Postovi

ŠARLOTA S JAGODAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a405/Torta-sarlota-s-jagodama.html ŠARLOTA S JAGODAMA  Sastojci: • 450 g jagoda • 400 g piškota  • 200 ml mlijeka  • 3 žlice ruma • 2 žlice likera od limuna po želji  • 6 listića želatine  • 500 g pisanog svježeg sira  • 150 g jogurta  • 2 žličice naribane limunove korice  • 400 ml slatkog vrhnja  Priprema: Operite i očistite voće, odvojite 300 g jagoda pa ih narežite na osmine. Pomiješajte ih s likerom i žlicom šećera te ostavite da odstoje. Namočite želatinu da omekša.  Svježi sir izmiješajte s jogurtom, preostalim šećerom i limunovom koricom, otopite želatinu pa je dodajte u kremu. Kad se krema počne želirati dodajte joj tučeno slatko vrhnje.  Odvojiti 350 g kreme u drugu zdjelu, a u ostatak umiješajte zašećerene jagode. Dio piškota umočite cijele u smjesu mlijeka i ruma pa ih slažite tako se popuni dio kalupa. Uz stranicu kalupa poredajte piškote koje st...

CRUMBLE S JAGODAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/sensa.story.hr/Sretna-kuhinja/Recepti/amp/a25323/Recept-za-crumble-s-jagodama.html CRUMBLE S JAGODAMA Sastojci: • 500 g jagoda • 50 g šećera • 30 g mljevenih badema  • 2 žličice ekstrakta vanilije  Za posip: • 100 g glatkog brašna  • 1 žličica praška za pecivo  • 70 g hladnog maslaca  • 100 g listića badema  • 70 g smeđeg šećera  Priprema: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.  Dublju keramičku posudu premažite maslacem.  Jagode operite i prepolovite ili narežite na četvrtine ovisno o veličini. Pospite jagode šećerom, mljevenim bademima i prelijte ekstraktom vanilije pa sve dobro promiješajte. Rukama pomiješajte kockice hladnog maslaca i smjesu brašna i praška za pecivo.  Kada dobijete mrvičastu smjesu vilicom umiješajte listiće badema i smeđi šećer.  Rasporedite posip po jagodama. Pecite pola sata dok posip ne poprimi zlatnu boju.  Pustite da crumble odstoji 10 minuta prije posluživanja....

ŽGVACET S PALENTOM I SALATOM OD KUPUSA S MRKVOM

Slika
https://story.hr/life-and-style/food-and-travel/a293868/David-Skoko-emisija-Motor-loza-kuhaca.html ŽGVACET S PALENTOM I SALATOM OD KUPUSA S MRKVOM Sastojci za 10 osoba: • 1 kokoš oko 2 kg • 500 g povrća za temeljac • 400 ml vina • 150 ml maslinova ulja  • 4 glavice luka  • 600 g pelata  • 1 glavica češnja češnjaka  • 1 vezica peršina  • grančica ružmarina • sol i papar  • manja glavica ljubičastog kupusa • mrkva • palenta Priprema: Otkostite kokoš. Zatim narežite povrće za temeljac i dinstajte ga. Dodajte kosti i sve kratko dinstajte pa podlijte s malo vina. Čim alkohol ishlapi dodajte 1,5 litru vode pa kuhajte na laganoj vatri 45 minuta.  Meso narežite na manje komade i zapecite u širokom loncu na zagrijanom maslinovom ulju.  Na zapečeno meso dodajte sjeckani luk, dinstajte dok ne omekša pa podlijte vinom. Kada vino malo ispari dodajte ocijeđene pelate, miješajte i ostavite da krčka nekoliko minuta.  Začinite, dodajte sjeckani če...

ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/amp/a3434/rolice-od-tikvica-punjene-sirom-savrseno-su-proljetno-predjelo.html ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM Sastojci: • 2 tikvice • 200 g krem sira  • češnjak • peršin • sol i papar Priprema: Tikvice dobro operite, odrežite im krajeve pa nožem ili pilerom napravite dugačke trake. Odložite ih na čistu krpu i ostavite da odstoje kako bi otpustile višak vode.  Možete ih malo posoliti kako bi brže pustile vodu. Punjenje pripremite u zdjelici tako da pomiješate sir s češnjakom i peršinom.  Posolite i popaprite, a možete dodati i timijana.  Zagrijte tavu na štednjaku, trakice pecite sa svake strane po 2 minute.  Skinite s vatre te počnite puniti kremom. Uz sir možete dodati šunku, piletinu ili losos. Rolajte ih, a kako bi ostale čvršće možete ih probosti čačkalicom.

KOLAČ S LIMUNOVOM KORICOM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/amp/a145/Recept-za-kolac-s-limunom.html KOLAČ S LIMUNOVOM KORICOM  Sastojci: • 2 jaja • 100 g šećera • 1 - 2 žličice naribane limunove korice  • 1 prstohvat soli  • 2 žlice slatkog desertnog vina • 3 - 4 žlice mlijeka • 100 ml maslinova ulja  • 1/2 pakiranja praška za pecivo  • 180 g brašna  • malo ulja i šećera u prahu  Priprema: Jaja pjenasto umutite sa šećerom pa umiješajte koricu limuna, prstohvat soli, desertno vino, mlijeko i ulje. Prasak za pecivo i brašno prosijte u zasebnu posudu pa ih lagano umiješajte u smjesu jaja i šećera. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa prelijte pripremljenu smjesu.  Pecite 40 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.  Provjerite čačkalicom je li kolač gotov pa ga izvadite, prebacite na kuhinjsku rešetku i pričekajte da se ohladi. Prije rezanja pospite ga šećer u prahu. 

SVINJSKI KOTLETI S GLJIVAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a2067/Brzi-recept-za-svinjske-kotlete-s-gljivama.html SVINJSKI KOTLETI S GLJIVAMA  Sastojci: • 500 g svinjskih odrezaka  • 250 g šampinjona • 2 žlice nasjeckanog ružmarina  • 1/4 žličice čilija  • sok velike naranče • 1 žlica vinskog octa  • sol i papar  Priprema: U velikoj tavi zagrijte ulje i pecite svinjetinu otprilike dvije minute sa svake strane.  Potom izvadite odreske iz tave i odložite ih sa strane.  U istu tavu dodajte gljive i ružmarin pa ih dinstajte uz miješanje tri minute.  Pospite čilijem u prahu, dodajte narančin sok i ocat pa pustite da zakipi.  Vratite odreske u tavu i kuhajte na umjerenoj vatri pet minuta da se meso ispeče do kraja, a umak zgusne. Okrenite svinjske odreske jednom pa ih dobro posolite i popaprite.  Poslužite toplo.

BROWNIES S TREŠNJAMA I ČOKOLADOM

Slika
https://amazonke.com/brownies-s-tresnjama-i-cokoladom/ BROWNIES S TREŠNJAMA I ČOKOLADOM Sastojci: • 350 g tamne čokolade  • 250 g maslaca  • 3 jaja • 250 g smeđeg šećera  • 100 g glatkog brašna  • 1 žličica praška za pecivo  • 100 g trešanja • 150 g nasjeckane mliječne čokolade  Priprema: Rastopite tamnu čokoladu i maslac na pari pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Za to vrijeme miksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete pahuljastu smjesu pa umiješajte rastopljenu čokoladu.  Drvenom žlicom umiješajte mješavinu brašna i praška za pecivo.  Dodajte trešnje bez koštica i grubo nasjeckanu mliječnu čokoladu.  Smjesu rasporedite u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje.  Zagladite i pecite otprilke 25 minuta.  Pričekajte da se ohladi prije posluživanja. 

KOLAČ U ŠALICI S TREŠNJAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a380/Mug-cake-s-tresnjama.html KOLAČ U ŠALICI S TREŠNJAMA Sastojci: • 80 g tamne čokolade  • 50 g maslaca  • 2 jaja • 50 g šećera • 50 g glatkog brašna  • 1/2 žličice praška za pecivo  • 50 g trešanja iz kompota  Priprema: Miksajte jaja sa šećerom i rastopljenim maslacem pa dodajte rastopljenu čokoladu.  Dobro promiješajte pa dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.  Na kraju umiješajte trešnje bez koštica. Podijeliti smjesu u dvije šalice i stavite u mikrovalnu pećnicu. Pustite da se peče dva puta po minutu na najjačem programu. Provjerite pa po potrebi pecite još 30 sekundi. Pustite da kolači odstoje nekoliko minuta prije posluživanja.

BEČKA SAVIJAČA S TREŠNJAMA

Slika
https://amazonke.com/becka-savijaca-s-tresnjama/ BEČKA SAVIJAČA S TREŠNJAMA Sastojci: • 500 g kora za savijače (10 kom) • 1 kg trešanja bez koštica  Za nadjev: • 3 jaja • 1 šalica šećera  • 2 vanilin šećera  • 2 šalice jogurta  • 1 šalica ulja • 1 i pol šalica griza  • 1 prašak za pecivo  • 1 šalica = 200 g Priprema: Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jogurt, griz i prašak za pecivo pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.  Ostavite sat vremena u hladnjaku da se malo stegne. Dvije kore za savijače namažite nadjevom, dodajte trešnje i zamotajte.  Ponovite postupak tako da dobijete pet štruca.  Slažite ih u lim za pečenje koji ste prethodno malo nauljili.  Namažite ih jogurtom i pospite vanilin šećerom pa pecite 20 do 25 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite toplo ili hladno, a možete dodati i kuglicu sladoleda.

KOLAČ OD BADEMA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a3108/jednostavan-recept-za-socan-kolac-od-badema.html KOLAČ OD BADEMA Sastojci: • 4 jaja • 200 g šećera u prahu  • 250 ml slatkog vrhnja  • 300 g brašna  • 1/2 vrećice praška za pecivo  • 150 g maslaca • 2 žlice mljevenih badema • sol • maslac i brašno za kalup  Priprema: Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje i promiješajte, dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli pa sve dobro miksajte.  Rastopite maslac pa ga pažljivo dodajte tijestu i promiješajte. Na kraju dodajte bademe. Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste premazali maslacem i pobrašnili.  Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.  Pustite da se kolač nakratko ohladi u kalupu pa ga izvadite na metalnu rešetku.  Pospite ga šećerom u prahu i narežite.