele  tequile 80 ml soka od crvenog grejpa (svježe iscijeđenog) 15 ml soka od limete 20 ml sirupa od meda i cimeta (vidi dolje) Soda voda (po želji, za dulju verziju) Morska sol, šećer i cimet za rub čaše Led Svježi ružmarin ili kolutić grejpa za dekoraciju Sirup od meda i cimeta: 2 žlice meda 60 ml vode 1 štapić cimeta Priprema: Sastojke za sirup od meda i cimeta lagano zagrijte dok se med ne ot...

SLOŽENAC SA SLATKIM KRUMPIROM I ORASIMA

Slika
Složenac sa slatkim krumpirom i orasima  Složenac od slatkog krumpira jedno je od jela koja se također servira za Dan zahvalnosti. Riječ je o svojevrsnom desertu koje se zapeče u pećnici s pekan orasima i šećerom. Složenac sa slatkim krumpirom i orasima  Sastojci: 1 kg slatkog krumpira 200 g smeđeg šećera 120 g pekan oraha 120 ml punomasnog mlijeka 120 g maslaca 60 g glatkog brašna 2 jaja 1,5 čajna žličica soli 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića biljno ulje po želji Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Premažite srednje veliku vatrostalnu posudu biljnim uljem i stavite po strani. Ogulite batat, narežite ga na manje kocke i skuhajte na štednjaku. Za to će vam biti potrebno oko pola sata. Ocijedite batat od viška vode i pustite da se malkice ohladi. Ohlađeni batat prebacite u veliku zdjelu. Dodajte 60 grama maslaca sa sobne temperature i zgnječite sve zajedno vilicom dok ne dobijete gustu kašu. Potom dod...

EMPATIJA - ZAŠTO JE VAŽNA I KAKO POTAKNUTI NJEZIN RAZVOJ?

Slika
Empatija - zašto je važna i kako potaknuti njezin razvoj? Prepoznavanje i razumijevanje misli i osjećaja druge osobe te sposobnosti su koje se podrazumijevaju pod pojmom empatija. Njezino razvijanje ključno je za uspostavljanje odnosa s drugima, suosjećajno ponašanje i odnosi se na „mogućnost stavljanja u cipele“ druge osobe. Empatija nam omogućuje razumijevanje situacije u kojoj se drugi nalazi te se smatra sastavnim dijelom moralnog rasuđivanja i vještinom koja je od izrazite važnosti za zdrav emocionalni i moralni razvoj. Kako razviti empatiju? Jedan od alata za razvoj empatije je i glazba. Sviranje glazbe i sinkronizacija mogu potaknuti razvoj i održavanje empatije. Zapravo, tvrdi se da je glazba evoluirala kao način dijeljenja emocionalnih i društvenih veza. Znanstvenici smatraju kako je upravo uloga glazbe važna u sinkronizaciji   raspoloženja emocija i radnji dviju ili više osoba. Empatija se može razvijati sviranjem glazbe, uključujući dijeljenje osjećaja, ...

MAJMUNSKI KRUH 🐒

Slika
Majmunski kruh Nitko ne zna sa sigurnošću zašto je kruh majmunski. Neki pretpostavljaju da se razlog skriva u činjenici što se kruh jede ili čupka rukama – onako kako bi to radili i majmuni. Majmunski kruh  Sastojci: Za tijesto: 570 g glatkog brašna 300 ml punomasnog mlijeka 100 g smeđeg šećera 60 g maslaca sa sobne temperature 7 g suhog kvasca 2 velika jaja 1 čajna žličica soli biljno ulje za podmazivanje Za preljev: 400 g šećera 120 g rastopljenog maslaca 3 žlice cimeta u prahu Priprema: Napravite tijesto: Lagano zagrijte mlijeko i pomiješajte ga sa suhim kvascem. Ostavite ga tako oko pet minuta da se zapjeni i aktivira. U zdjelu miksera dodajte brašno, smeđi šećer i sol i miksajte dok se sastojci ne sljube. Dodajte smjesu s kvascem i jaja i nastavite miksati dok se ne počne formirati tijesto. Postupno dodajte omekšani maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kuglu tijesta. Premjestite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na topl...

GRIPA I TRUDNOĆA - KOJE SU OPASNOSTI I KAKO ZAŠTITI SEBE I BEBU?

Slika
Gripa i trudnoća - koje su opasnosti i kako zaštititi sebe i bebu? Polovicom listopada počelo je cijepljenje protiv gripe koja se ove godine pojavila neuobičajeno rano. Ranija pojava gripe može značiti i da će sezona biti snažnija nego ranije. No, kako će se točno situacija razvijati nije moguće točno predvidjeti. Cijepljenje sigurno tijekom cijele trudnoće Sezonsko cjepivo protiv gripe sigurno je u svim stadijima trudnoće, a jednom kada se trudnica cijepi, njezin imunitet prelazi i na dijete i tako ga štiti prvih šest mjeseci života. To je važno jer djeca mlađa od šest mjeseci ne mogu primiti cjepivo.  Kada se javiti liječniku? Ako se dogodi da u trudnoći, čak i ako ste cijepljeni primijetite simptome gripe kao što su vrućica, kašalj, grlobolja, glavobolja, bolovi, curenje nosa, povraćanje i proljev, obvezno se javite svom liječniku. Hitno mu se javite ako primijetite i neki od sljedećih simptoma : problemi s disanjem, bol ili pritisak u prsima ili ...

ČOKOLADNI KUGLOF SA SIROM

Slika
Čokoladni kuglof sa sirom  Spoj sira i tamne čokolade daje savršenu ravnotežu između bogatog okusa i lagane, prozračne teksture. Idealno za vikend uživanje uz kavu ili kad želište impresionirati goste bez previše kompliciranja. Čokoladni kuglof sa sirom  Sastojci: tijesto: 280 g glatkog brašna (ili pola glatkog, pola oštrog za malo čvršću teksturu) 2 žlice kakaa 100 ml suncokretovog ulja 250 g mekog svježeg sira 3 jaja 1 prašak za pecivo prstohvat soli 170 g kristalnog šećera 150 ml vrhnja za šlag maslac za podmazivanje kalupa nadjev: 250 g finog svježeg sira 100 g mascarponea 100 ml vrhnja za šlag 1 žumanjak 2 žlice šećera u prahu preljev: 60 g tamne čokolade 1 žlica maslaca Priprema: Svježi sir dobro izmiješajte s vrhnjem i lagano umutite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutite sa soli i trećinom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite s preostalim šećerom u pjenu, u koju postupno, u nekoliko navrata, dodajete ulje. Brašno prosijte s kakaom i pomiješ...

ŠTO JE BENCHING?

Slika
Što je benching? U današnje vrijeme ako dejtate malo je reći da ste u problemu. Evo o čemu se radi. U svijetu modernih veza, novi termini i taktike u ljubavnim odnosima postaju sve prisutniji. Jedna od takvih taktika, poznata kao benching, predstavlja prilično specifičan pristup u kojem osoba nekoga “drži na klupi” – odnosno u rezervi, bez ozbiljne namjere da razvije dublji odnos. No, ono što je ključno u ovoj dinamici je održavanje minimalnog nivoa komunikacije kako bi ta osoba, koja je ostavljena na čekanju, ostala dostupna “ako zatreba”. Što je benching i kako ga prepoznati? Pojam benching dolazi od engleske riječi  bench  (klupa), a opisuje situaciju u kojoj jedna osoba održava kontakt s drugom osobom bez namjere da ta komunikacija preraste u ozbiljniju vezu. Kao što igrač na klupi čeka priliku da se aktivira u igri, tako i osoba koja je na benchingu čeka. No čak i igrač na klupi ima šansu zaigrati u utakmicu, osoba koja čeka u ovom slučaju, najčešće nema....

MALE NAVIKE USPJEŠNIH ŽENA

Slika
Male navike uspješnih žena  Naša jutarnja rutina često počinje dosta kasno, doručci nisu pretjerano zdravi, a broj obveza se gomila. Kako vrijeme odmiče, postupno shvatimo da više nije nimalo zabavno kasniti više od 20 minuta ili ujutro se buditi mrzovoljan i ne brinuti se o našem zdravlju.   Kako biste znali na što je uistinu važno potrošiti vrijeme ujutro, napravili značajne izmjene koje će rezultirati pozitivnim benefitima i saznali kako možete postati sretniji, zdraviji i produktivniji kroz dan, ovo su navike koje biste trebali usvojiti. Prestanite pomicati vašu budilicu naprijed Pomicanje vaše budilice za 10 ili 30 minuta kasnije remetite vaš ciklus sna i zapravo činite da se budite još umorniji. Počnite vježbati Posvetite 45 minuta ujutro tjelovježbi koja će vas uvjeriti da, ako možete ovo napraviti, možete završiti bilo što na vašoj današnjoj listi zadataka. Odredite svoje prioritete Pazite da ujutro uvijek rješavate prvo teže zadatke. Tako ćete motiviranost...

PAVLOVA OD MANDARINA

Slika
Pavlova od mandarina  Dobra Pavlova ima savršenu kombinaciju slatkih i kiselih okusa. Baš zato u kremu od mandarina dodajte malo limunova soka i tako stvorite idealni kontrast slatkoći pečenog biskvita od bjelanjaka i šećera. Pavlova od mandarina  Sastojci: 380 g bijelog šećera 80 ml vode 6 bjelanjaka 2 žlice kukuruznog škroba 1,5 čajna žličica octa 1 čajna žličica ekstrakta narančina cvijeta prstohvat soli Za kremu od mandarina: 250 g šećera 125 ml svježe iscijeđenog soka mandarine 100 g maslaca 2 velika jaja 2 žumanjka 2 čajne žličice kukuruznog škroba 1 žlica limunova soka Za posluživanje: 500 ml vrhnja za šlag 5-7 mandarina šećer u prahu Priprema: Napravite kremu od mandarina:  pomiješajte šećer i kukuruzni škrob u loncu. Dodajte dva jaja i dva dodatna žumanjka i sve dobro promiješajte pjenjačom. Umiješajte sok od mandarina i limunov sok i sve dobro promiješajte. Stavite smjesu na štednjak i lagano je zagrijte. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte...

KOJA JE TAJNA LJUDI KOJI NIKADA NISU POD STRESOM?

Slika
Koja je tajna ljudi koji nikada nisu pod stresom? Život bez stresa nije mit i moguće je da on postane i vaša svakodnevica, ali to znači da ćete morati promijeniti neke navike, ali i neka razmišljanja. Što to ljudi koji naizgled nikada nisu pod stresom rade drugačije od vas? Stavljaju fokus na brigu o sebi Oni koje nikada nećete vidjeti kako se lome pod teretom stresa su ljudi koji znaju koliko je bitno odvojiti vrijeme za sebe, pronaći vrijeme za sebe i fokusirati se na svoje potrebe .  Trebamo odraditi sve obaveze i sve što se mora, ali u tu kategoriju trebate staviti i vrijeme za sebe. Ne žure Kada žurimo onda i griješimo i stvaramo si još veći stres. Oni smireni ljudi i dalje obave sve što trebaju, bez da si stvaraju kaotičnu energiju. Kada žurimo, to stvara samo ekstra količinu stresa na naša ramena. Treba polako i smireno, svojim tempom. Pripreme se dan unaprijed i ne ostavljaju sve za zadnji tren A da biste mogli polako i smireno, bez žurbe, bitno j...

KREMA OD BUNDEVE I MASCARPONEA

Slika
Krema od bundeve i mascarponea  Postoje deserti koji ne traže ni pećnicu ni strpljenje – samo nekoliko sastojaka i dobru ideju. Ova neodoljiva krema s bundevom upravo je takva: jednostavna, a opet dovoljno profinjena da može poslužiti i kao brzi desert i kao dodatak drugim slatkim zalogajima. Krema od bundeve i mascarponea  Sastojci: 250 g mascarponea (na sobnoj temperaturi) 62 g pirea od bundeve (domaćeg ili kupljenog) 4 žlice smeđeg šećera 2 žličice mješavine začina za pitu od bundeve 50 g šećera u prahu 2 žlice mlijeka 1 i pol žličica mljevenog cimeta prstohvat muškatnog oraščića prstohvat mljevenog klinčića prstohvat sušenog đumbira Priprema: U zdjeli pomiješajte mascarpone, pire od bundeve i smeđi šećer. Mutite pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu. Postupno dodajte šećer u prahu i začine pa miješajte dok se sve potpuno ne poveže bez grudica. Zatim polako ulijevajte mlijeko, žlicu po žlicu i svaki put dobro promiješajte. Količin...

HRSKAVA PITA S PILETINOM

Slika
Hrskava pita s piletinom  Pronašli smo recept za kremastu pitu od piletine kakvu još niste probali, a čini se da vani postaje sve popularnija. Riječ je o spoju sočne piletine, mekanog povrća i aromatičnog začinskog bilja, a sve dolazi obavijeno hrskavim kvadratićima lisnatog tijesta. Hrskava pita s piletinom  Sastojci: Pileći nadjev: 2 žlice maslaca 1-2 mrkve, narezane na kockice 1/4 velikog žutog luka, nasjeckanog 1-2 rebra celera, sitno nasjeckanog 2 žličice nasjeckanog češnjaka 3 lista kadulje, nasjeckana 2 grančice timijana prstohvat suhih listića ružmarina 2 žlice glatkog brašna 320-350 ml pilećeg temeljca 80 ml vrhnja za kuhanje 1/2 žličice soli 1/2 žličice crnog papra 1/2 žličice dimljene paprike 1/2 žličice ljutih pahuljica (chili) 1/2 žličice žutog senfa prstohvat kurkume prstohvat muškatnog oraščića 225 g pečenih pilećih prsa, natrgano na komadiće 50 g smrznutog mladog graška Gornji sloj: 1 komad (oko 225 g) lisnatog tijesta, odmrznuto...

ŠTO SE DOGODI U TIJELU AKO REDOVITO PIJETE BIJELI ČAJ?

Slika
Što se dogodi u tijelu ako redovito pijete bijeli čaj? Među brojnim vrstama čajeva koje obožavamo, bijeli čaj često nepravedno ostane u sjeni poznatijih zelenog i crnog. No, ovaj nježni napitak svijetle boje krije brojne benefite za tijelo, duh i ljepotu. Dobiva se od mladih listića biljke Camellia sinensis koji se minimalno obrađuju, čime zadržavaju visoku razinu antioksidansa i hranjivih tvari. Snažan antioksidativni učinak Bijeli čaj obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, glavnih krivaca za starenje stanica. Rezultat? Zdravija koža, sjajnija kosa i više energije tijekom dana. Podržava zdravlje srca Redovita konzumacija bijelog čaja može pomoći u regulaciji kolesterola i poticanju cirkulacije. Uz to, djeluje umirujuće, pa je odličan način da se opustite nakon napornog dana. Potiče metabolizam i sagorijevanje masnoća Ako pazite na liniju, bijeli čaj može biti vaš saveznik. Njegovi prirodni spojevi lagano ubrzavaju metabolizam i potiču tijelo...

VRUĆA ČOKOLADA S CIMETOM I KAVOM

Slika
Vruća čokolada s cimetom i kavom Ovo je pripravak za sve sladokusce koji obožavaju kavu u bilo kojem obliku. Osim kao piće, može se poslužiti i kao neodoljivi desert poslije ručka. Vruća čokolada s cimetom i kavom  Sastojci: 30 g šlaga 10 g smeđeg šećera 20 g instant kave 1 litru mlijeka 1 prutić cimeta 30 g kakao praha 90 g mliječne čokolade 1 muškatni oraščić Priprema: Izmiješajte šlag, 4 žlice šećera i 10 g instant kave dok ne dobije oblik te odložite da odstoji. Za to vrijeme mlijeko i cimet pustite da kuha na laganoj vatri te dodajte 6 žlica šećera, preostali 10 g instant kave i kakao prah. Stavite u mikser i miješajte. Nakon toga dodajte čokoladu i miksajte dok se ne stvori kompaktna smjesa. Gotovu smjesu ulijte u šalice te dodajte smjesu šlaga i kave. Preko šlaga naribajte muškatnog oraščića. Pripremila: Ivana Matas 

JABUKOVAČA SA ZAČINIMA

Slika
Jabukovača sa začinima  Ako volite jabuku i nešto jači okus – ovo je pravi napitak za vas. U trenutku kad ga probate probudit će vam tijelo. Zato, evo kako živnuti dok monotona kiša vani neprestano pada. Jabukovača sa začinima  Sastojci: 1 šalica vode 20 g šećera 20 g đumbira 7 klinčića 1 muškatni oraščić 1 prutić cimeta pola litre jabukovače 5 dl konjaka Priprema: U posudu ulijte vodu te dodajte šećer, đumbir, klinčić cimet i muškatni oraščić. Kuhajte 20 minuta. Nakon što se malo ohladi dodajte konjak i jabukovaču. Sve je spremno za toplu veselicu! Pripremila: Ivana Matas