Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 16, 2025

KOLAČ S CIMETOM I MASLACEM

Slika
Kolač s cimetom i maslacem  Ako volite deserte koji mirišu na djetinjstvo i dom, ovaj jednostavan kolač s maslacom i cimetom mogao bi vas osvojiti.  Kolač s cimetom i maslacem  Sastojci: Za biskvit 240 g glatkog brašna 1 žlica praška za pecivo 1 čajna žličica mljevenog cimeta ¾ čajne žličice soli 260 g šećera 145 g masti ili maslaca 1 ½ čajne žličice ekstrakta vanilije 3 velika jaja 160 ml mlijeka Za sirup 100 g šećera 80 ml vode 85 g maslaca 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ¾ čajne žličice mljevenog cimeta Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite i pobrašnite kalup za kuglof promjera 25 cm. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj zdjeli električnim mikserom miješajte šećer, mast i vaniliju dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno i miksajte barem 1 minutu nakon što dodate svako jaje. Postepeno umiješajte smjesu s brašnom u onu s mlijekom. Ulijte tijesto u pripremljeni k...

KUHANO VINO S RUMOM NA KARIPSKI NAČIN🍷

Slika
Kuhano vino s rumom na karipski način  Ovaj recept za kuhano vino dolazi s kariba, točnije s otoka St. Lucia i - pogodili ste - kuha se s rumom. Ako tražite savršen napitak koji će vas ugrijati u hladnim večerima i unijeti dašak egzotike, ovako kuhano vino s karipskim štihom bit će pun pogodak. Kuhano vino s rumom na karipski način  Sastojci: 400 ml Chairman’s Reserve začinjenog ruma 1 boca crnog vina 400 ml svježeg soka od naranče 240 ml svježeg soka od limuna 160 ml sirupa od šećerne trske 5 štapića cimeta ½–1 čajna žličica svježe naribanog muškatnog oraščića 1 mahuna vanilije, prerezana po dužini 6 klinčića 2 zvjezdasta anisa 10 kriški naranče 4 kriške kruške, po želji Priprema: U veliki lonac stavite rum, crno vino, sok od naranče, sok od limuna, sirup od šećerne trske, cimet, muškatni oraščić, mahunu vanilije, klinčiće, zvjezdasti anis, kriške naranče i kriške kruške. Zagrijavajte smjesu na laganoj do srednje jakoj vatri 15–20 minuta, lagano miješajući, a da n...

PROTEINSKI BROWNIE

Slika
Proteinski brownie  Brownie je popularna američka slastica – riječ je o zbijenim kockama bogatog čokoladnog okusa i pomalo gnjecave teksture koja se najčešće servira kao desert. Kolač je to koji se tradicionalno sastoji od uobičajenih sastojaka iz hladnjaka i smočnice poput jaja, maslaca, brašna, šećera i nezaobilaznog kakao praha. U posljednje vrijeme razvijeni su i novi recepti za ovu slasticu, a koji sadrže sastojke poput čokoladnog proteinskog praha i grčkog jogurta. S obzirom da imaju veći udio proteina od klasičnih brownieja, nameću se kao sjajan izbor za okrjepu prije ili nakon vježbanja. Proteinski brownie  Sastojci: 240 g grčkog jogurta 60 g proteinskog praha s čokoladom 60 g kokosovog šećera 35 g kakaa u prahu 1 veliko jaje Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite manji kockasti lim za pečenje papirom za pečenje i stavite sa strane. Pomiješajte izmućkano jaje s grčkim jogurtom, proteinskim prahom, šećerom i kakao prahom. Miješajte ...

SVINJETINA NA BAVARSKI

Slika
Svinjetina na bavarski  Osim što je ukusan, bavarski specijalitet je i nježno za kućni budžet jer vas sastojci neće koštati više od 10 eura za četiri osobe. Svinjetina na bavarski  Sastojci: 1 kg svinjske lopatice s kožom 2 žličice morske soli 2 žličice slatke mljevene paprike 1 žličica mljevenog crnog papra 2 žlice neutralnog ulja 1 žlica maslaca 2 mrkve, nasjeckane 1 poriluk, narezan ¼ glavice celera ili 2 stabljike celera, nasjeckane 4 režnja češnjaka, nasjeckana 1 žličica sjemenki kima 250 ml povrtnog temeljca 250 ml tamnog piva 2 žličice koncentrata rajčice 1 žličica šećera Prema ukusu 1 žlica škrobnog brašna Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Skalpelom ili oštrim nožem zarežite kožu svinjetine u obliku mreže (uzorak dijamanta ili romba). Meso natrljajte solju, paprikom i paprom te ga ostavite sa strane. U posudi koja može ići u pećnicu zagrijte ulje i maslac na srednjoj vatri dok se maslac ne otopi i zapjeni. Pecite svinjetinu sa svih strana (2-3 minute po ...

LISNATO POVRĆE IZ PEĆNICE S JAJIMA I GLJIVAMA 🍄

Slika
Lisnato povrće iz pećnice s jajima i gljivama  Ako volite jela koja kombiniraju sezonske namirnice, pregršt nutrijenata i malo kulinarske znatiželje, zeleno povrće s jajima i umakom iz pećnice brzo će ući u vašu stalnu rotaciju. Priprema je jednostavna, a okus nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Lisnato povrće iz pećnice s jajima i gljivama  Sastojci: pola glavice kelja veća vezica blitve 140 g baby špinata 3 žlice maslaca 225 g očišćenih i narezanih šampinjona 2 poriluka (bijeli i svijetlozeleni dio) 3 režnja češnjaka (2 nasjeckana, 1 cijeli za prepečeni kruh) 2 žlice glatkog brašna 120 ml vrhnja za kuhanje 120 ml mlijeka 3 žlice bijelog vina prstohvat muškatnog oraščića 2 žličice dijon senfa 75 g naribane gouda ili edamera 4-6 jaja prstohvat mljevene crvene paprike 4-6 kriški prepečenog i maslacem premazanog kruha sol i papar Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Kelj, blitvu i špinat kuhajte oko minutu u slanoj vodi pa ohladite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedi...

ZAŠTO VAM JE STALNO DOSADNO?

Slika
Zašto vam je stalno dosadno? Nekim ljudima kao da nikada nije dosadno i uvijek imaju nešto za raditi ili negdje za ići. S druge strane ima i onih ljudi kojima je non stop dosadno. Gdje je problem i kako je moguće da je vama stalno dosadno, a nekima nikada? Pasivna ste osoba Čekate da zabava i nešto za raditi dođe k vama, umjesto da to sami pronađete. Aktivni ljudi kreiraju sami svoju zabavu na način da se upuste u različite aktivnosti ili iniciraju druženja. Pasivni će ljudi čekati da ih netko pozove negdje ili da im kaže što raditi, neće se samoinicijativno oni angažirati. Nemate ciljeve Manjak osobnih   (ili profesionalnih) ciljeva   također može dovesti do konstantne dosade. Kako nemate nikakve ciljeve, tako nemate ni ideja što raditi. Imate previše vremena koje ne znate kako ispuniti. Prekomjerna stimulacija mozga Kada previše koristimo   društvene mreže i streaming servise ,  oni polako istreniraju naš mozak da uvijek, svake sekunde, ima ne...

KUGLICE OD PISTACIJA

Slika
Kuglice od pistacija  Čini se da su pistacije u posljednje vrijeme posvuda oko nas. Bilo da je riječ o ukusnim desertima ili umacima, činjenica je da se mogu iskoristiti u pripremi raznih jela. No, ovaj put ostajemo pri temi slastica – i to zbog jednostavnog recepta koji nam je odmah privukao pažnju. Kuglice od pistacija  Sastojci: 250 g mascarpone sira 160 g piškota 3 žlice namaza od pistacija po želji: mljevene pistacije za dekoraciju Priprema: Sjedinite mascarpone sir, piškote i namaz od pistacija. Ako namaz nije dovoljno sladak, dodajte malu količinu šećera u prahu. Uzmite malo smjese i izravnajte je na dlanu kako biste u nju stavili pola žličice namaza od pistacija. Potom je zatvorite i oblikujte kuglicu. Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo mljevenih pistacija ili piškota. Na kraju kuglice uvaljajte u mljevene pistacije i ohladite ih oko pola sata. Od navedene količine sastojaka trebali biste dobiti deset većih kuglica. Pripremila: Ivana Matas ...

ZDRAVE I TOKSIČNE SVAĐE - KAKO PREPOZNATI RAZLIKU?

Slika
Zdrave i toksične svađe - kako prepoznati razliku? Svaki je odnos jedinstven i priča za sebe, no svi imaju nešto zajedničko – nesuglasica će uvijek biti i svađe će se događati. Možda ne zvuči kao najromantičnija stvar na svijetu ili kao nešto što zaljubljena osoba želi čuti, ali to je istina i od svađa ne treba bježati. Na samu riječ "svađa", mnogi će pomisliti na vikanje, psovke, lupanje vratima i udaljavanje pa će ju pod svaku cijenu željeti izbjeći. No to dovodi do drugog problema – potiskivanja emocija i izbjegavanja određenih tema. Drugim riječima, nemojte to raditi. Svađa ne mora značiti da je veza u krizi. Dapače, ima više vrsta svađa i načina svađanja, a dvije su ključne podjele: na zdrave i toksične svađe. Možda vam se na prvu ne čini da se išta dobrog može izroditi iz svađe, no to nije tako. Krenimo redom i definirajmo što su to zdrave svađe. Radi se o   konstruktivnim raspravama u kojima partneri otvoreno dijele svoje mišljenje...

MLJEVENO MESO SA SVJEŽIM KUPUSOM

Slika
Mljeveno meso sa svježim kupusom  Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept spaja sočno mljeveno meso sa svježim, hrskavim kupusom i aromatičnim začinima. Savršen je za brzi obiteljski ručak ili za pripremu unaprijed kada želite imati obrok i za drugi dan. Kombinacija povrća i mesa daje jelu bogatstvo okusa, a dodatak pasirane rajčice i svježeg peršina jelu daje nježnu, domaću aromu. Ovo je idealno rješenje kada želite nešto jednostavno, ali ukusno, bez nepotrebnog stresa u kuhinji. Isprobajte ovaj recept i uživajte u toplom, mirisnom ručku koji mami osmijeh na lice. Mljeveno meso sa svježim kupusom  Sastojci: 1 glavica luka 2 mrkve 3 režnja češnjaka pola glavice kupusa ili jedna manja glavica 600 g mljevenog mesa 250 ml pasirane rajčice peršin sol papar maslinovo ulje Priprema: 1. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak. Dodajte im na kockice narezanu mrkvu. 2.  Zatim povrću dodajte mljeveno meso. Posolite. Kada meso dobije lijepu boju, dodajte m...

FIGARO OBLATNE

Slika
Figaro oblatne  Ova retro poslastica ne traži puno vremena ni kulinarskog umijeća, a rezultat je raskošan sloj zlatnog nadjeva oblatni koji se režu u savršene, slatke zalogaje. Idealan je kolač kad trebate nešto brzo, provjereno i ukusno – a najbolje od svega, preko noći postane još finiji. Figaro oblatne  Sastojci: 250 g šećera 250 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha 250 g maslaca 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije naribana korica 1 limuna Priprema: U lončiću otopite maslac. U zasebnoj zdjeli dobro izmiksajte jaja s pola količine šećera, dodajte otopljeni maslac, vaniliju i limunovu koricu. Umiješajte orahe pa sve vratite na laganu vatru. Miješajte cijelo vrijeme dok se smjesa ne počne zgušnjavati i postaje sjajna i kompaktna. Drugu polovicu šećera rastopite u zasebnoj posudi dok ne dobijete karamel. Pažljivo ga ulijte u toplu smjesu s orasima, miješajte brzo da se karamel ravnomjerno spoji. Na papir za pečenje položite prvu oblatnu (hrapava strana prema gore)....

KRALJEVSKI KOLAČ

Slika
Kraljevski kolač  Kraljevski kolač s orasima prava je poslastica za sve ljubitelje bogatih, domaćih kolača koji mirišu na djetinjstvo. Kraljevski kolač  Sastojci: za biskvit (tri kore): 15 bjelanjaka 300 g šećera 480 g krupno sjeckanih oraha 90 g brašna za kremu: 15 žumanjaka 100 g šećera 3 žlice instant kakaa 30 ml ruma 500 ml mlijeka 1 puding od čokolade 200 g čokolade za kuhanje 300 ml vrhnja za šlag dodatno: oko 100 g sjeckanih oraha Priprema: Pripremite biskvit. Miksajte 5 bjelanjaka dok ne zapjene. Postupno dodajte 100 g šećera i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte 30 g brašna pjenjačom. Dodajte 160 g krupno sjeckanih oraha i lagano sjedinite. Smjesu rasporedite na masni papir u kalupu dimenzija 22 × 29 cm. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Postupak ponovite još dva puta – ukupno trebate tri jednake kore. Pripremite kremu. Žumanjke i šećer izradite pjenasto. Dodajte puding u prahu i 100 ml mlijeka, pa izmiksajte. Ostatak mlijeka zagrijte do vr...

ZAŠTO MAGLA I KIŠA NEKIM LJUDIMA GODE?

Slika
Zašto magla i kiša nekim ljudima gode? Dok većina ljudi povezuje maglu i kišu s padom raspoloženja ili manjkom energije, neki ljudi upravo u takvim uvjetima osjećaju olakšanje, mir ili čak povećanu produktivnost. Manje podražaja i bolji fokus Kiša i magla smanjuju vizualnu stimulaciju i opću razinu aktivnosti u okolini. Ulice su tiše, promet sporiji, a društvena očekivanja kao što su izlazak, druženje i planovi manja. To mnogima omogućuje bolju koncentraciju i osjećaj mentalnog reda. Umirujući učinak zvuka i mirisa kiše Zvuk kiše djeluje poput prirodnog  bijelog šuma  – monoton, nenametljiv i ritmičan. Takvi zvukovi, prema psihologiji, snižavaju razinu stresa i pomažu u uspostavljanju stabilnog ritma disanja i otkucaja srca. Mnogi ljudi intuitivno biraju takve zvukove za spavanje ili rad, pa stvarna kiša ima isti učinak. Također, miris kiše, kao i maglovit, vlažan zrak kod nekih izazivaju pozitivne asocijacije na sigurnost, unutarnji prostor, odmor, djetinjstv...

SUHA KOŽA ZIMI - UZROCI I SIMPTOMI

Slika
Suha koža zimi - uzroci i simptomi  Hladnoća, vjetar, grijanje, nagle promjene temperatura… Zima je za kožu uvijek svojevrsni stres-test. I baš se svake godine iznova pitamo isto: što još mogu učiniti da mi koža prestane biti zategnuta, suha i gruba? Istina je jednostavna: u zimskim mjesecima koža gubi vlagu brže nego što je može nadoknaditi. Suhi zrak u zatvorenim prostorima „vuče“ vlagu iz kože, hladnoća usporava cirkulaciju, a zaštitna barijera postaje slabija i osjetljivija. Rezultat toga mnogi prepoznaju odmah — neugodno zatezanje, perutanje, crvenilo, pa čak i pogoršanje stanja poput atopijskog dermatitisa. Da bismo razumjeli što se zapravo događa, važno je znati da je naša koža građena od triju slojeva: hipodermisa, dermisa i epidermisa. Upravo epidermis djeluje kao štit koji nas brani od mikroorganizama, zagađenja i UV zraka. Kada se njegov lipidni sloj stanji zbog hladnoće i suhih uvjeta, voda jednostavno brže isparava — i koža ostaje suha, gruba i nadražena. S...

KAKO IZGLEDATI SREĐENIJE U TRENIRCI?

Slika
Kako izgledati sređenije u trenirci? Trenirka je preudoban komad odjeće koji svi volimo nositi, ali nekada ju preskočimo jer se u njoj ne osjećamo dovoljno sređeno. Kada ju kombinirate na ove načine, izgledat će ipak malo sređenije, a ne kao da ste krenuli na trening. Nosite komplet umjesto rasparene trenirke Monokromatski izgled može pomoći da izgledate sređenije. Čak i da trenirka nije u originalu došla u kompletu, možete napraviti svoj komplet i netko neće ni znati da zapravo nije došla tako spojena ako je istih boja. Sako i trenirka izgledaju iznenađujuće dobro zajedno Nikad možda ne biste spojili trenirku i sako, ali ova kombinacija može biti dokaz da ovo dvoje stvarno može ići dobro zajedno. Automatski ćete zbog sakoa izgledati sređenije. Modni dodaci će promijeniti izgled Od torbice do nakita – bitno je kakve modne dodatke birate. Nekoliko lančića, prstenje, slatka kapa, mala kožna torbica…to su sve dodaci koji će pomoći podignuti izgled. Nemojte dopustiti da vam se ...

PANETTONE TIRAMISU

Slika
Panettone tiramisu  Panettone tiramisu spaja dva velika klasika, kultni božićni panettone, oko kojeg se već godinama vodi prava mala potraga za “onim najboljim”, i jednako obožavani tiramisu. Spoj donosi bogat, sočan, aromatičan desert koji se topi u ustima i koji gosti traže još prije nego što ste završili rezati prvu porciju. Panettone tiramisu  Sastojci: 3 jaja, odvojena 500 g mascarponea, hladnog 1 mahuna vanilije, razrezana i sastrugane sjemenke 80 g šećera 2 g soli 500 ml espressa 30 g šećera 90 ml marsale ili likera sa začinskim notama 750 g panettonea s čokoladnim kapljicama (ili drugog po želji) 80 g tamne čokolade (pločica) Priprema: Zamutite žumanjke i vaniliju s mascarponeom dok se smjesa lagano ne zgusne i poveća volumen, pazeći da je ne pretučete. Odvojeno istucite bjelanjke, šećer i sol u mekane vrhove. Umiješajte bjelanjke u mascarpone smjesu u tri dodavanja, dok se potpuno ne sjedine, i stavite u hladnjak. Skuhajte espresso, dodajte šećer i ma...

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

Slika
Prženi kroketi od riže i sira I dok rimski suppli ima duguljasti oblik i radi se od mješavine riže, rajčice i mozzarelle, sicilijanski arancini je okrugao ili stožast, a nadjeva se raznim punjenjima – raguom, graškom, šunkom i slično Hrskavi kroketi od riže i sira  Sastojci: 1 l povrtnog temeljca 320 g carnaroli riže 300 g krušnih mrvica 250 g pirea od rajčice 150 g mozzarella sira 30 g Grana Padano sira 3 jaja 1 manji luk sol i papar po želji ulje po želji Priprema: Na tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte luk – pirjajte ga oko tri minuta dok ne omekša. Dodajte rižu i tostirajte je na vrućoj tavi par minuta uz povremeno miješanje. Potom podlijte rižu vrućim povrtnim temeljcem i pireom od rajčice. Pustite da se riža kuha dvadesetak minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok ne „popije“ svu tekućinu. Na kraju kuhanja dodajte naribanu Granu Padano, posolite i poparite po želji. Prebacite kuhani rižoto na plitki lim za pečenje kako bi se što prije ohladio. Kada ...

PILETINA I ŠAMPINJONI U FINOM UMAKU OD VINA

Slika
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina  Ako tražite recept za jelo koje se priprema brzo, a izgleda i miriše kao da ste uložili sate i sate truda, ova piletina s gljivama i vinom   bit će pravi pogodak. Najbolje od svega? Jelo je gotovo za samo 20 minuta. Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina  Sastojci: 4 pileća prsa bez kože 1 žlica glatkog brašna sol papar 150 ml pilećeg temeljca (ili ½ kocke i 150 ml vode) 250 g šampinjona, prerezanih na pola nekoliko grančica timijana, samo listovi 150 ml crnog vina 1 žlica maslinovog ulja Priprema: Uvaljajte piletinu u brašno, a zatim otresite višak. Pomiješajte 1 čajnu žličicu viška brašna s malo temeljca i ostavite sa strane. Zagrijte ulje u tavi, zatim dodajte piletinu, gljive i majčinu dušicu. Pržite na srednje jakoj vatri oko 2 i pol minute sa svake strane. Izvadite piletinu i ostavite je sa strane. Ulijte vino i temeljac te kuhajte 5 minuta ili dok se tekućina ne reducira za pola. Dodajte mješavinu t...

SLATKO - LJUTA PILETINA

Slika
Slatko - ljuta piletina  Ako tražite brzo jelo koje je puno okusa, a priprema se brzo i lako - ova slatko-ljuta piletina mogla bi vam postati novi favorit. Slatko - ljuta piletina  Sastojci: 3 žlice začina za tacos 450 g pilećih prsa bez kostiju i kože, narezanih na kockice veličine zalogaja 1-2 žlice ulja 250 ml gustog umaka od rajčice 120 g šalice pekmeza od breskve kuhana riža, za posluživanje Priprema: Istresite mješavinu začina za tacos u veliku plitku posudu, dodajte piletinu i dobro promiješajte. U velikoj tavi ispržite piletinu na ulju. Pomiješajte umak od rajčice i pekmez pa umiješajte u tavu. Pustite da zakuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 2-3 minute. Poslužite s rižom. Pripremila: Ivana Matas 

GINGER SHOT - ELIKSIR ZDRAVLJA

Slika
Ginger shot - eliksir zdravlja  Ginger shot je mali, izuzetno koncentrirani napitak napravljen od svježeg đumbira, najčešće uz dodatak limunovog soka, meda, kurkume i cijeđene naranče. Pije se u maloj količini – obično kao  shot  (30-50 ml) jer je okus snažan i ljutkast, ali je učinak za imunitet moćan. Popularnost  ginger shotova  krenula iz  wellness  i  fitness  zajednice, a danas su postali dio svakodnevne rutine svih onih koji se žele osjećati bolje te na prirodan način doprinijeti svom imunitetu i probavi. Ginger shot  Sastojci: 2 kg limuna 1,5 kg naranče 80 g svježe kurkume (može se koristiti i začin u prahu, no u Kauflandu je prilikom mog zadnje posjeta bilo svježe kurkume pa sam ju odlučila kupiti i iskoristiti) jedan veći komad đumbira, ovisi koliko volite njegov oštar okus voda, papar (ja upotrebljavam obični, no ponekad dodam i kajenski) med (po želji) Priprema: Limun i naranče iscijedite, a kurkumu i đumbir ...

TAMNA STRANA ZAHVALNOSTI - LINIJA IZMEĐU OSJEĆAJA I OBAVEZE

Slika
Tamna strana zahvalnosti - linija između osjećaja i obaveze Zahvalnost je posljednjih godina postala mantra. Na šalicama, planerima, u motivacijskim knjigama, na društvenim mrežama. Svuda čitaš da treba zastati, udahnuti i pobrojati tri stvari zbog kojih si danas zahvalna. Znanost već dugo poručuje da nas zahvalnost može smiriti, podići raspoloženje i povezati s onim što nam je važno. Kada se zahvalnost koristi kao alat kontrole Očekivanje zahvalnosti često se pojavljuje kao suptilan, ali moćan oblik pritiska:  “ Prihvati što si dobila. Ne traži više. Ne buni se.” U najtežim situacijama, u manipulativnim, toksičnim ili nasilnim odnosima, zahvalnost prestaje biti osjećaj i postaje alat kontrole. Rečenica “Budi zahvalna što sam tu” skriva moć i dominaciju, pretvarajući zahvalnost u teret koji se koristi da te umanji, ograniči i drži podčinjenu. Drugim riječima, netko može zahtijevati zahvalnost da bi te kontrolirao: da se osjećaš dužnom, da ne prosvjeduješ,...

KAKO PROSINAC DOČEKATI I PREŽIVJETI BEZ STRESA?

Slika
Kako prosinac dočekati i preživjeti bez stresa? Prosinac je za mnoge najljepši dio godine. To je mjesec lampica, kuhanog vina, fritula, druženja, putovanja i adventskih izleta. Ipak, iza te blagdanske čarolije često se krije i jedan potpuno drugačiji ritam. Gužve na cestama koje sve čine nervoznima, rokovi na poslu, nametnuta Instagram očekivanja da vaš dom i Božić moraju biti savršeni… I, na kraju, mentalni multitasking koji iscrpljuje brže nego bilo što drugo. Postavite granice Ne preuzimajte više obaveza nego što morate. Sasvim je u redu bilo kome reći ‘ne’. Šefu na poslu koji vam daje dodatne ili još gore, tuđe obaveze, prijateljima koji organiziraju još jedno u nizu druženje, roditeljima koji očekuju da ćete Božić provesti s njima dok vi samo želite s partnerom (i djecom) provesti u svom domu. Sve to vas čini preopterećenima i dovodi do izgaranja. Unaprijed se dogovorite s partnerom (ili ako ste samci, postavite svoje želje) što želite ovih blagdana i držite se toga, b...

TJESTENINA S BROKULOM I GRAŠKOM

Slika
Tjestenina s brokulom i graškom Ako tražite brz, lagan i osvježavajući obrok koji je gotov za tren oka, ova tjestenina s brokulom, graškom uz dodatak prženih pinjolia odličan je izbor. Za samo 15 minuta na stolu možete imati tanjur pun zelenila i svježine u nježnom kremastom umaku. Tjestenina s brokulom i graškom  Sastojci: 3 žlice kiselog vrhnja 2 žlice slatkog vrhnja ½ žlice dijon senfa ½ limuna, naribana korica i sok 200 g cvjetića brokule 200 g tjestenine 2 žlice maslinovog ulja 100 g smrznutog graška 1 žlica prženih pinjola sol, po ukusu papar, po ukusu parmezan, za posipanje, po želji Priprema: Pomiješajte kiselo i slatko vrhnje, senf i sok od limuna. Ostavite sa strane Zakuhajte lonac slane vode. Kad voda zavrije, dodajte brokulu i kuhajte 3 do 4 minute, a zatim cvjetiće izvadite šupljikavom žlicom. U istoj vodi skuhajte tjesteninu pa ocijedite. Zagrijte ulje u velikoj tavi s neprianjajućim dnom pa ubacite tjesteninu, brokulu i smrznuti grašak. Miješajt...

KAKAO - KEKSI OD ZOBENIH PAHULJICA

Slika
Kakao - keksi od zobenih pahuljica  Keksi od zobenih pahuljica tradicionalna su slastica u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se obično sljubljuje s grožđicama i/ili čokoladnim kapljicama. Kakao - keksi od zobenih pahuljica  Sastojci: 400 g kokosova šećera 250 g zobenih pahuljica 125 ml mlijeka po želji 125 g maslaca od badema 120 g maslaca 30 g kakaa 1 čajna žličica ekstrakta vanilije Priprema: Obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje i stavite sa strane. U loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte mlijeko, kakao i šećer pa sve dobro promiješajte. Kuhajte sve dok smjesa ne zavrije. Kada zavrije, kuhajte sve zajedno oko dvije minute, a potom lonac uklonite s vatre. Umiješajte ekstrakt vanilije u smjesu, maslac od badema i zobene pahuljice. Miješajte smjesu dok se sastojci ne povežu. Od dobivene smjese oblikujte kuglice, žlicom ih spljoštite i postavite na pripremljeni lim za pečenje. Ohladite ih dobro prije posluživanja – keksima će tre...

PASTIRSKA PITA S PILETINOM

Slika
Pastirska pita s piletinom  Tražite li jelo koje je savršeno za zimske dane, praktično i idealno za obiteljski ručak, pastirska pita s piletinom svakako je pravi izbor. Kremasti umak, sočna piletina i zlatno zapečen pire krumpir stvaraju savršenu kombinaciju okusa koja podsjeća na domaću kuhinju u najboljem izdanju.  Pastirska pita s piletinom  Sastojci: za nadjev: 500 g piletine narezane na kockice 1 sitno sjeckani luk 2 češnja češnjaka 2 mrkve narezane na kockice 200 g graška 2 žlice maslaca ili ulja 1 žlica brašna 200 ml pilećeg temeljca 150 ml vrhnja za kuhanje Sol, papar, timijan ili peršin po želji za pire krumpir: 700 g krumpira 50 g maslaca 50–100 ml mlijeka Sol i papar po želji malo parmezana Priprema: Krumpir oguliti, narezati i skuhati u posoljenoj vodi do mekane teksture. Zatim ga izgnječiti s maslacem i mlijekom u glatki pire te začiniti po ukusu. Na zagrijanom maslacu ili ulju popržiti sitno sjeckani luk do staklaste boje, pa dodati češnjak. Ubac...

PISTACHIO CHEESECAKE

Slika
Pistachio cheesecake  U posljednje vrijeme pistacije su postale pravi hit, kako na društvenim mrežama tako i u modernim receptima; njihova bogata zelena boja i kremasti okus čine ih idealnim dodatkom za deserte i sve vrste jela pa nije ni čudo da ih svi obožavaju. Pistachio cheesecake  Sastojci: Za podlogu: 1½ šalica mljevenih graham krekera (ili drugih keksa po želji) ½ šalice neslanog maslaca, rastopljenog Za kremasti nadjev: 3 pakiranja krem sira (po 225 g), omekšanog 1 šalica kristalnog šećera 3 velika jaja 1 šalica vrhnja za šlag (ili duplog vrhnja) 1 žličica ekstrakta vanilije 1 šalica prirodne paste od pistacija ½ šalice očišćenih pistacija, grubo sjeckanih (za ukras) Priprema: Pripremite pećnicu  na 175°C i namastite kalup za torte promjera 23 cm s pomičnim dnom. Podloga:  U zdjeli pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Utisnite smjesu u dno kalupa za formiranje čvrste podloge. Pecite podlogu 10 minut...

NOVOGODIŠNJE KOŠARICE S JABUKAMA

Slika
Novogodišnje košarice s jabukama  Donosim vam ukusne košarice od maslaca koje su punjene jabukama dinstanim u voćnom likeru. Mirišljave i fine, i dok se rade i dok se jedu. Novogodišnje košarice s jabukama  Sastojci: Za punjenje: 50 g maslaca 300 g jabuka 50 g meda 1 žličica cimeta 1 žličica ribanog đumbira (ili u prahu) sok 1 naranče sok 1 limuna 100 ml voćnog likera (ili ruma) Za tijesto: 1 žumanjak 100 g maslaca 200 g brašna 50 g šećera Priprema: 1. Prvo napravite punjenje jer će se ono trebati ohladiti. Jabuke nasjeckajte na sitno, kao luk za dinstanje. Dodajte sve ostale sastojke (ja sam ovaj put koristila liker od malvazije) i dinstajte dok jabuke ne omekšaju i tekućina ne ispari, otprilike pola sata. Prebacite u neku manju zdjelu i ostavite da se skroz ohladi. 2. Za tijesto pomiješajte sve sastojke i rukama zamijesite tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena, da se stisne. 3. Radnu površinu pobrašnite i razvaljajte tije...

KAKO BRZO SMANJITI STRES - JEDNOSTAVNE NAVIKE KOJE ODMAH POMAŽU

Slika
Kako brzo smanjiti stres - jednostavne navike koje odmah pomažu Svaka se osoba drukčije nosi sa stresom. Ponekad stres utječe pozitivno na naše ponašanje, motivirajući nas na rad, primjerice na učenje prije ispita ili temeljitu pripremu prije razgovora za posao. Međutim, ponekad nam stres može ozbiljno narušiti zdravlje i odnose s bližnjima, zbog čega je potrebno potražiti rješenje i smanjiti negativan utjecaj stresa. Što učiniti? Naučite upravljati stresom jer to pomaže, ne samo da se vratite u ravnotežu, nego i da eliminirate bolest i čak usporite proces starenja. Češljanje Tijekom radnog rana, npr. provedenog ispred monitora, mimična muskulatura postaje vrlo napeta, tako da glava postaje vrlo teška i počinje boljeti. Jedan od načina izbjegavanja i uklanjanja stresa jest češljanje ili četkanje kose u trajanju 10 do 15 minuta. Ta procedura pomaže “aktivirati” krv i osloboditi mišiće. Hrana Ukusna hrana – učinkoviti antistres doping. Za dobro raspoloženje i za oslobađanje o...

ZIMSKI RITUALI ZA TIJELO - KAKO USPORITI ZNAKOVE STARENJA?

Slika
Zimski rituali za tijelo - kako usporiti znakove starenja? Zima je razdoblje kada tijelo traži više njege nego inače. Hladan zrak, suhoća u prostoru zbog grijanja i manjak kretanja odražavaju se ne samo na raspoloženju, već i na koži i mišićnom tonusu. Dok lice često dobiva najviše pažnje, koža tijela ostaje zanemarena upravo onda kada joj najviše treba brige. Tuširanje kao temelj zimske njege tijela Njega započinje izborom pravog sredstva za čišćenje. Tijekom zime koža postaje tanja i osjetljivija, pa je ključno koristiti proizvode koji ne skidaju prirodna ulja. Losioni i gelovi s dodatkom ceramida, glicerinom ili hijaluronskom kiselinom pomažu u očuvanju vlage. Ulja od badema, jojobe ili suncokreta pružaju dodatnu zaštitu i ostavljaju tanki film na koži koji sprječava dehidraciju. Nakon tuširanja, kožu ne treba snažno brisati, već lagano tapkati ručnikom kako bi se zadržala vlažnost. Najbolji trenutak za nanošenje mlijeka ili kreme za tijelo je odmah nakon brisan...

KAKO HRANOM PODIĆI RASPOLOŽENJE, ENERGIJU I MIR?

Slika
Kako hranom podići raspoloženje, energiju i mir? Kada razina serotonina u tijelu pada, obično u hladnijim mjesecima, u razdobljima stresa ili kad jedemo neredovito, to osjećamo doslovno u svakoj stanici: raspoloženje se spušta, želja za slatkim raste, san postaje površniji, a koncentracija slabija. Jutro: „Zapali“ svoj serotonin Zobena kaša s bananom, bademima i tamnom čokoladom Zob je jedna od najboljih namirnica za pomoć triptofanu da lakše dospije do mozga, dok banana sadrži prekursore serotonina koji dodatno aktiviraju proces. Bademi dodaju zdrave masti i stabilnu energiju, a tamna čokolada potiče lučenje endorfina i donosi onaj mali jutarnji „boost“ koji nam svima treba. Ovaj doručak stabilizira šećer u krvi i daje osjećaj smirenog fokusa, idealno za početak dana. Ručak: Proteinski obrok koji hrani mozak Losos s rižom i zelenim povrćem Losos je bogat triptofanom, omega-3 masnim kiselinama (koje dokazano smanjuju upale u tijelu i podižu raspoloženje) te vitaminom D, koj...

MORINGA - ČUDOTVORNO DRVO ŽIVOTA

Slika
Moringa - čudotvorno drvo života  Zbog širokog spektra djelovanja koristi se kod umora, probavnih tegoba, slabog imuniteta, problema s kožom, hormonalnih disbalansa, kroničnih bolesti i upalnih stanja. Moringa je zbog svoje sigurnosti pogodna za dugotrajnu uporabu, a budući da je jednostavna za uzgoj, često se ističe kao biljka budućnosti. Zašto djeluje? Ima snažno antibakterijsko djelovanje (učinkovita protiv E. coli i stafilokoka). Beta-karoten iz moringe u koži se pretvara u vitamin A – ključan za obnovu stanica. Sprječava stvaranje viška keratina koji začepljuje pore. Vitamin C posvjetljuje pigmentacije i potiče kolagen. Vitamin E štiti kožu od UV oštećenja i ubrzava zacjeljivanje. Dobrobiti za mentalno zdravlje Moringa se u ayurvedi stoljećima koristi za jačanje živčanog sustava. Sadrži aminokiseline poput   triptofana koje potiču proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Istraživanja pokazuju da moringa pomaže kod stresa, smanjuje promjene ras...

3 RAZLOGA ZAŠTO TRADICIONALNA MUŠKOST POSTAJE PRIJETNJA MUŠKOM MENTALNOM ZDRAVLJU

Slika
3 razloga zašto tradicionalna muškost postaje prijetnja muškom mentalnom zdravlju  Toksičnost u prijateljstvu, ljubavi, u poslovnim odnosima… ima je posvuda, kao da je ušla u svaku poru ovog društva. Ima mnoge oblike i gotovo se uvijek ogleda u negativnom kontekstu kada je o međuljudskim odnosima riječ. Međutim, od svih tih brojnih dimenzija važno je naglasiti i toksičnost koja je povezana s rodnim ulogama. Duboko u korijenu takve toksičnosti nastanio se i fenomen toksične muškosti. Toksična muškost nije ništa novo s čime se još nikada niste susreli, baš naprotiv, to je nešto čemu bi se u suvremenom društvu itekako trebalo pridavati više pažnje. Iza pojma toksične muškosti krije se zapravo splet ponašanja i normi koje se često nameću muškarcima u vidu nekakvih pravila ponašanja koje se od njih očekuje u okvirima društva.  Unutar fenomena toksične muškosti nalazi se vrtlog (rodnih) očekivanja prema muškarcima, da budu jaki, dominantni, emocionalno nedostupni i ...