Postovi

Prikazuju se postovi od rujna 28, 2025

VRUĆA ČOKOLADA 🍫

Slika
Vruća čokolada  Dva najpopularnija topla napitaka za vrijeme hladnijih mjeseci su kakao i vruća čokolada. Vruću čokoladu možemo pripremiti na puno načina, uz puno različitih dodataka poput cimeta, ruma, sljezovih kolačića, karamele ili šlaga. Vruća čokolada  Sastojci: 2,5 šalice mlijeka po izboru 1 žličica smeđeg šećera 2 žličice nezaslađenog kakaa u prahu 1/2 šalice biljnog vrhnja 1/2 šalice komadića tamne čokolade 1 žličica ekstrakta vanilije Priprema: Pomiješajte mlijeko, šećer i zagrijte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi, umiješajte kakao te vrhnje i komadiće čokolade. Stalno miješajte držeći plamen na laganoj do srednjoj jačini. Kada se sve rastopilo, umiješajte vaniliju. Maknite s vatre. Ulijte u šalice, ubacite dodatke po želji. Ovo je piće brzo, jednostavno i jako čokoladno! Uživajte! Pripremila: Ivana Matas 

6 IDEJA KAKO OSVJEŽITI FRIZURU AKO NE ŽELITE RADITI PREVELIKU PROMJENU

Slika
6 ideja kako osvježiti frizuru ako ne želite raditi preveliku promjenu  Istina je da će kosa narasti i vratit se na staro čak i kada nismo zadovoljni s novom frizurom, ali nekada to znači da će trebati čekati jako dugo da bismo se vratili na staro. Iako utješno, u tom trenutku se čini kao da je kraj svijeta. Za one koji   žele novu frizuru, ali nisu spremni riskirati i ne žele nikakve velike promjene, i dalje mogu napraviti tu promjenu, ali u nekoj blažoj varijanti. Možda neće biti toliko luda ili zanimljiva, ali napravit će vidljivu razliku i osvježiti vam izgled .  Ovo su neke ideje koje   nisu toliko drastične i na koje vam neće biti problem pristati. Stavite pramenove Pramenovi su dobra opcija jer će učiniti vidljivu razliku, bez da ste napravili previše. Neka budu koju nijansu svjetliji od boje kose koju imate   i izgledat ćete si drugačije, a niste ni toliko oštetili kosu niti napravili nešto što je nemoguće vratiti na staro. Dod...

MRVIČASTA PITA S KREMOM OD PISTACIJA

Slika
Mrvičasta pita s kremom od pistacija  Pita od pistacija bit će gotova u vrlo kratkom roku, a poslužiti je možete uz jutarnju kavu, kao međuobrok ili desert. Mrvičasta pita s kremom od pistacija  Sastojci: 300 g namaza od pistacija 250 g glatkog brašna 150 g hladnog maslaca 100 g nezasoljenih pistacija 100 g šećera 1 jaje 1 čajna žličica praška za pecivo prstohvat soli Priprema: Napravite tijesto za pitu: usitnite pistacije u blenderu ili sjeckalici. Prebacite pistaciju u posudu s glatkim brašnom, praškom za pecivo, šećerom i malo soli. U dobivenu smjesu dodajte hladne kockice maslaca. Utisnite maslac u brašno, pistaciju i šećer kako biste dobili mrvičasto tijesto. Izmućkajte jaje i dodajte ga smjesi pa sve dobro promiješajte. Rukama izradite mrvičasto tijesto. Polovicu tijesta ravnomjerno utisnite na dno okruglog kalupa za pečenje pita promjera 20 centimetara. Preko njega premažite namaz od pistacija. Namaz možete kratko zagrijati na štednjaku ili u mikrovalnoj peć...

5 SAVJETA ZA ČIŠĆENJE KUPAONICE

Slika
5 savjeta za čišćenje kupaonice  Kuhinja i kupaonica prostorije su koje je potrebno redovito održavati. To je prostor u kojem se najbrže nakupljaju bakterije, ali i kamenac te plijesan. Poznato nam je da je kupaonica izložena većoj količini prašine i prljavštine u odnosu na druge prostorije u domu. Zbog toga je kupaonicu potrebno čistiti barem jednom tjedno. Mnogima je kupaonica najgora prostorija za čišćenje, ali uz samo nekoliko trikova možete značajno olakšati taj posao i skratiti učestalost čišćenja. Za vas imamo nekoliko isprobanih trikova uz koje će vaša kupaonica i zahod mirisati cijelo vrijeme, a pritom ćete ih očistiti u par minuta. Jeste li spremni za promjenu u svojoj kupaonici? Eterično ulje pošpricajte po kartonu toaletnog papira Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja na karton toaletnog papira kako biste u kupaonici imali ugodni miris po vašim željama koji će se širiti cijelim prostorom. Važno je da ne pretjerate s esencijalnim uljem jer možete ...

MASLAC OD JABUKA

Slika
Maslac od jabuka  Riječ je o svojevrsnom pekmezu koji se na sjeveru Europe priprema iskuhavanjem jabučnog soka, a servira na kruhu, s palačinkama i vaflima, ali i kao glazura za pečeno meso. Neki ga stavljaju čak i u gulaše. Maslac od jabuka  Sastojci: 2,5 kg očišćenih slatkih jabuka 200 ml vode 200 g smeđeg šećera 100 bijelog šećera 1 žlica mljevenog cimeta 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ½ čajne žličice mljevenih klinčića ¼ čajne žličice muškatnog oraščića prstohvat soli Priprema: Jabuke dobro operite, očistite i narežite na kocke veličine oko dva centimetara. Stavite ih u lonac zajedno s vodom, šećerom i začinima i zagrijte na štednjaku. Kuhajte sve zajedno oko dva sata u poklopljenom loncu i na umjerenoj temperaturi, odnosno dok jabuke ne omekšaju. Štapnim mikserom pretvorite omekšane jabuke u pire. Nastavite kuhati pire u otklopljenom loncu dok se smjesa ne zgusne i ne dobije lijepu tamno-smeđu boju. Ohladite namaz do kraja, spremite ga u posudu i stavite u...

SLOW LIVING INTERIJERI - KAKO ODABRATI MATERIJALE KOJI PRIČAJU ODRŽIVU PRIČU

Slika
Slow living interijeri - kako odabrati materijale koji pričaju održivu priču  Ima li ljepše od toga kada se s dugog puta vratite kući. Kada nakon posla natočite čašu vina u svojoj kuhinji ili navečer pustite seriju zavaljani u svoj kauč, pored kojeg je ormarić s vama omiljenim stvarima… Sve su to sitnice koje prostor u kojem živimo čine domom. Osjećaj, trenutak, vi. Živimo u vremenu kada dom više nije samo mjesto za spavanje i kuhanje. On je naš mali svemir, refleksija životnog stila pa i vrijednosti. Posljednjih godina raste trend “zelenog stanovanja”, što ne znači da moramo pretvoriti dnevni boravak u džunglu (iako ni to nije loše), nego da počinjemo birati materijale i komade namještaja koji imaju manji štetni utjecaj na okoliš. Slow living interijeri i više su nego  must have . Uređenje doma s održivim materijalima postalo je ne samo trend, već i potreba za sve veći broj ljudi koji žele živjeti u skladu s prirodom i ostaviti što manji ekološki trag. U...

TOST S KARAMELIZIRANIM LUKOM I RASTOPLJENIM SIROM

Slika
Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom  Sendvič sa slatkim i sočnim karameliziranim lukom i sirom Gruyère, koji je savršen za otapanje i zato je često osnova  fonduea , bio bi odličan i "sirov", ali kada još s vanjske strane kruha namažete maslac i sve skupa prepržite, nastaje rajsko savršenstvo i sočna utjeha, ovisno o tome što vam u tom trenutku treba. Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom  Sastojci: 3 žlice omekšalog maslaca 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja 1 veliki luk, prepolovljen i narezan na tanke ploške sol papar 8 kriški kruha od cjelovitih žitarica senf 220 g sira Gruyère, tanko narezanog 2 kisela krastavca, tanko narezana po dužini Priprema: U dubokoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i 1 žlicu maslaca. Dodajte luk, poklopite i kuhajte oko 5 minuta (promiješajte tek jednom ili dvaput za to vrijeme). Onda otklopite i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i ne počne se karamelizirati, oko 35...

ZAŠTO SE IMUNITET NE PODIŽE SEZONSKI?

Slika
Zašto se imunitet ne podiže sezonski? Kad krenu šmrcanja, kihanja, začepljeni sinusi i prve glavobolje, svi u kući krenu pričati o podizanju imuniteta. No, je li tada već kasno? Na naš imunitet utječe mnoštvo čimbenika: od prehrane i tjelesne aktivnosti, preko kvalitetnog sna i hidratacije, sve do upravljanja stresom… Neravnoteža u bilo kojem od ovih područja može dugoročno oslabiti imunitet. I baš zato govorimo o tome da se otpornost organizma gradi cijele godine, ne sezonski. Koja hrana jača imunitet ? Cikla: bogata folatima, željezom, magnezijem i kalijem, cikla potiče zdravlje srca i krvne cirkulacije te ima snažno antioksidativno djelovanje, Citrusi (naranča, limun, grejp): izvor vitamina C, koji jača obrambeni sustav organizma i pomaže u borbi protiv infekcija, Češnjak: prirodni borac protiv bakterija i virusa zahvaljujući alicinu, spoju s dokazanim protuupalnim učinkom, Đumbir: sadrži gingerol, snažan antioksidans koji može ublažiti simptome prehlade i gripe, Tamno l...

KOCKE OD LIMUNA S GLAZUROM OD KREM SIRA 🍋

Slika
Kocke od limuna s glazurom od krem sira  Ako tražite desert koji donosi dozu svježine i elegancije, limun kocke su pravi izbor. Ova slastica odlikuje se bogatim mirisom citrusa i savršenim balansom između slatkog i kiselkastog, što je čini idealnom za sve koji vole lagane voćne deserte. Kocke od limuna s glazurom od krem sira  Sastojci: 250 g šećera naribana korica 3 limuna 170 g otopljenog maslaca 2 jaja žličica ekstrakta vanilije žličica ekstrakta limuna (po želji) 260 g glatkog brašna pola žličice soli Za glazuru: 150 g krem sira žlica limunovog soka 120 g šećera u prahu Priprema: Pomiješajte šećer s naribanom limunovom koricom. Dodajte otopljeni maslac i dobro izmiješajte. Umiješajte jedno po jedno jaja pa dodajte ekstrakt vanilije i po želji ekstrakt limuna. Na kraju ubacite prosijano brašno pomiješano sa solju. Dobivenu smjesu rasporedite u kvadratni kalup (20×20 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite 170°C oko pola sata, dok površina ne postane zlatna i laga...

KAMILICA - RJEŠENJE ZA LIJEPU KOŽU

Slika
Kamilica - rješenje za lijepu kožu  Kamilica je nadaleko poznata kao ljekovita biljka, a čaj od nje se često koristi za ublažavanje stresa, smirivanje i rješavanje problema sa spavanjem. Na kožu, infuzija cvjetova kamilice ima sličan umirujući efekt, hidrira je i pomaže u borbi protiv nesavršenosti. Kamilica je posebno dobra zbog svoje svestranosti: odlična je za sve tipove kože. Nježno hidrira suhu i osjetljivu kožu, ublažava osjećaj zatezanja, pomaže u borbi protiv ljuštenja i iritacije. Ako je vaša koža masna i sklona nesavršenostima, antibakterijske komponente u kamilici će pomoći u smanjenju upale i normalizaciji proizvodnje kožnog sebuma. Kako koristiti kamilicu za kožu? Osušene cvjetove kamilice možete kupiti u apoteci: prodaju se u filter vrećama za pripremu ili jednostavno usitnjeni. Zakuhati kamilicu u proporciji koja je naznačena na pakiranju (obično jedna žlica – ili jedna filter vrećica – na 1 čašu vode) u ključaloj vodi, ostaviti da odstoji 30-40 minu...

JABUKE U ŠLAFROKU - SLASTICA IZ DJETINJSTVA

Slika
Jabuke u šlafroku - slastica iz djetinjstva  Jabuke i cimet su poput službene arome jeseni. Nema boljeg osjećaja od onog kada se spusti mrak, a dom zamiriše na ovu kombinaciju. A jedan od deserata koji su sinonim za jesenske dane definitivno su pohane jabuke, poznatije i kao jabuke u šlafroku. Svoje su ime dobile zbog tijesta koje im služi kao ogrtač, odnosno  šlafrok , a poznate po svojoj jednostavnosti bile su na meniju svih baka i mama. Jabuke u šlafroku  Sastojci: 2 veće jabuke 2 dcl mlijeka 6-7 velikih žlica glatkog brašna prstohvat soli 1 jaje 1 vanilin šećer i 1 bourbon vanilin šećer 1 žličica cimeta + šećer u prahu za posipavanje (i još cimeta ako ga volite) Priprema: Ogulite jabuke i izdubite sredinu. Naš su odabir Granny Smith ili Pink Lady. Narežite jabuke na ploške. Umutite smjesu za  šlafrok  i pazite da ostane gusta. Umačite jabuke u smjesu te pecite dok ne porumene. Za kraj posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo. Priprem...

KARAMELIZIRANE SMOKVE S HRSKAVOM ZOBENOM GRANOLOM I JOGURTOM

Slika
Karamelizirane smokve s hrskavom zobenom granolom i jogurtom Smokve su pravo malo bogatstvo kasnog ljeta i jeseni – slatke, mekane i prepune okusa. Kada ih lagano karameliziramo s maslacem, cimetom i medom, dobivaju sasvim novu dimenziju koja se savršeno slaže s hrskavim zobenim pahuljicama i orašastim plodovima. Poslužene uz kremasti jogurt ili skyr, postaju desert koji je istovremeno jednostavan, zdrav i neodoljivo ukusan. Karamelizirane smokve s hrskavom zobenom granolom i jogurtom  Sastojci: 2–3 smokve (ovisno o veličini), prepolovljene 1 žlica maslaca 1 žlica meda (izborno) 1/2 žličice cimeta 1/3 šalice zobenih pahuljica mala šaka lješnjaka (ili bilo kojeg drugog orašastog ploda) bilo koji jogurt ili skyr dodatni med za prelijevanje (izborno) Priprema: Smokve prerežite na pola ili na četvrtine, ako želite sitnije komade. U tavi otopite maslac i cimet te po želji dodajte žlicu meda. Promiješajte drvenom žlicom i nježno stavite smokve, licem prema dolje. Pustite da s...

JUHA OD LEĆE S KELJOM

Slika
Juha od leće s keljom  Juha od leće s keljom   topla je, hranjiva i izuzetno ukusna kombinacija jednostavnih sastojaka, idealna za hladnije dane. Juha od leće s keljom  Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 srednji luk, nasjeckan 2 srednje mrkve, oguljene i nasjeckane 2 rebra celera, nasjeckana 1/2 čajne žličice soli 1/2 čajne žličice papra 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 250 ml passate od rajčice 200 g leće komad kore od parmezana, 5x5 cm naribani parmezan, po ukusu, za posluživanje 2 lovorova lista 1 žlica koncentriranog povrtnog temeljca ili 1 kocka 225 g mladog kelja, nasjeckanog krutoni ili preprženi komadići kruha, za posluživanje Priprema: U dubokom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i po pola čajne žličice soli i papra. Pokrijte i pirjajte dok povrće ne omekša, 6 do 8 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte bez poklopca, često miješajući, 1 do 2 minute. Dodajte passatu od rajčice i kuhajte dok se ne zgusne, 1 do 2 minute...

BROWNIE S KESTENOM I SOLJENOM KARAMELOM

Slika
Brownie s kestenom i soljenom karamelom Dok lišće vani šuška pod nogama u prvim jesenskim danima, u kuhinji se rađaju deserti koji su puni karaktera – bogati, mirisni i slojeviti, baš poput godišnjeg doba koje ih je inspiriralo. A među njima posebno mjesto zauzima  brownie  s kestenom i soljenom karamelom. To je desert koji spaja zemljanu, nježnu aromu kestena s raskošnom čokoladom, a zatim sve zaokružuje slatko-slanim kontrastom karamele. Rezultat? Kolač kojem je teško odoljeti, savršen i za nedjeljna popodneva uz kavu i za jesenske večeri kada želite nešto utješno i posebno. Brownie s kestenom i soljenom karamelom  Sastojci : 200 g tamne čokolade 150 g maslaca 150 g šećera 3 jaja 100 g brašna 200 g pirea od kestena (može i onaj kupovni, bez šećera) prstohvat soli Za karamel: 150 g šećera 80 ml slatkog vrhnja 50 g maslaca prstohvat krupne morske soli Priprema: Čokoladu i maslac otopite na laganoj vatri ili na pari. Kad se smjesa sjedini, umiješajte šećer i pu...

LISNATI TART S KARAMELIZIRANIM JABUKAMA, LJUTIKOM I SIROM

Slika
Lisnati tart s karameliziranim jabukama, ljutikom i sirom  Lisnati tart s cheddarom, jabukama i ljutikom pravi je primjer koliko je kuhanje zapravo igra kontrasta. Hrskavo tijesto, kremasti sir, karamelizirana ljutika i tanke kriške sočnih jabuka spajaju se u neočekivano bogat i profinjen zalogaj. U nastavku potražite recept za neobičan i neodoljiv jesenski obrok. Lisnati tart s karameliziranim jabukama, ljutikom i sirom Sastojci: 220 g naribanog zrelog cheddara 60 g majoneze 170 g krem sira sobne temperature 2 žumanjka + 1 cijelo jaje za premazivanje tijesta sol i papar 2 čajne žličice svježeg timijana + još malo za posipanje 15 g maslaca 2 žlice maslinova ulja 5 većih ljutika narezanih na tanke kolutove paket lisnatog tijesta 2-3 slatko-kisele jabuke, očišćene i narezane na tanke kriške svježi peršin, pahuljice čilija i malo toplog meda za posluživanje (po želji) Priprema: Zagrijte pećnicu na 220°C. U zdjeli izmiksajte cheddar, majonezu, krem sir, žumanjke, sol, papar...

ŠTO SU SELF - DISCOVERY PUTOVANJA?

Slika
Što su self - discovery putovanja? Budući da nam je svakodnevica postala ispunjena raznim obavezama, ubrzanim tempom, rokovima, sastancima, često moramo multitaskati pa nemamo ni vremena za neki konkretniji predah. Stoga nije ni čudo da imamo osjećaj da jurimo, a rijetko kada znamo kamo zapravo idemo. U toj utrci za postignućima, priznanjima i vanjskim uspjesima, najčešće zaboravljamo ono najvažnije – sebe. Što su self-discovery putovanja? Self-discovery (samootkrivanje, pronalaženje sebe, osluškivanje svojih potreba) putovanje nije klasičan godišnji odmor. To nije putovanje gdje vam je najvažnije fotografirati zalazak sunca za Instagram ili odraditi obilazak znamenitosti prema unaprijed definiranom itineraru. Riječ je o vrsti putovanja koje ima dublju svrhu, a ona se odnosi na povezivanje sa sobom, osluškivanje vlastitih misli, razumijevanje vlastitih emocija i potreba, preispitivanje životnih smjerova i donošenje odluka koje su u skladu s unutarnjim kompasom. Ova...

MONTE TORTA - KRALJ KREMASTIH KOLAČA 🍰

Slika
Monte torta  Ako volite kremaste kolače, ovaj bi mogao postati jedan od vaših omiljenih, stoga čitajte dalje i spremite recept koji će zasigurno oduševiti obitelj i prijatelje. Monte torta  Sastojci: za biskvit: 6 bjelanjaka 90 g glatkog brašna 6 žlica šećera 2 šake lješnjaka za kremu: 6 žumanjka Vanilin šećer 2 pudinga vanilija 1 l mlijeka 30 g glatkog brašna 70 g šećera 200 g margarina 100 g čokolade za kuhanje dodatno: 7-8 petit keksa 2 žlice nugat namaza 200 ml vrhnja za šlag Priprema: Skuhati kremu tako da stavimo 9 dcl mlijeka prokuhati, a za to vrijeme smiksamo žumanjke, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i gusta, dodati pudinge od vanilije i brašno te 1 dcl mlijeka te miksati. Kada mlijeko prokuha, dodati žutu smjesu mlijeku brzo miješajući pjenjačom te kuhati kao puding na laganoj vatri 5 minuta. Kada je krema kuhana, staviti u zdjelu i prekriti prozirnom folijom te potpuno ohladiti. Za biskvit miksati bjelanjke sa šećerom dok ne postane ...

ZAŠTO JE FOAM ROLLER POSTAO MUST - HAVE ALAT U FITNESSU I OPORAVKU?

Slika
Zašto je foam roller postao must - have alat u fitnessu i oporavku? Foam roller ili valjak za masažu postao je nezaobilazan alat u svijetu fitnessa, fizioterapije i wellness industrije. Ovaj jednostavan, ali moćan uređaj koristi se za poboljšanje fleksibilnosti, smanjenje bolova u mišićima, ubrzavanje oporavka, a sve više se primjenjuje i u prevenciji ozljeda. U ovom članku razmotrit ćemo sve koristi, potencijalne mane te kako i kada koristiti foam roller. Što je foam roller i kako funkcionira? Foam roller je cilindrični valjak obložen mekom pjenastom materijom, a je obično izrađen od poliuretanske pjene. Koristi se za automatsku miofascijalnu masažu što znači da se masaža mišića i fascije (vezivnog tkiva koje okružuje mišiće) vrši samostalno uz pomoć vlastite tjelesne težine. Osobe koje koriste foam roller postavljaju ga na određena područja tijela, na primjer na leđa, noge ili ruke. Zatim foam roller pomiču naprijed-natrag kako bi oslobodili napetost i poboljšali cirkulac...

CITAT

Slika

CITATI

Slika

CITAT

Slika

ZLATNO MLIJEKO UMJESTO KAVE - PRAVI IMUNO BOOSTER

Slika
Zlatno mlijeko umjesto kave - pravi imuno booster  Toplo mlijeko s medom ili špinanim šećerom stari je narodni lijek koji i vjerojatno i danas koristite kod problema s grlom, kašljem ili naprosto kad ne možete spavati. Zlatno mlijeko, pak, njegova je naprednija izvedenica koja je svoje ime dobila zahvaljujući ključnom sastojku – moćnom začinu kurkumi. Zlatno mlijeko  Sastojci: Za jednu šalicu trebat će vam: 1 šalica kokosovog ili bademovog mlijeka 1 žličica meda 1 žličica kurkume 1 žličica ekstrakta vanilije pola žličice naribanog đumbira pola žličice cimeta prstohvat crnog papra Priprema: Ako želite da je napitak topao onda prvo zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte sve sastojke, ali ljetna varijanta je ipak ona hladna – pomiješajte sve sastojke u blenderu da se dobro povežu te ih prelijte preko leda. Za onaj ekstra ‘boost’ koji smo spomenuli, prvo skuhajte malo turske kave, prelijte preko leda, na kraju dodajte zlatno mlijeko i promiješajte. Napitak koji li...

KOJE SU PREDNOSTI SPAVANJA S MASKOM ZA OČI?

Slika
Koje su prednosti spavanja s maskom za oči? Svi znamo koliko je dobar san važan za naše zdravlje i raspoloženje. Često ga remete sitnice poput ulične rasvjete koja ulazi kroz prozor, ranog jutarnjeg svjetla ili jednostavno okoline koja nije potpuno mirna. Jedno praktično rješenje može vam pomoći – maska za oči. To nije nikakav luksuz, već mali dodatak koji može napraviti veliku razliku. Osim što je pristupačna i laka za korištenje, može postati mali pomoćnik svakodnevnog odmora. Preporučuju se maske od svile jer su mekane i nježne prema osjetljivoj koži oko očiju. Pomaže boljem odmoru Maska za oči sprječava da vas osvjetljenje budi ili ometa tijekom noći. Kada je oko vas potpuna tama, tijelo se lakše opušta i ulazi u dublje faze sna. To znači da ćete se probuditi odmorniji i svježiji, s više energije za novi dan. Kvalitetniji san utječe i na koncentraciju pa ćete se tijekom dana lakše usredotočiti na obveze i zadatke. Regulira naš unutarnji ritam Naš organizam najbolje funk...

TIRAMISU KEKSI

Slika
Tiramisu keksi  Kad jesen zakuca na vrata, donosi sa sobom sve one mirise i okuse koji griju dušu – pečene jabuke, začine, čokoladu… Ovo nas vrijeme jednostavno potiče na sanjerenje o kremastim desertima koji kombiniraju laganu slatkoću i bogat okus kave. Tiramisu keksi  Sastojci: Za kekse: 110 g maslaca, otopljenog 95 g kristalnog šećera 105 g tamnog smeđeg šećera 1 veliko jaje 1 žličica ekstrakta vanilije 1 žlica instant espresso praha 225 g glatkog brašna ½ žličice praška za pecivo ½ žličice sode bikarbone ½ žličice soli Za mascarpone kremu: 180 g mascarponea 115 g vrhnja za šlag 1 žličica ekstrakta vanilije 90 g šećera u prahu (prosijanog) 1 žlica nezaslađenog kakaa za posipanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite limove papirom za pečenje. Umutite otopljeni maslac, kristalni i smeđi šećer. Umiješajte jaje i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane homogena. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, espresso prah, prašak za pecivo, sodu i sol. Suhe sastojke ...

KAKO SE RIJEŠITI NEUGODNIH MIRISA IZ PERILICE RUBLJA?

Slika
Kako se riješiti neugodnih mirisa iz perilice rublja? Redovitim korištenjem zaprlja se čak i ona perilica koja naše rublje čini čistim i mirisnim. Često se hvataju naslage mucica i prljavštine u gumi oko vrata perilice, a pretjerana upotreba praška za pranje rublja može dodatno pospješiti razvoj nepoželjnih mirisa. Na svu sreću, lako ih se riješiti, a neće vam biti potrebno ni puno vremena za to. Prazna perilica i pranje na najvećoj temperaturi Negdje je ta temperatura 90 °C, a negdje 95 °C. Ono što treba napraviti jest ostaviti prazan bubanj i perilicu uključiti na jednu od ovih temperatura. Na mjesto gdje dolazi prašak može se staviti soda bikarbona, a na mjesto omekšivača alkoholni ocat. Osobno sam isprobala ovu metodu s jabučnim octom i nije bilo efekta kao s alkoholnim octom. I da, uzmem neki najjeftiniji, a one skuplje ipak ostavljam za jelo. Ova kombinacija perilicu rublja dubinski čisti i dezinficira, ostavljajući ju sjajnu i bez neugodnih mirisa. Ako ...

KREMASTA JUHA OD TIKVICA, KRUMPIRA I SIRA 🥔

Slika
Kremasta juha od tikvica, krumpira i sira  Ova kremasta, ali lagana juha od tikvica, krumpira i sira   sjajan je način da iskoristite povrće koje gotovo uvijek imate. Kremasta juha od tikvica, krumpira i sira  Sastojci: 500 g neoguljenog i grubo nasjeckanog krumpira 2 povrtne kocke 1 kg grubo nasjeckanih tikvica 1 vezica mladog luka (4-5), narezanog na ploške, odvojite 1 za posluživanje 100 g ekstra zrelog cheddra, naribanog, plus za posluživanje 1/2 čajne žličice svježe naribanog muškatnog oraščića, plus za posluživanje sol papar Priprema: Stavite krumpir u veliki lonac s tek toliko vode da ga prekrije i dodajte temeljac u kocki. Zakuhajte, zatim poklopite i kuhajte 5 minuta. Dodajte tikvice, poklopite i kuhajte još 5 minuta. Dodajte mladi luk, poklopite i kuhajte posljednjih 5 minuta. Maknite s vatre pa umiješajte sir i začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Miksajte dok ne dobijete gustu juhu, dodajući još vruće vode dok ne dobijete željenu konz...

JESENSKO GENERALNO ČIŠĆENJE DOMA BEZ KAOSA

Slika
Jesensko čišćenje doma bez kaosa  Gotovo je s godišnjima, djeca su u školi i vrtiću te je idealno vrijeme za jesensko generalno čišćenje. Bilo da ćete vaditi stare prašnjave tanjure i čaše iz komode, staviti nove zavjese ili pak napraviti razmještaj u dnevnoj sobi, imam nekoliko trikova kako da kroz ovu  generalku  prođete što lakše i budete na nju u potpunosti pripremljeni. Opremite se odgovarajućim sredstvima za čišćenje, vrećama za smeće, kvalitetnim krpicama za brisanje i krećemo! Popis za kupnju Nećemo krenuti prati zavjese ako nam nedostaje omekšivača ili čistiti pećnicu bez odmašćivača. Stoga nekoliko dana prije nego što planirate generalno čišćenje, napravite popis što vam je sve potrebno i odite u kupnju. Ono sto bih svakako preporučila za kupiti: univerzalno sredstvo za čišćenje, krpe od mikrovlakana, sredstvo za čišćenje stakla, prašak za pranje rublja, omekšivač za rublje, odmašćivač, obično sredstvo za ručno pranje posuđa. To-do  lista Uzmite...

SOČAN KOLAČ OD MAKA I JABUKA

Slika
Sočan kolač od maka i jabuka  Postoje kolači koje napravite jednom i zauvijek upišete u svoju bilježnicu s receptima – upravo takav je ovaj kolač od maka i jabuka. Sočan, mirisan i nevjerojatno ukusan, a opet brz i jednostavan za pripremu. Sve što trebate je umutiti sastojke, ispeći i uživati u desertu koji se topi u ustima. Sočan kolač od maka i jabuka  Sastojci: Za biskvit: 4 jaja 4 jabuke (oko 570 g, preporuka Ajdared) 100 g šećera 100 g brašna 100 g mljevenog maka 100 ml jogurta (ili mlijeka) 100 ml ulja 10 g vanilin šećera 1 žličica praška za pecivo 1 žličica cimeta Za glazuru: 120 g čokolade za kuhanje 3 žlice ulja Priprema: Pećnicu zagrijte na 200 °C. Kalup (30 x 20 cm) premažite uljem i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Jabuke naribajte, pospite vanilin šećerom i cimetom, pa promiješajte. Jaja s prstohvatom soli miksajte oko 5 minuta, zatim postepeno dodajte šećer i miksajte još 4–5 minuta. Dodajte ulje i jogurt, pa kratko promiješa...

KAKO NAJPRAVILNIJE STERILIZIRATI STAKLENKE I IZBJEĆI SVE GREŠKE?

Slika
Kako najpravilnije sterilizirati staklenke i izbjeći sve greške? Nepravilno sterilizirane staklenke mogu dovesti do kvarenja hrane, gubitka okusa ili čak zdravstvenih problema. Zato je važno znati točan postupak i izbjegavati uobičajene pogreške. Temeljito pranje staklenki i poklopaca Prvi korak je čišćenje staklenki i poklopaca toplom vodom i blagim deterdžentom .  Nakon toga ih temeljito isperite kako ne bi ostali tragovi sapuna. Provjerite staklenke i poklopce, i najmanje oštećenje može uzrokovati pucanje ili kvarenje hrane.  Sterilizacija kuhanjem u vodi Najčešći i najsigurniji način sterilizacije je kuhanje staklenki u vodi. Stavite ih u veliki lonac s kuhinjskom krpom na dnu, kako ne bi pucale, i prelijte hladnom vodom dok staklenke nisu potpuno pokrivene. Sterilizacija u pećnici Za staklenke bez metalnih dijelova možete koristiti pećnicu. Zagrijte je na 120 °C i stavite staklenke na rešetku bez dodirivanja .  Zagrijavajte 15–20 minut...

ČUPAVCI PUNJENI PEKMEZOM OD MALINA

Slika
Čupavci punjeni pekmezom od malina  Čupavci su jedan od onih kolača koji nas odmah vraćaju u djetinjstvo – jednostavni, mirisni i uvijek nestanu brže nego što smo ih stigli napraviti. Mekani biskvit obložen čokoladom i uvaljan u kokos, prava je mala slatka nostalgija. No, ovaj recept ima poseban zaokret – čupavci punjeni pekmezom od malina. Slatko-kiselkasta aroma malina savršeno nadopunjuje čokoladu i kokos, pa kolač postaje sočniji i još bogatijeg okusa. Idealni su za obiteljska okupljanja, blagdane ili kad god poželite razveseliti ukućane nečim posebnim. Čupavci punjeni pekmezom od malina  Sastojci: Za biskvit: 4 jaja 200 g šećera 1 vanilin šećer 120 ml ulja 200 ml mlijeka 300 g brašna 1 prašak za pecivo Za nadjev: 200 g pekmeza od malina Čokoladna gazura: 200 g čokolade za kuhanje 100 g maslaca 150 ml mlijeka Za uvaljavanje: 200 g kokosovog brašna Priprema: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje i mlijeko, za...