Postovi

Prikazuju se postovi od ožujka 2, 2025

ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/amp/a3434/rolice-od-tikvica-punjene-sirom-savrseno-su-proljetno-predjelo.html ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM Sastojci: • 2 tikvice • 200 g krem sira  • češnjak • peršin • sol i papar Priprema: Tikvice dobro operite, odrežite im krajeve pa nožem ili pilerom napravite dugačke trake. Odložite ih na čistu krpu i ostavite da odstoje kako bi otpustile višak vode.  Možete ih malo posoliti kako bi brže pustile vodu. Punjenje pripremite u zdjelici tako da pomiješate sir s češnjakom i peršinom.  Posolite i popaprite, a možete dodati i timijana.  Zagrijte tavu na štednjaku, trakice pecite sa svake strane po 2 minute.  Skinite s vatre te počnite puniti kremom. Uz sir možete dodati šunku, piletinu ili losos. Rolajte ih, a kako bi ostale čvršće možete ih probosti čačkalicom.

KOLAČ S LIMUNOVOM KORICOM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/amp/a145/Recept-za-kolac-s-limunom.html KOLAČ S LIMUNOVOM KORICOM  Sastojci: • 2 jaja • 100 g šećera • 1 - 2 žličice naribane limunove korice  • 1 prstohvat soli  • 2 žlice slatkog desertnog vina • 3 - 4 žlice mlijeka • 100 ml maslinova ulja  • 1/2 pakiranja praška za pecivo  • 180 g brašna  • malo ulja i šećera u prahu  Priprema: Jaja pjenasto umutite sa šećerom pa umiješajte koricu limuna, prstohvat soli, desertno vino, mlijeko i ulje. Prasak za pecivo i brašno prosijte u zasebnu posudu pa ih lagano umiješajte u smjesu jaja i šećera. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa prelijte pripremljenu smjesu.  Pecite 40 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.  Provjerite čačkalicom je li kolač gotov pa ga izvadite, prebacite na kuhinjsku rešetku i pričekajte da se ohladi. Prije rezanja pospite ga šećer u prahu. 

SVINJSKI KOTLETI S GLJIVAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a2067/Brzi-recept-za-svinjske-kotlete-s-gljivama.html SVINJSKI KOTLETI S GLJIVAMA  Sastojci: • 500 g svinjskih odrezaka  • 250 g šampinjona • 2 žlice nasjeckanog ružmarina  • 1/4 žličice čilija  • sok velike naranče • 1 žlica vinskog octa  • sol i papar  Priprema: U velikoj tavi zagrijte ulje i pecite svinjetinu otprilike dvije minute sa svake strane.  Potom izvadite odreske iz tave i odložite ih sa strane.  U istu tavu dodajte gljive i ružmarin pa ih dinstajte uz miješanje tri minute.  Pospite čilijem u prahu, dodajte narančin sok i ocat pa pustite da zakipi.  Vratite odreske u tavu i kuhajte na umjerenoj vatri pet minuta da se meso ispeče do kraja, a umak zgusne. Okrenite svinjske odreske jednom pa ih dobro posolite i popaprite.  Poslužite toplo.

BROWNIES S TREŠNJAMA I ČOKOLADOM

Slika
https://amazonke.com/brownies-s-tresnjama-i-cokoladom/ BROWNIES S TREŠNJAMA I ČOKOLADOM Sastojci: • 350 g tamne čokolade  • 250 g maslaca  • 3 jaja • 250 g smeđeg šećera  • 100 g glatkog brašna  • 1 žličica praška za pecivo  • 100 g trešanja • 150 g nasjeckane mliječne čokolade  Priprema: Rastopite tamnu čokoladu i maslac na pari pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Za to vrijeme miksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete pahuljastu smjesu pa umiješajte rastopljenu čokoladu.  Drvenom žlicom umiješajte mješavinu brašna i praška za pecivo.  Dodajte trešnje bez koštica i grubo nasjeckanu mliječnu čokoladu.  Smjesu rasporedite u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje.  Zagladite i pecite otprilke 25 minuta.  Pričekajte da se ohladi prije posluživanja. 

KOLAČ U ŠALICI S TREŠNJAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a380/Mug-cake-s-tresnjama.html KOLAČ U ŠALICI S TREŠNJAMA Sastojci: • 80 g tamne čokolade  • 50 g maslaca  • 2 jaja • 50 g šećera • 50 g glatkog brašna  • 1/2 žličice praška za pecivo  • 50 g trešanja iz kompota  Priprema: Miksajte jaja sa šećerom i rastopljenim maslacem pa dodajte rastopljenu čokoladu.  Dobro promiješajte pa dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.  Na kraju umiješajte trešnje bez koštica. Podijeliti smjesu u dvije šalice i stavite u mikrovalnu pećnicu. Pustite da se peče dva puta po minutu na najjačem programu. Provjerite pa po potrebi pecite još 30 sekundi. Pustite da kolači odstoje nekoliko minuta prije posluživanja.

BEČKA SAVIJAČA S TREŠNJAMA

Slika
https://amazonke.com/becka-savijaca-s-tresnjama/ BEČKA SAVIJAČA S TREŠNJAMA Sastojci: • 500 g kora za savijače (10 kom) • 1 kg trešanja bez koštica  Za nadjev: • 3 jaja • 1 šalica šećera  • 2 vanilin šećera  • 2 šalice jogurta  • 1 šalica ulja • 1 i pol šalica griza  • 1 prašak za pecivo  • 1 šalica = 200 g Priprema: Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jogurt, griz i prašak za pecivo pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.  Ostavite sat vremena u hladnjaku da se malo stegne. Dvije kore za savijače namažite nadjevom, dodajte trešnje i zamotajte.  Ponovite postupak tako da dobijete pet štruca.  Slažite ih u lim za pečenje koji ste prethodno malo nauljili.  Namažite ih jogurtom i pospite vanilin šećerom pa pecite 20 do 25 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite toplo ili hladno, a možete dodati i kuglicu sladoleda.

KOLAČ OD BADEMA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a3108/jednostavan-recept-za-socan-kolac-od-badema.html KOLAČ OD BADEMA Sastojci: • 4 jaja • 200 g šećera u prahu  • 250 ml slatkog vrhnja  • 300 g brašna  • 1/2 vrećice praška za pecivo  • 150 g maslaca • 2 žlice mljevenih badema • sol • maslac i brašno za kalup  Priprema: Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje i promiješajte, dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli pa sve dobro miksajte.  Rastopite maslac pa ga pažljivo dodajte tijestu i promiješajte. Na kraju dodajte bademe. Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste premazali maslacem i pobrašnili.  Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.  Pustite da se kolač nakratko ohladi u kalupu pa ga izvadite na metalnu rešetku.  Pospite ga šećerom u prahu i narežite.

TRADICIONALNA PAELLA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a5182/recept-za-tradicionalnu-paellu-s-morskim-plodovima.html TRADICIONALNA PAELLA  Sastojci: 3 žlice maslinova ulja  • 1 luk • 1 crvena paprika  • 2 žlice graška • 300 g riže • sol i papar  • 1/2 žličice šafran • 1 limenka pelata rajčice • 800 ml ribljeg temeljca  • 200 g škampa  • 500 g dagnji  • 1 svežanj peršina  • 1 limun Priprema: Pirjajte nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Dodajte rižu i još kratko pirjajte.  Posolite, popaprite i začinite šafranom.  Vilicom usitnite pelate pa ih s tekućim dijelom dodajte riži.  Dobro promiješajte i podlijte ribljim temeljcem te kuhajte 40 minuta.  Potkraj kuhanja umiješajte grašak. Oprane škampe i očišćene dagnje u školjki stavite na paellu i kuhajte još 10 minuta.  Neotvorene školjke bacite .  Gotovu paellu pospite nasjeckanim peršinom i ukrasite kriškama limuna.

KOŠARICE OD JOGURTA I VOĆA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a5176/ledene-kosarice-od-grckog-jogurta-s-bobicastim-vocem-bez-pecenja.html KOŠARICE OD JOGURTA I VOĆA Sastojci: • 370 g grčkog jogurta  • 1 žličica ekstrakta vanilije  • med po želji  • borovnice  • maline • jagode Priprema: Pripremite silikonske kalupe za muffine, a u posudi pomiješajte grčki jogurt, ekstrakt vanilije i med po ukusu  Voće operite, a jagode narežite na manje komade.  U svaku košaricu stavite po dvije žlice jogurta, a voće rasporedite po vrhu. Stavite u zamrzivač na najmanje dva sata. Izvadite iz zamrzivača pa kratko ostavite na sobnoj temperaturi kako biste lakše odvojili desert od silikonske košarice.  Poslužite odmah i uživajte.

JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/amp/a1509/Najbolja-juha-za-vrucine.html JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA Sastojci: • 2 velika krastavaca  • 250 ml jogurta • 2 češnja češnjaka  • 1 žlica limunova soka  • 1 žličica maslinova ulja  • peršin • kopar  • sol i papar  Priprema: Krastavac ogulite i narežite na sitne kocke. Češnjak nasjeckajte što sitnije. Stavite u blender, dodajte jogurt, limunov sok i maslinovo ulje, začinite po želji i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po želji možete dodati dvije - tri kockice leda da se dodatno ohladi. Ulijte u zdjelu i prije posluživanja pospite sitno nasjeckanim peršinom i koprom. Ako nećete odmah jesti ili vam dio ostane spremite juhu u hladnjak.

DŽIN TONIK SLADOLED

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a455/Dzin-tonik-sladoled.html DŽIN TONIK SLADOLED Sastojci: • 6 kolutića krastavaca  • 6 listića mente • 75 ml džina  • 250 ml tonija • 50 g šećera Priprema: Za pripremu sladoleda s okusom džin tonika potrebni su vam kalupi za sladoled i samo nekoliko minuta vremena. Kako biste pojačali aromu možete upotrijebiti tonik s okusom, dodati voće malina i borovnica ili se poigrati sa mentom i limunskom travom.

SOČNI ČOKOLADNI MUFFINI S VIŠNJAMA I KOKOSOM

Slika
https://amazonke.com/socni-cokoladni-muffini-s-visnjama-i-kokosom/ SOČNI ČOKOLADNI MUFFINI S VIŠNJAMA I KOKOSOM  Sastojci: • 250 g brašna  • 200 g šećera • 50 g kakaa u prahu  • 12 g praška za pecivo  • 1 jaje • 100 ml ulja  • 250 ml mlijeka  Za punjenje: • 50 g šećera  • 100 g kokosa  • 1 jaje • 14 višanja Priprema: Pomiješajte prosijano brašno, šećer, prosijani kakao, prašak za pecivo, jaje, ulje i malo mlijeka  Dobro promiješajte pa prelijte preostalim mlijekom. U drugoj zdjeli promiješajte šećer, kokos i jaje. Smjesu dobro promiješajte, stavite višnje pa smjesu oblikujte u kuglice.  U kalup za muffine stavite papirnate kalupe i ulijte malo čokoladne smjese. Zatim stavite kuglicu kokosa s višnjama i malo pritisnite. Prelijte ostatkom čokoladne smjese.  Pecite 29 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. 

SOČNA SALATA OD MLADOG KRUMPIRA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a3997/recept-za-saocnu-salatu-od-mladog-krumpira.html SOČNA SALATA OD MLADOG KRUMPIRA Sastojci: • 700 g mladih krumpira, opranih i očišćenih  • 2 mlada luka krupno nasjeckana  • 115 g majoneze • 1 limun korica i sok • 2 žlice maslinova ulja  • šaka svježe nasjeckanog začinskog bilja  • sol i papar  Priprema: Pripremite preljev tako da nasjeckani luk stavite u blender, dodajte majonezu, koricu i sok limuna pa miksajte uz postupno dodavanje maslinova ulja.  Glatku smjesu začinite sa soli i paprom.  Krumpire kuhajte u slanoj vodi.  Ocijedite ih i ostavite da se prohlade.  Svaki krumpir prerežite napola pa u zdjeli za pripremu salate prelijte s tri četvrtine preljeva i pažljivo promiješajte. Kušajte, začinite sa soli i paprom.  Ostavite da se potpuno ohladi te prije posluživanja dodajte ostatak preljeva i dio začinskog bilja.  Promiješajte pa dodajte ostatak nasjeckanog bilja i posluž...

TJESTENINA S PRŠUTOM I CVJETAČOM

Slika
https://amazonke.com/tjestenina-s-prsutom-i-cvjetacom/ TJESTENINA S PRŠUTOM I CVJETAČOM  Sastojci: • 300 g makarona • 60 g maslaca • 1 luk • 50 g glatkog brašna  • 750 ml mlijeka  • 1 žlica senfa  • 180 g naribanog parmezana  • 500 g cvjetače • nasjeckani peršin  • 6 kriški pršuta  • 220 g mozzarelle Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Kuhajte tjesteninu u loncu kipuće slane vode 8 do 9 minuta tako da bude al dente. Dobro ocijedite i vratite u lonac. U međuvremenu rastopite maslac u posebnoj posudi na srednje jakoj vatri.  Dodajte brašno i kuhajte uz miješanje 8 minuta. Dodajte brašno i kuhajte miješajući. Maknite posude s vatre i postupno umiješajte mlijeko dok se sve ne sjedini.  Vratite na srednju vatru i neprekidno miješajte dok smjesa ne prokuha i ne zgusne se.  Ugasite vatru pa umiješajte senf i parmezan.  Začinite. Tjestenini dodajte prije upola kuhanu cvjetaču i peršin, prelijte sve umakom od sira ...

CHEESECAKE NA ŠTAPIĆU

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a1510/Recept-za-cheesecake-na-stapicu.html CHEESECAKE NA ŠTAPIĆU Sastojci: Za tijesto: • 120 g šećera • 220 g maslaca  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 270 g brašna  • 1 čajna žličica soli • 1 jaje • 60 g kakaa Za nadjev: • 130 g maslaca  • 180 g šećera • 4 jaja • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 1 žlica limunova soka  • 520 g krem sira  • 220 ml jogurta  • 220 ml slatkog vrhnja  • 4 žlice suština • 30 g kakaa • 160 g bijele čokolade  • 160 g mliječne čokolade  • bobičasto i orašasto voće za ukras  Priprema: Miksajte maslac i jaje sa šećerom i vanilijom.  Zatim dodajte prosijano brašno i sol pa rukama umijesite prhko tijesto.  Tijesto podijelite na dva dijela i u jedan dodajte kakao. Pomiješajte i umijesite prhko tijesto.  U drugoj posudi miksajte maslac sa šećerom pa dodajte jaje, vaniliju, naribanu koricu limuna, krem sir, jogurt i slatko vrhnje.  Sve ...

KREMASTI SLADOLED OD ČOKOLADE

Slika
https://amazonke.com/kremasti-sladoled-od-cokolade/ KREMASTI SLADOLED OD ČOKOLADE  Sastojci: • 200 g tamne čokolade  • 5 žumanjaka  • 1/2 šalice šećera  • 500 ml mlijeka  Priprema: Tamnu čokoladu rastopite na pari.  Miksajte žumanjke i šećer. Nakon što ste dobro umutili žumanjke, polako dodajte mlijeko i miješajte.  Smjesu prebacite u manji lonac i dodajte otopljenu čokoladu.  Miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine, a zatim maknite s vatre prije nego što zavrije. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi i prebacite u smrznutu limenu posudu. Sve dobro izmiješajte i stavite u zamrzivač na 45 minuta. Već lagano stisnutu smjesu izvadite i brzo promiješajte te vratite u zamrzivač na još 45 minuta. Opet izvadite i ponovite postupak te vratite u zamrzivač i ostavite još sat i pol dok se potpuno ne stegne. Tako ćete izbjeći stvaranje kristalića leda i i dobiti ukusan kremasti sladoled. 

SLADOLED OD VIŠANJA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a1357/Recept-za-domaci-sladoled-od-visanja.html SLADOLED OD VIŠANJA Sastojci: • 350 g višanja • 300 ml jogurta • 250 ml hladnog mlijeka  • 250 g vrhnja za šlag u prahu • 100 g šećera Priprema: Višnje dobro operite i izvadite im koštice. Stavite ih u blender, dodajte šećer, jogurt i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.  U hladno mlijeko dodajte šlag pa mikserom umutite čvrst snijeg.  Pomiješajte sa smjesom od višanja i još jednom miksajte da se sve dobro sjedini.  Smjesu ulijte u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite sladoled, malo ga promiješajte i vratite u ledenicu na još dva sata. Po želji poslužite uz svježe višnje, prelijte sirupom od višanja ili naribajte čokoladu.