TJESTENINA S PRŠUTOM, RICOTTOM I SMOKVAMA





Tjestenina s pršutom, ricottom i smokvama 




Smokve u kulinarstvu obično povezujemo s desertima ili slatko-slanim predjelima, no u ovom receptu dobivaju sasvim novu ulogu – kao zvijezda tjestenine. Iako možda nisu najčešći sastojak u ovakvim kombinacijama, njihova prirodna slatkoća savršeno se spaja sa slanoćom pršuta i kremastošću ricotte.




Tjestenina s pršutom, ricottom i smokvama 


Sastojci:

300 g pršuta
4 ljutike
2 režnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
10 smokava
svježi listovi bosiljka
250 ml bijelog vina
500 g špageta
400 g ricotte
sol i papar
50 g ribanog parmezana




Priprema:

Pršut narežite na trakice i popržite u velikoj tavi s neprianjajućim dnom dok ne postane hrskav. Izvadite ga i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckanu ljutiku, protisnuti češnjak i nekoliko listića bosiljka. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne postane staklast.

Ubacite smokve narezane na kriške i pojačajte vatru. Pržite ih 1–2 minute. Vratite pršut u tavu, sve podlijte bijelim vinom i pustite da se ukuha dok tekućina gotovo ne ispari. Maknite s vatre. Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i sačuvajte oko pet žlica vode u od kuhanja.

Vratite tjesteninu u lonac, umiješajte ricottu i dodajte sačuvanu vodu. Začinite paprom pa prebacite u tavu sa smokvama i pršutom. Sve lagano promiješajte da se okusi sjedine. Prije posluživanja jelo pospite ribanim parmezanom i nasjeckanim svježim bosiljkom.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE