Postovi

Prikazuju se postovi od veljače 23, 2025

TORTICE OD BRESAKA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a4424/jednostavne-lisnate-tortice-s-breskvama.html TORTICE OD BRESAKA  Sastojci: • 1 lisnato tijesto  • 1 jaje • 2 velike breskve • 2 žlice šećera  • 1 žlica brašna  • pola žličice cimeta • 20 g narezanih badema • 50 g šećera u prahu  • pola žličice ekstrakta vanilije  • 1 žličica mlijeka Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Razmotajte tijesto, izrežite na devet jednakih kvadrata i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.  Umutite jaje i ostavite sa strane. Narežite breskve na ploške i stavite u srednje veliku zdjelu.  Pospite sa šećerom, brašnom, cimetom, vanilijom i sve promiješajte. Složite 3 - 4 kriške breskve preko sredine svakog kvadrata tijesta. Pazite da sok od breskve ne dođe na rubove peciva. Rubove tijesta obilno premažite razmučenim jajetom te pospite narezanim bademima.  Pecite ga 18 minuta dok ne postane zlatne boje.  Izvadite i pričekajte 10 minu...

CAPRESE SALATA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a4177/osvjezavajuca-talijanska-caprese-salata-za-vruce-ljetne-dane.html CAPRESE SALATA Sastojci: • 3 rajčice • 250 g mozzarelle • maslinovo ulje  • aceto balsamico  • sol i papar Priprema: Na veliki tanjur rasporedite ploške rajčice, a oko njih ploške mozzarelle između stavite listiće bosiljka. Prelijte maslinovim uljem i aceto balsamicom te pospite solju i paprom. 

CEZAR SALATA S PANCETOM

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a4413/kremasta-cezar-salata-s-pancetom-gotova-za-pola-sata.html CEZAR SALATA S PANCETOM  Sastojci: • 3 - 4 šnite kruha • maslinovo ulje  • 50 g parmezana  • 4 šnite pancete  • 4 žlice grčkog jogurta  • 1 žličica Dijon senfa  • 1/2 žličice octa  • 1/2 češnja češnjaka  • 1/2 limuna • 1 glavica zelene salate  • 2 mlada luka  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Prelijte šnite kruha maslinovim uljem te malo posolite. Pospite polovicom naribanog parmezana nastojeći da ostane na kruhu. Nakon što se ohladi narežite na komadiće. Pecite 10 - 15 minuta dok ne porumene. Pecite slaninu dok ne postane hrskava, a zatim je izlomite na komade. Pomiješajte jogurt, senf, ocat, češnjak i ostatak parmezana s malo soka od limuna i malo vode, a zatim začinite. Operite salatu te listove natrgajte na komadiće. Na vrh stavite slanine, komadiće kruha i mladi luk te prelijte umakom. 

HRSKAVI ŠTAPIĆI OD PALENTE

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/amp/a4381/hrskavi-prutici-od-palente-za-grickanje-uz-gledanje-utakmice.html HRSKAVI ŠTAPIĆI OD PALENTE  Sastojci: • 1 žličica soli • 125 g palente  • 30 g maslaca • 30 g parmezana  • ulje za prženje  Priprema: Za hrskave štapiće od palente lim za pečenje obložite papirom za pečenje.  U tavi na srednjoj vatri zakuhajte 500 ml vode, posolite i umiješajte palentu. Kuhajte miješajući drvenom kuhačom 4 - 5 minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre te umiješajte maslac, sir i papar. Palentu izlijte u lim, raširite i ostavite dok se ne ohladi.

RIBLJI TACOSI

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a4112/recept-za-riblje-tacose-s-osvjezavajucim-umakom.html RIBLJI TACOSI  Sastojci: • 24 male kukuruzne tortilje  • 700 g fileta oslića  • mljeveni kumin  • kajenski papar  • sol i papar  • maslinovo ulje  • žlica maslaca  Punjenje: • ljubičasto zelje  • 2 avokada  • 2 rajčice  • crveni luk • 100 g ribanog sira  • 1 limeta  Umak: • 120 ml kiselog vrhnja  • 80 ml majoneze  • 2 žlice soka od limete  • 1 žličica češnjaka u prahu  • 1žličica umaka Sriracha  Priprema: Obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje.  U maloj posudi pomiješajte začine i ravnomjerno pospite po ribi sa svih strana pa dodajte maslinovo ulje.  Pecite na 190 stupnjeva 20 do 25 minuta.  Pomiješajte sve sastojke za taco umak u zdjeli i miksajte dok se dobro ne sjedine. Tostirajte kratko kukuruzne tortilje na velikoj tavi ili u pećn...

ŠARENE PALAČINKE S ČOKOLADOM

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a4568/recept-za-sarene-palacinke-od-cokolade-punjene-nutellom.html ŠARENE PALAČINKE S ČOKOLADOM Sastojci: • 2 jaja • 4 dl mlijeka • 2 dl brašna • 2 žlice maslaca Priprema: Umutite jaja i mlijeko pa dodajte brašno.  Miješajte dok tijesto ne postane glatko. Otopite maslac i ulijte ga u tijesto.  Odvojite oko 2 dl tijesta i umiješajte žlicu kakaa ako želite oba okusa odjednom.  Ostavite tijesto 15 minuta u hladnjaku da nabubri.  Palačinke pecite na srednje jakoj vatri.  Napravitešare tijestom s okusom kakaa odmah nakon izlijevanja prvog tijesta.  Svaku palačinku namažite Nutellom i zarolajte. 

PITA OD BAKALARA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a3952/recept-dana-riblja-pita-od-bakalara.html PITA OD BAKALARA  Sastojci: • 400 g fileta bakalara  • 2 vezice mladog luka  • 250 g mladog špinata  •.150 g cheddar sira  • 4 lista tijesta za savijače  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Ribu namočite u kipućoj vodi.  Grubo nasjeckajte mladi luk, stavite na tavu na jakoj vatri sa žlicom maslinova ulja.  Miješajte i pržite 2 minute, a zatim složite špinat na vrh i pustite da povene.  Špinat prelijte sa 100 ml vode od namakanja ribe, zatim ocijedite ribu i izlomite na komade pa ih rasporedite po tavi. Veći dio sira sitno naribajte i dobro začinite paprom.  Slažite na vrh pa tijesto namotajte oko ribe i uz rubove posude trgajući posljednji list na vrh. Naribajte sir, pokapajte maslinovim uljem i pecite 15 do 17 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. 

QUICHE S LOSOSOM I ŠPINATOM

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a1479/Recept-za-quiche-s-lososom-i-spinatom.html QUICHE S LOSOSOM I ŠPINATOM Sastojci: • 600 g gotovog prhkog tijesta  • 300 g svježeg ili dimljenog lososa • 1 kg svježeg špinata • 3 jaja • 250 ml vrhnja za kuhanje  • 1 češanj češnjaka  • sol i papar  Priprema: Razvaljajte tijesto, a kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto stavite u kalup, a višak odrežite. Na tijesto stavite papir za pečenje i na njega sirovi grah. Pecite tijesto na 190 stupnjeva 10 minuta.  Češnjak očistite i narežite. Špinat operite pa ga kratko kuhajte u malo vode ne dulje od 5 minuta.  Ocijedite i operite mlazom hladne vode.  Stavite ga u posudu i kratko ga ostavite na laganoj vatri.  Dodajte češnjak i promiješajte. Nakon što je tijesto gotovo uklonite papir za pečenje i grah i na pečeno tijesto rasporedite špinat i losos. Razmutite jaja s vrhnjem, posolite i popaprite pa tom smjesom prelijte tijesto. Pecite na ...

NAMAZ OD SRDELA SA ZAČINSKIM BILJEM

Slika
https://amazonke.com/namaz-od-srdela-sa-zacinskim-biljem/ NAMAZ OD SRDELA SA ZAČINSKIM BILJEM Sastojci: • 1 limenka sardina  • 1 mali luk • 1 limun  • 250 g svježeg kravljeg sira  • 2 mlada luka  • 2 žlice nasjeckanog vlasca  • malo listića timijana  Priprema: Ocijedite ulje iz limenke i srdele stavite u posudu. Prelijte ih sokom polovice limuna pa usitnite vilicom. Luk i mladi luk očistite i nasjeckajte.  Sardinama dodajte dobro izmiješan sir, nasjeckani luk (ostavite malo nasjeckanog luka za ukrašavanje) i listiće timijana.  Promiješajte i stavite u hladnjak. Namažite krekere ili tople baguettea i običnog kruha, pospite nasjeckanim lukom i ukrasite ploškom limuna.

OSLIĆ U UMAKU IZ PEĆNICE

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a1721/Recept-za-oslic-u-umaku-od-limuna.html OSLIĆ U UMAKU IZ PEĆNICE  Sastojci: • 4 fileta oslića • 50 g maslaca  • 50 ml vrhnja za kuhanje  • 1 - 2 češnja češnjaka  • 1 žlica senfa • 1,5 žlice limunova soka  • 1,5 žlica nasjeckanog luka • 1 vezica peršina  Priprema: Filete ribe posolite i popaprite pa ih složite u lim za pečenje. Maslac rastopite pa pomiješajte s vrhnjem za kuhanje, limunovim sokom, senfom i mljevenim češnjakom te začinite. Smjesu dobro promiješajte i prelijte ribu. Pospite nasjeckanim lukom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva od 10 do 12 minuta. Na kraju jelo ukrasite nasjeckanim peršinom i kriškama limuna.

KREMASTI VOĆNI MOUSSE

Slika
https://amazonke.com/kremasti-vocni-mousse/ KREMASTI VOĆNI MOUSSE Sastojci: • 400 ml kompota od breskve sok + breskve  • 1 žlica želatine  + 3 žlice hladne vode  • 60 ml vruće vode  • 250 ml vrhnja za šlag  • 2 žlice šećera u prahu  • pola žličice ekstrakta vanilije  Priprema: U blender stavite kompot od breskve i dobro izblendajte. Pomiješajte želatinu i vodu u zdjelici, miješajte 5 minuta.  Dodajte vruću vodu i miješajte pjenjačom dok se želatina ne otopi.  Pustite da se ohladi pa dodajte želatinu u blendane breskve. Vrhnje za šlag ulijte u posebnu zdjelu pa dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije.  Miksajte dok ne nastane šlag krema. Četvrtinu šlaga dodajte u smjesu od bresaka i pjenjačom dobro pomiješajte. Potom preostali šlag dodajte u smjesu i nježno umiješajte silikonskom lopaticom.  Kremu rasporedite u šest čaša i ostavite da se ohladi sat - dva prije posluživanja.  Kao dekoraciju na vrh stavite koju krišk...

SLOŽENAC OD PATLIDŽANA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a4705/slozenac-od-patlidzana-od-samo-3-sastojka.html SLOŽENAC OD PATLIDŽANA Sastojci: • maslinovo ulje  • luk • 2 češnja češnjaka  • 700 g pasirane rajčice  • 6 rajčica  • origano  • 1 žličica šećera • 3 patlidžana srednje veličine  • 500 g bešamel umaka  • 100 g naribanog tvrdog sira  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  U tavi zagrijte ulje i tri - četiri minute pržite luk dok ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte dvije minute. Dodajte pasiranu rajčicu, nasjeckanu rajčicu, origano i šećer pa prokuhajte.  Maknite s vatre i stavite sa strane. U velikoj posudi zakuhajte vodu, dodajte kriške patlidžana i kuhajte pet minuta dok ne omekšaju, ali tako da zadrže oblik. Stavite kolute na papirnate salvete da se ocijede.  Ulijte pola umaka od rajčice na dno posude za pečenje zapremnine litru i pol. Na vrh stavite polovinu patlidžana i začinite po želji.  Žlicom dodajte pola b...

PIZZA LUBENICA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a4671/pronasli-smo-recept-za-najsladju-pizza-lubenicu.html PIZZA LUBENICA  Sastojci: • lubenica • grčki jogurt • jagode  • maline  • trešnje • borovnice • med/javorov sirup  Priprema: Razrežite lubenicu na kriške po sredini debele oko 5 cm. Ravnomjerno rasporedite sloj grčkog jogurta po jednoj strani kriške lubenice.  Složite svježe bobičasto voće na vrh po želji.  Sve prelijte javorovim sirupom ili medom ako želite slađu pizzu.

KOLAČ OD JOGURTA I LIMUNA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a4797/jednostavan-kolac-od-jogurta-i-limuna-nikad-nije-bio-socniji.html KOLAČ OD JOGURTA I LIMUNA Sastojci: • 200 g brašna • 2 žličice praška za pecivo  • prstohvat soli • 130 g šećera • 130 ml jogurta • 4 jaja • 4 žličice limunove kore  • pola žličice ekstrakta od vanilije • 60 ml ulja  Za glazuru: • 250 g šećera u prahu  • 30 ml limunova soka  • 1 žličica limunove kore  Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite kalup za kuglof maslacem. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer, jogurt, jaja, limunovu koricu i ekstrakt vanilije.  Dodajte suhe sastojke i dobro promiješajte nakon svakog dodavanja.  Prelijte uljem i pažljivo miješajte dok se ne sjedini. Stavite smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 50 do 60 minuta.  Izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu 10 minuta.  U međuvremenu pomiješajte šećer u prahu, limunov so...

SLADOLED OD DINJA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a4794/kako-napraviti-domaci-sladoled-od-dinje.html SLADOLED OD DINJA Sastojci: • 500 g dinje • 200 ml slatkog vrhnja  • 200 ml punomasnog mlijeka  • 150 g šećera  • 1 žličica ekstrakta vanilije  • 1 žlica limunova soka  Priprema: Najprije očistite donji, zatim je narežite na kockice i stavite u blender. Dodajte limunov sok i miješajte dok ne dobijete glatki pire. U loncu pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i šećer pa zagrijavajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Pazite pritom da ne zavrije. Maknite posudu s vatre i ostavite da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu mlijeka i slatkog vrhnja dodajte pire od dinje. Ulijte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte sve dok smjesa ne postane glatka.  Nakon toga smjesu izlijte u široku posudu i poklopite. Stavite posudu u zamrzivač i ostavite da se hladi najmanje četiri sata miješajući svaki sat vremena kako biste razbili kristale...

POPEČCI OD TIKVICA S PESTOM OD PISTACIJE

Slika
https://amazonke.com/popecci-od-tikvica-s-pestom-od-pistacije/ POPEČCI OD TIKVICA S PESTOM OD PISTACIJA Sastojci: • 500 g naribane tikvice  • 150 g naribanog sira  • 200 g krušnih mrvica  • 2 jaja • prstohvat muškatnog oraščića  • sol i papar  Pesto od pistacije: • 100 g pistacija  • šaka oraha  • narančin sok  • parmezan  • metvica  Priprema: Sve sastojke pomiješajte u zdjeli, oblikujte popečke pa ih uvaljajte u krušne mrvice.  Zagrijte ulje u tavi i pržite popečke sa svake strane dok ne porumene.  Izvadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće.  Pistacije, orahe, narančin sok, parmezan i metvicu stavite u blender i miksajte.  Poslužite pesto uz tikvice. 

SALSA PO TRADICIONALNOM MEKSIČKOM RECEPTU

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/amp/a4721/kako-najbrze-napraviti-domacu-salsu-po-meksickom-receptu.html SALSA PO TRADICIONALNOM MEKSIČKOM RECEPTU  Sastojci: • 1/4 luka • češanj češnjaka  • 500 g cherry rajčica  • jalapeno ili neka druga ljuta papričica  • žlica nasjeckanog korijandera  • 1 limun sok i korica  • pola žličice soli  • pola žličice mljevenog kumina  • prstohvat šećera Priprema: U blender stavite luk i češnjak pa dobro usitnite.  Dodajte rajčice, jalapeno papričicu, korijander, sok i koricu limuna, sol, kumin i šećer. Sve dobro sameljite.

PESTO ROSSO ILI CRVENI PESTO

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/amp/a4675/crveni-pesto-prema-originalnom-talijanskom-receptu.html PESTO ROSSO ILI CRVENI PESTO  Sastojci: • 2 žlice pinjola  • 40 g parmezana  • češanj češnjaka  • 100 g sušenih rajčica  • 100 ml maslinova ulja  • šećer • papar Priprema: Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri bez masnoće i u njoj popržite pinjole dok ne porumene.  Parmezan narežite na sitne komade.  Očistite i prepolovite češnjak. U blender stavite pinjole, sušene rajčice, parmezan i češnjak s maslinovim uljem kako biste dobili kremasti pesto.  Začinite blago šećerom i paprom.  Pesto koristite za pripremu umaka za tjesteninu ili njoke. 

PALAČINKE NA JAPANSKI NAČIN

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a878/Pahuljaste-japanske-palacinke-od-pristupacnih-sastojaka.html PALAČINKE NA JAPANSKI NAČIN  Sastojci: • 2 jaja • 1 - 2 žlice mlijeka • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 30 g brašna  • 1/2 žličice praška za pecivo  • 2 žlice šećera • 1 žlica ulja • 2 žlice vode Priprema: Odvojite žumanjke od bjelanjaka.  Umutite žumanjke s mlijekom i ekstraktom vanilije, a zatim u smjesu umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo.  Bjelanjke sa šećerom izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu bjelanjaka. Tavu većeg promjera premažite tankim slojem ulja, a zatim je zagrijte na laganoj vatri.  Žlicom zgrabite smjesu pa je izlijte na tavu. Trebali biste peći dvije ili tri palačinke odjednom.  Na svaku potom dodajte još žlicu smjese kako bi palačinke bile što deblje.  Ulijte žlicu vode pa tavu poklopite poklopcem i pustite da se palačinke peku otprilke pet minuta na vrlo laganoj vatri....

SLATKE PALAČINKE S LJETNIM VOĆEM

Slika
https://amazonke.com/slatke-palacinke-s-ljetnim-vocem/ SLATKE PALAČINKE S LJETNIM VOĆEM Sastojci: • 3 jaje • 100 g šećera • 2 vanilin šećera  • 3 marelice • 2 breskve  • šalica malina • 200 ml mlijeka  • 100 ml ulja • prstohvat soli  • 300 g brašna • pola vrećice praška za pecivo  • limunova korica  • maslac  Priprema: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko, ulje, sol, brašno, prašak za pecivo i limunovu koricu.  Nasjeckajte voće. Zagrijte tavu i namažite je maslacem.  Stavite voće i dio tijesta, poklopite i pecite na srednjoj temperaturi 15 minuta.  Preokrenite na tanjur pa pospite šećerom u prahu.  Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i voće.

AMERIČKE PALAČINKE

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a5132/recept-za-najbrze-i-najbolje-americke-palacinke.html AMERIČKE PALAČINKE Sastojci: Za tijesto: • 200 g brašna • 1 1/2 žličice praška za pecivo  • 1 žličica smeđeg šećera • 3 jaja • 30 g rastopljenog maslaca  • 200 ml mlijeka  • ulje Za preljev: • javorov sirup ili med • dodaci po izboru  - čokoladne mrvice, borovnice ili maslac od kikirikija i džem  Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte 200 g brašna, 1 1/2 žličicu praška za pecivo, 1 žlicu smeđeg šećera i prstohvat soli.  Napravite udubljenje u sredini stražnjom stranom žlice zatim dodajte 3 jaja, 25 g rastopljenog maslaca i 200 ml mlijeka.  Mutite pjenjačom ili mikserom dok smjesa ne postane glatka.  Zagrijte kockicu maslaca i žličicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad maslac postane pjenast izlijte krugove tijesta širine otprilike 8 cm. Pazite da palačinke ne stavljate preblizu jer će se u pečenju raširiti.  Palačink...

ŠVEDSKE PALAČINKE

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a3819/3-najpopularnije-vrste-palacinki-na-svijetu-americke-svedske-i-japanske.html ŠVEDSKE PALAČINKE Sastojci: • 110 g maslaca  • 1 šalica brašna • 1 3/4 šalica punomasnog mlijeka  • 3 jaja • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 1/4 žličice soli  • šećer u prahu  • svježe voće za dekoraciju • marmelada  Priprema: U posudi pomiješajte brašno, mlijeko, jaja, rastopljeni maslac (pola navedene količine), ekstrakt vanilije i sol. Mutite dok smjesa ne postane glatka.  Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri pa dodajte žličicu maslaca da se rastopi.  Izlijte na tavu otprilike trećinu šalice smjese dovoljno za jednu palačinku i vrtite tavu da se smjesa ravnomjerno rasporedi.  Pecite minutu do minutu i pol pa okrenite na drugu stranu i pecite još 15 do 30 sekundi. Prebacite palačinku na tanjur pa postupak ponovite s ostatkom smjese. Svaki put prije stavljanja smjese u tavu stavite malo maslaca da se ra...

SALATA OD MAHUNA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a4504/salata-od-mahuna-kao-lagani-ljetni-prilog.html SALATA OD MAHUNA Sastojci: • 2 kg mahuna • maslinovo ulje  • 3 žlice limunova soka  • balzamični ocat  • sol i papar • češnjak u prahu • 1/4 žličice senfa  • 1 ljubičasti luk  • 100 g cherry rajčica  • 120 g feta sira  Priprema: Skuhajte i procijedite mahune. Premjestite ih u ledenu vodu da se što prije ohlade. Ocijedite i osušite.  U manjoj posudi pomiješajte ulje, limunov sok, ocat, sol, češnjak, senf i papar. Pustite da dobro odstoji, a zatim prelijte preko mahuna. U zdjelu dodajte nasjeckani ljubičasti luk, prepolovljene cherry rajčice i izmrvljeni feta sir.  Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku sat vremena pa poslužite.

ZDRAVSTVENI BENEFITI LUBENICE

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Namirnice/amp/a4948/zdravstvene-dobrobiti-lubenice-i-recepti-s-kraljicom-ljetnog-voca.html Osim što se sastoji od 92% vode, pa je savršena za hidratizaciju u ljetnim mjesecima, lubenica je poznata i po tome što: • pomaže u snižavanju krvnog tlaka i poboljšava cirkulaciju  • može smanjiti bol u mišićima osobito nakon naporne fizičke aktivnosti  • pomaže u kontroli težina • pridonosi zdravlju crijeva zbog vlakana koji sadrži  • može zaštiti od kroničnih bolesti, poput bolesti srca, raka i dijabetesa  • poboljšava zdravlje kože  SLATKE I SLANE KOMBINACIJE  Lubenicu možete dodati u pripremi slatkih, ali j slanih jela. Najjednostavnija priprema je u obliku voćne salate za koju ćete samo očistiti i narezati lubenicu na kockice te je pomiješati s drugim voćem. Lubenica nije rezervirana samo za slatke voćne salate. Dodajte je i u salatu od krastavaca i feta sira. Dobit ćete hrskavu kombinaciju voća i povrća k...

MANGO - NAJBOLJI SAVEZNIK ZA OSVJEŽENJE

Slika
https://aboutmen.hr/mango-najbolji-saveznik-za-osvjezenje/ MANGO U ZDJELICI  Sastojci: • 1 mango • 6 kuglica sladoleda od vanilije  • 2 žlice vrhnja za šlag  Priprema: Ogulite i narežite veliki zreli mango, 2 kriške stavite sa strane i narežite ih na komadiće - njih ćete staviti na vrh prilikom serviranja.  Mango u blenderu usitnite u pire te dodajte 6 kuglica sladoleda od vanilije i 2 žlice vrhnja za šlag pa ponovno izblendajte. Smjesu žlicom stavite u zdjelicu i na svaku dodajte komadiće manga koje ste prethodno pripremili. 

SLATKI KRUH OD TIKVICA

Slika
https://aboutmen.hr/slatki-kruh-od-tikvica/ SLATKI KRUH OD TIKVICA  Sastojci: • 2 tikvice  • 1 jaje • 125 ml javorova sirupa  • 1 žličica ekstrakta vanilije  • 80 ml ulja  • 60 ml mlijeka  • 190 g brašna  • 5 g sode bikarbone  • prstohvat soli  Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.  Tikvice operite i naribajte te ih malo posolite da puste vodu. Ocijedite ih i stavite u zdjelu.  Dodajte jaje, javorov sirup, ekstrakt vanilije, ulje i mlijeko te pjenjačom sve dobro promiješajte.  U drugoj zdjeli pomiješajte brašno sa sodom i soli. Potom suhe sastojke postupno dodajte u smjesu od tikvica te miješajte dok ne postane kompaktna smjesa. Izlijte u kalup za roladu ili kruh obložen papirom za pečenje, a za dekoraciju na vrh stavite dvije trakice tikvica.  Pecite oko 50 minuta, a pri kraju čačkalicom isprobajte je li gotovo.

NAJJEDNOSTAVNIJA TJESTENINA S TIKVICAMA I SIROM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/amp/a4371/najjednostavnija-tjestenina-s-tikvicama-i-feta-sirom.html NAJJEDNOSTAVNIJA TJESTENINA S TIKVICAMA I I SIROM  Sastojci: • 1 pakiranje širokih rezanaca 1/2 kg • 1 kg tikvica • 100 g feta sira  • 1,5 dl ulja • sol i papar  • pola vezice peršinova lista  Priprema: Tikvice ogulite, narežite na kockice i pirjajte na malo ulja uz povremeno dolijevanje mlake vode.  Na kraju začinite po želji.  Rezance skuhajte u slanoj vodi te dodajte malo ulja. Kad su gotovi procijedite ih i dodajte im pirjane tikvice, peršin i naribani feta sir. 

SALATA OD AROMATIČNIH MARINIRANIH TIKVICA S PINJOLIMA

Slika
https://aboutmen.hr/salata-od-aromaticnih-mariniranih-tikvica-s-pinjolima/ SALATA OD AROMATIČNIH MARINIRANIH TIKVICA S PINJOLIMA Sastojci: • 3 tikvice • menta  • češanj češnjaka • limeta  • sol i papar  • maslinovo ulje  • 5 žlica pinjola Priprema: Tikvice operite i narežite široke trake gulilicom.  Operite metvicu i otkinite listove sa stabljike.  Češnjak ogulite i narežite na ploške. Prepolovite limetu i iscijedite sok. Pustite da se tikvice ravnomjerno mariniraju u zdjeli sa sokom limete, soli i paprom otprilike 3 minute. U međuvremenu zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri, dodajte češnjak i pinjole te ih pržite u tavi dok ne porumene.  Salatu od tikvica rasporedite na tanjur, prelijte maslinovim uljem i pinjolima te poslužite uz listiće mente.

SLANI MUFFINI OD TIKVICA I KRUMPIRA ZA SLASTAN DORUČAK

Slika
https://amazonke.com/slani-muffini-od-tikvica-i-krumpira-za-slastan-dorucak/ SLANI MUFFINI OD TIKVICA I KRUMPIRA ZA SLASTAN DORUČAK Sastojci: • 1 tikvica • 1 krumpir • 3 žlice griza  • 50 ml mlijeka  • pola vezice peršina • pola vezice kopra  • 50 g tvrdog sira  • maslinovo ulje  • 2 jaja • 70 g brašna  • 1 žlica praška za pecivo  Priprema: Tikvice naribajte pa ih stavite u zdjelu i posolite. Pustite ih da odstoje 10 minuta te ih dobro ocijedite. Krumpir također naribajte pa ocijedite višak vode. U ocijeđene tikvice dodajte griz i mlijeko, dobro promiješajte i opet ostavite sa strane 10 - 15 minuta.  Zatim u smjesu s tikvicama dodajte procijeđeni krumpir te nasjeckani peršin i kopar.  Dodajte ribani sir, posolite te prelijte maslinovim uljem.  Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.  Na kraju dodajte jaja koja ste pjenasto umutili kao i brašno i prašak za pecivo pa opet sve dobro promiješajte.

KREMASTI RIŽOTO OD TIKVICA I LIMUNA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a4994/kremasti-rizoto-od-tikvica-i-limuna-kao-lagani-ljetni-rucak.html KREMASTI RIŽOTO OD TIKVICA I LIMUNA Sastojci: • 50 g maslaca • 1 luk • 1 češanj češnjaka  • 180 g riže • 1 povrtna kocka za temeljac  • 1 limun  • 2 grančice timijana  • 250 g tikvica  • 50 g parmezana  Priprema: U tavi rastopite maslac, stavite luk i lagano ga dinstajte te dodajte češnjak.  Umiješajte rižu i lagano je tostirajte. Otopite kocku za temeljac u 1 l kipuće vode pa ga malo pomalo dodavajte u rižoto zajedno s limunovim sokom i timijanom.  Kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje. Kad riža upije gotovo svu tekućinu dodajte još temeljca i nastavite miješati. Dodajte tikvice te nastavite dodavati temeljac uz povremeno miješanje sve dok riža ne postane mekana i kremasta.  Za posluživanje umiješajte malo začina, koricu limuna i ribanog parmezana. 

SOK OD ARONIJE

Slika
https://skuhaj.story.hr/Namirnice/a5130/recept-za-domaci-sok-od-aronije.html SOK OD ARONIJE Sastojci: • 1 kg bobica aronije  • 1/2 šalice vode • 1/2 šalice šećera  Priprema: Operite bobice aronije u hladnoj vodi i uklonite sve one trule ili oštećene. Stavite aronije u posudu za kuhanje i dodajte pola šalice vode. Zagrijte aronije na srednje jakoj vatri dok ne počnu ključati.  Smanjite vatru na minimalno i kuhajte ih na laganoj vatri oko 15 minuta povremeno miješajući.  Nakon 15 minuta pripreme gustog soka od aronije one će omekšati i raspasti se. Uklonite posudu s vatre i pustite da se smjesa ohladi. Kada se ohladi možete smjesu procijediti kroz gazu ili cjedilo kako biste uklonili koštice i ostatke pulpe.  Ulijte gusti sok od aronije u drugu posudu i dodajte šećer.  Miješajte dok se šećer ne otopi.  Vratite posudu sa sokom na vatru i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sok ne zgusne na željenu gustoću.  To bi trebalo trajati otprili...

ROLICE OD LAZANJA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a2356/recept-za-rolice-od-lazanja.html ROLICE OD LAZANJA SASTOJCI: • 12 kuhanih kora za lazanje  • 500 g ricotta sira  • 1 jaje • 1/2 šalice ribanog parmezana  • 3 žlice nasjeckanog maslaca  • 1 žličica soli + 1/2 žličice soli  • 1 žličica papra + 1/2 žličice papra  • 3 žlice maslinova ulja  • 1 glavica luka  • 2 mljevena češnja češnjaka  • 500 g mljevene junetine ili mljevene puretine  • 2 žličice talijanske mješavine začina  • 2 šalice umaka od rajčice  • 1,5 šalica naribanog mozzarella sira  PRIPREMA: U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte nasjeckani luk.  Pirjajte oko 10 minuta pa dodajte mljevenu junetinu.  Promiješajte, lomeći meso na sitne komadiće, pa pirjajte oko 10 minuta.  Dodajte sol, papar, mljeveni češnjak, mješavinu talijanskih začina, umak od rajčice 1 šalica te sve sastojke dobro izmiješajte. Pomiješajte i ricotta sir, jaje, parmezan...

LAZANJE S KRUHOM I POVRĆEM BEZ PEĆNICE

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a1529/Recept-za-jeftine-lazanje-s-kruhom-iz-tave.html LAZANJE S KRUHOM I POVRĆEM BEZ PEĆNICE SASTOJCI: • 8 kriški kruha  • 100 g tvrdog sira  • maslac ZA UMAK OD RAJČICE: • 3 rajčice  • 1 luk • 2 češnja češnjaka  • 1 žličica origana  • 1/2 žličice crvene paprike • 1 žličica šećera • 1/2 žličice mljevene paprike  ZA BIJELI UMAK: • 1 žlica ulja • 1 žličica maslaca • 1 režanj češnjaka  • 3 šalice mlijeka • 1/2 šalice tjestenine  • 1/2 žličice papra • 1/2 žlicice origana  • 100 g tvrdog sira  ZA POVRĆE: • 1 žlica ulja • 1 žličica maslaca • 1 režanj češnjaka  • 1/2 luka • 1/2 crvene paprike  • 1/2 zelene paprike  • 1/2 šalice kukuruza  • 100 g brokule  • 1 manja rajčica  • 1 žličica origana  • 1 žličica mljevene paprike  PRIPREMA: Rajčice narežite i stavite u kipuću vodu pa ih kratko blanširajte.  Zatim skinite kožicu ...

LAZANJE S TORTILJOM, KOBASICOM I GRAHOM

Slika
https://aboutmen.hr/lazanje-s-tortiljom-kobasicom-i-grahom/ LAZANJE S TORTILJOM, KOBASICOM I GRAHOM Sastojci: • 2 velike tortilje • 100 g tvrdog sira  • 1 luk • 1 mrkva • 100 g kobasica  • 2 češnja češnjaka  • 1 crvena ili žuta paprika • 1 manja tikvica  • 1 žličica kumina  • 1 žličica mljevenog korijandra  • 1/2 žličice mljevene paprike  • 800 g pelata iz konzerve  • 400 g graha iz konzerve  ZA UMAK OD SIRA: • 50 g cheddar sira  • 4 žlice vrhnja za kuhanje  • 3 žlice kiselog vrhnja  PRIPREMA: Na malo zagrijanog ulja popržite nasjeckani luk i mrkvu pa kad povrće omekša dodajte nasjeckanu kobasicu.  Pržite još nekoliko minuta pa dodajte nasjeckani češnjak, papar i tikvice.  Sve dobro promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.  Dodajte kumin, mljeveni korijandar, cimet i mljevenu papriku pa promiješajte. Nakon minutu dodajte oguljeni, propasirani grah pa posolite i popaprite. Zakuhajte i kuhajte još 10 mi...

MINI LAZANJE U KALUPIMA ZA MUFFINE

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a2562/recept-za-baby-lazanje-u-kalupima-za-muffine.html MINI LAZANJE U KALUPIMA ZA MUFFINE Sastojci: • 230 g mljevenog mesa  • 1 mali luk • 50 g šampinjona  • 1 rajčica  • 230 ml umaka od rajčice • 330 g svježeg sira  • 150 g špinata  • 450 g sira • kore za savijaču izrezane na 24 kvadrata • origano • sol i papar  Priprema: Na tavi popržite sitno nasjeckani luk, šampinjone i mljeveno meso.  Začinite i pirjajte dok ne bude gotovo.  Dodajte nasjeckanu rajčicu, umak od rajčice i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta.  U posebnoj posudi pomiješajte svježi sir i špinat. Pleh za muffine premažite uljem. Podijelite tijesto po kalupima. Žlicom dodajte otprilike polovicu smjese sira u svaki kalup. Dodajte polovicu smjese s mesom i pospite naribanim sirom.  Lgano pritisnite još jedan sloj kvadratića tijesta na vrh. Ponovite postupak rasporedivši preostali svježi sir, meso i sir. Pecite oko 10 m...

BUČNICA

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/majstori-zanata-otkrili-su-nam-svoju-tajnu-znamo-kako-nastaje-najfinija-bucnica-koja-se-topi-u-ustima-15496522 BUČNICA Sastojci: Za tijesto: • 1100 g glatkog brašna  • 30 g oštrog brašna  • 120 ml mlake vode  • 10 ml suncokretovog ulja  • 4 žličice soli  Za smjesu: • 500 g naribane i ocijeđene buče  • 600 g svježeg sira  • 200 ml kiselog vrhnja  • 4 jaja • 1 žlica griza  • 3 žličice soli • 200 g maslaca  Priprema: Umiješajte mlaku vodu s uljem i soli. Umijesite tijesto i ostavite ga da odmori sat vremena na sobnoj temperaturi.  Pobrašnite stolnjak ili plohu na kojoj ćete ga razvući valjkom, a potom i rukama.  Dok tijesto odmara napravite smjesu od očišćene, ocijeđene i naribane buče, svježeg sira, vrhnja, jaja i griza.  Prije raspoređivanja mase tijesto treba namastiti rastopljenim maslacem kao i gornju koricu prije pečenja.  Bučnica se peče 50 minuta na temperatur...

KRČKE ŠURLICE SA ŠKAMPIMA I SALATA OD SMOKAVA I PRŠUTA

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/nasa-pjevacica-otkriva-nam-kojim-slatkim-grijesima-ne-moze-odoljeti-a-za-jedan-od-njih-dala-nam-je-i-recept-15500294 KRČKE ŠURLICE SA ŠKAMPIMA  Sastojci za četiri osobe: • 250 g repa škampa  • 4 žlice maslinova ulja  • 2 režnja češnjaka  • 0,7 l ribljeg temeljca  • 2 jušne žlice pasirane rajčice  • 500 g šurlica  • peršin  • 2 žlice maslaca  • sol i papar Priprema: Na maslinovom ulju na laganoj vatri ispecite repove škampa, zatim dodajte sitno isjeckani češnjak i još kratko pirjajte.  Dodajte papar i sol.  Ulijte riblji temeljac i pasiranu rajčicu te kad zavrije ubacite domaće šurlice i kuhajte sve zajedno.  Pred kraj kuhanja ubacite malo sjeckanog peršina i maslac da se sve lijepo poveže.  SALATA OD SMOKAVA I PRŠUTA  Sastojci za četiri osobe: • 8 - 10 smokava • 100 g pršuta • mozzarella  • malo rikule  • bosiljak • cherry rajčica  • drob...

PIZZA NO.1 I PIZZA CROSTINO

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/zavirili-smo-u-kuhinju-najboljeg-pizza-majstora-alen-radanovic-otkriva-tajnu-svjetskog-uspjeha-ali-i-2-savrsena-recepta-15495723 PIZZA NO.1 Sastojci: • 1 veća ili 2 - 3 male kruške  • 100 g mozzarelle  • 100 g gorgonzole • malo meda • 1 - 2 šake rukole  • 100 g tanko narezanog pršuta  • malo krupno usitnjenih oraha • grana padano po želji  Priprema: Na tanko razvaljano tijesto rasporedite mozzarellu, tanko narezanu krušku, razmrvite gorgonzolu i lagano prelijte medom.  Kratko pecite 20 minuta u krušnoj peći ili pećnici ugrijanoj na 200. Izvadite i rasporedite pršut, naribani grana padano, dodajte rukolu i orahe i još malo meda i poslužite. PIZZA CROSTINO  Sastojci: • 2 šake žutih, zrelih rajčica izmiksanih u pastu  • 150 - 200 g mozzarelle  • 150 - 200 g ricotte ili skute  • šaka crvenih rajčica  • pola ljubičastog luka srednje veličine  • 100 g poprženih komadić...

SUKIYAKI NA ZAGORSKI NAČIN I MOUSSE OD BUČINOG ULJA S MATCHOM

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/fuzija-japanske-i-zagorske-kuhinje-itekako-je-moguca-imamo-2-sjajna-recepta-cijenjenog-chefa-koje-morate-isprobati-15491842 SUKIYAKI NA ZAGORSKI NAČIN  Sastojci za četiri osobe: • 500 g svinjskog filea  • 3 žlice ulja  • 1 žlica smeđeg šećera  • 50 ml umaka od soje • trećina glavice svježeg kupusa  • 100 g tanko narezanih šampinjona  • 100 g tanko narezanih shiitake gljiva  • 1 mrkva narezana na tanke kolutiće  • 1 dl mirina ili bijelog vina  • 1 čašica sakea ili rakije • 3 - 4 dl pilećeg temeljca  • 50 g tofua narezanog na kockice  • 200 g shirataki rezanaca ili širokih rezanaca  • naribani đumbir po želji  Priprema: Meso narežite na listiće promjera 2 - 3 milimetra. Popržite kratko na ulju sa svake strane. Dodajte mrkvu i kupus narezan na komade 3 × 4 cm i gljive. U posebnoj posudi pomiješajte šećer, umak od soje, mirin (slatko rižino vino), sake i temelja...

ISTARSKA SKUTA I ISTARSKI ŽGVACET

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/vodimo-vas-u-impresivno-zdanje-u-istri-okruzeno-lavandom-smiljem-i-ruzmarinom-a-imamo-i-dva-domaca-recepta-15488448 ISTARSKA SKUTA  Sastojci za četiri osobe: • 400 g skute  • 2 breskve • 250 g borovnica ili malina  • 5 - 6 žlica meda • tostirani listići badema  Priprema: Skutu u zdjelici zdrobite vilicom, prelijte medom, dodajte narezano voće i bademe i odmah poslužite. ISTARSKI ŽGVACET  Sastojci za četiri osobe: • 1 kg pilećih bataka i zabataka  • 3 veća luka • 4 režnja češnjaka  • 500 g rajčica ili pelata  • 3 dl crnog vina  • 2 žlice koncentrata rajčice  • grančica svježeg ružmarina • 2 lista lovora  • peršin  • malo timijana i kadulje • papar  • oko 1 dl maslinova ulja  • 300 g palente  • maslinovo ulje ili maslac za palentu  Priprema: Zagrijte ulje u većoj posudi, dodajte pileće batke i zabatke te ih ispecite s obje strane po nekoliko min...

DOMAĆI KRUH

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/bili-smo-u-jednom-od-najsarmantnijih-restorana-na-jadranu-a-imamo-i-njihov-recept-za-savrseni-domaci-kruh-15484162 DOMAĆI KRUH Sastojci: • 0,5 kg brašna • 0,3 ml mlake vode • 10 g krupne morske soli  • 8 g šećera  • 12 g kvasca • 30 ml maslinovog ulja  • ružmarin  Priprema: U dubokoj zdjeli pomiješajte mlaku vodu, šećer, kvasac i ostavite na sobnmoj temperaturi 15 minuta kako bi kvasac fermentirao.  Nakon što je kvasac spreman dodajte sve preostale namirnice i drvenom kuhačom miješajte dok se ne dobije lijepo umiješana smjesa. Tijesto zatim pokrijte krpom i ostavite 30 minuta kako bi prošlo proces dizanja.  Nakon toga potrebno ga je ponovno promiješati kuhačom kako bi se u potpunosti razvio gluten i postigla željena elastičnost.  Tijesto na opip biti mekše. .kada je spremno lim za pečenje namažite maslinovim uljem.  Svakako je preporuka da to bude kvalitetno ulje koje će okusom obogatiti puninu...