DJEDOV BRK





Djedov brk 



Djedov brk jedan je od onih starinskih kolača koji mirišu na dom, blagdane i toplinu obiteljskog stola, a mi se baš uvijek razveselimo kad ga ugledamo na blagdanskom stolu.




Djedov brk 


Sastojci:

za tijesto:

  • 180 g margarina sobne temperature
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 470 g oštrog brašna
  • 10 g praška za pecivo

za nadjev:

  • 3 bjelanjka
  • 120 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 8 žlica pekmeza od šljiva (sobne temperature)
  • šaka oraha za posipavanje

za ukrašavanje:

  • Šećer u prahu
  • čokoladna glazura



Priprema:

  1. Pripremite tijesto. Mikserom izradite margarin i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumanjke i cijelo jaje pa ponovno dobro izmiksajte. Umiješajte kiselo vrhnje i mlijeko te kratko izmiksajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa tijesto dovršite ručno, dok ne postane kompaktno i mekano. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 30 minuta.
  2. Pripremite nadjev od oraha. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte šećer i miksajte dok se potpuno ne otopi. Umiješajte mljevene orahe lagano, ručno, pjenjačom.
  3. Oblikujte kolač. Razvaljajte svaki komad tijesta na papir za pečenje u kvadrat veličine oko 30 × 30 cm. Premažite s 2 žlice pekmeza od šljiva i lagano pospite mljevenim orasima. Zarolajte rubove s obje strane prema sredini tako da dobijete oblik “brkova”, a u sredini ostavite prostor širok 2–3 cm. U taj prostor rasporedite nadjev od oraha. Odrežite višak papira za lakše rukovanje i prebacite kolač na lim. Ponovite postupak s preostalim tijestom.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta. Po dvije štruce kolača stanu u jedan lim.
  5. Ostavite da se kolači potpuno ohlade. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom (otopite čokoladu i ulje na pari). Kad se glazura stvrdne, narežite na komade širine oko 2 cm.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SCHWARZWALD KEKSI

BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐

LINZER PITA