Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 30, 2025

ZAŠTO VAM SE SVA PRIJATELJSTVA BRZO PREKIDAJU?

Slika
Zašto vam se sva prijateljstva prekidaju? Prijatelji nam svima trebaju. Koliko god voljeli svoje vrijeme i raditi stvari sami, sigurno ima situacija kada vam je drago da imate nekoga koga možete nazvati ili pozvati negdje.   Kada smo manji, puno nam je lakše sklapati prijateljstva, nego kada odrastemo .  Čini se da što smo stariji, to je teže upoznati nove prijatelje i održati prijateljstva. Kada se pronađete u situaciji da vam se prijateljstva sva redom raspadaju i nekako se udaljite od ljudi koji su vam postali prijatelji, postoji razlog zašto se to događa. Kada vam prijateljstva ne mogu opstati duže od par godina,   evo gdje bi mogao biti problem. Očekujete da se drugi trude, ali vi se ne trudite Očekivati da će netko uvijek vas pozivati na kave, prvi se javljati i biti tu za vas, a da vi ne radite isto baš nikada, onda ni to prijateljstvo neće dugo opstati. Svi se volimo osjećati poželjno, a kada ne ulažete nikakav trud u odnos, on se počne gasit...

ŽIVITE LI DOSADNIM ŽIVOTOM?

Slika
Živite li dosadnim životom? Nitko ne voli biti nazvan dosadnim. Shvaćamo ovo kao uvredu, ali dosadno nije uvijek loše. Postoje situacije kada je čak i dobro biti malo dosadan. Ono što ne bismo smjeli dopustiti je da nam život postane dosadan i da živimo u rutini koju iz dana u dan već obavljamo automatski. Tako ćemo se   osjećati nezadovoljnije, tužnije i općenito lošije .  Nije tako teško učiniti život zanimljivijim i uzbudljivijim. Sve je u nekim malim sitnicama koje svatko može dodati u svoju rutinu. Je li vaš život posao dosadan i rutinski? Provjerite pronalazite li se u ovim znakovima. U što se više njih pronađete, to vam je život dosadniji. Vikede provodite doma pred TV-om Jedva čekate vikende, a onda ih provedete doma ispred televizije. Nemate nikakve planove za njih, ne radite ništa posebno i uopće ih ne iskoristite. Svaki vam je vikend isti. Već odavno niste radili nešto po prvi put ili isprobali nešto novo Kada ste zadnji put radili n...

KAKO VLASTITI UZGOJ MOŽE DONIJETI UŠTEDU I MIR?

Slika
Kako vlastiti uzgoj može donijeti uštedu i mir? U nestabilnim vremenima društvo se oduvijek vraćalo jednostavnijim, održivijim navikama. Tako su u vrijeme svjetskih ratova obiteljski vrtovi bili ključni izvor svježeg voća, povrća i začina, dok su u novije vrijeme sličnu ulogu ponovno preuzeli tijekom pandemije, kada su mnogi odlučili zasaditi svoje prve gredice. Vrtlarstvo nije samo praktičan način uštede, ono vraća osjećaj kontrole, povezanosti s prirodom i zadovoljstva u stvaranju. Svaka biljka posađena vlastitim rukama podsjetnik je da i male promjene mogu donijeti velike rezultate. Kako vrtlarstvo može pomoći kućnom budžetu? Čak i mali vrt ili nekoliko tegli na prozorskoj dasci mogu znatno smanjiti troškove kupnje hrane. U većini klimatskih zona moguće je uzgajati razne vrste voća, povrća i začina, od rajčice i salate do bosiljka i peršina, a ulaganje u sjemenke najčešće je vrlo nisko. Kada biljke...

ZIMSKI GODIŠNJI ODMOR - KAKO SE PRAKTIČNO PAKIRATI?

Slika
Zimski godišnji odmor - kako se praktično pakirati? Zimski godišnji odmor često znači više prtljage nego ljeti. Debeli kaputi, puloveri, gležnjače, skijaška oprema i puno slojeva brzo ispune kofer, a nerijetko završimo s previše stvari ili zaboravimo one najvažnije. Uz nekoliko praktičnih trikova putovanje može biti puno jednostavnije, a i kofer uredniji i lakši. Planirajte outfite unaprijed i izbjegnite pretrpani kofer Umjesto da pakirate „za svaki slučaj”, isplanirajte unaprijed nekoliko kombinacija koje se međusobno mogu slagati. Najbolje je držati se neutralnih tonova i komada koji se lako kombiniraju, poput jedne tople jakne, kvalitetne vune ili flisa, visokih čizama koje odgovaraju i dnevnim i večernjim kombinacijama i jednog elegantnijeg outfita. Tako ćete izbjeći nepotrebno pakiranje i imati jasnu sliku što nosite koji dan. Slojevito odijevanje: putujte u najglomaznijim komadima Kaputi, tople čizme, vuneni puloveri i debele jakne zauzimaju najviše mjesta u kofer...

DANSKI RIŽIN PUDING S BADEMOM I TOPLIM UMAKOM OD VIŠANJA

Slika
Danski rižin puding s bademom i toplim umakom od višanja  Danska  hygge  tradicija ima mnogo oblika, ali rijetko što je toliko povezano s blagdanima i zimskim ugođajem kao  risalamande , njihov kremasti rižin puding na mlijeku, poslužen uz aromatični, topli umak od višanja. Ovaj je desert nezaobilazno jelo svake danske božićne večeri ili ručka, a uz njega se veže i posebna tradicija – ona koja uključuje ‘skriveni badem’. Danski rižin puding s bademom i toplim umakom od višanja  Sastojci: Za rižin puding: 200 g  Arborio  ili okruglaste riže za puding 1 l punomasnog mlijeka 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta 70 g šećera Prstohvat soli 200 ml slatkog vrhnja (tučenog) 70 g nasjeckanih badema 1 cijeli oguljeni badem (za tradiciju) Za umak od višanja: 300 g višanja (svježih ili zamrznutih) 100 ml vode 80–100 g šećera (po ukusu) 1 žličica gustina + malo vode 1–2 žlice soka limuna Malo cimeta ili vanilije (opcionalno) Priprema: Riž...

ZAŠTO BOŽIĆNI VIJENAC STAVLJAMO NA VRATA?

Slika
Zašto božićni vijenac stavljamo na vrata? Božićni vijenac jedan je od najprepoznatljivijih blagdanskih ukrasa. Danas ga doživljavamo kao lijep detalj koji u trenu unosi toplinu, miris zime i blagdanski duh u naš dom. Povijest božićnog vijenca  Priča počinje još u antičkoj Grčkoj i Rimu, gdje su vijenci izrađeni od lovora, maslinovih grančica ili hrastova lišća bili simbol časti, pobjede i životne snage. Krug kao oblik imao je posebno značenje: predstavljao je vječnost, cikličnost prirode i stalno obnavljanje života. Kada su Rimljani u prosincu slavili Saturnalije, svoje su domove kitili zimzelenim biljem i vijencima, vjerujući da ono donosi sreću i zaštitu od tamnih sila koje su prema njihovim vjerovanjima lutale zimskim noćima. Upravo taj običaj ukrašavanja doma u najdužim i najhladnijim noćima godine prešao je u kasniju europsku tradiciju, neovisno o religiji. Zimzeleno bilje imalo je posebno mjesto u svim predkršćanskim kulturama. Biljke koje preživljavaju ...

LINZER PITA

Slika
Linzer pita  Slažemo se - blagdanski stol kao da nije potpun bez linzera. Ti prhki, nježno aromatični keksići jedni su od najstarijih europskih slastica koje su se zahvaljujući svojoj jednostavnosti i savršenom spoju prhkog tijesta i voćnog pekmeza održale sve do danas. Linzer pita  Sastojci: za tijesto: 350 g glatkog brašna 250 g maslaca 100 g šećera 2 vanilin šećera 1 jaje dodatno: pekmez ili marmelada (mi smo koristili pekmez od brusnice) šećer u prahu Priprema: Pobrinite se da su vam svi sastojci hladni, po mogućnosti i brašno. Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Podijelite ga u dva dijela. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga razvaljate oba dijela u kvadratni oblik. Prvi dio prebacite u pleh, površinu bockajte vilicom. Preko cijelog donjeg dijela obilno stavite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno složite preko pekmeza. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180...

KAKO UREDITI DNEVNI BORAVAK ZA BOŽIĆ?

Slika
Kako urediti dnevni boravak za Božić? S blagdanskim danima, dolaze i razni božićni ukrasi i raznih detalja za uređenje doma .  Inspiracija je pregršt, no trebamo odlučiti kako ćemo urediti dom. Osim božićnog drvca, valja urediti i dom u blagdanskom duhu. Dnevni boravak ipak je središte u ovim veselim danima, stoga imamo nekoliko odličnih prijedloga kako ga urediti. Dnevni boravak Uz kuhinju, dnevni boravak je prostorija u kojoj   tijekom blagdana provodimo najviše vremena. Tu držimo bor, okupljamo se s prijateljima i obitelji, odmaramo nakon obilnog ručka i uživamo u omiljenim božićnim filmovima. Svatko na svoj način uživa u ukrašavanju doma uoči Božića, a ideja je zaista mnogo. Nije bitno hoćete li iskoristiti prošlogodišnje ukrase ili kupiti nove, važno je da se osjećate ugodno .  Stvaranje savršene božićne atmosfere u domu nije samo zabavno obiteljsko poslijepodne, već će vam prostor učiniti ugodnim mjestom za uživanje tijekom cijelih bl...

RASPUCANCI OD ČOKOLADE 🍫

Slika
Raspucanci od čokolade  Čokoladni raspucanci su nam već godinama obavezni na repertoaru svakog Badnjaka, bez njih blagdani jednostavno nisu potpuni. Raspucanci od čokolade  Sastojci: 75 g smeđeg šećera 25 g bijelog kristalnog 70 g maslaca 70 g (¼ šalice) melase 1 veliko jaje 1 žličica ekstrakta vanilije 240 g brašna 1 žličica praška za pecivo ¼ žličice soli 1 žličica mljevenog cimeta 1 žličica mljevenog đumbira ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića ⅛ žličice mljevenih klinčića 100 g šećera kristala – za uvaljati kekse prije pečenja 90 g šećera u prahu – za uvaljati kekse prije pečenja Priprema: U velikoj zdjeli pjenjačom izmiješajte tamni smeđi šećer, bijeli šećer, ulje, melasu, jaje i vaniliju dok se dobro ne sjedine i dok smjesa ne postane vidljivo svjetlija. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće, pa dodajte suhe sastojke mokrima. Miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete glatko, mekano i ljepljivo ...

5 TAJNI NAJUKUSNIJEG KUHANOG VINA 🍷

Slika
5 tajni najukusnijeg kuhanog vina  Crno ili bijelo vino — što birate? Zapravo, možete oboje. Ključ savršenog kuhanog vina nije u boji, nego u pristupu: kvaliteta prije kvantitete. Kvaliteta prije kvantitete Manje kvalitetno vino lako je „zamaskirati“ šakom začina, vanilijom, medom ili anisom, no takvi trikovi rijetko rezultiraju pićem kojem ćete se poželjeti vratiti. Pravo kuhano vino počinje dobrim, čistim vinom koje zadržava svoju strukturu, aromu i karakter čak i kada se zagrije. Sa začinima lagano Tradicionalni recept je uvijek najbolji: cimet, klinčić, šećer i malo vode — ali u umjerenim količinama, tek toliko da naglase, a ne preuzmu aroma vina. Cilj je postići sklad, a ne sakriti ono što vino zapravo jest. Vino se ne smije prekuhati Najčešća greška? Predugo kuhanje. Vino treba maknuti s vatre čim zakipi. Tako ostaje svježe, aromatično i zadržava svoju punoću. Pregrijavanje samo spaljuje alkohol i gubi se šarm koji kuhano vino čini posebnim. Začini da, ali s mjero...

3 ETERIČNA ULJA ZA SAVRŠENU ATMOSFERU U VAŠEM DOMU

Slika
3 eterična ulja za savršenu atmosferu u vašem domu  Zima u naše živote donesi neku sjetu, ali nas – više nego u bilo kojem drugom dijelu godine – i suptilno zadržava u toplini vlastitih domova. Iako prirodno osjećamo potrebu ostati u kući, grijati se i čuvati energiju, zimi  – baš zato što nam nedostaje danjeg svjetla – češće patimo od umora i razdražljivosti, lošije spavamo i podložniji smo prehladi i općenito infekcijama. Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog  bluesa . Eukaliptusom protiv prehlade Iako nisu svemoćna i ne liječe, eterična ulja mogu biti koristan  support  u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba. Ako ste često prehlađeni, za vas je idealno eterično ulje eukaliptusa. Najbolje ga je koristiti u difuzoru, jer ovaj električni uređaj koji vodu pretvara u maglicu, osigurava postizanje optimalne vlage u prostoru. A znamo...

KAKO UREDITI MODERAN DOM PO EUROPSKIM LIFESTYLE TRENDOVIMA?

Slika
Kako urediti moderan dom po europskim lifestyle trendovima? Europski trendovi u uređenju danas spajaju estetiku i funkcionalnost, stvarajući prozračne i žive prostore. Posebno su primjenjivi u manjim stanovima, gdje svaki element ima jasnu svrhu i pojačava osjećaj prostora i udobnosti. Takav pristup omogućava da prostor prilagodite svakodnevnom životu, vodeći računa o materijalima, svjetlu i atmosferi koju prostor ostavlja. Europski trendovi i utjecaj na uređenje doma Posljednjih godina europski domovi prihvaćaju pristup u kojem je manje zapravo više. Skandinavski minimalizam, mediteranska toplina i industrijski detalji stapaju se u prostore koji odišu smirenošću, ali i živom energijom. Ovaj stil nije uniforman – dozvoljava prilagođavanja prema osobnom ukusu, ali zadržava prepoznatljive elemente. Prirodni materijali poput drveta, kamena i lana dominiraju. Paleta boja kreće se od neutralnih nijansi pijeska i bež tonova do toplijih smeđih i maslinastih akcenata. Sve to stvara...

ŠAMPONSKI SENDVIČ - HRANJENJE KOSE TIJEKOM ZIME

Slika
Šampon sendvič - hranjenje kose tijekom zime  Suha kosa   nije nešto što itko želi, ali nije ništa strašno ako vam se dogodi da vam kosa počne izgledati lošije nego inače. To samo znači da joj sada morate podariti dodatnu pažnju. Možda se redovito farbate, koristite prečesto uređaje koji ju zagrijavaju, ne koristite prave proizvode za svoj tip kose ili preskačete korake u rutini njege kose. Tijekom zime ne pomaže ni to što smo stalno u prostorijama gdje radi grijanje. Kada vam kosa počne izgledati suho, beživotno i bez sjaja, ovo je način kako joj vratiti život i učiniti ju opet savršenom. Postoji metoda koja je dobila naziv "šamponski sendvič " . Vrlo je jednostavno i ne trebaju vam nikakvi novi proizvodi koje još nemate. Samo su potrebni šampon i regenerator koji već i inače koristite. Kako izgleda ova metoda pranja kose? Korak broj jedan je da na mokru kosu stavite regenerator ,  koji će nahraniti kosu. Kao i inače, njega ćete staviti samo na...

CHOCO MINT ZIMSKI KEKSI

Slika
Choco mint zimski keksi  Zima uvijek nosi neki poseban, prepoznatljiv miris – malo cimeta, malo borovine, malo toplog zraka iz pećnice i imamo miris koji svi asociramo na Božić. No, postoji još jedna okusno – mirisna kombinacija koja automatski asocira na snijeg, zimu i hladnoću, a to je ona u kojoj se spajaju čokolada i menta. Osvježavajuća metvica, njezin miris i okus koji ‘hlade’ savršeno evociraju osjećaj zime, dok bogata čokolada daje onaj luksuzni osjećaj uživanja u blagdanima. Choco mint zimski keksi  Sastojci: 120 g maslaca, omekšalog 120 g smeđeg šećera 1 jaje 1 žličica ekstrakta mente (paziti jer je jak) 150 g glatkog brašna 30 g kakaa 1⁄2 žličice sode bikarbone Prstohvat soli 120 g krupno nasjeckane tamne čokolade (ili čokoladnih kapljica) Opcionalno: 1–2 kapi zelene prehrambene boje za ‘mint koloristički efekt’ Priprema: Umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte jaje i ekstrakt mente pa kratko promiješajte. U drugoj zdjeli ...

SVINJSKI KARE S DUNJOM

Slika
Svinjski kare s dunjom  Svinjski kare s dunjom spoj je rustikalnih okusa i mirisa koji vraćaju toplinu domaće kuhinje. Nježnost mesa i slatko-kiselkasti karakter dunja stvaraju savršenu harmoniju na tanjuru. Ovo jelo oduševit će i najzahtjevnija nepca, a priprema je jednostavnija nego što se čini. Svinjski kare s dunjom  Sastojci za šest osoba: 1 kg svinjskog karea u komadu 1 ljubičasti luk 5 dunja pola čaše prošeka 2 nešpricane naranče maslinovo ulje sol, papar 3 dl bijelog vina 1 dl povrtnog temeljca sok pola limuna žličica maslaca prstohvat cimeta žličica šećera ružmarin Priprema: Narezati pola naranče na deblje ploške, ostatak iscijediti i sok ostaviti sa strane. Posoliti i popapriti kare sa svih strana. Na gornji dio staviti ploške naranče i dvije grančice ružmarina, zatim sve zavezati kuhinjskim koncem. Dunje dobro oprati, narezati na četvrtine, ukloniti koru, sjemenke i tvrdi unutarnji dio, a zatim ih narezati na deblje ploške. Tako narezane dunje stavi...

JE LI SPAVANJE S MOKROM KOSOM LOŠE?

Slika
Je li spavanje s mokrom kosom loše? Ako perete kosu navečer, sigurno ste barem jednom čuli upozorenje da ne biste trebali ići spavati s mokrom kosom. Od “prehladit ćeš se” do bizarnih priča o plijesni na tjemenu, mitova svakako ne nedostaje. No, što kažu dermatolozi? Je li riječ o praznovjerju ili stvarnom riziku za vašu kosu i vlasište? Mokra kosa = osjetljiva kosa Vlasi su najslabije dok su mokre. Voda otvara kutikulu, odnosno vanjski zaštitni sloj dlake, čineći je rastezljivijom i lomljivijom. Kad se pritom prevrćete po jastuku, trenje dodatno oštećuje strukturu kose. Rezultat su ispucali vrhovi, lomljenje i gubitak sjaja, osobito ako kosu već često tretirate toplinom ili bojom. Valja imati na umu i da su najviše ugrožene tanke, izblajhane i kemijski tretirane vlasi, dok gušća i kovrčava kosa nešto bolje podnose vlagu. Problemi s tjemenom i vlagom Osim oštećenja vlasi, mokra kosa tijekom noći može utjecati i na zdravlje tjemena. Vlaga zarobljena i...

LJUBIČASTI RIŽOTO OD KUPUSA I GORGONZOLE

Slika
Ljubičasti rižoto od kupusa i gorgonzole  Spoj slatkastog ljubičastog kupusa, kremaste gorgonzole i hrskavih oraha daje savršeno balansirano, baršunasto jelo koje izgleda spektakularno, a priprema se iznenađujuće jednostavno Ljubičasti rižoto od kupusa i gorgonzole  Sastojci za četiri osobe: 320 g riže carnaroli 400 g ljubičastog kupusa 180 g gorgonzole 50 g očišćenih oraha 70 g luka srebrenca 1 dl crnog vina 800 g povrtnog temeljca 30 g ribanog parmezana maslinovo ulje Priprema: Ljubičastom kupusu ukloniti vanjske listove, narezati ga na tanke trakice, oprati i ocijediti. Luk sitno nasjeckati, a povrtni temeljac zagrijati. U dubljoj tavi zagrijati malo maslinova ulja, dodati luk i pirjati dok ne omekša. Potom dodati ljubičasti kupus, poklopiti i kuhati pet minuta. Dvije trećine kuhanog kupusa odvojiti i usitniti u blenderu da postane kremast. U preostali kupus dodati rižu i kratko je tostirati. Zatim   podliti crnim vinom i pustiti da tekućina ispari....

KEKSI S MARCIPANOM I BADEMIMA

Slika
Keksi s marcipanom i bademima  Ako volite miris badema i mekanu slatkoću marcipana, onda će vas ovi mali, zlatni božićni zalogaji potpuno osvojiti. Keksi s marcipanom i bademima  Sastojci: tijesto: 200 g marcipan mase 100 g mljevenih badema 80 g šećera u prahu 1 žlica ružine vodice (opcionalno, možete je kupiti u trgovinama zdrave hrane) 1 bjelanjak 1 žličica limunovog soka ukrašavanje: oko 80 g cijelih badema (oguljenih i prepolovljenih) premaz: 1 žumanjak 1 žlica mlijeka ili vode Priprema: Bademe prelijte kipućom vodom, ostavite ih 2–3 minute, procijedite i ogulite. Oguljene bademe prerežite na polovice i ostavite da se posuše. Marcipan narežite na komadiće i pomiješajte s mljevenim bademima i šećerom u prahu. Dodajte ružinu vodicu (ako je koristite, nije obavezno), limunov sok i bjelanjak pa mijesite dok se ne dobije glatko, mekano tijesto. Oblikujte kuglice veličine lješnjaka. Na svaku kuglicu utisnite tri polovice badema u obliku „listića“ - to je zaštitni zna...

PEČENI BRIE U LISNATOM TIJESTU

Slika
Pečeni brie u lisnatom tijestu  Ako ste se već zasitili kuhanja, pečenja i vremena u kuhinji, ali očekujete goste ili pripremate zabavu, vrijeme je za nešto jednostavnije zalogaje. Dok niske temperature tjeraju na tople i comfort zalogaje, odlučili smo isprobati pečeni brie sir u lisnatom tijestu! Pečeni brie u lisnatom tijestu  Sastojci: 1 kolut brie sira 1 lisnato tijesto 5 šnita pršuta 1 jaje 1/3 šalice džema po izboru (predlažemo od smokve) po želji: malo nasjeckanog ružmarina ili timijana Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Postavite lisnato tijesto na lim za pečenje i u sredinu stavite tri šnite pršuta. U sredinu pršuta stavite kolut brie sira i zarežite njegov vrh. Na brie stavite malo džema od smokava. Omotajte brie pršutom i dodajte još jednu šnitu pršuta preko džema kako bi sve držalo zajedno. Omotajte sir u lisnato tijesto. Premažite lisnato tijesto jajetom kako bi postalo hrskavo u pećnici. Na vrhu tijesta napravite nekoliko plitkih rezova kako...

KREMASTI ORZO IZ JEDNOG LONCA

Slika
Kremasti orzo iz jednog lonca  Recepti iz jednog lonca savršen su izbor za brzi ručak ili večeru tijekom užurbanog tjedna. Pripremaju se, baš kao što im ime kaže, u jednom loncu, pa ne iziskuju puno suđa ni truda u kuhinji. S druge strane, jamče kremasto i sočno jelo. Orzo tjestenina izgleda poput riže dugog zrna, pa ne čudi što ovo jelo podsjeća na najkremastiji rižoto. U stvarnosti, riječ je o receptu za sitnu tjesteninu koja se kuha na pilećem temeljcu i vrhnju za kuhanje, a servira s naribanim parmezanom. Ovaj kremasti orzo s parmezanom i špinatom možete pripremiti u svega pola sata Kremasti orzo iz jednog lonca  Sastojci: 900 ml pilećeg temeljca 400 g orzo tjestenine 250 ml vrhnja za kuhanje 200 g svježih listića špinata 125 ml suhog bijelog vina 40 g naribanog parmezana 2 žlice maslaca 2-3 češnja češnjaka 1 luk 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina ½ čajne žličice sušenog timijana biljno ulje po želji sol i papar po želji Priprema: Zagrijte malo ulja u većoj ta...

ŠEĆERNI KEKSI S LIMUNOM 🍋

Slika
Šećerni keksi s limunom  Riječ je o tradicionalnim šećernim božićnim keksima koji se rade od maslaca, krumpirovog škroba, šećera, jaja i praška za pecivo. Imaju teksturu nalik na pijesak, vrlo su lagani i ukusni, te se tope u ustima. Šećerni keksi s limunom  Sastojci: 300 g krumpirovog škroba 150 g maslaca 150 g bijelog šećera 2 jaja 2 čajne žličice praška za pecivo korica 1 velikog limuna Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U jednoj posudi pomiješajte krumpirov škrob, prašak za pecivo i koricu jednog limuna. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i maslac te ga mikserom izgradite u pjenastu smjesu. U maslac i šećer postupno dodajte jaja i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu, a na kraju dodajte i mješavinu na bazi krumpirovog škroba. Dobivenu smjesu podijeli na jednake dijelove, od smjese oblikujte male kuglice i poslažite ih na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Kekse lagano spljoštite rukom ili stražnjom stranom vilice. Iz...

ČOKOLADNE KUGLICE S ORASIMA

Slika
Čokoladne kuglice s orasima  Ukusan desert možete napraviti od šačice namirnica – i bez paljenja pećnice. Ove čokoladne kuglice s orasima najbolji su dokaz. Čokoladne kuglice s orasima  Sastojci: 200 g sitno nasjeckanih oraha 180 g tamne čokolade 100 g mljevenih čajnih keksa 100 g smeđeg šećera 60 g slatkog vrhnja 30 ml meda 1 žlica biljnog ulja prstohvat soli Priprema: Pomiješajte nasjeckane orahe, mljevene kekse i smeđi šećer. Dodajte med i slatko vrhnje i nastavite miješati dok se sastojci ne povežu. Od dobivene smjese oblikujte manje kuglice – upotrijebite po jednu žlicu smjese za svaku kuglice. Položite oblikovane kuglice na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Kuglice stavite u zamrzivač na pola sata da se stisnu. U mikrovalnoj pećnici rastopite čokoladu nasjeckanu na manje komade i jednu žlicu biljnog ulja. Grijte čokoladu u intervalima po 30 sekunde dok se čokolada ne rastopi do kraja. Uronite stisnute kuglice u otopljenu čokoladu,...

SLATKI TIRAMISU UMAK

Slika
Slatki tiramisu umak  Tiramisu je tradicionalni talijanski desert sastavljen od piškota umočenih u kavu, prekrivenog bogatom kremom na bazi sira mascarpone i posipan kakao prahom. Nije ga teško napraviti, ali zahtijeva određenu dozu strpljenja i truda. Ako vam se jede tiramisu, a nemate više od 10 minuta za pripremu ovaj slatki umak savršeno je rješenje. Donosi sve okuse kao i tiramisu krema, a umače se s – piškotama. Slatki   tiramisu umak dobra je i ideja i za blagdane, a poslužiti ga možete i s božićnim keksima za ukućane i goste. Tako slasno, a tako jednostavno za složiti. Slatki tiramisu umak  Sastojci: 225 g sira mascarpone 175 g krem sira sa sobne temperature 125 ml vrhnja za šlag 75 g šećera u prahu 2 čajne žličice instant kave 1 čajna žličica kakaa u prahu 1 čajna žličica ekstrakta vanilije piškote za posluživanje Priprema: U zdjelici pomiješajte vrhnje za šlag, ekstrakt vanilije, instant kavu i kakao prah povežite sastojke pjenačom dok ne d...

BOŽIĆNE KOCKE

Slika
Božićne kocke  Shortbread   je tradicionalni škotski keks koji se radi od tri osnovna sastojka: brašna, šećera i visokog udjela maslaca, a koji mu daje vrlo bogat okus i prhku teksturu. Božićne kocke  Sastojci: Za prhko tijesto: 330 g glatkog brašna 225 g maslaca sa sobne temperature 110 tamnog šećera 60 ml melase 2 čajne žličice mljevenog đumbira 1 čajna žličica mljevenog cimeta ¼ čajne žličice mljevenih klinčića Za karamelu: 400 ml kondenziranog zaslađenog mlijeka 140 g smeđeg šećera 85 g maslaca 1 čajna žličica mljevenog đumbira Za čokoladnu glazuru: 300 g tamne čokolade prstohvat soli Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite sa strane. Napravite prhko tijesto: mikserom izradite maslac, smeđi šećer i melasu u glatku smjesu. Začinite je mljevenim đumbirom, cimetom i klinčićem i nastavite miksati dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte brašno i nastavite miksati dok se sastoj...

VRUĆA SANGRIJA - BOLJE OD KUHANOG VINA 🍷

Slika
Vruća sangrija - bolje od kuhanog vina  Sangrija je popularan španjolski koktel   koji obuhvaća crno vino, narezano voće i male količine nekog žestokog pića poput brendija. Sastojci se pomiješaju i ostave da odstoje u hladnjaku kako bi se okusni profil produbio, a potom serviraju ohlađeni s nešto leda u sparnim ljetnim noćima. Jeste li znali da ovo piće ima i svoju zimsku verziju? Vruća sangrija je poboljšana verzija klasičnog kuhanog vina, koja predstavlja savršen izbor za prosinačke zabave. Vruća sangrija  Sastojci: 750 ml voćnog crnog vina 350 ml jabučnog soka 60 ml brandyja 60 ml meda 4-5 klinčića 2 štapića cimeta 1 zvjezdasti anis 1 jabuka 1 naranča Priprema: U lonac ulijte jabučni sok i začinite sa klinčićima, cimetom i zvjezdastim anisom. U sok dodajte i naribanu koricu jedne naranče. Kuhajte sve zajedno oko 30 minuta na laganoj temperaturi kako biste aromatizirali sok. Uklonite sok sa štednjaka i pustite da se malkice ohladi, pa zat...

KAKO DA VAM LAK ZA NOKTE TRAJE DULJE?

Slika
Kako da vam lak za nokte traje dulje? Proveli ste gotovo sat vremena pažljivo lakirajući nokte u savršenoj nijansi, a već nakon par sati primijetite prve ogrebotine i sitna pucanja? Klasična manikura u pravilu bi trebala trajati barem tjedan dana, no ako vaš lak ne izdrži ni polovicu tog vremena, problem je najčešće u pripremi .  Uz nekoliko jednostavnih koraka, lak možete zadržati postojanim i sjajnim znatno dulje. Kako spriječiti pucanje laka za nokte Najčešći razlozi za prerano pucanje laka su loša priprema noktiju, nekvalitetan lak i preskakanje završnog sloja. Evo što učiniti: 1. Operite ruke Kvalitetna manikura počinje pripremom, a prvi korak je temeljito pranje ruku. Nokte treba oprati antibakterijskim sapunom, kao da čistite lice, kako biste uklonili svu masnoću i nečistoće s površine nokta. 2. Očistite nokte alkoholom Kada se nokti potpuno osuše, nanesite izopropilni alkohol (75 % ili više) pomoću vatice ili štapića. Alkohol djeluje kao adstringens, te...

SAVJETI ZA USKLAĐIVANJE KARIJERE I OBITELJSKOG ŽIVOTA

Slika
Savjeti za usklađivanje karijere i obiteljskog života  Usklađivanje karijere i obiteljskih obveza jedan je od najvećih izazova modernog života. Uz dobru organizaciju, jasne prioritete i spremnost na prilagodbu, moguće je pronaći ritam koji unosi mir i stabilnost u svakodnevni život. Komunikacija s obitelji i poslodavcem Bez otvorene i iskrene komunikacije teško je postići pravu ravnotežu. Obitelj i posao dva su stupa svakodnevnog života i kako bi funkcionirali u skladu, svi uključeni moraju znati vaše potrebe, obveze i granice. Ključno je razgovarati o planovima i prioritetima s obitelji. Ako imate važan poslovni projekt, objasnite partneru i djeci da ćete neko vrijeme biti dodatno zauzeti, ali istovremeno obećajte i posvetite im kvalitetno vrijeme kada obveze završe. S druge strane, važno je i prenijeti realne granice poslovnom okruženju. Ako imate obiteljske obveze koje ne možete ignorirati, transparentna komunikacija s poslodavcem ili kolegama može pomoći u pron...

KRUH U MLIJEKU ILI BIJELOJ KAVI

Slika
Kruh u mlijeku ili bijeloj kavi  Toplo mlijeko u koje umačemo natrgane komadiće kruha, ili pak u njega umačemo kekse dok potpuno ne omekšaju, a potom jedemo žlicom, jelo je na koje smo gotovo zaboravili. Ovaj brz doručak idealan je za spore zimske dane kada bismo se najradije sakrili pod dekicu i gledali filmove cijeli dan. Juha od mlijeka vjerojatno je najbrži mogući doručak za pripremu, a u toplo mlijeko možete dodati i par kapi crne kave ili malo šećera, dok osim kruha i keksa u mlijeko možete ubaciti i panettone ili kolače – posebice ako su se već počeli sušiti pa nisu tako ukusni svježi! Kruh u mlijeku ili bijeloj kavi  Priprema: Zagrijte mlijeko u lončiću. U šalicu ili zdjelicu s 250-300 ml mlijeka dodajte oko 35 g starog kruha/keksa (ili sve napravite odokativno). Dok se mlijeko zagrijava, kruh narežite na kockice i podijelite u šalice. Koristite domaći stari kruh, bolje se natopi i savršeno drži mlijeko u sebi – pustite da upije mlijeko, no pazite da ne pos...

KRUH, MASLAC I MED 🍯 🍞

Slika
Kruh, maslac i med  Kruh, maslac i med nekoć se smatrao izvrsnim doručkom – punio nas je energijom, ugodnim slatkim notama i zdravljem iz meda. Ovo jelo ima dugu tradiciju i popularno je u mnogim kulturama zbog svoje lakoće pripreme i savršenog spoja slatkog i kremastog. Ipak, danas med najčešće dodajemo zdravijim doručcima poput zobenih kaša ili smoothieja. Naravno, ako koristimo zdrav, integralni kruh, malu količinu kvalitetnog maslaca i domaći med, ovaj doručak i danas “prolazi”. Ipak, iz djetinjstva najviše pamtimo običan bijeli kruh ili meka mliječna peciva. Kruh, maslac i med  Priprema: Uzmite komad svježeg ili tostiranog kruha. Namažite tanki sloj maslaca dok je kruh još topao (za lakše mazanje). Prelijte žličicom meda i ravnomjerno ga razmažite. Po želji pospite cimetom ili orasima. Pripremila: Ivana Matas 

GRIZ NA MLIJEKU

Slika
Griz na mlijeku  Klasično i jednostavno jelo koje smo u djetinjstvu često jeli za doručak i večeru, danas gotovo da više nikada ne kuhamo. Uz dodatak kakaa ili naribane čokolade, pšenična krupica je bila zdravija varijanta popularnih čokoladnih žitnih pahuljica. Griz na mlijeku je nježno, lagano i ukusno jelo koji bismo mogli vratiti na svoje menije! Griz na mlijeku  Sastojci: 500 ml mlijeka (ili vode) 4-5 žlice griza 1-2 žličice šećera (ili meda) Po želji: cimet Priprema: U zdjelu ulijte mlijeko i stavite ga na srednju vatru. Dodajte šećer, pa pričekajte da mlijeko zavrije. Polako dodajte griz u mlijeko uz neprekidno miješanje. Kuhajte griz na laganoj vatri uz miješanje, 3-5 minuta, dok se ne zgusne. Po želji dodajte cimet.   Pripremila: Ivana Matas 

PALENTA S MLIJEKOM ILI JOGURTOM

Slika
Palenta s mlijekom ili jogurtom  Palenta je svestrano jelo koje se može jesti na razne načine, no za doručak ili večeru jeli smo ju s jogurtom ili mlijekom. Palenta se brzo kuha i jednostavna je za pripremu, a u nastavku donosimo klasičan recept koji i danas volimo. Palenta s mlijekom Skuhajte palentu prema uputama (s vodom ili mlijekom). Prelijte je toplim mlijekom ili kakaom. Poslužite u zdjelici. Palenta s jogurtom Skuhajte palentu i ostavi je da se malo ohladi. Prelijte palentu s jogurtom ili kiselim vrhnjem. Možete dodati komadiće sira ili prepržene slanine. Pripremila: Ivana Matas 

TIRAMISU KUGLICE

Slika
Tiramisu kuglice  Blagdansko vrijeme ne mora značiti sate provedene u kuhinji. Ako tražite brz, ukusan i jednostavan desert koji će sve oduševiti, lijene tiramisu kuglice su upravo ono što vam treba. Savršen spoj kremastog mascarponea, mirisne kave i bogatog kakaa, sve to u malom zalogaju spremnom za samo 10 minuta. Tiramisu kuglice  Sastojci: 12 piškota 85 g mascarponea 2 žlice šećera u prahu par kapi ekstrakta vanilije 2-4 žlice jake skuhane i ohlađene kave 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu Opcionalno – Krema: 250 g Mascarponea 2 žlice šećera u prahu Priprema: U blenderu usitnite piškote dok ne dobijete teksturu nalik finim mrvicama. Dodajte mascarpone, ekstrakt vanilije, šećer i kavu. Sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete glatku, podatnu smjesu. Od smjese oblikujte kuglice veličine zalogaja. Kuglice lagano uvaljajte u kakao prah, osiguravajući da su ravnomjerno prekrivene. Ako radite kremu, pomiješajte mascarpone i šećer u prahu i poslužite uz kugli...

CARSKI DROBLJENAC

Slika
Carski drobljenac  Austrijanci svoj doručak shvaćaju vrlo ozbiljno jer dobro znaju zašto je baš taj obrok najvažniji u danu. Kaiserschmarrn – poznatiji kao carski drobljenac je tradicionalna austrijska poslastica, a obožavao ju je i car Franjo Josip. Carski drobljenac  Sastojci: 3 jaja 300 ml mlijeka prstohvat soli 1 žličica šećera 1 vanilin šećer 3 žlice mineralne, gaziran evode 1/2 naribane korice limuna 200 grama brašna 30 g maslaca 1/3 šalice grožđica * šećer za posipavanje i kompot od bobičastog voća Priprema: Odvojite žumanjke od bjelanjka, a u jednoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanjke, šećer i sol. Pjenjačom sve sjedinite pa postepeno sipajte brašno i dodajte grožđice, te na kraju sipajte mineralnu vodu kako bi carski drobljenac dobio rahlu teksturu. Umutite tvrdi snijeg od bjelanjka, a na tavi rastopite maslac. Smjesu sipajte pa pecite na srednje jakoj vatri par minuta, kuhačom okrenite smjesu pa ju vilicom raskomadajte. Još nekol...