NJOKI OD HOKAIDO TIKVE





Njoki od hokaido tikve 



Hokaido tikvu možete iskoristiti za slatka i za slana jela. Puna je vitamina, minerala, vlakana pa ju zbog toga u Japanu nazivaju kraljicom tikvi, otkud i potiče ova zdrava jesenska namirnica. Bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija koji je zaslužan za pravilan rad srca, a u kombinaciji s fosforom koristan je za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima pa je lako probavljiva te djeluje kao čistač crijeva. Prava je riznica vitamina E koji ima izrazito antioksidativno svojstvo pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti.




Njoki od hokaido tikve 


Sastojci:

  • 1 hokaido tikva

  • oko 200-300 g oštrog brašna

  • 1 jaje

  • 100 g maslaca

  • sol

  • muškatni oraščić

  • maslinovo ulje




Priprema:

1. Hokaido tikvu prerežite na pola te žlicom izdubite unutrašnjost i izvadite koščice. Koru ne morate guliti. Narežite ju na kriške i posložite ju na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Tikvu polijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva otprilike 20 minuta dok ne postane mekana.

2. Ostavite da se malo ohladi i onda joj ogulite koru. Štapnim mikserom od mesa tikve napravite pire koji ćete začiniti s malo soli i muškatnog oraščića.

3. Pire prebacite u posudu u kojoj ćete raditi tijesto za njoke pa dodajte jedno jaje i na kockice narezan maslac. Sve vilicom dobro izmiješajte i polako dodajte brašno.

4. Brašno stavljajte do trena kada možete lijepo rukama oblikovati tijesto i razvaljati ga u "zmiju" širine otprilike dva centimetra. Nožem režite njoke, a vilicom ih možete dodatno oblikovati.

5. Njoke stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kada isplivaju na površinu, gotovi su.


Potrebno vrijeme za ove domaće njoke jest otprilike 45 minuta i neusporedivo su bolje od onih kupovnih. Ako nećete odmah potrošiti sve njoke, možete ih i zamrznuti. Posložite ih na pleh i na papir za pečenje te stavite u zamrzivač. Kada se zamrznu, prebacite ih u vrećicu i upotrijebite po potrebi. Na isti način možete napraviti i njoke od batata. Samo, naravno, promijenite glavni sastojak. Batat ne morate peći u pećnici, nego ga samo ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Ostali sastojci i način pripreme ostaju isti.




Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE