MAKEDONSKI LJUTI AJVAR
https://amazonke.com/ajvar-rujanski-specijalitet/
MAKEDONSKI LJUTI AJVAR
Sastojci:
• 10 kg crvenih paprika
• 2 kg patlidžana
• 4 - 5 ljutih papričica ovisno o tome koliko ljut ajvar želite
• 1,5 ulja
• 1 glavica češnjaka po želji
• 200 ml octa
• 100 g šećera
• 100 g soli
Priprema:
Paprike za ajvar pecite na roštilju, u pećnici ili na štednjaku.
Nakon pečenja stavite ih u veliku zdjelu i poklopite kako biste ih lakše ogulili.
Kad se ohlade ogulite ih i izvadite sjemenke.
Na isti način ispecite patlidžane, ogulite ih i očistite od sjemenki.
Ljutim papričicama očistite sjemenke pa ih sitno nasjeckajte.
Paprike, patlidžane i feferone sameljite u stroju za mljevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno.
Ostavite sitne komade zbog bolje teksture.
Zagrijte ulje u velikom loncu.
Dodajte mljevenu smjesu i pržite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje.
Dodajte sol, šećer i ocat.
Pržite dok se smjesa ne zgusne i dok se ulje ne počne odvajati od smjese, to može trajati 2 do 3 sata.
Pred kraj kuhanja dodajte sitno nasjeckani češnjak i još malo ga pržite dok ne omekša i smjesa postane potpuno homogena.
Sterilizirajte staklene posude i poklopce.
Dok je još vruć ajvar ulijte u pripremljene staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako da se dobro zatvore.
Ostavite ih da se ohlade.
Primjedbe
Objavi komentar