KUPUS KIFLE
Kupus kifle
Postoje peciva koja nas uvijek vrate u djetinjstvo, koja mirišu na toplinu doma i koja nestaju s tanjura brže nego što ih uspijemo ohladiti. Takve su upravo kupus kifle — mekane, podatne i idealne za svako druženje, doručak ili grickanje uz film.
Kupus kifle
Sastojci:
za tijesto:
- 1 kg brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 200 ml ulja
- 1 žlica soli
za nadjev:
- 150 g maslaca ili margarina
- 3 žumanjka
- 200 g kiselog vrhnja (s više masnoće)
- prstohvat soli
- 200 g sira Gaude (naribanog)
- 200 g šunke u ovitku (narezane na sitne kockice)
za premaz:
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka
dodatno:
- sezam za posipanje
Priprema:
- U veću zdjelu dodajte mlako mlijeko, šećer i izmrvljeni kvasac, pa promiješajte pjenjačom. Nema potrebe čekati da se aktivira.Veći dio brašna pomiješajte s pripremljenim kvascem, uljem, vodom i solju. Miješajte kuhačom dok se sastojci ne povežu. Postupno dodajte preostalo brašno i umijesite glatko tijesto. Ako vam je lakše, završite na radnoj površini. Tijesto stavite u posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 45 minuta.
- Dok tijesto odmara - pripremite nadjev. U zdjeli izmutite žumanjke, dodajte kiselo vrhnje i nastavite miješati. Umiješajte otopljeni i prohlađeni maslac, dodajte prstohvat soli i sve dobro sjedinite.
- Dignuto tijesto lagano pobrašnite, istresite na podlogu i podijelite na četiri loptice. Svaku razvaljajte na otprilike 33 × 33 cm. Na tijesto rasporedite 1/4 nadjeva, pospite 1/4 sira i dodajte 1/4 šunke. Zarolajte i režite ukoso kako biste dobili male trokutiće. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da odmore 15 minuta.
- Umutite žumanjak i mlijeko te premažite kiflice. Posipajte sezamom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Po želji ih pokrijte krpom i pustite da se lagano ohlade.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar