DANSKI RIŽIN PUDING S BADEMOM I TOPLIM UMAKOM OD VIŠANJA
Danski rižin puding s bademom i toplim umakom od višanja
Danska hygge tradicija ima mnogo oblika, ali rijetko što je toliko povezano s blagdanima i zimskim ugođajem kao risalamande, njihov kremasti rižin puding na mlijeku, poslužen uz aromatični, topli umak od višanja. Ovaj je desert nezaobilazno jelo svake danske božićne večeri ili ručka, a uz njega se veže i posebna tradicija – ona koja uključuje ‘skriveni badem’.
Danski rižin puding s bademom i toplim umakom od višanja
Sastojci:
Za rižin puding:
- 200 g Arborio ili okruglaste riže za puding
- 1 l punomasnog mlijeka
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta
- 70 g šećera
- Prstohvat soli
- 200 ml slatkog vrhnja (tučenog)
- 70 g nasjeckanih badema
- 1 cijeli oguljeni badem (za tradiciju)
- Za umak od višanja:
- 300 g višanja (svježih ili zamrznutih)
- 100 ml vode
- 80–100 g šećera (po ukusu)
- 1 žličica gustina + malo vode
- 1–2 žlice soka limuna
- Malo cimeta ili vanilije (opcionalno)
Priprema:
- Rižu isperite pod hladnom vodom. U lonac ulijte mlijeko, dodajte zrno vanilije (ili ekstrakt) i prstohvat soli te zagrijte do vrenja. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri 30–40 minuta, uz često miješanje da se ne zalijepi. Kad se riža skuha i zgusne, umiješajte šećer i ostavite da se puding potpuno ohladi.
- U ohlađeni puding umiješajte nasjeckane bademe. Lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje kako bi dobio svilenkastu, laganu teksturu. U puding sakrijte jedan cijeli oguljeni badem.
- U manjem loncu zakuhajte višnje, šećer i vodu. Kad prokuhaju, zgusnite umak gustinom pomiješanim s malo vode. Umak kuhajte još 2–3 minute dok se lagano ne zgusne. Dodajte limunov sok i eventualno prstohvat cimeta ili vanilije.
- Puding dobro rashladite. Topli umak od višanja prelijte preko svake porcije tik prije posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar