ZAPEČENI LUK SA SIROM





Zapečeni luk sa sirom 




Zapečeni luk sa sirom ili Tennessee luk ukusno je jelo koje pretvara jednostavne sastojke u bogat, aromatičan i zasitan prilog. Luk se polako peče dok ne postane sasvim mekan i lijepo karameliziran, a zatim se posipa sirom koji se rastopi i još dodatno zapeče.




Zapečeni luk sa sirom 


Sastojci:

  • ulje, za namastiti lim
  • 3 velike glavice luka, oguljene
  • 1 čajna žličica sušenog peršina
  • 1 čajna žličica gorušćice
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice sušenog origana
  • 1/4 čajne žličice kajenskog papra
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 115 g naribane mozzarelle
  • 115 g naribanog zrelog cheddara
  • 50 g šalice sitno naribanog parmezana
  • 60 g maslaca, narezanog na kockice
  • 120 ml povrtnog temeljca
  • sitno nasjeckani svježi peršin, za posluživanje



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite lim za pečenje dimenzija 33 x 23 cm.
  2. Narežite luk ploške krugove debele oko pola centimetra. Odvojite u kolutove pa ih ponovno složite, počevši od našireg, u lim za pečenje da oponašaju oblik luka.
  3. U jednoj zdjelici pomiješajte peršin, gorušćicu, češnjak u prahu, sol, origano, kajenski papar i crni papar. U drugoj zdjeli pomiješajte mozzarellu, cheddar i parmezan.
  4. Pospite luk začinima i lagano promiješajte da se obloži. Prekrijte luk komadićima maslaca. Ulijte temeljac na dno lima i prekrijte lim folijom.
  5. Pecite luk dok ne omekša, 75 do 90 minuta. Izvadite iz pećnice i pospite mješavinom sireva.
  6. Pecite dok se sir ne otopi, 5 do 7 minuta.
  7. Uključite ventilator i pecite još 1 do 2 minute. Pospite peršinom i poslužite.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔