JUHA OD LEĆE S KELJOM





Juha od leće s keljom 



Juha od leće s keljom topla je, hranjiva i izuzetno ukusna kombinacija jednostavnih sastojaka, idealna za hladnije dane.




Juha od leće s keljom 


Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 2 srednje mrkve, oguljene i nasjeckane
  • 2 rebra celera, nasjeckana
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice papra
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 250 ml passate od rajčice
  • 200 g leće
  • komad kore od parmezana, 5x5 cm
  • naribani parmezan, po ukusu, za posluživanje
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica koncentriranog povrtnog temeljca ili 1 kocka
  • 225 g mladog kelja, nasjeckanog
  • krutoni ili preprženi komadići kruha, za posluživanje



Priprema:

  1. U dubokom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i po pola čajne žličice soli i papra. Pokrijte i pirjajte dok povrće ne omekša, 6 do 8 minuta.
  2. Dodajte češnjak i pirjajte bez poklopca, često miješajući, 1 do 2 minute. Dodajte passatu od rajčice i kuhajte dok se ne zgusne, 1 do 2 minute.
  3. Dodajte leću i promiješajte. Ubacite koru parmezana, lovorov list i ulijte 1,2 litre vode, zatim umiješajte temeljac i pustite da zavrije. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok leća ne omekša, 45 do 55 minuta.
  4. Dodajte kelj i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne uvene, 2 do 3 minute. Maknite s vatre i bacite koru parmezana i lovorov list.
  5. Poslužite s naribanim parmezanom i preprženim kruhom ili krutonima.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE