KOLAČ S TOSTIRANIM KOKOSOM I PEKAN ORASIMA





Kolač s tostiranim kokosom i pekan orasima




Originalni recept potječe iz četrdesetih godina prošlog stoljeća iz jedne američke kuharice. U biskvit se stavljaju komadići konzerviranog ananasa zajedno s pripadajućom tekućinom, a koji kolaču daju nevjerojatnu sočnost i slatkoću. Umjesto klasične glazure, kolač se preljeva mliječnim sirupom u koji se dodaje tostirani komadići kokosa i pekan orasi. Ako na raspolaganju nemate pekan orahe, poslužiti se možete i onim običnima.





Kolač s tostiranim kokosom i pekan orasima 


Sastojci:

  • 560 g ananasa iz konzerve s tekućinom
  • 300 g šećera
  • 240 g glatkog brašna
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 160 tostiranog ribanog kokosa
  • 120 g pekan oraha
  • 115 g maslaca
  • 40 ml slatkog vrhnja
  • 2 velika jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • biljno ulje za podmazivanje
  • prstohvat soli



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni lim za pečenje kolača i stavite sa strane.
  2. U velikoj zdjeli ručno pomiješajte brašno, komadiće ananasa sa sokom iz konzerve, 200 grama šećera, jaja, ekstrakt vanilije, sodu bikarbonu i malo soli. Miješajte dok se sastojci ne povežu.
  3. Prebacite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta, odnosno dok kolač nije pečen do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  4. Dok se biskvit peče pomiješajte maslac, ostatak šećera, punomasno mlijeko i vrhnje u malom lončiću i zagrijte na štednjaku oko tri minute dok se maslac ne rastopi zajedno sa šećerom. Maknite lončić s vatre i umiješajte tostirani kokos i pekan orahe. Dobivenu smjesu prelijte preko pečenog kolača. Ohladite kolač prije posluživanja. Dobar tek!



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔