LINZER PITA
Linzer pita
Slažemo se - blagdanski stol kao da nije potpun bez linzera. Ti prhki, nježno aromatični keksići jedni su od najstarijih europskih slastica koje su se zahvaljujući svojoj jednostavnosti i savršenom spoju prhkog tijesta i voćnog pekmeza održale sve do danas.
Linzer pita
Sastojci:
za tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
dodatno:
- pekmez ili marmelada (mi smo koristili pekmez od brusnice)
- šećer u prahu
Priprema:
- Pobrinite se da su vam svi sastojci hladni, po mogućnosti i brašno. Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Podijelite ga u dva dijela.
- Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga razvaljate oba dijela u kvadratni oblik. Prvi dio prebacite u pleh, površinu bockajte vilicom. Preko cijelog donjeg dijela obilno stavite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno složite preko pekmeza.
- Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, odnosno dok trakice od tijesta ne porumene. Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu i narežite na prutiće.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar