Postovi

BRZI WRAP SA ŠPINATOM I SIROM

Slika
Brzi wrap sa špinatom i sirom Topli, mekani  wrap  pun povrća i proteina –   gotov za 10 minuta. Malo drugačiji, zeleniji tostirani sendvič, ali jednako ukusan i puno bogatiji nutrijentima od onog klasičnog. Brzi wrap sa špinatom i sirom Sastojci: 1 paketić   špinat ricotta (može i krem sir za djecu koja ga vole) češnjak u prahu tortilje malo naribanog sira za zapeći (gauda, edamer, mozzarella) Priprema : Na malo maslinovog ulja otopi i prodinstaj špinat, posoli i popapri te dodaj češnjak u prahu. Dodaj ricottu i promiješaj. Smjesu stavi u tortilju, pospi sirom i preklopi. Na tavi kratko tostiraj da se sir otopi i tortilja postane hrskava. Pripremila: Ivana Matas 

STRIJE - KAKO NASTAJU I KAKO IH SE RIJEŠITI?

Slika
Strije - kako nastaju i kako ih se riješiti? Iako ne postoji čarobni lijek koji će izbrisati vaše strije, ovo su neki od esencijalni savjeta kojih biste se trebali pridržavati želite li, s vremenom, poboljšali izgled strija i prevenirati nastanak novih. Kako ublažiti strije Hidratacija Kada je u pitanju njega strija, jednako kao i prevencija nastanka neželjenih linija, vlaženje i hidracija kože su krucijalni koraci koji bi trebali postati vaša svakodnevna njegujuća rutina. Kakao maslac : Ovaj bogati maslac prepun je antioksidansa i masnih kiselina koji pomažu održati kožu hidratiziranom i elastičnom, potencijalno smanjujući pojavu strija. Shea maslac : Slično kakao maslacu, shea maslac je još jedan izvrstan hidratizirajući sastojak koji može poboljšati elastičnost kože i smanjiti vidljivost strija. Kokosovo ulje : Djevičansko kokosovo ulje popularan je izbor za strije zbog svojih hidratantnih i protuupalnih svojstava. Također može pomoći u sprječavanju budućih strija pobolj...

PILETINA U UMAKU OD LIMUNA I PAPRA 🍋

Slika
Piletina u umaku od limuna i papra  Ova kremasta piletina u umaku dokaz je da zamamni okusi ne zahtijevaju puno vremena ni komplicirane sastojke. Piletina u bogatom svilenkastom umaku s limunom i paprom savršeno balansira između kremastog i osvježavajućeg, a gotova je za   samo 20 minuta. Piletina u umaku od limuna i papra  Sastojci: Za piletinu 500 g fileta pilećih prsa (ili otkoštenog zabatka bez kože) ½ čajne žličice soli 1 čajna žličica mljevenog crnog papra 1 čajna žličica slatke paprike 35 g glatkog brašna 1 žlica maslinovog ulja 1 žlica maslaca Za umak 60 ml vode 1 žlica maslaca 1 žlica svježe nasjeckanog češnjaka 125 ml pilećeg temeljca 300 ml slatkog vrhnja 1 čajna žličica dijon senfa sok i korica od 1 limuna 1 čajna žličica mljevenog crnog papra, plus dodatno za posluživanje 50 g svježe naribanog parmezana Za posluživanje kriške limuna 1 žlica svježe nasjeckanog peršina, po želji papar u zrnu Priprema: Začinite piletinu solju, pap...

5 STVARI KOJE TREBATE ZNATI AKO UZIMATE TEKUĆI KOLAGEN

Slika
5 stvari koje trebate znati ako uzimate tekući kolagen  U posljednjih nekoliko godina tekući kolagen postao je pravi beauty favorit među ženama. Mnoge su ga uvrstile u svoju svakodnevnu rutinu, zaklinjući se u njegovu moć da iznutra pomladi kožu, ojača kosu i nokte te pruži onaj zdravi, svježi sjaj. Najbolje vrijeme uzimanja Iako često čujemo da je tekući kolagen dobro uzimati ujutro na tašte kako bi se iskoristila maksimalna apsorpcija, to nije pravilo čvrsto utvrđeno. Neki stručnjaci kažu da jutro može pomoći kod problema s probavom, ali općenito se preporučuje uzimati ga u ono vrijeme u kojem vam je najlakše da budete dosljedni. Dužina uzimanja / ciklusi Većina studija na kolagenskim dodacima provodi se kroz 8 do 12 tjedana, nakon čega se postižu vidljivi efekti poput poboljšanja elastičnosti ili smanjenja bora. Ako prestanete uzimati kolagen, učinci se mogu postupno smanjivati. Doziranje Ne postoji univerzalna preporuka za tekući kolagen, ali studije na općim kolage...

PIKANTNA LEĆA S MRKVOM

Slika
Pikantna leća s mrkvom  Leća je nevjerojatno svestrana namirnica i idealna baza za zasitna, ukusna jela na žlicu koja ne zahtijevaju puno novca ni vremena. Pikantna leća s mrkvom za koju vam donosimo recept upravo je takvo jelo – jednostavno i hranjivo, bogatog, zaokruženog okusa. Pikantna leća s mrkvom  Sastojci: 1 žuti luk 4 češnja češnjaka 1 čajna žličica svježe naribanog đumbira 4 mrkve 2 žlice maslinovog ulja 1 čajna žličica mljevenog kima 1/2 čajne žličice cimeta 1/2 čajne žličice papra ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike 200 g smeđe leće, nekuhane 3 žlice koncentrata rajčice 40 g grožđica ili nasjeckanih suhih marelica 750 ml povrtnog temeljca 1 žlica nasjeckanog peršina sol, po ukusu Priprema: Narežite luk, nasjeckajte češnjak, naribajte đumbir, a mrkvu ogulite i narežite na kockice. U duboku tavu ubacite luk, češnjak, đumbir i maslinovo ulje. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša i ne postane proziran, oko pet minuta. U tavu ...

SAVJETI ZA ŠMINKANJE ZA KOJE NIKADA NISTE ČULI

Slika
Savjeti za šminkanje za koje nikada niste čuli Svatko se šminka na svoj način i ima neke svoje trikove koje redovito koristi. Hoće li vam neki savjet za šminkanje biti dobar ovisi o puno faktora. Nekada će osobe s različitim tipovima kože koristiti drugačije trikove, a što će raditi najbolje za vas ovisi i o tome kakav oblik lica imate. Niti jedan savjet nije primjenjiv na baš sve! Zato treba isprobati što više savjeta da vidimo na samima sebi koji će biti najbolji baš za nas. Kada stavlja tekući puder, doda u njega malo pudera u prahu Pomiješati malo pudera u prahu u tekući puder prije stavljanja na lice možda zvuči besmisleno, ali moglo bi   pomoći onima koji imaju masnu kožu ili u situacijama kada vam šminka treba što dulje izdržati   na licu. Prije kremastog rumenila, stavi rumenilo u kamenu Iako se inače radi obratno i prvo stavljamo kremaste proizvode pa tek onda praškaste, Laura savjetuje da ovaj proces okrenete. Ovo će biti super trik za one kojima lice "po...

TURSKA JAJA S JOGURTOM, CHILLI ULJEM I HRSKAVIM KRUHOM

Slika
Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom Kombinacija kremastog jogurta, savršeno poširanih jaja i aromatičnog maslaca začinjenog Aleppo paprikom jednostavna je za pripremu. Ovaj doručak ne mora biti rezerviran samo za vikende, i u svakodnevnim jutarnjim ritualima, kada imate vremena, može pretvoriti običan obrok u posebno iskustvo za vas i ukućane. Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom  Sastojci: Namaz od jogurta: 1 šalica grčkog jogurta, sobne temperature 1 češanj češnjaka ½ žličice svježe mljevenog crnog papra ¼ žličice soli Prstohvat kajenskog papra 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra Chilli maslac: 55 g maslaca 1 žlica Aleppo čili pahuljica (manje ljute od klasičnih) ½ žličice dimljene paprike Začinsko ulje (opcionalno) 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina/bosiljka/korijandera 2 žlice maslinovog ulja Prstohvat soli Poširana jaja: 4 velika jaja Prstohvat soli 1 žlica octa (za poširanje) Priprema: U srednju zdjelu stavite jo...

ZAŠTO JE DOBRA DURUM PŠENICA I PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD OBIČNE?

Slika
Zašto je dobra durum pšenica i po čemu se razlikuje od obične? Postoji više vrsta pšenice, a jedna od njih je i durum pšenica. Durum pšenica ima više proteina i glutena od obične. Uz to, sadrži i druge važne nutrijente. Može se koristiti za izradu raznih namirnica, kao što je tjestenina, a koristi se i za izradu keksa. Što je durum pšenica? Durum pšenica se nalazi u brojnoj hrani, a posebna je po svojim svojstvima i nutrijentima koji se ne nalaze u drugim vrstama pšenica u toj količini. Durum pšenica se tako koristi za izradu kus kusa, bulgura, tjestenine, ali i keksi i kolača. Ova vrsta pšenice dolazi u cjelovitom ili prerađenom obliku. Uzgaja se u regijama kao što su Bliski istok, Južna Europa, Sjeverna Afrika i Sjeverna Amerika. Od durum pšenice se radi semulina. Zašto je dobra durum pšenica? Durum pšenica sadrži veliku količinu vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su važni u prehrani. U 100 grama durum pšenice nalazi se 13,7 grama proteina, a sadrži i 34 miligra...

PALAČINKE S KESTEN PIREOM

Slika
Palačinke s kesten pireom  Jeste li ikad probali palačinke s kesten pireom? Ili biste radije preskočili tu kombinaciju? Za neke je to prava jesenska poslastica, savršena mješavina kremastog, slatkog i orašastog okusa, dok drugima zvuči kao kulinarski eksperiment koji bi radije zaobišli. Palačinke s kesten pireom  Sastojci (za 6–8 palačinki): 6-8 tankih palačinki 200 g kesten pirea (kupovni ili domaći) 1–2 žlice mlijeka (po potrebi za omekšavanje pirea) 100 ml vrhnja za šlag 2 žlice nasjeckanih oraha Šećer u prahu za posipanje Po želji: malo ruma ili vanilije, tamna čokolada Priprema: Pripremi palačinke po svom omiljenom receptu i ostavi ih da se malo ohlade. Kesten pire omekšaj s malo mlijeka (i po želji aromom ruma ili vanilije). Treba biti maziv, ali ne tekuć. Namaži palačinke kesten pireom i zarolaj ih ili presavij na četvrtine. Na svaku dodaj žlicu šlaga, pospi nasjeckanim orasima i šećerom u prahu. Po želji na vrh palačinke dodaj malo otopljene tamne čokolade!...

JABUČNI OCAT - TAJNA ZDRAVE PROBAVE

Slika
Jabučni ocat - tajna zdrave probave Jabučni ocat često se pojavljuje na internetu kao “čarobni eliksir” koji navodno pomaže kod probave, mršavljenja, čišće kože i boljeg metabolizma. Ideja je jednostavna: ujutro, na prazan želudac, popiti malo prirodnog mutnog jabučnog octa razrijeđenog u vodi. Ali koliko je to učinkovit i znanstveno potkrijepljen pristup? Od čega nastaje jabučni ocat? Jabučni ocat dobiva se fermentacijom jabučnog vina ili soka. Tijekom procesa nastaju bakterije i kiseline koje pretvaraju šećere u ocat. U njemu se nalazi niz minerala (poput kalija, magnezija, kalcija) te tragovi vitamina, enzima i spojeva iz jabuka. No, važno je reći – količine tih sastojaka u octu su relativno male, pa ocat ne može postati zamjena za raznoliku i bogatu prehranu. Što kažu istraživanja? Iako se često tvrdi da jabučni ocat potiče probavu,   znanstveni dokazi nisu jednoznačn i.  Dio studija ukazuje na to da octena kiselina (jedan od sastojaka octa) može pomoći u smanj...