Postovi

Prikazuju se postovi od listopada 26, 2025

PAŠTETA OD GLJIVA S MIRISOM TARTUFA 🍄

Slika
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa  Ovaj recept kombinira zemljani miris gljiva, punoću oraha, vrganja i maslaca i stvara raskošan namaz idealan za predjela ili pobogaćivanje okusa mesnim i drugim jelima.  Pašteta od gljiva s mirisom tartufa  Sastojci: 100 g oraha, ustitnjenih 200 g gljiva (mješavina šampunjona i vrganja, sitno nasjeckanih) 1 mali luk ili ljutika (sitno nasjeckana) 2 češnja češnjaka (mljevena) 100 g maslaca (omekšanog) 2-3 žlice maslinovog ulja ili ulja od tartufa 50 ml vrhnja za kuhanje sol (po ukusu) papar (po ukusu) malo ribanih tartufa, ružmarina ili timijana, po želji Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk (ili ljutiku) i pirjajte dok ne postane staklast, oko 3-4 minute. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu dok ne zamiriše. Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pirjajte dok ne puste vlagu i ne omekšaju, oko 8-10 minuta. Povremeno promiješajte kako se ne bi slijep...

POHANE ROLICE SA ŠUNKOM I SIROM

Slika
Pohane rolice sa šunkom i sirom  Najjednostavniji sastojci uvijek čine najukusnija jela, a ove rolice sa sirom i šunkom pravi su dokaz te tvrdnje. Pohane rolice sa šunkom i sirom  Sastojci: 300 g tosta 150 g šunke 150 g sira sirni namaz po želji Za paniranje: 1 jaje brašno krušne mrvice sol, papar, češnjak Priprema: Odrežite rubove tosta pa ga razvaljajte valjkom za tijesto. Tost premažite sirnim namazom, dodajte šnitu šunke i sira pa zarolajte. Panirajte svaku rolicu. Prvo je stavite u brašno, zatim u razmućeno jaje, a na kraju u krušne mrvice začinjene solju, paprom i češnjakom u prahu. Rolice pržite u ulju dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite uz omiljeni umak. Savjet:  Umjesto šunke i sira, tost možete napuniti bilo kojim drugim nadjevom. To može biti mljeveno meso, špek, kobasica, a može biti i  veggie  verzija - sa svježim sirom i špinatom ili pak bilo kojim drugim povrćem.  Pripremila: Ivana Matas 

TART OD MAKA S GLAZUROM OD LIMUNA 🍋

Slika
Tart od maka s glazurom od limuna  Pita od maka s glazurom od limuna savršen je desert za sve ljubitelje klasičnih okusa s osvježavajućim notama. Sočno tijesto, bogat nadjev i lagano kiselkasta limunska glazura čine kombinaciju koja oduševljava svaki put kada se poslužuje. Tart od maka s glazurom od limuna  Sastojci: Z a tijesto: 250 g glatkog brašna 125 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice 70 g šećera u prahu 1 jaje Prstohvat soli Za nadjev: 150 g mljevenog maka 150 ml mlijeka 100 g šećera 2 žlice meda 1 jaje 50 g maslaca, otopljenog 1 žličica vanilin šećera Prstohvat soli Za glazuru od limuna: 100 g šećera u prahu 2-3 žlice svježeg limunovog soka Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. U malom loncu zagrijte mlijeko i...

MIKROPAUZA - MINI RITUALI KOJI MIJENJAJU DAN

Slika
Mikropauza - mini rituali koji mijenjaju dan  Sve više ljudi aktivno bira mikropauze, male rituale njege i svjesno povezivanje s tijelom i emocijama. Oni ne predstavljaju nikakav luksuz, već potrebu, odnosno način da svakodnevno obnavljamo svoj unutarnji mir i otpornost. Ritual kao prostor disanja Rituali samonjegujuće rutine postaju naš siguran prostor. To može biti jutarnjih pet minuta u tišini uz šalicu čaja, svjesno nanošenje kreme na lice, masaža dlanova, pisanje tri misli zahvalnosti ili šetnja bez mobitela. Ti mali trenuci postaju most između vanjskog i unutarnjeg svijeta, podsjetnik da i kad sve juri, mi možemo birati ritam. 5-minutni rituali koji mijenjaju dan Jutro zahvalnosti  – prije nego što posegneš za mobitelom, duboko udahni i zapiši tri stvari na kojima si zahvalna. Pauza za disanje  – svakih sat vremena napravi kratku vježbu disanja: udah četiri sekunde, izdah šest. Večernji odmak  – prije spavanja ugasi svjetla, upali svijeću, nane...

JESENSKI TIRAMISU S BUNDEVOM

Slika
Jesenski tiramisu s bundevom  Uživajte u neodoljivoj kremastoj rapsodiji s okusom jeseni uz ovaj jedinstveni recept za tiramisu s bundevom. Inspiriran klasičnim talijanskim desertom i uz dodatak nježnog bundeva pirea i začina, ovaj tiramisu donosi bogate, sezonske arome u savršenom slojevitoj kombinaciji. Jesenski tiramisu s bundevom  Sastojci: 4 žumanjka 1/2 šalice granuliranog šećera 1 šalica gustog vrhnja 1/2 šalice pirea od bundeve 250 g mascarponea 1/2 žlice šećera u prahu 1 žličica ekstrakta ili paste od vanilije 1/2 žlice začina od bundeve 2 žlice kakaa u prahu 12 piškota 1 1/2 šalice espressa Priprema: Pomiješajte žumanjke i šećer, miksajte oko 3 minute. Znat ćete da ste gotovi kada smjesa postane blijedo žuta i više ne možete osjetiti granulirani šećer. U mikseru pomiješajte gusto vrhnje, šećer u prahu i ekstrakt ili pastu od vanilije. Miksajte, zatim dodajte mascarpone, pire od bundeve i začin od bundeve i miksajte dok se ne dobije čvrstu smjesu...

KOLIKO DUGO MOŽEMO IZDRŽATI BEZ DRUŠTVENIH MREŽA?

Slika
Koliko dugo možem izdržati bez društvenih mreža? Jesen je vrijeme kada se sve oko nas usporava pa je lakše osjetiti koliko nam stalne obavijesti i ekrani odvlače pažnju. Mnogi upravo sada primijete da previše vremena provode na društvenim mrežama i da im to stvara umor u glavi. Pauza od mobitela i aplikacija može pomoći da se ponovno usmjerimo na ono što je stvarno važno u svakodnevici. Uz manje  scrollanja , više primjećujemo trenutke koji nam inače prolaze nezapaženo. Zbog toga je digitalni detoks odličan način da se odmorimo, opustimo i stvorimo zdravije navike. Koliko dugo izdržati? Trajanje digitalnog detoksa ovisi o svakoj osobi. Nekima je dovoljno nekoliko dana kako bi primijetili promjenu, a drugi se odlučuju na tjedne pauze. Bitno je da plan bude realan i prilagođen vašem načinu života kako biste ga bilo lakše provesti i održati. Cilj nije nagli prekid, nego postepeno smanjivanje navika koje nam više štete nego koriste. Koristi za mentalno zdravlje Pauza o...

NJOKI S LIMUNOM 🍋

Slika
Njoki s limunom  Za njoke s limunom bit će vam potrebno svega 20-ak minuta i manje od 10 sastojaka. Obrok se priprema brzo, a još brže uživa, a ove količine dovoljne su za dvije do tri osobe. Njoki s limunom  Sastojci: 500 g svježih njoka (kupovnih ili domaćih) 200 ml vrhnja za kuhanje (ili slatkog vrhnja) 30 g maslaca (oko 2 žlice) 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan (po želji) Kora jednog neprskanog limuna Sok od pola limuna (ili po ukusu) 40 g ribanog parmezana (ili Grana Padano) Sol i svježe mljeveni papar Svježi peršin ili bosiljak za serviranje Priprema: Njoki: U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (obično 2–3 minute). Kad isplivaju, izvadite ih šupljikavom žlicom i sačuvajte malo vode od kuhanja (oko pola čaše) – zatrebat će uskoro. Umak: U većoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak (ako ga koristite) i kratko ga propržite 20–30 sekundi, samo da zamiriše. Ulijte vrhnje za kuhanje...

10 NAČINA KAKO TRENIRATI MOZAK SVAKI DAN

Slika
10 načina kako trenirati mozak svaki dan  Kada mozak koristimo sve manje i manje, to će on početi biti u lošijem stanju. Želite ga zaposliti iz dana u dan i to više puta u danu. Ovo su neke aktivnosti koje će ga držati utreniranim. Imajte riječ dana Svaki dan odaberite jednu riječ dana, neku novu, koju inače ne koristite i gledajte kako ju što više koristiti dok razgovarate s ljudima. Možete si zadati da ju kroz dan koristite primjerice 3-4 puta u različitim razgovorima. Čitajte Knjige, časopise, članke, što god vam se sviđa, samo je bitno da čitate. Čitanjem ćete nesvjesno usvojiti nove riječi i proširiti vokabular, naučit ćete nešto novo, biti upućeni. Igrajte igre koje uključuju korištenje mozga Možete rješavati križaljke ili sudoku, rješavati kvizove, a postoji i aplikacija Lumosity   koja ima igrice koje će vas tjerati da koristite mozak. Tako ćete se zabavljati, ali usput i tjerati mozak da radi. Meditirajte Ne morate uzeti pola sata za ovo, bit će ...

DOMAĆI KESTEN PIRE

Slika
Domaći kesten pire  Kad zrak zamiriše na pečene kestene, jasno je da je stigla sezona jednog od najdražih deserata, odnosno kesten-pirea. Ovaj jednostavan, ali iznimno ukusan slatkiš osvojio je status jesenskog favorita zahvaljujući svojoj baršunastoj teksturi, bogatom mirisu i savršenoj ravnoteži između slatkog i orašastog okusa. Domaći kesten pire  Sastojci: 500 g očišćenih kestena 250 ml mlijeka 1 vanilin šećer 1 žlica ruma (po želji) 60 g šećera 100 g maslaca prstohvat soli Za posluživanje: tučeno slatko vrhnje ribana čokolada ili kakao Priprema: Svaki kesten nožem zarežite na vrhu u obliku križa pa ih kuhajte oko 25 do 30 minuta u kipućoj vodi. Kad omekšaju, ocijedite ih i ogulite dok su još topli (tako se lakše skidaju i tvrda i tanka kožica). Ako koristite već očišćene kestene iz pakiranja, možete ih odmah staviti kuhati u mlijeko. U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte oguljene kestene i kuhajte 10–15...

KREMASTA JUHA OD PILETINE I NJOKA

Slika
Kremasta juha od piletine i njoka  Ova juha spaja bogate, kremaste okuse s nježnom piletinom i mekanim njokima, stvarajući savršen balans hranjivosti i udobnosti. Sušene rajčice i svježi špinat dodaju svježinu i aromu, dok parmezan obogaćuje svaki zalogaj dodatnom dubinom okusa. Idealna je za obiteljske ručkove, ali i za opuštajuće večeri kada želite nešto toplo i zasitno. Kremasta juha od piletine i njoka  Sastojci: 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žuti luk, nasjeckan 6 mrkvi, nasjeckanih 4 stabljike celera, nasjeckane 2 žlice maslaca 2 žlice brašna 340 g pilećih prsa bez kostiju i kože 2-4 češnja češnjaka, nasjeckana 1 žlica talijanskih začina 1 žličica paprike ili dimljene paprike 2 žlice svježeg timijana (ili 2 žličice suhog) prstohvat čili pahuljica prstohvat krupne soli i crnog papra 4-6 šalica povrtnog temeljca ½ šalice nasjeckanih sušenih rajčica 4-6 šalica mladog špinata 1½ šalice kokosovog mlijeka, vrhnja za kuhanje ili punomasnog mlijeka ½ š...

MITOVI O USPJEHU - ŠTO VAM STOJI NA PUTU DO USPJEHA?

Slika
Mitovi o uspjehu - što vam stoji na putu do uspjeha; Ovo je jedna od onih stvari koja vam može stajati na putu do uspjeha. Ako ste uvjereni da su ove stvari istine, teško ćete ikada pronaći uspjeh. Čim prestanete vjerovati u njih, vaši će se snovi početi realizirati. Dobre će stvari doći onima koji čekaju Uspjeh vam neće doći sam od sebe.   Uspjeh će doći onima koji nešto i poduzmu, a ne samo čekaju. Ništa ne pada s neba i ako nešto želite, morate se potruditi oko toga. Strpljenje je bitno, ali i akcija. Puno rada = uspjeh Rad je bitan za uspjeh, ali puno rada ne znači uvijek uspjeh. Možete se ubiti od rada i svejedno ne uspjeti. Bitno je znati se prilagoditi, znati se snaći u nekim situacijama, biti pametni i kreativni. To je sve jednako bitno kao puno i marljivo raditi. Ako ne uspijete iz prve, odustanite Kada u nečemu ne uspijemo iz prve, to nije nužno znak da trebamo odustati. Puno je uspješnih ljudi na početku imalo problema, ali su vjerovali u ...

STARINSKA SLATKA PITA OD BUNDEVE

Slika
Starinska slatka pita od bundeve  Miris ove starinske pite od bundeve vratit će vas u djetinjstvo, u kuhinje naših baka gdje su se i od najjednostavnijih namirnica stvarala prava mala čuda. Starinska slatka pita od bundeve  Sastojci: 600 g ribane bundeve 4 žlice šećera 3 žlice griza 1 čajna žličica cimeta 1 prstohvat muškatnog oraščića 6 kora za pite • 50 ml ulja Priprema: Ribanu bundevu pomiješajte sa šećerom, grizom, cimetom i muškatnim oraščićem. Svaku koru premažite uljem, a potom po njima rasporedite nadjev. Zamotajte kore u savijaču i položite u posudu za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Pripremila: Ivana Matas 

BRZI KOLAČ OD MANDARINA

Slika
Brzi kolač od mandarina  Ako tražite jednostavan, brz i nevjerojatno sočan kolač, ovaj kolač od mandarina bit će pravo otkriće. Sve što vam treba su svježe mandarine, nekoliko osnovnih sastojaka i – blender! U ovom receptu koriste se mandarine s korom, što kolaču daje intenzivan okus. Brzi kolač od mandarina  Sastojci: 2 jaja 3 mandarine 125 ml ulja 225 g šećera 225 g glatkog brašna 2 čajne žličice praška za pecivo Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite i pobrašnite kalup za kuglof, kruh ili tortu. U blenderu izmiksajte jaja, mandarine (prerezane na pola i bez koštica), ulje i šećer. U zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Ulijte smjesu jaja i mandarina u brašno i dobro promiješajte. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 25 do 30 minuta ili dok ne postane zlatnosmeđe boje. Ostavite da se kolač hladi 10 minuta na sobnoj temperaturi pa ga izvadite iz kalupa. Pripremila: Ivana Matas 

MEDOVIK TORTA - LJEPOTICA BOGATOG I RASKOŠNOG OKUSA

Slika
Medovik torta  Jesen je idealno vrijeme za isprobavanje novih recepata ili obnavljanje starih omiljenih jela. Danas vam predstavljamo ukusan recept koji će zasigurno oduševiti vas i vaše najdraže. Medovik torta  Sastojci: Sastojci za kore: 150 g šećera 130 g meda 180 g maslaca 2 velika jaja 6 g sode bikarbone 500 g glatkog brašna Prstohvat soli 1 g mljevenog kardamoma (po izboru) Sastojci za kremu: 550 g kiselog vrhnja (masnog) 300 g vrhnja za šlag, mliječnog 130 g šećera u prahu 1 žlica ekstrakta vanilije korica naranče (po izboru) Sastojci za premaz: 200 g kiselog vrhnja 30 g šećera u prahu Priprema: Na pari otopite maslac, med i šećer. Kad se sastojci otope, dodajte jedno po jedno jaje, brzo miješajući. Kuhajte na pari uz miješanje dok se smjesa ne počne zgušnjavati te maknite s vatre. Smjesi prvo dodajte sodu bikarbonu i promiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno pomiješano sa solju i kardamomom. Kako bi dobili mekano i ljepljivo tijesto koristite špatulu z...

5 PREDNOSTI RIŽINE VODE ZA KOSU

Slika
5 prednosti rižine vode za kosu Na prvu, voda koja ostane nakon kuhanja riže možda izgleda kao otpad. No upravo ta bijela, mutna tekućina krije niz blagotvornih sastojaka koji su stoljećima bili dio azijskih rituala njege kose i kože. Kako napraviti rižinu vodu kod kuće? Nema potrebe za kompliciranim receptima, dovoljna su dva sastojka:  riža i voda . 1.   Namakanje U posudu stavite pola šalice riže i 2–3 šalice vode. Ostavite da odstoji oko 30 minuta, zatim procijedite i sačuvajte vodu. 2. Kuhanje: Skuhajte rižu u većoj količini vode nego inače. Kad je riža gotova, odvojite višak tekućine, to je vaša rižina voda. 3. Fermentiranje (za jači učinak): Ostavite rižinu vodu na sobnoj temperaturi 24–48 sati da fermentira. Tijekom fermentacije se oslobađa više vitamina i antioksidansa, što dodatno pojačava učinak. 5 glavnih prednosti rižine vode za kosu 1. Jača i obnavlja kosu Rižina voda obiluje aminokiselinama koje djeluju kao „građevni materijal“ za kosu. Redovita upor...

TIRAMISU KEKSIĆI

Slika
Tiramisu keksići  Kad jesen zakuca na vrata, donosi sa sobom sve one mirise i okuse koji griju dušu – pečene jabuke, začine, čokoladu… Ovo nas vrijeme jednostavno potiče na sanjerenje o kremastim desertima koji kombiniraju laganu slatkoću i bogat okus kave. Tiramisu keksići  Sastojci: Za kekse: 110 g maslaca, otopljenog 95 g kristalnog šećera 105 g tamnog smeđeg šećera 1 veliko jaje 1 žličica ekstrakta vanilije 1 žlica instant espresso praha 225 g glatkog brašna ½ žličice praška za pecivo ½ žličice sode bikarbone ½ žličice soli Za mascarpone kremu: 180 g mascarponea 115 g vrhnja za šlag 1 žličica ekstrakta vanilije 90 g šećera u prahu (prosijanog) 1 žlica nezaslađenog kakaa za posipanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite limove papirom za pečenje. Umutite otopljeni maslac, kristalni i smeđi šećer. Umiješajte jaje i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane homogena. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, espresso prah, prašak za pecivo, sodu i sol. Suhe sasto...

NAJČEŠĆI MITOVI O TJELOVJEŽBI

Slika
Najčešći mitovi o tjelovježbi  Tjelovježba je ključna za zdravlje, ali u vezi s njom postoji mnogo mitova koji mogu zbuniti početnike i čak iskriviti njihova očekivanja. Iako je u posljednjih nekoliko godina znanstvena zajednica puno više istraživala fizičku aktivnost, mnogi su mitovi i dalje prisutni. Ovdje ćemo razjasniti nekoliko najpoznatijih mitova o tjelovježbi. Ako želim smršaviti, moram vježbati samo kardio Mnoge osobe vjeruju da je za mršavljenje nužno baviti se isključivo kardio vježbama poput trčanja, biciklizma ili aerobika. Međutim, istina je da kombinacija kardio vježbi i treninga snage (utesa) daje najbolji rezultat. Trening snage pomaže u izgradnji mišićne mase koja povećava bazalni metabolizam i omogućuje brže sagorijevanje kalorija. Više mišićne mase pomaže i bržem trošenju kalorija čak i u mirovanju. Kardio vježbe su korisne za sagorijevanje kalorija, a same po sebi neće značajno povećati mišićnu masu. Žene ne bi smjele dizati teške utege jer će posta...

BROWNIES S BUNDEVOM - JESENSKA ČOKOLADNA ČAROLIJA 🍫

Slika
Brownies s bundevom Brownieji s bundevom savršen su spoj bogatog čokoladnog okusa i jesenskih začina. Klasični, sočni brownie dobiva novu dimenziju kada se na njega doda kremasti sloj od bundeve i sira, začinjen cimetom i muškatnim oraščićem. Rezultat je desert koji je istovremeno raskošan, topao i mirisan – idealan za hladnije dane uz šalicu kave ili čaja. Brownies s bundevom  Sastojci: Za brownie smjesu: 200 g tamne čokolade 150 g maslaca 200 g šećera 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 100 g glatkog brašna 1 prstohvat soli Za smjesu s bundevom: 200 g pirea od pečene bundeve (butternut ili hokaido) 200 g krem sira 80 g šećera 1 jaje 1 žličica mljevenog cimeta 1 prstohvat muškatnog oraščića Priprema: Bundevu (butternut ili hokaido) prerežite, očistite od sjemenki i pecite na 180 °C dok ne omekša (oko 40 minuta). Zatim je izblendajte u pire. Otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj. Umiješajte šećer, zatim jaja jedno po jedno i vaniliju. Dodajte brašno i sol ...

ČUDNI SAVJETI ZA SMIRIVANJE KADA SMO POD STRESOM

Slika
Čudni savjeti za smirivanje kada smo pod stresom  Svakoga će neka druga vrsta situacije posebno stresirati, a koja god da je ona koja vas izbaci iz takta baš svaki put, ovo su neki trikovi koje možete sljedeći put isprobati. Zagledajte se u nešto zeleno na 30 sekundi To može biti trava, krošnje drveća, zeleni zid, biljka…zelena je boja smirujuća za naš živčani sustav. Dišite kao da mirišete cvijeće pa onda izdahnite kao da gasite svjećice na torti Zamislite u glavi da imate ispred sebe neko lijepo cvijeće i udahnite kao da ga mirišete. Zatim izdahnite tako da si zamislite da gasite svjećice na torti! Cilj je da prvo polako dišete kroz nos, a zatim, opet polako, izdahnete kroz usta. Jednom udahnite cvijeće pa izdahom ugasite svjećice i tako 4 puta za redom. Postavite tajmer na dvije minute i uzmite nešto za očistiti s čim ćete biti otprilike tako brzo gotovi Nije to zato što čišćenje pomaže kod stresa, već je ovo vježba koja će zavarati vaš mozak. Želite obaviti nek...

KRUH PUNJEN ČEŠNJAKOM I SIROM

Slika
Kruh punjen češnjakom i sirom  Postoji li netko tko može odoljeti kombinaciji kruha, aromatičnog češnjaka i rastopljenog sira? Ovaj  kruh punjen maslacem, češnjakom i sirom   savršen je prilog uz ručak, grickalica za druženja ili čak samostalan obrok uz salatu i čašu vina. Savršeno spaja jednostavne sastojke u bogat, pun okus, a priprema je brza i jednostavna. Kruh punjen češnjakom i sirom  Sastojci: 1 okrugli kruh od 500 g 150 g maslaca 8–20+ češnjeva češnjaka, protisnutih ili naribanih 10 g nasjeckanog svježeg peršina 1/2 čajne žličice soli ½ čajne žličice papra 1/2 čajne žličice luka u prahu 1/2 čajne žličice mješavine talijanskih začina 1/2 čajne žličice pahuljica crvene paprike, po želji 250 g svježe naribanog tvrdog sira (npr. mozarelle, goude ili cheddra) 25 g svježe naribanog parmezana, podijeljeno ekstra djevičansko maslinovo ulje, za premazivanje, plus za posluživanje, po želji Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Obložite lim za pe...

MESNE OKRUGLICE PUNJENE SIROM

Slika
Mesne okruglice punjene sirom  Ove sočne mesne okruglice s aromatičnim biljem i kremastom fetom   donose okuse Mediterana na vaš stol. Spoj slane fete, mirisnog kopra i peršina s bogatim umakom od rajčice i maslinovim uljem stvara savršeno uravnoteženo jelo – jednostavno, a opet posebno. Mesne okruglice punjene sirom  Sastojci: Za mesne okruglice 90 g feta sira 2 ljutike, sitno nasjeckane 1 veliko jaje, lagano umućeno 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan 30 g panko mrvica 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina 3/4 čajne žličice košer soli 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra 450 g mljevene junetine 2 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja Za umak od rajčice 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana korica od pola limuna, izrezana u debele trake 1/4 čajne žličice sušenog origana 1/8 čajne žličice pahuljica ljute paprike 730 g nasjeckanih rajčica iz konzerve ...

KREMASTI RIŽOTO OD BUNDEVE S KOZJIM SIROM I SUŠENIM BRUSNICAMA

Slika
Kremasti rižoto od bundeve s kozjim sirom i sušenim brusnicama  Kad temperature padnu, a dani postanu kraći, prirodno posežemo za jelima koja koja spajaju sezonske okuse, toplinu i kremastu teksturu u savršenom balansu. Upravo takav je ovaj rižoto od bundeve s kozjim sirom i sušenim brusnicama. Izgleda raskošno, a priprema se jednostavno i u samo jednoj tavi. Kremasti rižoto od bundeve s kozjim sirom i sušenim brusnicama  Sastojci: litra povrtnog temeljca ili od kostiju 240 g (jedna šalica) pirea od bundeve 30 g maslaca glavica luka ili ljutike žličica nasjeckanog svježeg timijana 300 g arborio riže žličica bijelog vinskog octa 50 g svježe naribanog parmezana 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina prstohvat muškatnog oraščića sol i papar 100 g namrvljenog svježeg kozjeg sira 50 g sušenih brusnica Priprema: U loncu umutite temeljac i pire od bundeve pa zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne zakuha. Smanjite vatru i poklopite. Otopite maslac u dubljoj tavi. Kad zapj...

KAKO SPRIJEČITI DA VAM SUŠILICA POJEDE SAV MIRIS S ODJEĆE?

Slika
Kako spriječiti da vam sušilica pojede sav miris s odjeće? S dolaskom hladnijih dana jedan od problema koji se javljaju u kućanstvu, definitivno je i sušenje odjeće nakon pranja. Događa li vam se da iz sušilice izvadite svježe oprano rublje koje nema onaj ugodni miris koje je imalo nakon pranja ili, još gore, ima neugodan miris? Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to događa, ali isto tako postoji i nekoliko rješenja nakon kojih se to više ne bi trebalo događati. Mi vam otkrivamo kako spriječiti da vam vaša sušilica rublja "pojede" sav miris s odjeće, odnosno kako odjeću zadržati mirisnom i nakon sušenja! Čišćenje filtera Prije nego što krenete s konkretnim savjetima, provjerite jeste li uopće dobro očistili filter u kojem se nakupljaju tzv. mucice nakon sušenja. Taj filter može se često "zagušiti" pa zbog toga sušilica ne postiže svoj potpuni potencijal. U pravilu taj isti filter trebali biste čistiti nakon svakog programa sušenja. Ako vaša odjeća...

SOČNE KOCKE OD CIMETA SA ŠEĆERNOM KORICOM

Slika
Sočne kocke od cimeta sa šećernom koricom  Postoji nešto neodoljivo u desertima koji mirišu na maslac, šećer i cimet. Toplina tih mirisa uvijek priziva osjećaj doma i jednostavnog zadovoljstva, posebice tijekom hladnih dana. Upravo takve su ove kocke od cimeta, mekan i mirisan kolač koji se priprema brzo i još brže nestaje sa stola. Sočne kocke od cimeta sa šećernom koricom  Sastojci: 230 g otopljenog maslaca 200 g smeđeg šećera 100 g bijelog šećera 2 jaja 2 žličice ekstrakta vanilije 250 g glatkog brašna žličica praška za pecivo pola žličice soli 2 žličice cimeta za posip: 50 g šećera + žličica cimeta Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite pravokutni kalup papirom za pečenje. U zdjeli pjenjačom pomiješajte otopljeni maslac i šećere da dobijete glatku smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije pa dobro promiješajte. U drugoj zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Suhe sastojke postupno dodajte mokrima, miješajući samo dok se ne...

DETOKS NOKTIJU - KAKO GA MOŽETE SAMI NAPRAVITI I PREPORODITI NOKTE?

Slika
Detoks noktiju - kako ga možete sami napraviti i preporoditi nokte? I baš kao što koži priuštimo piling ili kosi hranjivu masku, tako i noktima s vremena na vrijeme treba predah i obnova. Upravo zato  beauty  stručnjaci sve češće preporučuju detoks noktiju: kratki period u kojem se noktima daje odmor od lakova i intenzivno ih se njeguje iznutra i izvana. Dajte noktima predah Prvi korak detoksa je jednostavan: pustite nokte da "dišu". Preporučuje se pauza od dva do tri tjedna bez laka, osobito bez trajnih i geliranih varijanti. Time se obnavlja površina nokta i smanjuje rizik od pucanja. Hidracija je ključ Baš kao što koža treba vlagu, tako i nokti i kožica oko njih trebaju hidraciju. Ulja za kutikulu, serumi s keratinom ili   kalcijem i hranjive kreme pomoći će noktima da ponovno postanu čvrsti i elastični. Strpljenje se isplati Rezultati detoksa ne vide se odmah, ali nakon nekoliko tjedana nokti postaju vidno jači, otporniji i zd...

ORZO S HOKAIDO TIKVOM I MRKVOM

Slika
Orzo s hokaido tikvom i mrkvom Orzoto s hokaido tikvom i mrkvom pravo je utješno jelo – jednostavno, mirisno i puno okusa koji podsjećaju na domaće. Savršen je izbor za ručak ili večeru kada želite nešto zdravo, toplo i sezonsko. Orzo s hokaido tikvom i mrkvom  Sastojci: jedna četvrtina hokaido tikve 1 veća glavica luka 2 mrkve 1 crvena paprika (može i bez) 300 g ječma pola žličice kurkume 20 g maslaca peršin sol papar maslinovo ulje Priprema: 1.Na maslinovom ulju stavite dinstati luk. Dodajte mu na kockice narezanu mrkvu i tikvu. Posolite, popaprite i dodajte kurkumu. 2.  Dinstajte na laganoj vatri pet do deset minuta, a zatim dodajte ječam i vodu (ili temeljac ako imate) da prekrije sve sastojke. 3.  Kuhajte na laganoj vatri dok ječam ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte kockicu maslaca i peršin i poslužite. Pripremila: Ivana Matas 

TRETMANI ZA NJEGU NOKTIJU I ZANOKTICA TIJEKOM HLADNIH MJESECI KOJE MOŽETE NAPRAVITI SAMI

Slika
Tretmani za njegu noktiju i zanoktica tijekom hladnih mjeseci koje možete napraviti sami  Kako hladne temperature nepovoljno utječu na kožu i kosu, isto se događa i s našim noktima. Već smo utvrdili da je njega noktiju važna kao i  skincare  i  haircare , pogotovo u jesen i zimu. Posvećujemo pažnju njezi noktiju iz malo drugačijeg ugla, pa smo odlučili pripremiti listu DIY recepata za zdrave i sjajne nokte. DIY tretmani za jačanje noktiju Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 žlica limunovog soka 1 žlica sitno sjeckanog bijelog luka  Sve sastojke pomiješajte u plitkoj posudi. Namočite nokte u smjesu oko 10 minuta. Maslinovo ulje hrani i jača nokte, dok ih limunov sok dezinficira, a žute fleke blijede od laka za nokte. Bijeli luk sadrži selen koji potiče rast i snagu noktiju, kao i vitamin E, a također ima i antifungalno i antibakterijsko djelovanje. Tretman se radi dva do tri puta tjedno. Sastojci: 2 žlice shea maslaca 1 žlica maslinovog ulja 2 ka...

ČUDO OD JEDNOG JAJETA - BRZI KOLAČ KOJI NIKAD NE RAZOČARA

Slika
Čudo od jednog jajeta  Recept za jednostavan kolač čine sastojci koje uglavnom uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno odvojiti malo vremena. Čudo od jednog jajeta  Sastojci: Za biskvit: 1 jaje 1 šalica šećera 1 šalica mljevenih oraha 1 šalica mlijeka 1/2 šalice ulja 1 šalica brašna 1 prašak za pecivo Za kremu: 1 puding od vanilije 3 dcl mlijeka 2 žlice šećera 15 dkg maslaca Priprema: Istucite jaje i dodajte pola šalice šećera te nastavite miksati ili tuči pjenjačom dok ne dobijete gustu kremastu teksturu. Potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Zatim umiješajte ulje, onda žlicom dodajte orahe i razradite sve te na kraju žlicom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Tako pripremljenu smjesu prelijte u nauljeni i pobrašnjeni protvan. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Biskvit mora biti sočan stoga je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sred...

JE LI BOJANJE KOSE U TRUDNOĆI SIGURNO I NA ŠTO TREBA PRIPAZITI?

Slika
Je li bojanje kose u trudnoći sigurno i na što treba pripaziti? Bojanje kose u trudnoći se nekada smatralo opasnim pa mnoge žene izbjegavaju bojati kosu u ovom periodu svojeg života. Ipak, kako kažu istraživanja i stručnjaci, boja za kosu ne može utjecati na bebu. Kako bojati kosu u trudnoći? Postupak za bojanje kose je isti u trudnoći kao i inače. Potrebno je koristiti rukavice, ali i prozračiti prostor u kojem boravite za vrijeme bojanja. Možda je jedini problem što sada nećete moći u potpunosti same obojati kosu kod kuće, već ćete trebati nečiju pomoć. Najbolje je otići u frizerski salon. Ono što bi svakako trebalo napraviti je test s bojom (patch test), pogotovo ako uzimate neku drugu boju koju do sada niste koristili. Koža u trudnoći može drugačije reagirati pa da se spriječi alergijska reakcija najbolje je malu količinu pomiješane boje staviti iza uha ili na vrat. Ta boja se nanosi štapićem za uho ili vatom, a potom se čeka 48 sati i gleda dolazi li do reakcije poput ...

BREAD PUDDING OD KROASANA I RICOTTE - DORUČAK ZA SPORA JUTRA 🥐

Slika
Bread pudding od kroasana i ricotte  Ako tražite doručak za spora subotnja i nedjeljna jutra, koji je istovremeno elegantan i jednostavan za pripremu, bread pudding od kroasana i ricotte je pun pogodak. Sočni kroasani upijaju mješavinu jaja, vrhnja i ricotte, a voće i malo džema daju ravnotežu slatko-kiselog okusa. Topao, mirisan i raskošno kremast, ovaj doručak-desert savršeno pristaje uz jutarnju kavu. Bread pudding od kroasana i ricotte  Sastojci: 3 velika ili 4 srednja croissanta 80 g omiljenog džema od borovnica 80 g ricotte 75 g svježih borovnica 3 jaja 180 g vrhnja za šlag 60 g mlijeka 2 žličice ekstrakta od vanilije 1/4 žličice ekstrakta badema Prstohvat soli 2 žlice šećera Korica 1 limuna Priprema: Obložite kalup za kruh papirom za pečenje ili namažite maslacem 23 cm okrugli kalup za pitu. Croissante narežite na jednake komade i rasporedite po kalupu. Premažite džemom, zatim ricottom, pa pospite borovnicama. U zdjeli vilicom ili pjenjačom izmutite jaja, do...

ZAŠTO SU ŽENSKA PRIJATELJSTVA JAČA OD MUŠKIH?

Slika
Zašto su ženska prijateljstva jača od muških? Srodne duše se obično spominju u kontekstu romantičnih partnera ali što ako vam je najbolja prijateljica srodna duša? Ženska prijateljstva, iako su platonska, mogu pružiti istu intimnost, povezanost i podršku koju biste očekivali od partnera kroz vaše uspone i padove. U takvim prijateljstvima možete biti istinski viđeni i voljeni. 1.Žene se povezuju povjeravanjem, ne samo kroz zajedničke aktivnosti Djevojčice od malena komuniciraju s vršnjacima pripovijedanjem, čuvanjem i dijeljenjem tajni. U svim uzrastima ih se potiče da razgovaraju o tome što im se događa u životima povjeravajući se o simpatijama, stresu na poslu, obiteljskoj drami ili sličnom. S druge strane, dječaci se povezuju kroz zajedničke aktivnosti, sport, hobije i slično, što im ne daje dovoljno prostora da pokrenu intimne razgovore koji su temelj ženskih prijateljstava. 2.Žene su socijalizirane da budu ranjivije Dugo se smatralo neprirodnim da se muškarci rasplaču i...

DOMAĆI UŠTIPCI - SAVRŠEN DORUČAK ZA DIJELJENJE

Slika
Domaći uštipci - savršen doručak za dijeljenje Malo je jela koja tako lako bude uspomene kao uštipci – slatki, slani, sa sirom, vrhnjem ili džemom, oni su pravi simbol toplog doma i obiteljskog doručka. Taj poznati zvuk puckanja ulja u tavi i topla para koja se diže dok se tijesto zlatno rumeni. To su prizori koji nas vraćaju u djetinjstvo, u kuhinje naših baka, gdje je sve mirisalo na domaće i jednostavno. Domaći uštipci  Sastojci: 250 g brašna pola vrećice praška za pecivo žlica soli jedno jaje oko 100 ml jogurta malo maslinovog ulja Priprema: Sve sastojke sjedinite i umijesite glatko tijesto. Zatim ga razvaljajte, ostavite da odmori petnaestak minuta, pa narežite na željene komade i pržite na dobro zagrijanom ulju dok ne dobiju onu savršenu zlatnu boju. Tajna uštipaka je u jednostavnosti. S vanjske strane su hrskavi, iznutra mekani i prozračni, taman toliko sočni da izazovu osmijeh već nakon prvog zalogaja. Najbolje ih je poslužiti dok su još topli, uz kajm...

MIRISI KOJI IZAZIVAJU OSJEĆAJE SIGURNOSTI, UGODE I SJEĆANJA

Slika
Mirisi koji izazivaju osjećaje sigurnosti, ugode i sjećanja U svijetu u kojem nas stalno nešto tjera da budemo brži, produktivniji i dostupniji, sve je više onih koji traže načine kako usporiti. Ne kroz velike promjene, već kroz male, tihe rituale. Jedan od njih, možda i najnježniji, dolazi u obliku mirisa. Iscjeljujući potencijal aromaterapije Miris jasmina uvijek me podsjeti na bakin vrt, njenu nježnost i ljubav, a sinergija lavande i limuna na ljeto i slobodu. Upravo u toj moći evokacije i utjehe leži iscjeljujući potencijal aromaterapije. U svojoj osnovi, aromaterapija nas podsjeća da je i najmanji trenutak brige o sebi vrijedan. Ne treba ti puno – samo nekoliko kapi, difuzor, ulje za masažu ili mirisna kupka. Dovoljno je da na trenutak zastaneš, udahneš i osjetiš kako se tijelo opušta, a um vraća sebi. I tu se krije prevencija našem zdravlju .  Biti emotivno i mentalno u ravnoteži u današnjem brzom načinu življenja veliki je izazov, te je nužno da osvijes...