MAJMUNSKI KRUH 🐒





Majmunski kruh



Nitko ne zna sa sigurnošću zašto je kruh majmunski. Neki pretpostavljaju da se razlog skriva u činjenici što se kruh jede ili čupka rukama – onako kako bi to radili i majmuni.




Majmunski kruh 


Sastojci:

Za tijesto:

  • 570 g glatkog brašna
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g smeđeg šećera
  • 60 g maslaca sa sobne temperature
  • 7 g suhog kvasca
  • 2 velika jaja
  • 1 čajna žličica soli
  • biljno ulje za podmazivanje

Za preljev:

  • 400 g šećera
  • 120 g rastopljenog maslaca
  • 3 žlice cimeta u prahu



Priprema:

  1. Napravite tijesto: Lagano zagrijte mlijeko i pomiješajte ga sa suhim kvascem. Ostavite ga tako oko pet minuta da se zapjeni i aktivira.
  2. U zdjelu miksera dodajte brašno, smeđi šećer i sol i miksajte dok se sastojci ne sljube. Dodajte smjesu s kvascem i jaja i nastavite miksati dok se ne počne formirati tijesto. Postupno dodajte omekšani maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kuglu tijesta.
  3. Premjestite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu u kuhinji da se diže oko sat i pol, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
  4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, razvucite ga u kvadrat debljine oko 1,5 centimetara i narežite na 60 komada. Svaki komad oblikujte u kuglicu promjera oko 2,5 centimetara.
  5. Napravite preljev za kuglice tijesta: rastopite maslac. U drugoj zdjelici pomiješajte šećer i cimet. Svaku kuglicu tijesta umočite u rastopljeni maslac, pustite da se višak maslaca ocijedi, a potom umočite u mješavinu šećera i cimeta.
  6. Dobro namastite kalup za kuglof, pa slažite ovako pripremljene kuglice tijesta jedno na drugo u slojevima dok ne potrošite sve sastojke.
  7. Pokrijte majmunski kruh krpom i pustite da se tijesto diže još oko 45 minuta. Potom stavite peći majmunski kruh u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok se na ispeče do kraja, a površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  8. Ohladite kruh, pa ga poslužite s napitkom po želji. Dobar tek!



Savjet:

Neki serviraju majmunski kruh s dodatnom glazurom. Ako volite ekstra šećerne deserte, kruh premažite sa šećerom u prahu koji ste pomiješali s nešto slatkog vrhnja i ekstrakta vanilije.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔