Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 2, 2025

BEZGLUTENSKI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Slika
Bezglutenski kolač sa šljivama  Obično je brašno zamijenjeno uglavnom bademovim, što znači – puno sočnosti i okusa. Kombinacija zrelih šljiva, toplih nota cimeta i nježne orašaste teksture badema čini ovaj kolač savršenim jesenskim desertom. Bezglutenski kolač sa šljivama  Sastojci: 200 g bademovog brašna 50 g rižinog brašna 100 g kokosovog šećera 3 jaja 100 g otopljenog kokosovog ulja 1 čajna žličica bezglutenskog praška za pecivo 1 čajna žličica cimeta 200 g prepolovljenih šljiva Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Jaja umutite sa šećerom do pjenaste teksture, a potom umiješajte i otopljeno kokosovo ulje. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo i rižino brašno te cimet i prašak za pecivo. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup. Po vrhu rasporedite šljive. Pecite oko 40 minuta dok kolač ne pozlati, a dodatno provjerite čačkalicom. Pripremila: Ivana Matas 

TOPLI SENDVIČ SA ŠPEKOM, SIROM I JABUKOM

Slika
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom  Jeste li ikada probali topli sendvič sa sirom, špekom, karameliziranim lukom i – jabukom? Riječ je o obroku s prekrasno uravnoteženim okusima kod kojeg jabuka daje savršenu kiselkastu notu koja se sjajno sljubljuje sa slatkoćom luka i slanošću sira i špeka. Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom  Sastojci: 2 kriške kruha po želji 80 g cheddar sira 2 čajne žličice maslaca sa sobne temperature 2 kriške špeka 1 čajna žličica majoneze 1 čajna žličica senfa Dijon 1 čajna žličica smeđeg šećera ½ manjeg luka ½ kisele jabuke poput Granny Smith Priprema:  Na tavici prepirjajte špek – pirjajte ga oko pet minuta dok ne postane hrskav i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Uklonite ga iz tave i stavite sa strane. Na preostaloj masnoći karamelizirajte luk – pirjajte nasjeckane kriške limuna oko pet do 10 minuta sa smeđim šećerom dok ne postignete željenu teksturu i okus. Složite sendvič: preko jedne kriške kruha premažite majonezu...

SOČNI KOLAČ S JABUKAMA

Slika
Sočni kolač s jabukama  Ako tražite kolač koji će ispuniti kuću mirisom doma i toplinom svježih jabuka, ovaj recept je pravi izbor. Sočan, mekan i pun okusa — spaja sve što volimo u jednoj poslastici: svježinu jabuka, kremasti sir i neodoljivu hrskavost oraha i badema. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je kolač kojem ćete se uvijek rado vraćati. Sočni kolač s jabukama  Sastojci: za biskvit: 2 jaja 140 g šećera 1 vanilin šećer 150 ml ulja 180 ml mlijeka ½ praška za pecivo 240 g glatkog brašna za sloj od oraha i badema: Šaka krupnije blendanih oraha Šaka krupnije blendanih badema za sloj od sira: 500 g svježeg kravljeg ili posnog sira 2 jaja 140 g šećera 1 vanilin šećer Korica jednog limuna za sloj s jabukama: 3 jabuke 1 vanilin šećer Malo cimeta 2 žlice šećera Priprema: Prvo napravimo biskvit. Umutimo jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Zatim dodamo ulje i mlijeko, promiješamo, pa umiješamo brašno i prašak za pecivo. Smjesa tre...

PIZZA S PROKULICAMA, KARAMELIZIRANIM LUKOM I KOZJIM SIROM 🍕

Slika
Pizza s prokulicama, karameliziranim lukom i kozjim sirom  Uz pravi izbor sastojaka, pizza se s lakoćom može pretvoriti u profinjeno jelo koje ne bi bilo neumjesno ni na tanjuru restorana s finom kuhinjom. Kombinacija karameliziranog crvenog luka, kozjeg sira i pečenih prokulica dokaz je da i najpoznatije jelo na svijetu može poprimiti sasvim novi, elegantan karakter. Pizza s prokulicama, karameliziranim lukom i kozjim sirom  Sastojci: Za karamelizirani luk: 1-2 žlice maslinovog ulja 2 velike crvene glavice luka narezane na tanke ploške 3 režnja češnjaka 3 žlice balzamičnog octa sol Za prokulice: 230 g prokulica 2 žličice maslinovog ulja sol i papar Za pizzu: tijesto za pizzu (domaće ili kupovno) 170-225 g mozzarelle, naribane 60-85 g razmrvljenog kozjeg sira Priprema: Pećnicu zagrijte na 220°C. Prokulicama odrežite tvrde donje dijelove i odstranite vanjske listove. Polovicu prokulica narežite na tanke listiće, a drugu polovicu naribajte ili sitno nasjeckajte i odb...

JESENSKI RITUALI ZA UNUTARNJI BALANS, USPORAVANJE, ZAHVALNOST I POVRATAK K SEBI

Slika
Jesenski rituali za balans, usporavanje, zahvalnost i povratak sebi Nakon dinamičnog ljeta, vrijeme je za povlačenje, sabiranje i njegu onog unutarnjeg prostora koji ljeti često zanemarujemo. Jesen je, simbolički i fizički, poziv na balans, između svjetla i tame, aktivnosti i odmora, davanja i primanja. Jutarnji ritual svjesnog buđenja Kako započneš dan, često određuje ton svega što slijedi. Umjesto naglog ustajanja i brzog hvatanja za mobitel, uvedi miran početak: nekoliko minuta svjesnog disanja šalicu tople vode s limunom ili biljnog čaja zahvalnost za tri stvari prije nego što ustaneš. Ovaj jednostavan ritual usporava um, regulira disanje i potiče osjećaj prisutnosti. Jesenska svitanja idealna su za blago buđenje, uz tišinu, svjetlo svijeće i topli napitak. Toplina kroz hranu i napitke Prema ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini, jesen traži topliju, zemljaniju prehranu. Zamijeni hladne smoothieje i sirove obroke s juhama, varivima i začinima...

KAKO SVAKODNEVNO ZAŠTITI KOSU OD HLADNOĆE?

Slika
Kako svakodnevno zaštititi kosu od hladnoće? Dok se mi ušuškavamo u kapute, šalove i kape, naša kosa često ostaje nezaštićena od zimskih izazova. Niske temperature, suh zrak i grijanje u zatvorenim prostorima stvaraju savršenu kombinaciju za isušivanje, lomljenje i gubitak prirodnog sjaja. Pokrijte kosu, ali pametno Hladan vjetar, snijeg i suhi zrak oštećuju vlasi kose izvana, dok znoj i trenje ispod kape mogu dodatno pogoršati situaciju. Najbolji izbor su kape i šalovi sa svilenom ili satenskom podstavom, oni stvaraju zaštitni sloj koji sprječava lomljenje vlasi i statički elektricitet. Ako nosite vunene kape, pod njih možete staviti laganu svilenu maramu kako biste dodatno zaštitili pramenove i frizuru. Hidratacija iznutra i izvana Zimi je vlažnost zraka niska, a to znači da kosa brže gubi vlagu. Kombinacija hladnog zraka vani i suhog zraka u grijanim prostorima iscrpljuje i vlasi i tjeme. Rješenje? Dubinska hidratacija. Uvedite hranjivu masku za kosu barem jednom tjedno,...

IMATE LI HRABROSTI ŽIVJETI SVOJU AUTENTIČNOST?

Slika
Imate li hrabrosti živjeti svoju autentičnost? Autentičnost je riječ koju danas često čujemo, ali rijetko je istinski živimo. Biti autentičan ne znači uvijek govoriti sve što mislimo ili ići protiv struje, već živjeti u skladu sa sobom, s onim što istinski osjećamo i vrijednostima koje nas vode. Što znači biti autentičan u praksi? Autentičnost nije statično stanje, već proces samospoznaje. Ponekad to znači izgovoriti “ne” i kad će drugi možda biti razočarani. Ponekad znači priznati da više ne želimo ono što smo nekad željeli. A ponekad znači jednostavno priznati sebi: “umorna sam, i to je u redu”. Body scan kao ogledalo istine U svijetu buke, usporedbe i stalne glume, autentičnost se rađa u tišini. U trenucima kad ne pokušavamo ništa dokazati, ni drugima, ni sebi. Tišina, svjesno disanje, zapisivanje misli ili samo šetnja bez mobitela, to su trenuci kad se glas unutarnjeg “ja” konačno može čuti. Ne zato što je glasniji, nego zato što smo mi tiši. Mindfulness tehnika koj...

MEKSIČKI RUŽIČASTI KOLAČ

Slika
Meksički ružičasti kolač  Zbog prepoznatljive glazure cortadillo često nazivaju i   ružičasti kolač. Potječe iz sjeverne regije Nuevo Leon, a ime je dobio od španjolske riječi cortar ili rezati – obično se reže na male kvadratne ili trokutaste komade. Meksički ružičasti kolač  Sastojci: Za biskvit: 440 g glatkog brašna 360 ml mlijeka 300 g bijelog šećera 180 ml biljnog ulja 20 g praška za pecivo 6 jaja 2 vanilin šećera 2 žlice naribane narančine korice prstohvat soli Za glazuru: 400 g šećera u prahu 100 ml mlijeka 2-3 kapi ružičaste prehrambene boje šećerne mrvice po želji Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pravokutni kalup za biskvit premažite uljem i/ili obložite papirom za pečenje te stavite sa strane. Pripremite biskvit: prosijano brašno pomiješajte s praškom za pecivo i malo soli. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer i koricu naranče. Dodajte ulje i nastavite miksati smjesu. Postupno dodajte brašno i mlijeko i mi...

MENTAL LOAD - MENTALNO OPTEREĆENJE MAJKI

Slika
Mental load - mentalno opterećenje majki U suvremenom društvu, u kojem se često naglašava važnost ravnopravnosti spolova, mnoge žene i dalje nose nevidljiv teret koji se rijetko prepoznaje –  mental load  ili mentalno opterećenje. Taj pojam opisuje kognitivni i emocionalni rad povezan s organizacijom i planiranjem obiteljskog života koji se, iako nevidljiv, svakodnevno odražava na mentalno zdravlje i kvalitetu života majki. Preopterećenost Mental load  ne uključuje samo fizičke zadatke, poput kuhanja ili pospremanja, već i sve ono što se događa "u glavi" – stalno razmišljanje o tome što treba kupiti, kada dijete ima trening, je li domaća zadaća napisana, je li kupljen rođendanski poklon ili što će se kuhati sutra .  Majke često nisu samo izvršiteljice zadataka, već i koordinatorice cijelog kućanstva što zahtijeva neprestano planiranje, predviđanje i emocionalnu brigu o svim članovima obitelji. Ono što  mental load  čini posebno iscrplj...

KUPUS KIFLE

Slika
Kupus kifle Postoje peciva koja nas uvijek vrate u djetinjstvo, koja mirišu na toplinu doma i koja nestaju s tanjura brže nego što ih uspijemo ohladiti. Takve su upravo kupus kifle — mekane, podatne i idealne za svako druženje, doručak ili grickanje uz film. Kupus kifle  Sastojci: za tijesto: 1 kg brašna 1 kockica svježeg kvasca 1 žlica šećera 300 ml mlijeka 200 ml vode 200 ml ulja 1 žlica soli za nadjev: 150 g maslaca ili margarina 3 žumanjka 200 g kiselog vrhnja (s više masnoće) prstohvat soli 200 g sira Gaude (naribanog) 200 g šunke u ovitku (narezane na sitne kockice) za premaz: 1 žumanjak 1 žlica mlijeka dodatno: sezam za posipanje Priprema : U veću zdjelu dodajte mlako mlijeko, šećer i izmrvljeni kvasac, pa promiješajte pjenjačom. Nema potrebe čekati da se aktivira.Veći dio brašna pomiješajte s pripremljenim kvascem, uljem, vodom i solju. Miješajte kuhačom dok se sastojci ne povežu. Postupno dodajte preostalo brašno i umijesite glatko tijesto. Ako vam je lakše, za...

ZAŠTO SE POJAVLJUJU DLAČICE NA BRADI?

Slika
Zašto se pojavljuju dlačice na bradi? Dlačice na bradi su neželjeni gost kod svake djevojke. Nitko ih ne želi vidjeti, ali ako se pojave, trebate li se zabrinuti? Ili je ovo normalno? Postoji nekoliko najčešćih razloga zašto vam se one znaju pojaviti. Genetika Kao i puno drugih stvari, krivac za ovo mogu biti geni.   Ako su vaša mama ili baka imale problem s dlačicama na licu, moguće da su ovu karakteristiku geni prenesli i na vas. Možete ih i pitati kada su im se počele pojavljivati pa vidjeti poklapa li se period s vašim. Hormonalni disbalans Kada vam se tijelo ponaša čudno, razlog može biti disbalans hormona. Može biti da imate previše hormona koji se zove androgen, poznatog kao muškog hormona, koji je krivac za pojavu tih dlačica na mjestima gdje ih inače žene ne bi imale toliko izražene. Normalno je imati ovog hormona, ali ne previše. Godine Kako starimo, tako se u našem tijelu mijenja balans hormona .  Zato je moguće da ovaj problem niste imali...

JESENSKI KOLAČ OD BUNDEVE, GRIZA I ORAHA

Slika
Jesenski kolač od bundeve, griza i oraha Bundeva je neprikosnovena kraljica jeseni, a u ovoj kombinaciji s grizom i orasima stvara sočan i aromatičan desert bogatog okusa. Ovaj se kolač priprema tako da doslovno sve sastojke pomiješate u jednoj posudi, što ga čini idealnim izborom za svakoga. Jesenski kolač od bundeve, griza i oraha  Sastojci: 300 g naribane muškatne bundeve 300 g pšeničnog griza 250 ml jogurta 1 jaje 150 g šećera 100 g mljevenih oraha 1 žličica praška za pecivo (oko 6 g) Za glazuru (po želji): 150 g tamne čokolade 2 žlice ulja Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Kalup za pečenje (npr. 16x26 cm) namastite i pobrašnite. U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke: naribanu bundevu, griz, jogurt, jaje, šećer, mljevene orahe i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite kuhačom ili špatulom. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 50-60 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju, a čačkalica ne izađe čis...

ZAŠTO SU EMOCIONALNE VEZE IZMEĐU MUŠKARACA VAŽNE?

Slika
Zašto su emocionalne veze između muškaraca važne? Koliko često muškarci stvarno razgovaraju o onome što ih tišti? Ne o poslu, sportu ili autima, nego o tjeskobi, usamljenosti, ljubavi, neuspjehu. Iako su muška prijateljstva često prikazana kao jednostavna i „bez drame“, upravo ta jednostavnost ponekad skriva emocionalnu udaljenost. Mnogi muškarci odrastaju uz poruku da je ranjivost znak slabosti, pa tako i prijateljstva ostaju površna s mnogo smijeha, ali malo stvarne povezanosti. Epidemija usamljenosti Istraživanja pokazuju da kvalitetna prijateljstva imaju ogroman utjecaj na mentalno zdravlje muškaraca. Muškarci koji imaju bliske prijatelje češće traže pomoć kad im je teško, manje su skloni depresiji i žive dulje. Sociolozi upozoravaju da je „epidemija muške usamljenosti“ stvarna, muškarci nakon 30. često gube društveni krug, a posao i obitelj zamijene nekadašnje prijateljske rituale. No, emocionalna povezanost ne mora značiti duboke filozofske rasprave. Ponekad je dovolj...

BRZE I HRSKAVE POLPETE OD TUNE

Slika
Brze i hrskave polpete od tune Ako tražite brz, ukusan i povoljan obrok koji će se svidjeti cijeloj obitelji, ove polpete od tune savršen su izbor. Kremasti krumpir, tuna i aromatična korica limna odlično su uavnoteženi, a hrskava zlatna korica čini ih neodoljivima. Brze i hrskave polpete od tune  Sastojci: 2 srednja krumpira, oguljena i narezana na četvrtine 30 g maslaca 1½ žlice majoneze 1 limun, samo sitno naribana korica 3 mlada luka, tanko narezana 150 g tune iz konzerve, ocijeđene 1 jaje, lagano umućeno glatko brašno, za pohanje krušne mrvice, za pohanje sol svježe mljeveni crni papar Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir stavite u lonac, prelijte hladnom vodom i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta, dok ne omekša. Ocijedite krumpir i vratite ga u lonac pa dodajte maslac, majonezu, koricu limuna, mladi luk, soli i crni papar. Zgnječite u glatku smjesu. Umiješajte tunu i ostavite sa strane. Jaje, brašno i krušne mrvice pripremit...

FAKTORI USPJEHA ZA ŽENE U MODERNOM POSLOVANJU

Slika
Faktori uspjeha za žene u modernom poslovanju  Žensko poduzetništvo više nije samo društveni trend, već pokret koji oblikuje novu ekonomsku stvarnost. Sve više žena preuzima inicijativu za pokretanje vlastitog posla, izgradnju brenda i povezivanje poslovnog uspjeha s osobnim identitetom. U dobu kada se granice između tehnologije, marketinga i kreativnosti brišu, uspješne poduzetnice nisu one koje slijede pravila, već one koje ih iznova izmišljaju. Samopouzdanje kao osnova svake odluke Samopouzdanje je više od samouvjerenog stave. U poslovanju to je sposobnost donošenja odluke čak i kada nema jamstva da će biti ispravna. U poduzetničkom svijetu žene se često suočavaju s vanjskim i unutarnjim preprekama, od tržišnog skepticizma do tzv. sindroma varalice, osjećaja da nisu dovoljno kompetentne, čak i kada imaju rezultate. Razvijanje samopouzdanja ne znači ignoriranje straha, već učenje kako ga prevladati. Poslovne odluke, javni nastupi i pregovori zahtijevaju povjerenje u v...

CHEESECAKE KOCKE S BUNDEVOM

Slika
Cheesecake kocke s bundevom  Ako obožavate mirise i okuse jeseni, ovaj desert bit će prava poslastica za vaše nepce. Cheesecake kocke s bundevom spajaju sve ono najbolje iz sezone – aromatične začine, kremastu teksturu i savršeno hrskavu podlogu od keksa. Cheesecake kocke s bundevom  Sastojci: za podlogu: 2 šalice ( 200 ml) keksa, sitno mljevenih ¼ žličice krupne soli 6 žlica otopljenog maslaca za sloj od bundeve: 1 šalica (200 ml) pirea od bundeve ½ žličice cimeta ⅛ žličice muškatnog oraščića ⅛ žličice mljevenog đumbira ⅛ žličice mljevenih klinčića za kremu od sira: 500 g krem sira sobne temperature ¾ šalice šećera 2 velika jaja, lagano umućena ¼ šalice kiselog vrhnja sobne temperature 1 žličica ekstrakta vanilije Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kvadratni kalup (20x20 cm) papirom za pečenje. U multipraktiku usitnite kekse u fine mrvice, dodajte sol i otopljeni maslac te kratko izmiksajte dok se sve ne poveže. Smjesu utisnite na dno kalupa, ravnomjer...

KAKO GRIPA MOŽE UTJECATI NA ZDRAVLJE SRCA?

Slika
Kako gripa može utjecati na zdravlje srca? Iako većina ljudi gripu doživljava kao nekoliko dana visoke temperature, bolova u tijelu i odmora uz čaj i deku, ovaj sezonski virus može imati mnogo ozbiljnije posljedice, osobito za srce. Povezanost između gripe i srčanih problema Iako je gripa respiratorni virus, njezini učinci ne završavaju na plućima. Tijekom infekcije organizam se brani stvaranjem upale koja, iako korisna, može povećati pritisak na srce, povisiti krvni tlak te potaknuti zgrušavanje krvi i upalne procese u krvnim žilama. U rijetkim slučajevima, upala može dovesti do: miokarditisa (upale srčanog mišića) perikarditisa (upale srčane ovojnice) poremećaja srčanog ritma srčanog udara ili zatajivanja srca Studije pokazuju da su osobe koje su imale gripu šest puta sklonije srčanom udaru u tjednu nakon infekcije. Najugroženiji su stariji i kronični bolesnici, no liječnici ističu da i mlađi, naizgled zdravi ljudi, trebaju biti oprezni. Tko j...

NUKLEARNA ŠTRUDLA

Slika
Nuklearna štrudla  Donosimo vam jedan zanimljiv starinski recept. Nuklearna štrudla nema veze sa štrudlom jer za njezinu pripremu nije potrebno vučeno ili lisnato tijesto .  Ovaj starinski kolač postao je popularan u prošlom stoljeću, vjerojatno u doba kad su ljudi prvi put čuli za nuklearnu energiju. Nuklearna štrudla  Sastojci: 5 jabuka 150 g drobljenih ili sjeckanih badema (možete koristiti i orahe ili lješnjake) 5 jaja 1 čaša ulja 1 čaša šećera 1 vanilin šećer 2 čaše brašna 1 prašak za pecivo 4 žlice mlijeka 50 ml ruma Priprema: Naribajte ili tanko narežite jabuke. Umutite jaja i ulje pjenjačom pa dodajte šećer, vanilin šećer, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i rum te promiješajte. Namažite tepsiju uljem i brašnom (može i na papir za pečenje) te izlijte tijesto. Na tijesto stavite jabuke i bademe. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Pripremila: Ivana Matas 

TJESTENINA S PANCETOM I KESTENINA

Slika
Tjestenina s pancetom i kestenima  Svi volimo uživati u klasičnim jesenskim specijalitetima poput juhe od buče, rižota s gljivama ili gulašima, ali ponekad nam treba i nešto malo specifičnije, posebnije – i tu na scenu dolaze kesteni. I ne, ne mislimo na obične kestene pečene u pećnici ili pak deserte od kesten pirea, već na slana jela koja uključuju bogatu, kremoznu kesten kremu. Jedno od takvih, koje se svakako isplati kušati, je i tjestenina s pancetom i kestenom. Tjestenina s pancetom i kestenima  Sastojci: 250 g tjestenine (najbolje  tagliatelle ,  fettuccine  ili  pappardelle ) 150 g pancete (narezane na tanke trakice) 200 g kuhanih kestena (svježi ili vakuumirani) 1 manji luk (sitno nasjeckan) 1 češanj češnjaka 100 ml bijelog vina 150 ml vrhnja za kuhanje 1 žlica maslaca 2 žlice maslinovog ulja svježi timijan ili ružmarin sol i svježe mljeveni papar naribani parmezan za posluživanje Priprema: Na velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja ...

KAKO OLAKŠATI ČIŠĆENJE I POSPREMANJE?

Slika
Kako olakšati čišćenje i pospremanje? Ima malo ljudi koji vole pospremati i čistiti, a ako ste vi među onima kojima je ovo mrsko raditi, možda vam ovo pravilo pomogne. Ne možemo izbjeći pospremanje pa zašto si ga ne olakšati? Imamo najviše snage i volje na samom početku Što više radimo, to smo umorniji i to nam se sve manje da, a ako smo za kraj ostavili nešto teško, nešto što ne volimo ili što nam je naporno, dobre su šanse da ćemo to preskočiti i da nećemo odraditi. Plus je i što će nam cijelo vrijeme to visjeti nad glavom i stvarati nervozu. Brže ćemo biti gotovi Kada najteže riješimo na početku dok još imamo najviše snage, bit ćemo brže gotovi naspram obrnute situacije. Ako smo najteže ostavili za kraj kada smo već umorni i ne da nam se, bit ćemo sporiji. Lakše je odrađivati kasnije manje zadatke nego onaj teži. Pogotovo zato što znamo da još imamo malo pa nas to motivira i da se ubrzamo. Motiviramo se Sami sebi dajemo ekstra motivaciju kada vidimo da smo velik...

10 HOBIJA ZA ONE KOJI VOLE PROVODITI VRIJEME SAMI

Slika
10 hobija za one koji vole provoditi vrijeme sami  Dok neki ljudi obožavaju društvo i uvijek žele raditi nešto s drugima, ovo su hobiji za one ljude koji su potpuna suprotnost tome. Ako ste netko tko voli provoditi vrijeme sami, onda su ovo hobiji koji će biti idealni za vas. Gledanje filmova Možete postati pravi filmski znalac! Od gledanja filmova do istraživanja detalja o svakom do tih koje ste pogledali. Idealno za hladnije doba godine, a pogotovo ako ste osoba koja uz to voli i provoditi vrijeme kod kuće. Bojanje bojanke Bojanke za odrasle   su pravi hit već dugo vremena. Ima ih svakakvih, s različitim dizajnima, temama i motivima. Dok neki bojaju bojicama, drugi bojaju flomasterima, a obje verzije mogu izgledati odlično. Pustite si glazbu, uzmite bojanku i uživajte! Pisanje Pisanje pjesmi ili priča   može biti dobar način za ubiti vrijeme, pogotovo ako ste kreativna osoba. Ovo vam može pomoći da izbacite svoju kreativnost, ali i da imate neku zanimlj...

MUFFINI OD BATATA S JAVOROVIM SIRUPOM

Slika
Muffini od batata s javorovim sirupom Kraj godine obično za većinu ljudi znači puno novih obaveza, jurcanje po cijele dane, dodatne izlaske i tako dalje, a u tim trenucima užurbanosti i dalje ponekad poželimo odvojiti malo vremena za sebe i slatke užitke kod kuće. I zato biramo recepte za jednostavne, a opet sezonske recepte. Jedan od njih, koji vam danas preporučujemo, je i recept za  muffine  od batata s dodatkom javorovog sirupa! Muffini od batata s javorovim sirupom  Sastojci (za 12  muffina) : Suhi sastojci: 200 g glatkog brašna 1 žličica praška za pecivo 1⁄2 žličice sode bikarbone 1 žličica cimeta 1⁄2 žličice muškatnog oraščića Prstohvat soli Mokri sastojci: 200 g pirea od batata (pečenog ili kuhanog, ohlađenog) 100 ml javorovog sirupa 60 g smeđeg šećera 80 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo ili kokosovo) 2 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije grubo sjeckani orasi, pekan orasi ili čokoladne kapljice malo javorovog sirupa za preljev nakon pečenja Pripre...

MARLENKA TART

Slika
Marlenka tart  Ako postoji kolač koji spaja nostalgiju, toplinu i raskoš – to je Marlenka. Ova legendarna torta, nastala iz armenske tradicije, osvojila je srca diljem Europe svojim slojevima medenih kora i bogatom kremom od kondenziranog mlijeka. Karakterističan miris meda, orašastih plodova i karamelaste kreme čini ju neodoljivom poslasticom koja kao da grije dušu svakim zalogajem. Marlenka tart  Sastojci: Za koru: 150 g maslaca 4 žlice meda (oko 80 g) 130 g šećera 1 jaje 1 žličica sode bikarbone 340 g glatkog brašna 70 g mljevenih oraha (možete zamijeniti bademima ili lješnjacima) Za kremu: 200 g mascarpone sira 70 g zaslađenog kondenziranog mlijeka Sok i korica pola naranče 1 žlica meda 50 g milerama (24% mliječne masti) Za orahe u medenoj glazuri: 100 g pečenih, sjeckanih oraha 2 žlice meda 1 žlica maslaca (oko 20 g) 2 žlice kondenziranog mlijeka Prstohvat soli Ganache od bijele čokolade i sira: 200 g bijele čokolade 100 ml slatkog vrhnja 50 g mascarpone ...

ČOKOLADNA TORTA S MASLINOVIM ULJEM

Slika
Čokoladna torta s maslinovim uljem  Ako tražite recept za tortu od čokolade koja je sočna i puna okusa, jednostavna, a opet upečatljiva… upravo ste ga našli. Ova čokoladna torta jednostavna je za pripremu – biskvit se zamiješa i izlije u kalup, a dok se hladi, vi samo morate napraviti jednostavnu glazuru - za što će vam trebati manje od 5 minuta. Čokoladna torta s maslinovim uljem  Sastojci: Za biskvit 100 g glatkog brašna 220 g šećera u prahu 60 g kakaa u prahu 1/2 čajne žličice sode bikarbone 1/2 čajne žličice praška za pecivo 1/4 čajne žličice košer soli 70 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja 120 g kiselog vrhnja 1 veliko jaje 1 žumanjak 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 120 ml vruće vode Glazura od čokolade 170 g poluslatke čokolade, usitnjene 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 60 g kiselog vrhnja, sobne temperature 1/2 žlice meda sitno nasjeckane pržene slane pistacije, za ukras Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i namastite unu...

PITA OD NARANČE I ČOKOLADE KOJA SE NE PEČE 🍫

Slika
Pita od naranče i čokolade bez pečenja  Ova elegantna, osvježavajuća i iznenađujuće lagana pita od čokolade i naranče oduševit će vas okusom i impresionirati svakoga komu je poslužite. Uživajte! Pita od naranče i čokolade bez pečenja  Sastojci: Za nadjev 75 g datulja kora od 2 naranče sok od 1 naranče 50 g kokosovog ulja 175 g meda 140 g kakao praha, plus za posipanje Za koru 100 g kokosovog ulja 140 g mljevenih badema 175 g sušenog kokosa 2 ½ žlice meda 1 žlica kakao praha Priprema: Stavite datulje u zdjelu, prelijte ih kipućom vodom i ostavite da se namaču 20 minuta. Za to vrijeme, u blenderu izmiksajte sastojke za koru. Smjesu prebacite u kalup za pitu promjera 23 centimetra i prstima je ravnomjerno rasporedite po dnu i utisnite u stranice. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev. Ocijedite datulje i stavite ih u blender zajedno s koricom od 2 i sokom 1 naranče, kokosovim uljem, medom i kakaom. Miksajte dok ne postane uglavnom gla...

PUŽIĆI S PUDINGOM OD VANILIJE I BOBIČASTIM VOĆEM

Slika
Pužići s pudingom od vanilije i bobičastim voćem  Miris dizanog tijesta i slatke vanilije uvijek budi osjećaj doma. Pužići s pudingom od vanilije i bobičastim voćem upravo su takav desert – nostalgičan, mekan i savršeno slatko-kiselkast. Posebnu aromu daje im džem od marelica, a najfiniji su dok su još topli. Pužići s pudingom od vanilije i bobičastim voćem  Sastojci za 12 komada: Tijesto: 80 ml mlijeka 4 žlice šećera pola kocke svježeg kvasca 250 g glatkog brašna jaje prstohvat soli 30 g omekšanog maslaca Nadjev: 350 ml mlijeka 5 žlica mlijeka vrećica vanilin šećera žlica ekstrakta vanilije 3 žlice šećera vrećica praška za puding od vanilije šaka bobičastog voća 6 žlica marmelade od marelice Priprema: Zagrijte 350 ml mlijeka do vrenja. U posebnoj zdjelici pomiješajte 5 žlica mlijeka, vanilin šećer, 3 žlice šećera i prašak za puding. Smjesu ulijte u kipuće mlijeko uz neprestano miješanje i kuhajte oko minutu da se zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije, prelijte u zd...

KREMASTI RIŽOTO S BUNDEVOM

Slika
Kremasti rižoto s bundevom  Jesen je idealno vrijeme za jela koja griju dušu, a kremasti rižoto od bundeve savršen je primjer. Spoj slatkoće bundeve, blage kiselosti vina i dubokog okusa parmezana daje jelo koje je istovremeno nježno i luksuzno. Kremasti rižoto s bundevom  Sastojci: 250 g arborio ili carnaroli riže 300 g bundeve (pečene ili kuhane, pasirane u pire) 1 manji luk 2 češnja češnjaka 1 litra povrtnog temeljca 100 ml bijelog vina 40 g maslaca 40 g naribanog parmezana Maslinovo ulje Sol, svježe mljeveni papar Prstohvat muškatnog oraščića Priprema: Bundevu ogulite, narežite i ispecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta (ili skuhajte dok ne omekša). Zatim je izblendajte u glatki pire. U širokoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran. Zatim ubacite sitno nasjeckani češnjak i kratko ga zapržite da zamiriše. Ubacite rižu i miješajte minutu-dvije da se zrna lagano tostiraju i oblože uljem. Ulijt...

JABUKE S CIMETOM

Slika
Jabuke s cimetom  Jesen miriše na jabuke s cimetom ,  a one tijekom jesenske sezone postaju naš omiljeni dodatak raznim jelima. Jabuke začinjene cimetom mogu se iskoristiti kao dekoracija za zobene kaše, chia pudinge, vafle, palačinke i druge obroke. Jabuke s cimetom  Sastojci: dvije veće jabuke (oguljene i narezane) 1/4 šalice i žlica vode pola žlice jabučnog octa žličica mljevenog cimeta prstohvat soli žličica kukuruznog škroba pola žličice ekstrakta vanilije Priprema: U lonac stavite jabuke, 1/4 šalice vode, jabučni ocat, sol, ekstrakt vanilije i cimet, pa kuhajte na srednjoj vatri do vrenja. Zatim smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte jabuke dok ne omekšaju. Povremeno promiješajte po potrebi. Ovisno o vrsti jabuka, trebale bi omekšati za 10 do 15 minuta. U međuvremenu, u zdjelici pomiješajte žlicu vode i kukuruzni škrob. Kada jabuke omekšaju, u lonac dodajte smjesu škroba i vode. Kuhajte još nekoliko minuta, dok se tekućina ne zgusne. Ja...

PESTO OD CIKLE I BADEMA

Slika
Pesto od cikle i badema  Pesto umaci koji se razlikuju od originalnog recepta u većini slučajeva pokušavaju zadržati prepoznatljivu zelenu boju. Bez obzira koristi li se za njegovu pripremu bosiljak, špinat, grašak, pistacije, …, finalni rezultat je obično zeleni kremasti i aromatičan umak. Pesto od cikle i badema  Sastojci: 500 grama korijena cikle (kuhane) 100 grama badema (oljuštenih i blanširanih u listićima) 10 grama bosiljka (okvirno šaka bosiljka, korišten je grčki bosiljak) 1 režanj češnjaka 50 ml maslinovog ulja (dodajte više po želji i potrebi) po želji soli Priprema: Ako imate sirovi korijen cikle ogulite je, isperite i skuhajte u posoljenoj vodi. Ako koristite kupovnu već kuhanu ciklu dovoljno je narezati je na manje komade. U električnu sjeckalicu stavite narezanu kuhanu ciklu, blanširane bademe, bosiljak, očišćeni režanj češnjaka i manji dio maslinovog ulja. Uz nekoliko pulsiranja usitnite sve namirnice. Postružite rubove multipraktika, začinite po že...

JUTRO, POPODNE ILI VEČER - KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA TRENING?

Slika
Jutro, popodne ili večer - kad je najbolje vrijeme za trening? Svima nam je poznato da je redovita tjelesna aktivnost ključ za održavanje zdravlja, a također i za postizanje ciljeva vezanih uz tjelesnu kondiciju. Međutim, mnogi se pitaju: kada je najbolje trenirati – ujutro, popodne ili navečer? Znanost je proučavala različite aspekte tjelesne aktivnosti u različitim dijelovima dana, a odgovori nisu uvijek jednostavni. Trening ujutro: Prednosti i mane Jedan od glavnih razloga zašto mnogi biraju jutarnje treninge je to što im omogućuju da započnu dan aktivno i produktivno. Znanstvene studije sugeriraju da treniranje ujutro može imati nekoliko prednosti: Povećanje energije i metaboličke aktivnosti – trening ujutro može ubrzati metabolizam što znači da ćete nakon treninga sagorijevati (malo) više kalorija tijekom dana. Također, jutarnji trening može povećati energiju i poboljšati mentalnu jasnoću tijekom cijelog dana. Hormonalni prednosti – testosteron, hormon koji ima važnu u...

KREMASTI PUDING OD BANANA I KEKSA 🍌

Slika
Kremasti puding od banana i keksa  Sve smo češće u potrazi za receptima koji se pripremaju brzo, a koji su i dalje jako ukusni. Ako ste i vi ljubitelji takvih recepata,   puding od banane mora se naći u vašoj kuharici. Kada je riječ o jednostavnim receptima, banane su često među glavnim sastojcima. Kremasti puding od banana i keksa  Sastojci: 350   g   hladnog mlijeka 400   g  slatkog kondenziranog mlijeka (jedna konzerva) 100   g   pudinga od vanilije   ( jedna vrećica) 470   g  vrhnja za šlag 26   biscoff keksa 4   velike, zrele banane Priprema: U posudi srednje veličine pomiješajte hladno i kondenzirano mlijeko i puding od vanilije. Neka se puding u potpunosti otopi, da nema grudica. Nakon što ste pomiješali sastojke, zdjelu odložite u frižider. U veliku zdjelu dodajte vrhnje za šlag i miješajte ga mikserom do čvrste konzistencije. Dodajte rashlađen puding miks u šlag – i sjedinite sastojke sp...