MAKEDONSKI LJUTI AJVAR




https://amazonke.com/ajvar-rujanski-specijalitet/


MAKEDONSKI LJUTI AJVAR 


Sastojci:

• 10 kg crvenih paprika 
• 2 kg patlidžana 
• 4 - 5 ljutih papričica ovisno o tome koliko ljut ajvar želite 
• 1,5 ulja
• 1 glavica češnjaka po želji 
• 200 ml octa
• 100 g šećera 
• 100 g soli 




Priprema:


Paprike za ajvar pecite na roštilju, u pećnici ili na štednjaku. 

Nakon pečenja stavite ih u veliku zdjelu i poklopite kako biste ih lakše ogulili. 

Kad se ohlade ogulite ih i izvadite sjemenke. 

Na isti način ispecite patlidžane, ogulite ih i očistite od sjemenki. 

Ljutim papričicama očistite sjemenke pa ih sitno nasjeckajte. 

Paprike, patlidžane i feferone sameljite u stroju za mljevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno. 

Ostavite sitne komade zbog bolje teksture. 

Zagrijte ulje u velikom loncu. 

Dodajte mljevenu smjesu i pržite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje.

Dodajte sol, šećer i ocat. 

Pržite dok se smjesa ne zgusne i dok se ulje ne počne odvajati od smjese, to može trajati 2 do 3 sata. 

Pred kraj kuhanja dodajte sitno nasjeckani češnjak i još malo ga pržite dok ne omekša i smjesa postane potpuno homogena. 

Sterilizirajte staklene posude i poklopce. 

Dok je još vruć ajvar ulijte u pripremljene staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako da se dobro zatvore. 

Ostavite ih da se ohlade.

Primjedbe