ČOKOLADNI BISKVIT S ČOKOLADNOM GLAZUROM 🍫
Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom
Brooklyn Blackout torta je bogata čokoladna torta koju je osmislila pekarnica Ebinger's iz New Yorka tijekom Drugog svjetskog rata, a koja je postala obožavani američki klasik. Bila je riječ o intenzivnoj čokoladnoj torti sastavljenoj od čokoladnog biskvita premazanog čokoladnim pudingom, čokoladnim premazom i mrvicama čokolade.
Čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom
Sastojci:
Za biskvit:
- 350 g smeđeg šećera
- 230 g kiselog vrhnja
- 210 g glatkog brašna
- 180 ml vruće kave
- 120 ml biljnog ulja
- 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1,5 čajna žličica sode bikarbone
- ¾ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Za ganache:
- 240 g slatkog vrhnja za šlag
- 230 g tamne čokolade
Priprema:
- Napravite ganache: ulijte slatko vrhnje u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijte je u intervalima od po 30 sekundi na najjačoj temperaturi. Prestanite kad se vrhnje počne pariti – za to će vam trebati jedna do dvije minute. U vruće vrhnje dodajte čokoladu nasjeckanu na sitne komade i ostavite dvije minute da se rastopi. Potom uzmite pjenjaču i miješajte sve zajedno dok ne dobijete glatki i sjajan ganache. Ostavite ganache na sobnoj temperaturi dok pripremate biskvit.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i stavite ga sa strane.
- U velikoj zdjeli stavite vruću kavu i pomiješajte je s kakaom u prahu. Miješajte sastojke pjenjačom dok se ne povežu i dok ne izgladite sve eventualne grudice. Dodajte i smeđi šećer, kiselo vrhnje i ulje pa nastavite miješati. Ubacite i jaja te ekstrakt vanilije i sve dobro povežite.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Dobivenu smjesu ubacite u ostatak sastojaka za biskvit i dobro promiješajte.
- Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta, odnosno dok biskvit ne bude pečen do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar