SLOŽENAC SA SLATKIM KRUMPIROM I ORASIMA





Složenac sa slatkim krumpirom i orasima 



Složenac od slatkog krumpira jedno je od jela koja se također servira za Dan zahvalnosti. Riječ je o svojevrsnom desertu koje se zapeče u pećnici s pekan orasima i šećerom.



Složenac sa slatkim krumpirom i orasima 


Sastojci:

  • 1 kg slatkog krumpira
  • 200 g smeđeg šećera
  • 120 g pekan oraha
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • 120 g maslaca
  • 60 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1,5 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • biljno ulje po želji



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Premažite srednje veliku vatrostalnu posudu biljnim uljem i stavite po strani.
  2. Ogulite batat, narežite ga na manje kocke i skuhajte na štednjaku. Za to će vam biti potrebno oko pola sata. Ocijedite batat od viška vode i pustite da se malkice ohladi.
  3. Ohlađeni batat prebacite u veliku zdjelu. Dodajte 60 grama maslaca sa sobne temperature i zgnječite sve zajedno vilicom dok ne dobijete gustu kašu. Potom dodajte jaja, mlijeko, 100 grama smeđeg šećera, jednu čajnu žličicu soli, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije. Miješajte sve zajedno dok smjesa na postane glatka.
  4. Prelijte dobivenu smjesu u pripremljenu vatrostalnu posudu. Na vrh složenca stavite pekan orahe koje ste prethodno pomiješali sa 100 grama smeđeg šećera, 60 grama rastopljenog maslaca, glatkim brašnom i pola čajne žličice soli.
  5. Pecite sve zajedno u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, odnosno dok ne dobijete složenac sa zapečenim zlatno-smeđim orasima. Poslužite toplo! Dobar tek!


Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔