PITA OD GLJIVA I LISNATOG TIJESTA 🍄
Pita od gljiva i lisnatog tijesta
Ako se nas pita, idealna jesenska večer podrazumijeva dobro društvo, cozy atmosferu i ukusnu hranu. A upravo hrana u kojoj u ovim hladnim i mračnim večerima najviše uživamo mora biti topla i puna okusa. Naišli smo na recept za upravo takvo jelo, pitu od sezonskih gljiva i lisnatog tijesta. Hrskava lisnata korica, bogat okus gljiva i začina, ali i nježne note maslaca, sve su potrebno da ovo ukusno jelo postane vaša omiljena večera.
Pita od gljiva i lisnatog tijesta
Sastojci:
- 7 g sušenih vrganja
- 2 žlice maslaca
- 120 g sezonskih gljiva, primjerice crnih trubača ili bukovača
- 120 g šampinjona
- 3 ljutike
- 60 g kovrčavog kelja
- 1 mrkva
- 1 grančica svježe majčine dušice
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 15 g brašna
- 100 ml povrtnog temeljca
- 80 ml vrhnja za šlag
- 1 lisnato tijesto
- 1 jaje za premazivanje
- maslinovo ulje
Priprema:
- Namočite sušene vrganje u zdjeli tople vode i pustite da odstoje najmanje 10 minuta.
- Narežite luk i mrkvu na sitne kockice te ostavite sa strane.
- Očistite šampinjone, uklonite im stručke i narežite ih na četvrtine.
- Zagrijte duboku tavu te otopite žlicu maslaca i žlicu maslinova ulja.
- Pirjajte gljive s obje strane kako bi dobro pozlatile. Izvadite gljive iz tave i ostavite sa strane.
- Dodajte još maslinovog ulja u tavu te pirjajte luk dok ne omekša i postane staklast.
- Dodajte sol i papar po želji, a zatim narezani kovrčavi kelj, majčinu dušicu i ružmarin. Prijajte oko 4 minute.
- U tavu dodajte brašno i promiješajte, pa kuhajte bez dodavanja tekućine 1 minutu kako bi se brašno prepržilo.
- Pomalo dodajte povrtni temeljac i vrhnje miješajući kako bi se sve dobro povezalo.
- Kuhajte na slaboj vatri, neprestano miješajući, oko 3 minute, dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
- U smjesu dodajte prepečene šampinjone, mrkvu narezanu na kockice te narezane vrganje.
- Posolite i popaprite po želji. Pustite da se malo ohladi i ostavite sa strane.
- Nadjev stavite u posudu za pečenje i prekrijte razvaljanim tijestom.
- Višak rubova tijesta presavijte prema unutra i pritisnite ga prstima. U sredini tijesta zarežite križ kako bi tijekom pečenja mogla izlaziti para.
- Premažite površinu jajetom i posudu stavite na lim za pečenje jer bi tijekom pečenja mogla iskipjeti tekućina.
- Pecite na 220 °C 30 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar