ČOKOLADNI BISKVIT S ČOKOLADNOM GLAZUROM 🍫




Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom 



Brooklyn Blackout torta je bogata čokoladna torta koju je osmislila pekarnica Ebinger's iz New Yorka tijekom Drugog svjetskog rata, a koja je postala obožavani američki klasik. Bila je riječ o intenzivnoj čokoladnoj torti sastavljenoj od čokoladnog biskvita premazanog čokoladnim pudingom, čokoladnim premazom i mrvicama čokolade.





Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom 


Sastojci:

Za biskvit:

  • 350 g smeđeg šećera
  • 230 g kiselog vrhnja
  • 210 g glatkog brašna
  • 180 ml vruće kave
  • 120 ml biljnog ulja
  • 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 2 velika jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1,5 čajna žličica sode bikarbone
  • ¾ čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

Za ganache:

  • 240 g slatkog vrhnja za šlag
  • 230 g tamne čokolade



Priprema:

  1. Napravite ganache: ulijte slatko vrhnje u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijte je u intervalima od po 30 sekundi na najjačoj temperaturi. Prestanite kad se vrhnje počne pariti – za to će vam trebati jedna do dvije minute. U vruće vrhnje dodajte čokoladu nasjeckanu na sitne komade i ostavite dvije minute da se rastopi. Potom uzmite pjenjaču i miješajte sve zajedno dok ne dobijete glatki i sjajan ganache. Ostavite ganache na sobnoj temperaturi dok pripremate biskvit.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i stavite ga sa strane.
  3. U velikoj zdjeli stavite vruću kavu i pomiješajte je s kakaom u prahu. Miješajte sastojke pjenjačom dok se ne povežu i dok ne izgladite sve eventualne grudice. Dodajte i smeđi šećer, kiselo vrhnje i ulje pa nastavite miješati. Ubacite i jaja te ekstrakt vanilije i sve dobro povežite.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Dobivenu smjesu ubacite u ostatak sastojaka za biskvit i dobro promiješajte.
  5. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta, odnosno dok biskvit ne bude pečen do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔