ČOKOLADNI KUGLOF SA SIROM
Čokoladni kuglof sa sirom
Spoj sira i tamne čokolade daje savršenu ravnotežu između bogatog okusa i lagane, prozračne teksture. Idealno za vikend uživanje uz kavu ili kad želište impresionirati goste bez previše kompliciranja.
Čokoladni kuglof sa sirom
Sastojci:
tijesto:
- 280 g glatkog brašna (ili pola glatkog, pola oštrog za malo čvršću teksturu)
- 2 žlice kakaa
- 100 ml suncokretovog ulja
- 250 g mekog svježeg sira
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 170 g kristalnog šećera
- 150 ml vrhnja za šlag
- maslac za podmazivanje kalupa
nadjev:
- 250 g finog svježeg sira
- 100 g mascarponea
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 žumanjak
- 2 žlice šećera u prahu
preljev:
- 60 g tamne čokolade
- 1 žlica maslaca
Priprema:
- Svježi sir dobro izmiješajte s vrhnjem i lagano umutite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutite sa soli i trećinom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite s preostalim šećerom u pjenu, u koju postupno, u nekoliko navrata, dodajete ulje. Brašno prosijte s kakaom i pomiješajte s praškom za pecivo. U pjenu od žumanjaka lagano, pomoću gumene špatule, umiješajte sirnu smjesu, a zatim naizmjenično dodajte brašno i snijeg. Završite snijegom.
- Sir dobro izmiješajte s mascarponeom i vrhnjem za šlag, zatim dodajte žumanjak i šećer. Sirnu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu.
- Dvije trećine tijesta stavite u dobro podmazani kalup za kuglof. Špatulom ga razmažite po stijenama kalupa, u sredinu istisnite sirnu smjesu i prekrijte ostatkom tijesta. Pećnicu zagrijte na 170 °C i pecite kuglof oko 45 minuta (provjeru savršenog pečenja napravite čačkalicom). Nakon pečenja kuglof ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.
- Čokoladu otopite s maslacem i ohlađeni kuglof dekorativno prelijte.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar