PRHKI KEKSIĆI S PEKMEZOM
Prhki keksići s pekmezom
Njihova nježna tekstura i lagana aromatičnost badema ili lješnjaka čine ih posebnima, a istovremeno jednostavnima i elegantnima. Idealni su za darivanje, posluživanje gostima ili jednostavno uživanje uz šalicu toplog čaja tijekom hladnih zimskih dana. U nastavku donosimo recept!
Prhki keksići s pekmezom
Sastojci (za oko 30–40 keksića)
- 250 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 100 g mljevenih badema ili lješnjaka
- naribana korica 1 limuna (po želji)
- prstohvat soli
- pekmez od maline, ribiza ili marelice
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, vanilin šećer i sol.
- Dodajte omekšali maslac narezan na komadiće i jaje. Umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna.
- Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu 3–4 mm. Izrežite oblike po želji (najčešće krugove ili zvjezdice). Na polovici izrezanih oblika napravite rupicu u sredini.
- Keksiće posloži na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 8–10 minuta, dok rubovi lagano ne požute.
- Kad se keksi ohlade, cijele donje dijelove premažite tankim slojem pekmeza. Poklopi ih gornjim dijelovima s rupicom.
- Lagano posipajte šećerom u prahu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar