MIMOZA KOLAČ S BRUSNICAMA




Mimoza kolač s brusnicama 




Kombinacija naranče, brusnica i prosecca daje mu svježinu i laganu kiselkastu notu, dok je sama tekstura mekana i nježna, baš kao što se i očekuje od kolača za doručak. Mimoza kolač s brusnicama idealan je za brojne prigode jer izgleda svečano, a pravi se sasvim lako.  




Mimoza kolač s brusnicama 



Sastojci:

  • ulje, za namastiti lim
  • 230 g maslaca, omekšalog
  • 350 g šećera, plus za posluživanje
  • 2 žlice sitno naribane korica naranče, podijeljeno; plus još za posluživanje (od 2 naranče)
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 480 g glatkog brašna
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • 240 ml svježeg soka od naranče
  • 125 g grčkog jogurta
  • 120 ml prosecca
  • 340 g brusnica, svježih ili smrznutih, podijeljeno



Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Uljem namastite lim za pečenje dimenzija 33x23 cm, obložite ga papirom tako da ostavite po 5 cm sa svake strane prazno, pa namastite i papir.
  2. U velikoj zdjeli mikserom s nastavcima za tijesto miksajte maslac i 300 g šećera na srednje jakoj brzini dok ne postanu pjenasti, oko 5 minuta. Dodajte 1 žlicu korice naranče i miksajte na srednje niskoj brzini samo dok se ne sjedini. Umiksajte jedno po jedno jaje pa žumanjke.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Dodajte polovicu suhih sastojaka u kremastu smjesu i miksajte na maloj brzini samo dok se ne sjedine. Dodajte sok od naranče i jogurt te miksajte na srednjoj brzini dok se ne poveže. Dodajte prosecco i preostale suhe sastojke te miksajte na maloj brzini dok se sve ne sjedini. Umiješajte 2/3 brusnica.
  4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pospite preostalim brusnicama.
  5. U maloj zdjeli pomiješajte 50 g šećera i 1 žlicu korice naranče pa i to pospite preko tijesta.
  6. Pecite kolač dok ne postane zlatnosmeđe boje i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izlazi čista, 50 do 55 minuta.
  7. Ostavite kolača da se ohladi pa pospite s još šećera i još naribane korice naranče.
  8. Dobar tek i živjeli!



Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔