SOČNI KOLAČ OD BUNDEVE S KREMOM OD SIRA I ORAHA
Za kolač:
115 g maslaca sobne temperature
200 g svijetlog smeđeg šećera
100 g biljnog ulja
2 jaja sobne temperature
200 g pirea od bundeve
200 g glatkog brašna
žličica praška za pecivo
2 žličice mješavine začina za pitu od bundeve
2 žličice cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
¼ žličice đumbira u prahu (opcionalno)
prstohvat pimenta (opcionalno)
Za kremu:
450 g krem sira sobne temperature
115 g maslaca sobne temperature
400 g šećera u prahu
150 g grubo sjeckanih pekan oraha
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 175°C. Kalup promjera 23 cm obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. U zdjeli prosijte brašno, prašak za pecivo i začine pa sve lagano promiješajte. U drugoj posudi izmiksajte maslac i smeđi šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, oko pet minuta.
Sastružite stijenke posude pa miksajući na manjoj brzini ulijevajte ulje.
Dodajte jedno po jedno jaje, pazeći da se svako potpuno sjedini prije nego dodate sljedeće. Naizmjenično dodajte suhe sastojke i pire od bundeve, počevši i završavajući sa suhim sastojcima.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 35-40 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ohladite biskvit u kalupu pa ga izvadite na rešetku da se u potpunosti ohladi. Dok se kolač hladi, pripremite kremu. U mikseru umutite krem sir na visokoj brzini, dodajte maslac i dobro sjedinite.
Smanjite brzinu, ubacite šećer u prahu pa ponovno pojačajte i miksajte oko pet minuta. Dodajte sjeckane pekan orahe i lagano ih umiješajte špatulom. Kad se biskvit potpuno ohladi, prebacite ga na tanjur za posluživanje i premažite kremom od sira.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar