TURSKA JAJA S JOGURTOM, CHILLI ULJEM I HRSKAVIM KRUHOM





Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom




Kombinacija kremastog jogurta, savršeno poširanih jaja i aromatičnog maslaca začinjenog Aleppo paprikom jednostavna je za pripremu. Ovaj doručak ne mora biti rezerviran samo za vikende, i u svakodnevnim jutarnjim ritualima, kada imate vremena, može pretvoriti običan obrok u posebno iskustvo za vas i ukućane.




Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom 


Sastojci:

Namaz od jogurta:

  • 1 šalica grčkog jogurta, sobne temperature
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • ¼ žličice soli
  • Prstohvat kajenskog papra
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra

Chilli maslac:

  • 55 g maslaca
  • 1 žlica Aleppo čili pahuljica (manje ljute od klasičnih)
  • ½ žličice dimljene paprike

Začinsko ulje (opcionalno)

  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina/bosiljka/korijandera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat soli

Poširana jaja:

  • 4 velika jaja
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica octa (za poširanje)



Priprema:

  • U srednju zdjelu stavite jogurt i naribajte češnjak; dobro promiješajte. Začinite paprom, soli i kajenskim paprom. Dodajte kopar i promiješajte. Ostavite na sobnoj temperaturi.
  • U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri dok ne počne pjeniti. Dodajte čili pahuljice, dimljenu papriku. Miješajte dok se boja ujednači. Maknite s vatre i pustite da se začini prožmu u maslacu.
  • Peršin/bosiljak/korijander zdrobite u mortu. Polako dodajte maslinovo ulje i posolite po želji, pa promiješajte da se sve sjedini.
  • U veliki lonac ulijte vodu i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte ocat i održavajte lagano kuhanje.
  • Jaje razbijte u malu zdjelicu, zatim ga nježno spustite u vodu držeći zdjelicu neposredno iznad površine vode. Ponovite s preostalim jajima.
  • Kuhajte dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjci zgusnuti, ali ne tvrdi, oko 2 ½ do 3 minute.
  • Izvadite pomoću šupljikave žlice, posušite kuhinjskim papirom i stavite na topao tanjur.
  • Na tanjure stavite namaz od jogurta. Stražnjom stranom žlice razmažite jogurt, oblikujući udubine na vrhu da u njih položite ulje.
  • Prelijte malo začinskog ulja. Stavite poširana jaja i dodajte 1–2 žlice chilli maslaca. Po vrhu pospite morskom soli.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE