ČOKOLADNI KUGLOF SA SIROM





Čokoladni kuglof sa sirom 



Spoj sira i tamne čokolade daje savršenu ravnotežu između bogatog okusa i lagane, prozračne teksture. Idealno za vikend uživanje uz kavu ili kad želište impresionirati goste bez previše kompliciranja.




Čokoladni kuglof sa sirom 


Sastojci:

tijesto:

  • 280 g glatkog brašna (ili pola glatkog, pola oštrog za malo čvršću teksturu)
  • 2 žlice kakaa
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 250 g mekog svježeg sira
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 170 g kristalnog šećera
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • maslac za podmazivanje kalupa

nadjev:

  • 250 g finog svježeg sira
  • 100 g mascarponea
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice šećera u prahu

preljev:

  • 60 g tamne čokolade
  • 1 žlica maslaca



Priprema:

  1. Svježi sir dobro izmiješajte s vrhnjem i lagano umutite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutite sa soli i trećinom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite s preostalim šećerom u pjenu, u koju postupno, u nekoliko navrata, dodajete ulje. Brašno prosijte s kakaom i pomiješajte s praškom za pecivo. U pjenu od žumanjaka lagano, pomoću gumene špatule, umiješajte sirnu smjesu, a zatim naizmjenično dodajte brašno i snijeg. Završite snijegom.
  2. Sir dobro izmiješajte s mascarponeom i vrhnjem za šlag, zatim dodajte žumanjak i šećer. Sirnu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu.
  3. Dvije trećine tijesta stavite u dobro podmazani kalup za kuglof. Špatulom ga razmažite po stijenama kalupa, u sredinu istisnite sirnu smjesu i prekrijte ostatkom tijesta. Pećnicu zagrijte na 170 °C i pecite kuglof oko 45 minuta (provjeru savršenog pečenja napravite čačkalicom). Nakon pečenja kuglof ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.
  4. Čokoladu otopite s maslacem i ohlađeni kuglof dekorativno prelijte.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔