NAJBRŽI ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA I JAJA





Najbrži čokoladni kolač bez brašna i jaja 




Ako tražiš jednostavan kolač koji se priprema u jednoj posudi, ne sadrži brašno ni jaja, a ipak se lijepo reže i ne mrvi se – ovo je recept za tebe. Zobene pahuljice savršeno upijaju vlagu, daju prirodnu strukturu i potpuno se stapaju u smjesu tijekom pečenja.





Najbrži čokoladni kolač bez brašna i jaja 


Sastojci:

200 g tamne čokolade

100 g maslaca ili kokosova ulja

– 200 ml mlijeka (može biljno)

– 120 g šećera ili drugog zaslađivača

70 g kakaa u prahu

– 50–60 g sitnih zobenih pahuljica (ili krupnih, ali kratko usitnjenih)

– prstohvat soli

1 žličica ekstrakta vanilije

– 1/2 žličice praška za pecivo




Priprema:

1. Otopi čokoladu i maslac na laganoj vatri, uz miješanje.

2. Dodaj mlijeko, šećer, sol i vaniliju te dobro sjedini.

3. Makni s vatre i umiješaj kakao u prahu i prašak za pecivo.

4. Dodaj zobene pahuljice i dobro promiješaj kako bi upile dio smjese.

5. Izlij sve u kalup obložen papirom za pečenje.

6. Pecite 18–22 minute na 180 °C, ovisno o tome želiš li sočniji ili čvršći kolač.

7. Ohladi prije rezanja – tekstura se potpuno stabilizira kako se kolač hladi.



Savjeti:

– Za ekstra čokoladni efekt dodaj šaku komadića tamne čokolade prije pečenja.

– Zob možeš zamijeniti i zobenim brašnom, ali dodaj tada 40 g umjesto 60 g pahuljica.

– Osobe s celijakijom neka koriste zob s oznakom bez glutena.

Ovaj desert je toliko jednostavan da će ti postati go-to recept kad god poželiš nešto slatko, a bez kompliciranja. Sočan, bogat i savršeno čokoladan – baš kako treba biti!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔