KARAMELIZIRANE SMOKVE S HRSKAVOM ZOBENOM GRANOLOM I JOGURTOM





Karamelizirane smokve s hrskavom zobenom granolom i jogurtom




Smokve su pravo malo bogatstvo kasnog ljeta i jeseni – slatke, mekane i prepune okusa. Kada ih lagano karameliziramo s maslacem, cimetom i medom, dobivaju sasvim novu dimenziju koja se savršeno slaže s hrskavim zobenim pahuljicama i orašastim plodovima. Poslužene uz kremasti jogurt ili skyr, postaju desert koji je istovremeno jednostavan, zdrav i neodoljivo ukusan.




Karamelizirane smokve s hrskavom zobenom granolom i jogurtom 



Sastojci:

  • 2–3 smokve (ovisno o veličini), prepolovljene
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica meda (izborno)
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/3 šalice zobenih pahuljica
  • mala šaka lješnjaka (ili bilo kojeg drugog orašastog ploda)
  • bilo koji jogurt ili skyr
  • dodatni med za prelijevanje (izborno)



Priprema:

Smokve prerežite na pola ili na četvrtine, ako želite sitnije komade. U tavi otopite maslac i cimet te po želji dodajte žlicu meda.

Promiješajte drvenom žlicom i nježno stavite smokve, licem prema dolje. Pustite da se karameliziraju tri do četiri minute, dok ne omekšaju i ne postanu poput pekmeza.

Izvadite ih na tanjur, a u tavu s preostalim sokovima ubacite zobene pahuljice i lješnjake. Pržite dok pahuljice ne porumene i postanu hrskave. U zdjelicu stavite jogurt ili skyr, preko njega rasporedite zobenasto-orašastu mješavinu, a na vrh položite karamelizirane smokve.

Po želji pokapajte dodatnim medom i poslužite odmah.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE