MIMOZA KOLAČ S BRUSNICAMA
Mimoza kolač s brusnicama
Kombinacija naranče, brusnica i prosecca daje mu svježinu i laganu kiselkastu notu, dok je sama tekstura mekana i nježna, baš kao što se i očekuje od kolača za doručak. Mimoza kolač s brusnicama idealan je za brojne prigode jer izgleda svečano, a pravi se sasvim lako.
Mimoza kolač s brusnicama
Sastojci:
- ulje, za namastiti lim
- 230 g maslaca, omekšalog
- 350 g šećera, plus za posluživanje
- 2 žlice sitno naribane korica naranče, podijeljeno; plus još za posluživanje (od 2 naranče)
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 480 g glatkog brašna
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- 240 ml svježeg soka od naranče
- 125 g grčkog jogurta
- 120 ml prosecca
- 340 g brusnica, svježih ili smrznutih, podijeljeno
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Uljem namastite lim za pečenje dimenzija 33x23 cm, obložite ga papirom tako da ostavite po 5 cm sa svake strane prazno, pa namastite i papir.
- U velikoj zdjeli mikserom s nastavcima za tijesto miksajte maslac i 300 g šećera na srednje jakoj brzini dok ne postanu pjenasti, oko 5 minuta. Dodajte 1 žlicu korice naranče i miksajte na srednje niskoj brzini samo dok se ne sjedini. Umiksajte jedno po jedno jaje pa žumanjke.
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Dodajte polovicu suhih sastojaka u kremastu smjesu i miksajte na maloj brzini samo dok se ne sjedine. Dodajte sok od naranče i jogurt te miksajte na srednjoj brzini dok se ne poveže. Dodajte prosecco i preostale suhe sastojke te miksajte na maloj brzini dok se sve ne sjedini. Umiješajte 2/3 brusnica.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pospite preostalim brusnicama.
- U maloj zdjeli pomiješajte 50 g šećera i 1 žlicu korice naranče pa i to pospite preko tijesta.
- Pecite kolač dok ne postane zlatnosmeđe boje i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izlazi čista, 50 do 55 minuta.
- Ostavite kolača da se ohladi pa pospite s još šećera i još naribane korice naranče.
- Dobar tek i živjeli!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar