Postovi

TART OD LISNATOG TIJESTA I KARAMELIZIRANOG LUKA - PREDJELO ZA BLAGDANSKA DRUŽENJA

Slika
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/tart-od-lisnatog-tijesta-i-karameliziranog-luka/ Tart od lisnatog tijesta i karameliziranog luka - predjelo za blagdanska druženja  Tart od lisnatog tijesta i karameliziranog luka zvuči kao savršeno predjelo za blagdanska druženja, zar ne? Spoj hrskavog lisnatog tijesta, slatkog i mirisnog karameliziranog luka te topljenog sira čini ovaj tart neodoljivim. Iako izgleda impresivno, priprema je iznenađujuće jednostavna. Savršen izbor kada želite impresionirati goste, a pritom ne provesti sate u kuhinji. Tart od lisnatog tijesta i karameliziranog luka  Sastojci: 1 list lisnatog tijesta 3 luka, tanko narezana 1 grančica ružmarina 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa Sol i papar Maslac 6 kriški sira 1 jaje, umućeno Priprema: Pirjajte luk na maslacu i začinite solju, paprom, javorovim sirupom i ružmarinom. Stavite sir na polovicu tijesta i preko njega rasporedite luk. Zarolajte kao što je prikazano u videu i pre...

KOLAČIĆI S MOTIVOM SRCA

Slika
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/recept-za-kolacice-sa-srcem/ Kolačići s motivom srca  Kolačići s motivom srca privlače pažnju već na prvi pogled – prije svega – zbog jednostavnog i neobičnog izgleda. Samim time, vrlo lako mogu privući mnoge da ih probaju napraviti. Međutim, dobra vijest je da vam za to nije potrebno previše vremena ni truda. U pripremi se koristi samo pet ključnih sastojaka, a neutralan okus će postati zanimljiviji zahvaljujući  tajnom sastojku . Ovaj put, to je voćni džem – a vi, naravno, koristite onaj koji najviše volite. Kolačići s motivom srca  Sastojci: 300 g brašna 200 g maslaca 100 g šećera u prahu 1 jaje džem po izboru Priprema: Umutite šećer u prahu i maslac, a potom dodajte jaje. Nakon toga, u smjesu dodajte brašno i mijesite sve dok tijesto ne postane glatko. Potom ga razvucite i – upotrebom adekvatnog kalupa – izrežite tijesto u kružne oblike. Pečatom za ukrašavanje ili stražnjom stranom žlice, u sredin...

SNOW GLOBE COCKTAIL - IMPRESIVAN ZIMSKI KOKTEL

Slika
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/snow-globe-cocktail/ Snow globe cocktail - impresivan zimski koktel  Koktel snježna kugla, odnosno   Snow Globe Cocktail, ovih dana viđamo po svim društvenim mrežama. Riječ je o vrlo jednostavnom, a nevjerojatno cool i efektnom načinu pripreme koktele – ili moktela. Za cijelu pripremu potrebna su vam tek 4 sastojka te naravno – lijepe čaše. Snow globe cocktail  Sastojci: grančica ružmarina brusnice ili nar/šipak proziro piće po želji i/ili gazirana mineralna voda Priprema: Grančicu ružmarina odrežite na visinu čaše. Čačkalicom ili špagicom i selotejpom grančicu ružmarina pričvrstite za čašu te dodajte brusnice ili nar. U čašu dolijte malo vode i stavite u zamrzivač na barem 2 sata. Izvadite čašu iz zamrzivača. Dodajte alkohol ili drugo prozirno piće po odabiru, a zatim dodajte još mineralne vode. Uživajte u svojoj snježnoj kugli – najljepšem zimskom koktelu s nježnom aromom ružmarina! Pripremila: Ivana Matas 

KAKO PRAVILNO NJEGOVATI PRIRODNO BOŽIĆNO DRVCE DA TRAJE ŠTO DUŽE?

Slika
https://www.novilist.hr/life/kako-pravilno-njegovati-prirodno-bozicno-drvce-da-traje-sto-duze/ Kako pravilno njegovati prirodno božićno drvce da traje što duže? Pravilna njega svježeg božićnog drvca može mu znatno produžiti vijek trajanja, slično kao što se brinemo o rezanom cvijeću .  Izbjegavanje uobičajenih pogrešaka ključno je ako želite da vaše drvce ostane zeleno, mirisno i lijepo tijekom cijelog blagdanskog razdoblja. Redovito zalijevanje, pravilan odabir mjesta u domu i odgovarajući stalak samo su neke od stvari koje čine veliku razliku. Uz malo pažnje, prirodno božićno drvce može trajati i četiri do pet tjedana. Sve počinje pravilnim odabirom drvca Ako želite dugotrajan bor ili jelu, važno je već pri kupnji znati prepoznati svježe drvce. Deblo bi na dodir trebalo biti lagano ljepljivo, što je znak da je drvce nedavno posječeno. Iglice jele trebale bi pucnuti kada...

IDEJE ZA KREATIVNO ZAMATANJE POKLONA

Slika
https://www.novilist.hr/life/imamo-ideje-za-kreativno-zamatanje-poklona/ Ideje za kreativno zamatanje poklona  Poklon je uvijek lijepa gesta, ali način na koji ga predstavite ostavlja prvi dojam .  Kreativno zamatanje nije samo estetika, nego i dodatna doza pažnje koja pokazuje da ste u dar uložili vrijeme i misao.  A najbolje od svega? Maštovito zamatanje ne zahtijeva velike troškove — često su najbolja rješenja upravo ona najjednostavnija. Prirodni stil: borove grančice, suho voće i jutena vrpca Minimalizam i prirodni materijali i dalje su trend. Umjesto klasičnog papira s motivima, odaberite običan smeđi papir ili reciklirani bijeli papir. Dodajte komadić borove grane, štapić cimeta, sušenu naranču ili malo jute. Poklon će izgledati toplo, elegantno i potpuno jedinstveno. Tkanina umjesto papira: furoshiki tehnika Japanska tehnika zamatanja u tkaninu idealna je za održivo darivanje. Odaberite malu maramu, kuhinjsku krpu, pamučnu tkaninu ili scarf koji postaj...

TINSEL TREE - HIT U UKRAŠAVANJU BOŽIĆNOG DRVCA

Slika
https://www.journal.hr/lifestyle/interijeri/trend-iz-80-ih-bozicno-drvce-ukrasi/ Tinsel tree - hit u ukrašavanju božićnog drvca  Kao što izreka kaže, sve staro ponovno postaje novo – a to svakako vrijedi i za trendove kad je božićno drvce u pitanju. Neki blagdanski klasici, poput ukrasa za bor kao što su lamete u srebrnoj ili zlatnoj boji ili pak vilina kosa te trake i lančići ponovno bi mogli zavladati ove godine. Trendovi su to koji nas vraćaju u nostalgično djetinjstvo, a ujedno ovi božićni ukrasi učinit će blagdansku atmosferu još ugodnijom. Vintage božićni ukrasi Stoga izvadite iz kutija  vintage  ukrase i dodajte božićnom drvcu novi sjaj. Lamete, vilina kosa i lančići ove godine svakako su ‘it’ detalji i jedan od dražih retro trendova u blagdanskom uređenju koji se vraćaju na velika vrata. Trend pod nazivom   tinsel tree  još je pretprošle godine zavladao Instagramom, a izgleda da i ove privlači puno pažnje. U nastavku donosimo nekoli...

ŠTO KUPITI DJEVOJCI ZA BOŽIĆ S OBZIROM NA TO KOLIKO STE DUGO ZAJEDNO?

Slika
https://teen385.dnevnik.hr/clanak/savjeti/ljubav-sex/sto-kupiti-djevojci-za-bozic-s-obzirom-na-to-koliko-ste-dugo-zajedno-imamo-prijedloge---885520.html Što kupiti djevojci za Božić s obzirom na to koliko ste dugo zajedno? Nije bitno koliko ste dugo s nekim u vezi ili koliko se dugo viđate, neka sitnica za Božić je uvijek dobrodošla gesta.   To ne mora biti nešto veliko i skupo, bitno je da pokažete da ste se sjetili. Ako ste još uvijek zapeli u razmišljanjima što kupiti i niste se pomaknuli predaleko, sada ćemo vam pomoći! Vi samo trebate potražiti u nastavku kategoriju u koju vaša veza pripada i stiže vam pomoć. Pronaći poklon nije toliko komplicirano koliko se čini da je. Prva i osnovna stvar s kojom se trebate voditi su želje i osobnost onoga kome poklon kupujete. Ako vam to ništa ne pomaže i dalje ste bez ideja, pogledajte u nastavku prijedloge. Samo se viđate, niste službeno zajedno Iako niste službeno zajedno, viđate se, sviđate se jedno drugome i ...

BLEDSKA KREMŠNITA

Slika
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/slovenska-kremsnita-recept-najbolji---542421.html Bledska kremšnita  Prhko, lisnato tijesto, fina žuta krema od jaja   i prozračni šlag. Upravo smo u nekoliko riječi opisali pravu bledsku kremšnitu ili blejsku kremnu rezinu, nezaobilaznu slasticu, ako ste šmugnuli na vikend na Bled. Ako niste, nema razloga da ju ne isprobate u toplini vlastitog doma. Imamo i recept!  Bledska kremšnita  Sastojci: paket kora za kremšnite ili lisnatog tijesta Za kremu: 7 jaja 350 g šećera 1 vanilin šećer 220 g brašna 1,5 l mlijeka 500 ml slatkog vrhnja sok 1 limuna 3 žlice ruma Za posipanje: šećer u prahu Priprema: Pripremite kore za kremšnite ili razvaljajte lisnato tijesto pa ga ispecite u pećnici te ga pustite da se potpuno ohladi i prerežite popola. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte polovicu od ukupnog šećera (175 g). U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa im pred kraj miksanja polako dodajte ostata...

JORKŠIRSKI PUDING

Slika
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/jorksirski-puding-recept-pogacice---949477.html Jorkširski puding  Jorkširski puding je zapravo vrsta slanih pogačica koji se peku na visokoj temperaturi u kalupu za muffine, a najčešće se poslužuju uz mesno pečenje i umak gravy. Jorkširski puding  Sastojci: 200 ml mlijeka 140 g glatkog brašna 4 jaja sol po želji biljno ulje za podmazivanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje muffina i dobro ih podmažite biljnim uljem. Stavite kalup u pećnicu da se dobro zagriju. Napravite tijesto: glatko brašno izmiksajte s jajima – miješajte dok smjesa ne postane glatka. Postupno ulijevajte mlijeko i nastavite miksati dok smjesa ne bude glatka bez grudica. Začinite smjesu sa solju. Prebacite pripremljenu smjesu za jorkširski puding u stakleni vrč. Izvadite vruće kalupe iz pećnice i u njih ulijte pripremljenu smjesu – otprilike 50 do 60 ml u svaku udubinu u kalupu. Pecite jorkširske pud...

NAJBOLJI PEČENI KRUMPIR 🥔

Slika
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/najbolji-peceni-krumpir-recept---949901.html Najbolji pečeni krumpir  Ovo je recept za savršene, zlatne pečene krumpire, nevjerojatno hrskave izvana i raskošno sočne iznutra. Tajna je u nekoliko jednostavnih koraka koje vrijedi slijediti i svinjskoj masti koja krumpirima daje izrazito bogat okus. Najbolji pečeni krumpir  Sastojci: 1 kg krumpira 100 g svinjske masti 2 čajne žličice brašna 1 čajna žličica soli krupna morska sol, za posluživanje Priprema: Stavite lim za pečenje (dovoljno velik da u njega sav krumpir stane u jednom sloju) u pećnicu i zagrijte je na 200 stupnjeva. Ogulite krumpir i narežite svaki na 4 jednaka komada ako su srednje veličine, ili na 2 do 3 komada ako su manji. Stavite krumpir u veliki lonac i ulijte vode toliko da ih jedva prekrije. Dodajte sol i stavite kuhati. Čim voda zavrije, smanjite vatru, kuhajte još točno 2 minute. U međuvremenu stavite svinjsku mast u lim i zagrijte je u pećnic...