5 TAJNI NAJUKUSNIJEG KUHANOG VINA 🍷
Kvaliteta prije kvantitete
Manje kvalitetno vino lako je „zamaskirati“ šakom začina, vanilijom, medom ili anisom, no takvi trikovi rijetko rezultiraju pićem kojem ćete se poželjeti vratiti. Pravo kuhano vino počinje dobrim, čistim vinom koje zadržava svoju strukturu, aromu i karakter čak i kada se zagrije.
Sa začinima lagano
Tradicionalni recept je uvijek najbolji: cimet, klinčić, šećer i malo vode — ali u umjerenim količinama, tek toliko da naglase, a ne preuzmu aroma vina. Cilj je postići sklad, a ne sakriti ono što vino zapravo jest.
Vino se ne smije prekuhati
Najčešća greška? Predugo kuhanje. Vino treba maknuti s vatre čim zakipi. Tako ostaje svježe, aromatično i zadržava svoju punoću. Pregrijavanje samo spaljuje alkohol i gubi se šarm koji kuhano vino čini posebnim.
Začini da, ali s mjerom
Cimet i klinčić najbolje je staviti u propusnu vrećicu ili mrežicu kako bi se lako uklonili nakon nekoliko sati. Tako se sprječava da njihov intenzitet nadvlada okus vina.
Šećer — uvijek na kraju
Najbolji trenutak za dodavanje šećera je pri samom kraju. Tako se aroma vina najljepše otvara, a okus dolazi do punog izražaja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar