Postovi

BOŽIĆNI BISKVITNI KOLAČ OD LIMUNA I BOŽIĆNIH ZAČINA 🍋

Slika
https://www.novilist.hr/life/petra-iz-babushke-nam-je-dala-recept-za-savrseni-bozicni-biskvitni-kolac-od-limuna-i-bozicnih-zacina/ Božićni biskvitni kolač od limuna i božićnih začina  Mirisi tek pečenih kolača u prosincu nas uvijek vraćaju onome najvažnijem, toplini doma, zajedništvu i malim ritualima koji blagdane čine posebnima. Božićni kolači nisu samo slastice na stolu, već su uspomene koje prenosimo iz generacije u generaciju, trenuci provedeni u kuhinji i znak pažnje koji se   daruje s ljubavlju. Božićni biskvitni kolač od limuna i božićnih začina  Sastojci: 200 g jaja 120 g šećera 50 g Zvijezda maslinovog ulja ½ korice limuna 30 g soka od limuna 100 g glatkog brašna 100 g bademovog brašna 5 g praška za pecivo 10 g mješavine začina za speculaas prstohvat soli SIRUP OD LIMUNA 50 g soka od limuna 50 g šećera 100 g vode Priprema: Izmiksat jaja, sol i šećer u mikseru dok ne dobijemo laganu pjenastu i bijelu smjesu .  Postepeno, kada je smjesa ...

NAJFINIJA BOŽIĆNA ZVIJEZDA OD LISNATOG TIJESTA 🌟

Slika
https://jolie.hr/gastro/recepti/nestaje-u-trenu-najfinija-bozicna-zvijezda-od-lisnatog-tijesta/ Najfinija božićna zvijezda od lisnatog tijesta  U blagdanskom razdoblju često tražimo recepte koji su vizualno efektni, a jednostavni za pripremu, nešto što izgleda kao da smo se jako potrudili, a zapravo se radi brzo i bez stresa. Upravo je takva božićna zvijezda od lisnatog tijesta s  Nutellom  i lješnjacima: mirisna, hrskava izvana, mekana i čokoladna iznutra, savršena za adventske vikende, druženja uz kuhano vino ili kao slatki dodatak božićnom stolu. Najfinije božićna zvijezda od lisnatog tijesta  Sastojci: 2 pakiranja svježeg lisnatog tijesta (okruglog ili razvaljanog u krug) 4–5 žlica  Nutelle  (ili drugog čokoladno-lješnjak namaza) 2–3 žlice sitno sjeckanih lješnjaka 1 jaje (za premazivanje) malo mlijeka (za jaje) šećer u prahu za posipanje (po želji) sjeckani lješnjaci, za posipanje Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 °C, a lim obložite papirom...

KAKO SI OLAKŠATI SVE PRIPREME ZA BOŽIĆ?

Slika
https://www.zenskirecenziraj.com/hr/ostalo/kako-si-olaksati-sve-pripreme-za-bozic-savjeti-iz-prve-ruke-za-manje-stresne-pripreme/ Kako si olakšati sve pripreme za Božić? Božić je vrijeme radosti, zajedništva i topline, ali pripreme koje mu prethode često mogu biti izvor stresa i umora. Kupnja poklona, uređenje doma, planiranje obroka i organizacija obiteljskih okupljanja ponekad ostavljaju dojam da se više bavimo obavezama nego samim značenjem blagdana. Ipak, uz dobru organizaciju i promjenu pristupa, božićne pripreme mogu postati ugodnije i jednostavnije. Planiranje i kupovanje unaprijed i svođenje na minimum Prvi korak prema lakšim pripremama jest   planiranje unaprijed. Izrada jednostavnog popisa obveza može značajno smanjiti osjećaj kaosa. Dobro je zapisati sve što treba obaviti –   od kupnje namirnica i poklona do ukrašavanja doma. Kada su zadaci pravilno raspoređeni, izbjegava se stres u posljednji trenutak. Također, planiranje budžeta unaprijed pomaže u...

BLAGDANSKI CAMEMBERT IZ PEĆNICE

Slika
https://jolie.hr/gastro/recepti/blagdanski-camembert-je-sve-sto-zelimo-na-svojem-tanjuru-ovog-vikenda/ Blagdanski camembert iz pećnice  Obožavamo jednostavna, a okusom beskrajno bogata jela, poput kremastog sira  Camemberta  uz dodatak začina, pršuta i orašastih plodova, eventualno malo džema od brusnica. Ova okusna kombinacija izuje nas iz cipela svakog puta, a uz kombinaciju s toplim kruhom dobit ćete savršeno, a tako brzo gotovo jelo za goste tijekom blagdanskih druženja. Blagdanski camembert iz pećnice  Sastojci:  (za 2–4 osobe): 1 kolut  Camembert  sira (cca 250 g) 1–2 režnja češnjaka, tanko narezana nekoliko grančica svježeg timijana ili ružmarina 1–2 žlice meda ili džema od brusnica svježe mljeveni crni papar (po želji) maslinovo ulje (par kapi, opcionalno) Za posluživanje: svježe pečeni  baguette , kruh ili  focaccia po želji: orasi, lješnjaci, grožđe ili dodatni džem od brusnica, pršut Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 °C...

LONDONER ŠTANGICE

Slika
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/londoner-stangice-recept-za-fine-kolace-iz-mamine-biljeznice-koji-se-rade-ni-od-cega---631800.html Londoner štangice  U maminim i bakinim bilježnicama s receptima sigurno ćete pronaći recept za londonere. Riječ je o finim kolačima od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka, poput vrhnja, jaja, brašna i šećera te domaćeg džema, koji se već desetljećima pripremaju u predbožićno vrijeme. Londoner štangice  Sastojci za tijesto: 300 grama glatkog brašna 150 grama maslaca sobne temperature 80 grama šećera 6 grama praška za pecivo 3 žumanjka 2 žlice kiselog vrhnja (12 posto mliječne masti) Sastojci za nadjev: 200 grama mljevenih oraha 200 grama šećera 150 grama džema od marelice 3 bjelanjka Priprema: Za tijesto:  pjenasto umutite žumanjke i šećer. Dodajte kiselo vrhnje i maslac i sve zajedno pomiješajte u jednoličnu smjesu. Prosijajte brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesite tijesto. Tijesto odmah razvuci...

PRHKI KEKSI S MALINAMA

Slika
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/recept-za-keksice-s-malinama---952751.html Prhki keksi s malinama  Ovi keksići doslovno se tope u ustima. Izgledaju kao da su iz slastičarnice, a priprema je jednostavna i ne zahtijeva posebne vještine. Idealni su za blagdane, ali i za one dane kad vam treba malo slatkog zadovoljstva uz kavu ili čaj. Prhki keksi s malinama  Sastojci: 120 g maslaca (sobne temperature) 80 g šećera u prahu 1 vanilin šećer 1 jaje (veličina M) 250 g glatkog brašna ½ praška za pecivo prstohvat soli gušći džem od malina (cca 120 g) šećer u prahu Priprema: U većoj zdjeli pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte jaje i kratko izmiksajte dok se sve ne poveže. U smjesu umiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Ovaj korak je važan kako bi se keksi tijekom pečenja zadržali oblik i punjenje ne...

CIMET ROLICA TORTA 🍰

Slika
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/recept-za-cimet-rolica-tortu---952961.html Cimet rolica torta  Ako volite cimet rolice, kremaste kolače i karamelu – ova torta je stvorena za vas. Bez pečenja, bogata okusima i vizualno neodoljiva, savršena je za jesenske i zimske dane, ali i za svaku posebnu prigodu. Cimet rolica torta  Sastojci:  podloga: 250 g mljevenih keksa 150 g maslaca 0,5 dl mlijeka karamela: 100 g šećera 100 ml vrhnja za šlag 25 g maslaca prstohvat soli kreme: 500 g mascarpone sira 300 ml vrhnja za šlag 1 žlica šećera u prahu dodatno: 1 bijela čokolada s karamelom 1–2 velike žlice cimeta mini cimet rolice za dekoraciju (po želji) Priprema: Pripremite karamelu. U jednu posudu stavite šećer, a u drugu vrhnje za šlag. Obje posude zagrijavajte na laganoj vatri. Vrhnje zagrijavajte dok ne provrije, a šećer miješajte dok se potpuno ne otopi i poprimi zlatno-žutu boju. U karamelizirani šećer pažljivo dodajte toplo vrhnje uz stalno miješanje. Zatim dodajte...

PAVLOVA TORTA S MANDARINAMA - ZA BLAGDANSKI STOL 🍰

Slika
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/pavlova-torta-s-mandarinama-recept/ Pavlova torta s mandarinama  Inspirirana plesnim pokretima i elegancijom, ova lagana i prozračna poslastica osvaja svojom hrskavom vanjštinom i mekanom unutrašnjošću, savršeno izbalansiranom slatkoćom i osvježavajućim voćnim notama. Pavlova torta s mandarinama  Sastojci: Kora: 6 bjelanjaka 300 g šećera u prahu 1 žličica kukuruznog škroba (gustina) 1 žličica soka od limuna prstohvat soli U bjelanjke dodajte prstohvat soli i mikserom istucite čvrsti snijeg. Šećer dodajte postepeno, neprestano miksajući dok se ne stvori čvrsta, sjajna pjena. Zatim dodajte sok od limuna, neprestano miksajući. Na kraju dodajte gustin i lagano promiješajte. Na papiru za pečenje oblikujte krug promjera oko 23 cm. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180℃ i nakon 5 minuta smanjite temperaturu na 150℃. Pecite 1 sat i 30 minuta. Krema: 500 ml vrhnja za šlag mascarpone sir 250 g 1 žlica šećera u prahu Koru za...

FRANCUSKI ČOKOLADNI MOUSSE 🍫

Slika
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/francuski-cokoladni-mousse-recept/ Francuski čokoladni mousse  Francuski čokoladni mousse je desert koji dokazuje da su najljepše stvari često i najjednostavnije. Ova kremasta poslastica, s bogatim okusom crne čokolade, spaja sve što volimo u jedan sladak obrok. Sve što vam treba za pripremu su osnovni sastojci – čokolada, jaja, putar i šećer – i malo strpljenja. Ono što mousse izdvaja je njegova tekstura – glatka, prozračna i istovremeno raskošna. Francuski čokoladni mousse  Sastojci: pet jaja (odvojena na bjelanjke i žumanjke) 70-100 g šećera (prilagodite prema ukusu) 250 g crne čokolade (50-70 % kakaoa) 125 g putra Priprema: Za početak, na laganoj vatri istopite putar dok ne postane tekući, a zatim dodajte crnu čokoladu. Miješajte lagano dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka. Skinite s vatre i ostavite da se prohladi kako bi zadržala idealnu konzistenciju. U međuvremenu, u dvije odvojene zdjele podijelit...

LINZER KEKSIĆI OD PISTACIJE

Slika
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/linzeri-od-pistacije-recept/ Linzer keksići od pistacije  Ako tražite jednostavan, a impresivan recept za božićne kekse, ovi   Linzer keksići s pistacijama prava su poslastica. Imaju klasičnu Linzer teksturu mekani su i lagano hrskavi, ali s dodatkom orašastih pistacija koji im daje poseban, elegantan štih. Linzer keksići od pistacije  Sastojci: 100 g pistacija (oguljenih i neslanih) 230 g glatkog brašna 1/4 žličice soli 150 g maslaca, sobne temperature 120 g bijelog šećera 1 srednje jaje, sobne temperature 1 žličica ekstrakta vanilije 150 g kreme od pistacija šećer u prahu za posipanje Priprema: U multipraktiku ili blenderu usitnite pistacije u fine mrvice. Stavite mljevene pistacije u zdjelu i dodajte brašno i sol. Dobro promiješajte pjenjačom. U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Umiješajte jaje i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka. Dodajte suhe sastojke i zamije...