PRHKI KEKSIĆI S PEKMEZOM





Prhki keksići s pekmezom 



Njihova nježna tekstura i lagana aromatičnost badema ili lješnjaka čine ih posebnima, a istovremeno jednostavnima i elegantnima. Idealni su za darivanje, posluživanje gostima ili jednostavno uživanje uz šalicu toplog čaja tijekom hladnih zimskih dana. U nastavku donosimo recept!




Prhki keksići s pekmezom 


Sastojci (za oko 30–40 keksića)

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 100 g mljevenih badema ili lješnjaka
  • naribana korica 1 limuna (po želji)
  • prstohvat soli
  • pekmez od maline, ribiza ili marelice
  • šećer u prahu (za posipanje)



Priprema:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, vanilin šećer i sol.
  • Dodajte omekšali maslac narezan na komadiće i jaje. Umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna.
  • Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu 3–4 mm. Izrežite oblike po želji (najčešće krugove ili zvjezdice). Na polovici izrezanih oblika napravite rupicu u sredini.
  • Keksiće posloži na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 8–10 minuta, dok rubovi lagano ne požute.
  • Kad se keksi ohlade, cijele donje dijelove premažite tankim slojem pekmeza. Poklopi ih gornjim dijelovima s rupicom.
  • Lagano posipajte šećerom u prahu.



Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM 🥔