PETIT BEURRE TORTA 🍰






Petit Beurre torta 



Estetski privlačan i elegantan, ovaj kolač često nestane s tanjura brže nego što je pripremljen, a njegova kombinacija mekanih i hrskavih tekstura oduševljava i odrasle i djecu. Svaki sloj nosi dašak nostalgije, podsjećajući na omiljene okuse iz djetinjstva, dok moderna prezentacija pretvara klasični desert u pravu zvijezdu stola.




Petit Beurre torta 


Sastojci:

Za kremu:

  • 4 velika žumanjka
  • 100 g kristalnog šećera
  • 30 g gustina
  • 400 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 1½ žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli

Za šlag-kremu:

  • 200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
  • 20 g šećera u prahu
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Za biskvitne slojeve:

  • 27 Petit Beurre keksa (ili po potrebi, ovisno o veličini posude)
  • 110 ml mlijeka za umakanje keksa

Za ganache:

  • 115 ml vrhnja za šlag
  • 85 g mliječne čokolade



Priprema :

Krema:

  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sačuvajte za neki drugi recept.
  • U lonac dodajte žumanjke i šećer. Umutite ih dok se dobro ne povežu.
  • Dodajte gustin i dobro promiješajte, trebate dobiti svijetlu, glatku smjesu.
  • Ulijte mlijeko i stavite lonac na laganu do srednju vatru.
  • Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne i postane glatka. Nemojte pojačavati vatru.
  • Kad se smjesa zgusne, maknite lonac s vatre i dodajte maslac, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
  • Premjestite kremu u drugu zdjelu i prekrijte je prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme (kako se ne bi stvorila kožica).
  • Stavite kremu u hladnjak na 45–60 minuta, dok se ne ohladi i dodatno stegne.


Šlag-krema:

  • U veću zdjelu dodajte hladno vrhnje, šećer u prahu i ekstrakt vanilije.
  • Miksajte dok ne dobijete srednje čvrste vrhove. Krema treba biti čvrsta, ali još uvijek podatna.
  • Dodajte ohlađenu kremu i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini i postane glatko. Ne pretjerujte s miksanjem.


Slaganje kolača:

  • U plitku zdjelicu ulijte mlijeko.
  • Umočite svaki keks u mlijeko (2-3 sekunde s obje strane), pa slažite kekse na dno posude. Po potrebi kekse prerežite kako biste popunili praznine.
  • Premažite sloj keksa velikom žlicom kreme i poravnajte.
  • Ponovite postupak: sloj keksa, sloj kreme – dok ne dođete gotovo do vrha posude. Završite slojem kreme.
    (Najčešće su 3 sloja keksa i 3 sloja kreme, ovisno o veličini i dubini posude.)
  • Pokrijte kolač i ostavite ga da se stegne u hladnjaku najmanje 6 sati, idealno preko noći.


Ganache:

  • Čokoladu nasjeckajte i stavite u manju zdjelicu.
  • U lončić dodajte vrhnje i zagrijavajte na laganoj do srednjoj vatri dok ne počne lagano ključati.
  • Ulijte vruće vrhnje preko čokolade i miješajte dok ne dobijete glatki ganache.
  • Ostavite ga da se malo ohladi, zatim ga prelijte preko kolača i lagano nagnite posudu kako bi se ganache ravnomjerno rasporedio.
  • Vratite kolač u hladnjak na još 15 minuta da se ganache stegne.

Posluživanje:

  • Kad je ganache čvrst, izvadite kolač iz hladnjaka, narežite na kocke i poslužite. Čuva se u hladnjaku 3–4 dana.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE