RASPUCANCI OD ČOKOLADE 🍫
Raspucanci od čokolade
Čokoladni raspucanci su nam već godinama obavezni na repertoaru svakog Badnjaka, bez njih blagdani jednostavno nisu potpuni.
Raspucanci od čokolade
Sastojci:
- 75 g smeđeg šećera
- 25 g bijelog kristalnog
- 70 g maslaca
- 70 g (¼ šalice) melase
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 240 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ⅛ žličice mljevenih klinčića
- 100 g šećera kristala – za uvaljati kekse prije pečenja
- 90 g šećera u prahu – za uvaljati kekse prije pečenja
Priprema:
- U velikoj zdjeli pjenjačom izmiješajte tamni smeđi šećer, bijeli šećer, ulje, melasu, jaje i vaniliju dok se dobro ne sjedine i dok smjesa ne postane vidljivo svjetlija.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće, pa dodajte suhe sastojke mokrima.
- Miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete glatko, mekano i ljepljivo tijesto za kekse — gotovo kao gusta smjesa za kolač.
- Ne brinite ako je početno tijesto jako mekano i ljepljivo! Iako ćete poželjeti dodati još brašna, nemojte to učiniti: keksi bi ispali suhi i ne bi se pravilno raširili u pećnici.
- Ohladite tijesto u hladnjaku barem 1–2 sata prije nego nastavite. Možete ga ostaviti i preko noći ako želite peći kekse sljedeći dan.
- Osim što se tijesto stvrdne i postane lakše za oblikovanje, hlađenje sprječava da se keksi u pećnici pretvore u plosnate “lokvice”.
- Premjestite rešetku u sredinu pećnice, zagrijte pećnicu na 180ºC i obložite 2 velika lima za pečenje papirom za pečenje.
- Pomoću žlice vadite porcije tijesta i među dlanovima oblikujte kuglice.
- Uvaljajte kuglicu tijesta najprije u kristalni šećer, a zatim u šećer u prahu dok potpuno ne bude prekrivena. Ponovite s ostatkom tijesta, trebali biste dobiti 24 keksa.
- Stavite kuglice tijesta na pripremljene limove s razmakom od 4–5 cm jer će se keksi malo raširiti. Lim s drugom turom držite u hladnjaku do pečenja.
- Pecite na 180ºC 8–11 minuta, dok keksi ne narastu, lagano se zaokruže i dobiju pukotine na šećernoj korici. Keksi su gotovi kada pukotine više ne izgledaju vlažno ili sjajno.
- Pečenje 8–9 minuta daje mekše kekse s blago “fudgy” sredinom, ali će se malo spustiti u sredini.
- Pečenje 10–11 minuta daje potpuno ispečene kekse koji savršeno zadržavaju oblik. I dalje će biti mekani i sočni, samo bez mekane sredine.
- Keksi će biti vrlo mekani nakon pečenja. Ostavite ih da se hlade na limu barem 10 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar