TURSKA JAJA S JOGURTOM, CHILLI ULJEM I HRSKAVIM KRUHOM
Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom
Kombinacija kremastog jogurta, savršeno poširanih jaja i aromatičnog maslaca začinjenog Aleppo paprikom jednostavna je za pripremu. Ovaj doručak ne mora biti rezerviran samo za vikende, i u svakodnevnim jutarnjim ritualima, kada imate vremena, može pretvoriti običan obrok u posebno iskustvo za vas i ukućane.
Turska jaja s jogurtom, chilli uljem i hrskavim kruhom
Sastojci:
Namaz od jogurta:
- 1 šalica grčkog jogurta, sobne temperature
- 1 češanj češnjaka
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
- ¼ žličice soli
- Prstohvat kajenskog papra
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra
Chilli maslac:
- 55 g maslaca
- 1 žlica Aleppo čili pahuljica (manje ljute od klasičnih)
- ½ žličice dimljene paprike
Začinsko ulje (opcionalno)
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina/bosiljka/korijandera
- 2 žlice maslinovog ulja
- Prstohvat soli
Poširana jaja:
- 4 velika jaja
- Prstohvat soli
- 1 žlica octa (za poširanje)
Priprema:
- U srednju zdjelu stavite jogurt i naribajte češnjak; dobro promiješajte. Začinite paprom, soli i kajenskim paprom. Dodajte kopar i promiješajte. Ostavite na sobnoj temperaturi.
- U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri dok ne počne pjeniti. Dodajte čili pahuljice, dimljenu papriku. Miješajte dok se boja ujednači. Maknite s vatre i pustite da se začini prožmu u maslacu.
- Peršin/bosiljak/korijander zdrobite u mortu. Polako dodajte maslinovo ulje i posolite po želji, pa promiješajte da se sve sjedini.
- U veliki lonac ulijte vodu i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte ocat i održavajte lagano kuhanje.
- Jaje razbijte u malu zdjelicu, zatim ga nježno spustite u vodu držeći zdjelicu neposredno iznad površine vode. Ponovite s preostalim jajima.
- Kuhajte dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjci zgusnuti, ali ne tvrdi, oko 2 ½ do 3 minute.
- Izvadite pomoću šupljikave žlice, posušite kuhinjskim papirom i stavite na topao tanjur.
- Na tanjure stavite namaz od jogurta. Stražnjom stranom žlice razmažite jogurt, oblikujući udubine na vrhu da u njih položite ulje.
- Prelijte malo začinskog ulja. Stavite poširana jaja i dodajte 1–2 žlice chilli maslaca. Po vrhu pospite morskom soli.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar